Wil je jouw boek, DVD, tentoonstelling of lezingencyclus laten opvallen in de eindeloze stroom geschiedenispublicaties? Plaats dan een advertorial op IsGeschiedenis.nl. Kijk onder het kopje ‘adverteren’ en laat ook jouw boek, tentoonstelling of evenement op IsGeschiedenis verschijnen.

Gevonden op het Maasvlaktestrand…

    16 april
Oervondstchecker app.

Op een koude zondagochtend in januari wandelt Marc Simmelink uit Hellevoetsluis op het Maasvlaktestrand. Voordat hij naar FutureLand gaat, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, wil hij nog even kijken of er mooie fossielen op het strand liggen. Hij doet een buitengewone vondst, zo blijkt ’s middags. Melkkiezen van de zuidelijke mammoet waren niet eerder gevonden op het Maasvlaktestrand.

Lees verder

De Eerste Wereldoorlog in 1000 voetstappen

    14 april
Tentoonstelling 'Gedwongen vrijheid. Het Engelse Kamp in Groningen 1914-1918'.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert in april, mei en juni rondwandelingen over het terrein van het voormalige Engelse Kamp. Onder begeleiding van de gastconservatoren van de tentoonstelling ‘Gedwongen vrijheid. Het Engelse Kamp in Groningen 1914-1918′ ontdekken de deelnemers te voet deze bijzondere periode van de Groninger geschiedenis.

Lees verder

Kinderen van foute ouders

    10 april
Kinderen van foute ouders door Chris van der Heijden.

Gonda Scheffel-Baars was de eerste die haar herinneringen op het Open Archief plaatste en eigenlijk zou zij dan ook degene moeten zijn met wie het verhaal van de kinderen van foute ouders begint. Meer dan wie ook heeft zij verslag gedaan van de wijze waarop de oorlog het leven van een kind van foute ouders kan tekenen.

Lees verder

Watersnood raakt Volendam hard in 1916

    9 april
Watersnood raakt Volendam hard in 1916

Het eiland Marken en de bekende vissersdorpen Spakenburg en Volendam werden tijdens de Watersnood van 1916 zwaar getroffen. Op Marken vielen zestien slachtoffers te betreuren en vielen huizen om of spoelden weg. In Spakenburg was veel materiële schade doordat de botters met grof geweld tegen de huizen waren geslagen. In het laag gelegen deel van Volendam werd de hoogste waterstand gemeten; het water stond tot aan de dakgoot.

Lees verder

Gratis naar de tentoonstelling Heineken’s Amsterdam?

    4 april
Aanbieding Ons Amsterdam

Het tijdschrift Ons Amsterdam krijgt een prachtig cadeau van het Amsterdamse Stadsarchief. Namelijk: gratis toegang tot de prachtige tentoonstelling Heineken’s Amsterdam voor alle lezers van Ons Amsterdam! Op pagina 12 van het aprilnummer, dat vandaag (4 april) verschijnt, is een entreebewijs afgedrukt. Nog geen abonnee? Snel naar de winkel. Dit nummer is tot 2 mei aanstaande verkrijgbaar. De tentoonstelling loopt tot 11 mei. Lees verder

Schatten van het mammoetstrand

    2 april
Omslag Schatten van het mammoetstrand

Het jongste stukje Nederland, Maasvlakte 2, is aangelegd met zand uit prehistorische tijden. Gewonnen diep in de bodem van de Noordzee bevat dat zand talloze geheimen. Tot op de dag van vandaag geeft de bodem van het nieuwste havengebied van Rotterdam er telkens wat van prijs. We vinden er fossiele schelpen en botten in, van wolharige mammoeten, neushoorns en nijlpaarden. Voor wie daar oog voor heeft, ligt het Maasvlaktestrand bezaaid met fossiele sporen uit dat verre verleden. Lees verder

Soeverein in eigen kring

       2 april
Paul Moeyes bij de Wereld Draait Door over zijn boek Buiten Schot.

In Buiten schot gidst Paul Moeyes ons met bevlogen deskundigheid door een fascinerende en onderbelichte episode uit onze vaderlandse geschiedenis. In deze herziene editie meer aandacht voor onder meer spionage in Nederland, de Belgenkampen, de achterkamertjesdiplomatie en Nederlandse oorlogstekenaars.

Lees verder

Jan Kompagnie Prijs 2014

Jan Kompagnie Prijs 2014

De Jan Kompagnie Prijs 2014 wordt uitgereikt door het Nationaal Archief, dit jaar in samenwerking met IsGeschiedenis.nl en Geschiedenis Magazine. Kanshebbers en gegadigden kunnen zich aanmelden tot en met vrijdag 28 maart 2014, om 23.59 uur. Lees verder

Het brilletje van Tsjechov

       10 februari
Cover van Het brilletje van Tsjechov van Michel Krielaars.

