Wil je jouw boek, DVD, tentoonstelling of lezingencyclus laten opvallen in de eindeloze stroom geschiedenispublicaties? Plaats dan een advertorial op IsGeschiedenis.nl. Kijk onder het kopje ‘adverteren’ en laat ook jouw boek, tentoonstelling of evenement op IsGeschiedenis verschijnen.

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog nu volledig in kleur te zien

    1 september
Apocalypse: World War I documentaire nu beschikbaar.

2014 is ontegensprekelijk verbonden met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Tussen 1914 en 1918 verdeelde en verscheurde de ‘Grote Oorlog’ de wereld, waarbij miljoenen mensen omkwamen. Exact 100 jaar later verschijnt met Apocalypse: World War I de duurste en meest complete documentaire ooit gemaakt over deze oorlog.

Lees verder

Prinsjesdag in Den Haag

    1 september
Prinsjesdag in Den Haag

Op de website Haagsekaart.nl ontdek je de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijg je inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu. Op de kaart vind je de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maak je kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen. Lees verder

Docentenseminar in Yad Vashem, Jeruzalem

       1 september
Docentenseminar in Yad Vashem, Jeruzalem

Chris van Dijke, kerndocent Maatschappijleer, volgde in Jeruzalem het seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’ aan de internationale school van Yad Vashem. Dit jaar vindt de studiereis plaats van 26 december tot 4 januari 2015. Voor meer informatie en aanmelden zie onderaan dit artikel.

Lees verder

Nederland neutraal. De Eerste Wereldoorlog 1914-1918

    6 augustus
Nederland neutraal. De Eerste Wereldoorlog 1914-1918

In augustus 2014 is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland wist neutraal te blijven, al scheelde het soms maar weinig. Die neutraliteit was een worsteling. Ethisch gezien, maar ook in economisch, politiek en militair opzicht. Nederland neutraal. De Eerste Wereldoorlog 1914-1918 is het nationale gedenkboek van een periode uit de Nederlandse geschiedenis die nog altijd onderbelicht is.

Lees verder

Kasteel Hoensbroek Binnenstebuiten

    28 juli
Kasteel Hoensbroek Binnenstebuiten

Kasteel Hoensbroek heeft deze zomer iets heel speciaals: bij goed weer moet je in het kasteel zijn, en bij slecht weer ook! Ontdek het kasteelleven van binnen én van buiten. Er zijn tal van extra activiteiten, zodat jong en oud kan genieten tijdens droge en natte dagen.

Lees verder

Watersnoodramp van 1916 ‘grootste verschrikking uit jeugd’ voor Gert Jan Mulder

    28 juli
Broek in Waterland Watersnood 1916

Door het wassende water meegevoerde schuurtjes, schuttingen, hekjes en wrakhout: de Watersnoodramp richtte in 1916 een ravage aan in de Noord-Hollandse gemeente Waterland. De gevolgen hiervan zijn te zien in de tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee.

Lees verder

Hoe poept een Romein?

    14 juli
Collegereeks voor kinderen in Thermenmuseum

Op zondag 14 september start in het Thermenmuseum een collegereeks voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Op vier zondagen krijgen kinderen colleges van echte wetenschappers over spannende, bijzondere en grappige onderwerpen uit de Romeinse tijd. De reeks wordt samen met de MuseumJeugdUniversiteit georganiseerd.

Lees verder

Maand van het spannende boek – Criminaliteit in het verleden

    11 juni
Maand van het spannende boek - Criminaliteit in het verleden

Juni is de maand van de bloedstollende thrillers vol moord en doodslag, enge schurken en dappere rechercheurs. De ‘grootste schurk aller tijden’ komt echter niet voort uit de pen van een van de thrillerschrijvers, maar heeft echt bestaan.

