Wil je jouw boek, DVD, tentoonstelling of lezingencyclus laten opvallen in de eindeloze stroom geschiedenispublicaties? Plaats dan een advertorial op IsGeschiedenis.nl. Kijk onder het kopje ‘adverteren’ en laat ook jouw boek, tentoonstelling of evenement op IsGeschiedenis verschijnen.

Tentoonstelling ‘Het Groningen van Cornelis Jetses’ in Noordelijk Scheepvaartmuseum

    29 september
Tentoonstelling Het Groningen van Cornelis Jetses

Op vrijdag 3 oktober 2014 opent de nieuwe expositie Het Groningen van Cornelis Jetses in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De werken van Cornelis Jetses zijn over het algemeen beter bekend dan de illustrator zelf. Beroemd en geliefd zijn Jetses illustraties bij de kinderboeken Ot en Sien en Afkes tiental, het welbekende leesplankje met Aap, Noot, Mies en de iconische schoolplaten. Lees verder

WW1: Het hart van de strijd

    29 september
Apocalypse: World War I

In de vierde aflevering van de vijfdelige serie Apocalypse WW1, getiteld Rage, zien we opvallende beelden van de drie maanden durende slachting die bekend staat als de “Slag van Passendale”. Meer dan een half miljoen soldaten liggen aan alle kanten dood tegen de tijd dat het Canadese Korps eindelijk de Belgische stad veroverd in een laatste wanhopige inspanning.

Lees verder

Docentenseminar in Yad Vashem, Jeruzalem

    22 september
Docentenseminar in Yad Vashem, Jeruzalem

Chris van Dijke, kerndocent Maatschappijleer, volgde in Jeruzalem het seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’ aan de internationale school van Yad Vashem. Dit jaar vindt de studiereis plaats van 26 december tot 4 januari 2015. Voor meer informatie en aanmelden zie onderaan dit artikel.

Lees verder

Lang Leve Lingerie: van kuisheidsgordel tot designbeha

    22 september
Tentoonstelling Lang Leve Lingerie.

In een tijdelijke tentoonstelling onthult Kasteel Hoensbroek de geschiedenis van het illustere vrouwelijke ondergoed vanaf de 17e eeuw! Bezoekers zien de ontwikkeling van de ondermode vanaf deze eeuw tot aan de sexy couture lingerie in de 21ste eeuw. Tijdens een reis door de tijd kunnen bezoekers zien hoe het ondergoed veranderd is. De tentoongestelde stukken zijn grotendeels afkomstig uit het Museum van de Vrouw in Echt; kasteel Hoensbroek heeft hier eigen inbreng aan toegevoegd en deze zijn nu in één tentoonstelling te zien, op de prachtige zolder van het kasteel. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 3 mei 2015. Lees verder

Columbus op ontdekkingsreis tijdens orkaanseizoen

    18 september
Columbus op ontdekkingsreis tijdens orkaanseizoen

Het weer had maar even tegen kunnen zitten of de naam Columbus was nooit opgedoken in de geschiedenisboeken. De Italiaanse ontdekkingsreiziger koos voor zijn tocht richting de west in de nazomer van 1492 immers precies het orkaanseizoen uit. Hoe groot was de kans dat zijn lichte schepen het pad van een hurricane hadden gekruist? Je leest het in de komende editie van Het Weer Magazine. Lees verder

Oude molens strijden voor hun toekomst

    17 september
Stem op uw favoriete molen en win

Verspreid door heel Nederland staan meer dan 1.200 molens. Stuk voor stuk historische gebouwen die de inventiviteit van de Nederlanders uit vroeger tijden laten zien. Van korenmolens tot papiermolens, door wind en water aangedreven machines die tot op de dag van vandaag nog steeds hun werk verrichten. Een toonbeeld van de Nederlandse industrialisatie. En dit jaar strijden vijf van deze bijzondere objecten om een restauratiebudget van 50.000 euro in de BankGiro Loterij Molenprijs. En jij mag bepalen welke molen het verdient om deze hoofdprijs te winnen.

Lees verder

Erfgoed en commercie: vloeken in de herbestemde kerk?

    15 september
Erfgoed en commercie: vloeken in de herbestemde kerk?