Nieuw bij Atlas Contact: Het brilletje van Tsjechov door Michel Krielaars. Voor zijn reizen door Rusland kon Krielaars zich geen betere gids wensen dan Anton Tsjechov. De grote Russische schrijver was een voortreffelijk beschouwer en wist de aard van zijn land en landgenoten te doorgronden. Met Tsjechovs blik reist Krielaars zijn held achterna.

Lees verder

Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz

Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz

‘Waar ben jij eigenlijk op de trein gestapt?’ Zoveel stations die niemand zich meer herinnert, zoveel oorden die niet meer bestaan. Zoveel treinen, waartussen je kiezen kan. Zoveel treinen die te vroeg en voor altijd zijn gestopt. Göran Rosenberg was twaalf jaar toen zijn vader zelfmoord pleegde. Zijn ouders hadden Auschwitz overleefd, en waren in Zweden een nieuw bestaan aan het opbouwen. Lees verder

Archeologie Magazine wijdt special aan geschiedenis van Zwolle

       17 december
Archeologie Magazine wijdt special aan geschiedenis van Zwolle

Het komende nummer van Archeologie Magazine is voor een belangrijk deel gewijd aan de geschiedenis van de prachtige stad Zwolle. We beginnen in de bronstijd, bij het ‘Woodehenge van Zwolle’, een constructie van palencirkels die misschien dienst deden als zonnekalender. Maar we nemen u ook mee naar Zwolle’s glorietijd, in de 15e eeuw, toen Zwolle een prominent lid was van de Hanze.

Lees verder

Barak 1B, laatste barak van voormalig Kamp Vught

    13 december
Vught in juni 1953. Foto door Paul Glaser

In de authentieke kampbarak 1B heeft Nationaal Monument Kamp Vught onder één dak de uiteenlopende, niet zelden opmerkelijk gelijksoortige ervaringen bijeen gebracht van vier groepen mensen, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in (voormalig) Kamp Vught belandden. Het levert een bijzondere en prikkelende inkijk in 70 jaar recente, soms schurende Nederlandse geschiedenis. Een verleden dat lange tijd was omgeven met trauma’s en taboes, maar in de afgelopen decennia meer bespreekbaar is geworden.

Lees verder

Bijzondere expositie Noordelijk Scheepvaartmuseum tijdens WinterWelVaart

    12 december
Bijzondere expositie Noordelijk Scheepvaartmuseum tijdens WinterWelVaart.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van Groningen: het Canterhuis en het Gotisch huis. Het museum laat de geschiedenis zien van de Noord-Nederlandse scheepvaart en de bewoningsgeschiedenis van de middeleeuwse panden. Bezoek ook de wisselende kunst- en geschiedenistentoonstellingen en de spectaculaire virtuele film “Groningen in 1470”.

Lees verder

De groei van Den Haag online

    11 december
De nieuwe website Haagsekaart.nl.

Op 10 december lanceerde Rabin Baldewsingh, wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie de website Haagsekaart.nl.

Lees verder

De geschiedenis van de Joden – Simon Schama

             3 december
Geschiedenis van de Joden door Simon Schama - Atlas Contact

Simon Schama schrijft de geschiedenis van het Joodse volk, vervat in de geschiedenis van de wereld. Als een van de beste historici van onze tijd kan Schama de feiten van duizenden jaren aaneensmeden tot één adembenemend verhaal. Van Mozes tot psychoanalyse, van de Bijbel tot de Westelijke Jordaanoever, van cultuur tot en met wetenschap, van kunst tot religie: hij laat zien dat Joden van een beslissende invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de wereld.

Lees verder

Barak 1B vanaf 30 november voor publiek geopend

    2 december
Bezoekers in barak 1B. Foto door Jan van de Ven

Gelaagde geschiedenis in authentieke kampbarak. In de authentieke kampbarak 1B heeft Nationaal Monument Kamp Vught onder één dak de uiteenlopende, niet zelden opmerkelijk gelijksoortige ervaringen bijeen gebracht van vier groepen mensen, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in (voormalig) Kamp Vught belandden. Het levert een bijzondere en prikkelende inkijk in 70 jaar recente, soms schurende Nederlandse geschiedenis. Een verleden dat lange tijd was omgeven met trauma’s en taboes, maar in de afgelopen decennia meer bespreekbaar is geworden. Lees verder