Lees verder

The Beatles in Holland

    10 juni
The Beatles in Holland

In juni 2014 is het alweer 50 jaar geleden dat The Beatles Nederland hebben bezocht. The Beatles hebben hun sporen in Nederland achtergelaten, zoals overal ter wereld. Ze maakten indruk met hun hits, hun haar, hun charme en de hysterie die ze teweegbrachten. Nooit eerder was het publiek zo uitgelaten, nooit eerder deden fans zo hun best bij hun idolen te komen. Ze vochten met agenten, sprongen in het water, trokken hun haren uit en veroorzaakten een gegil dat nog nooit was gehoord. The Beatles maakten een onuitwisbare indruk. Misschien was er later in de jaren zestig meer geschreeuw, wellicht waren de popsterren buitenissiger en de kapsels wilder, maar The Beatles waren het eerst en duizenden hebben herinneringen aan die paar dagen in juni 1964 dat ze in Nederland waren. Lees verder

Maastricht, ‘the place to be’ in de Merovingische tijd

Affiche Gouden Middeleeuwen in het RMO.

Op dinsdag 10 juni geeft drs. Wim Dijkman, conservator van het Centre Céramique in Maastricht, een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden. Vanaf 19.30 uur zijn bezoekers welkom om te luisteren naar zijn verhaal over Maastricht in de Merovingische tijd, toen de stad een centrumfunctie had in zowel religieus als economisch opzicht. Hij doet dit in het kader van de nieuwe tentoonstelling Gouden Middeleeuwen in het Rijksmuseum van Oudheden.

Lees verder

De nieuwe website Haagsekaart.nl heeft nu ook een app!

Haagsekaart app

De groei van Den Haag door de eeuwen heen is te volgen in 24 kaarten van het gebied. De oudste kaart toont de situatie rond 4000 voor Christus, de nieuwste kaart laat zien hoe de stad er in 2012 uitziet. Bezoekers van de website ontdekken op Haagsekaart.nl de groei van Den Haag van de prehistorie, via het ontstaan van het Binnenhof en het dorp Die Haghe naar het Den Haag van vandaag. Daarmee krijgt iedereen inzicht in 6.000 jaar Haagse geschiedenis.

Lees verder

Riddertoernooi kasteel Hoensbroek

Ridder te paard. Kasteel Hoensbroek

De ‘Ridders te paard’ komen er weer aan! Op 31 mei, 1 juni en 8 en 9 juni 2014 komen zij naar kasteel Hoensbroek voor een spectaculair Riddertoernooi. Vier dagen zullen de ridders strijden om Heerlijkheid Hoensbroek. Het wordt een belevenis! Dit jaar met speciaal bezoek van de Schrijvers van de Ronde Tafel.

Lees verder

Eerste editie Romeinenweek

Romeinse re-enactors tijdens het Romeinenfestival 2012 - Fotografie RomeinenNU

De Romeinen zijn weer even terug in Nederland. Van 24 mei tot en met 1 juni 2014 vindt de eerste Romeinenweek plaats. Met tal van leuke activiteiten door het hele land en een spectaculair festival in Nijmegen. Het doel? Om Nederlanders weer even stil te laten staan bij een heel bijzondere periode uit onze geschiedenis.

Lees verder

Leesfragment uit De twaalf Caesars van Matthew Dennison

De twaalf Caesars van Matthew Dennison

Recentelijk is het boek De twaalf Caesars verschenen waar Matthew Dennison in portretten de historie, de liefdes en de ondeugden van de eerste twaalf keizers van Rome beschrijft. Als voorproefje kunt u hier alvast het eerste hoofdstuk van het boek lezen over Julius Caesar. Lees verder

Maasvlaktemens was ook goede visser

Schedelfragment Maasvlakte

Het schedelfragment van een mens uit de middensteentijd dat op het Maasvlaktestrand is gevonden, heeft informatie prijsgegeven over de leefwijze in die tijd. Isotopenonderzoek heeft aangetoond wat deze mens zo’n 9.000 jaar geleden op zijn menu had staan.

Lees verder

Tweede Wereldoorlog in Den Haag

Den Haag leren kennen? Bekijk de Haagse Kaart online.

Op de website Haagsekaart.nl ontdek je de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijg je inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu. In de kaart vind je de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maak je kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.

Lees verder