Op donderdag 13 november vindt in De Philharmonie in Haarlem het derde Nationaal Monumentencongres plaats. Jaarlijks komen er honderden erfgoedprofessionals op af. Daarmee is het congres hét moment om te netwerken en actuele kennis op te doen. Met het thema ‘Ziel en Zakelijkheid’ worden deelnemers dit jaar uitgedaagd mee te denken over de actuele vraag hoe je passie voor monumenten combineert met goed ondernemerschap. Het congres is voor iedereen die te maken heeft met herbestemming, beheer en exploitatie van monumenten. Kaarten zijn te koop via www.nationaalmonumentencongres.nl.
Lees verder

Apocalypse: World War I – 100 jaar later

    15 september
Apocalypse

Exact 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog verschijnt met Apocalypse: World War I de duurste en meest complete documentaire ooit gemaakt over deze oorlog.

Lees verder

1825 - ‘Wetterfloed’ zet deel Friesland onder water

       15 september
Overstroming Workumer Nieuwland

Ernstige dijkdoorbraken en overstromingen op 3 en 5 februari 1825 treffen Nederland. 379 mensen overlijden. Eén van de ooggetuigen, Jakob Annes Kooiker, beschrijft het verwoestende effect van de ‘wetterfloed’ (watersnoodramp) op de polders rondom het Friese Workum. Zijn bewaarde brieven maken deel uit van de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Lees verder

Vrije jongens

    10 september
Vrije jongens

Honger naar handel maakte van Nederland een wereldmacht. Maar wie zaten er achter die glorieuze geschiedenis van Hanzehandel, Bergenvaarders en Oost- en West-Indische Compagnie? Waren het stoere helden met een `voc-mentaliteit ? Of waren het vrijbuiters die alle regels aan hun laars lapten? Lees verder

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog nu volledig in kleur te zien

    1 september
Apocalypse: World War I documentaire nu beschikbaar.

2014 is ontegensprekelijk verbonden met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Tussen 1914 en 1918 verdeelde en verscheurde de ‘Grote Oorlog’ de wereld, waarbij miljoenen mensen omkwamen. Exact 100 jaar later verschijnt met Apocalypse: World War I de duurste en meest complete documentaire ooit gemaakt over deze oorlog.

Lees verder

Prinsjesdag in Den Haag

    1 september
Prinsjesdag in Den Haag

Op de website Haagsekaart.nl ontdek je de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijg je inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu. Op de kaart vind je de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maak je kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen. Lees verder

Nederland neutraal. De Eerste Wereldoorlog 1914-1918

    6 augustus
Nederland neutraal. De Eerste Wereldoorlog 1914-1918

In augustus 2014 is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland wist neutraal te blijven, al scheelde het soms maar weinig. Die neutraliteit was een worsteling. Ethisch gezien, maar ook in economisch, politiek en militair opzicht. Nederland neutraal. De Eerste Wereldoorlog 1914-1918 is het nationale gedenkboek van een periode uit de Nederlandse geschiedenis die nog altijd onderbelicht is.

Lees verder

Kasteel Hoensbroek Binnenstebuiten

    28 juli
Kasteel Hoensbroek Binnenstebuiten

Kasteel Hoensbroek heeft deze zomer iets heel speciaals: bij goed weer moet je in het kasteel zijn, en bij slecht weer ook! Ontdek het kasteelleven van binnen én van buiten. Er zijn tal van extra activiteiten, zodat jong en oud kan genieten tijdens droge en natte dagen.

Lees verder

Watersnoodramp van 1916 ‘grootste verschrikking uit jeugd’ voor Gert Jan Mulder

    28 juli
Broek in Waterland Watersnood 1916

Door het wassende water meegevoerde schuurtjes, schuttingen, hekjes en wrakhout: de Watersnoodramp richtte in 1916 een ravage aan in de Noord-Hollandse gemeente Waterland. De gevolgen hiervan zijn te zien in de tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee.

Lees verder

Hoe poept een Romein?

    14 juli
Collegereeks voor kinderen in Thermenmuseum

Op zondag 14 september start in het Thermenmuseum een collegereeks voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Op vier zondagen krijgen kinderen colleges van echte wetenschappers over spannende, bijzondere en grappige onderwerpen uit de Romeinse tijd. De reeks wordt samen met de MuseumJeugdUniversiteit georganiseerd.

Lees verder