Wil je jouw boek, DVD, tentoonstelling of lezingencyclus laten opvallen in de eindeloze stroom geschiedenispublicaties? Plaats dan een advertorial op IsGeschiedenis.nl. Kijk onder het kopje ‘adverteren’ en laat ook jouw boek, tentoonstelling of evenement op IsGeschiedenis verschijnen.

Liberation Route Europe: omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is

    13 oktober
Liberation Route Europe.

De Liberation Route Europe. Een route die dwars door Europa loopt en het pad volgt dat de geallieerden in 1944 en 1945 hebben bewandeld om een eind te maken aan de Duitse Tweede Wereldoorlog. Een uniek project, waarbinnen honderden historici, musea, toeristische partners en anderen uit zes landen de handen ineen hebben geslagen om te laten zien welke prijs is betaald voor een vrij Europa.

Lees verder

‘De invloed van Merovingische sieraden op hedendaagse juweelkunst’

    13 oktober
Gesp van Rijnsburg

Op vrijdag 24 oktober geeft juwelenhistoricus Martijn Akkerman bekend van Tussen Kunst en Kitsch, een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Vanaf 19.30 zijn bezoekers welkom om te luisteren naar zijn verhaal over de invloed van Merovingische sieraden op hedendaagse juweelkunst. De lezing staat in het kader van de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’ die nog tot 26 oktober te bezichtigen is in het Rijksmuseum van Oudheden. Lees verder

Urker visserswoning anno 2012

    9 oktober
Het huis op de oorspronkelijke locatie op Urk, foto collectie Zuiderzeemuseum.

Urk is een voormalig eiland en huidige gemeente in Nederland dat aan de voormalige Zuiderzee ligt. Urk kan worden omschreven als de meest kerkelijke gemeente van Nederland. Het is een zeer hechte en gesloten gemeenschap. Het plaatselijke dialect, het Urkers, is nog buitengewoon vitaal en wijkt veel af van de andere dialecten uit de omgeving. Urk heeft ook zijn eigen volkslied en heeft als enige dorp na de afsluiting van 1932 anno 2014 nog een grote vissersvloot van maar liefst 113 kotters: de Urker vissers verlegden al voor de afsluiting van de Zuiderzee hun werkterrein naar de Noordzee.
Lees verder

Lang Leve Lingerie: van kuisheidsgordel tot designbeha

    7 oktober
Tentoonstelling Lang Leve Lingerie.

In een tijdelijke tentoonstelling onthult Kasteel Hoensbroek de geschiedenis van het illustere vrouwelijke ondergoed vanaf de 17e eeuw! Bezoekers zien de ontwikkeling van de ondermode vanaf deze eeuw tot aan de sexy couture lingerie in de 21ste eeuw. Tijdens een reis door de tijd kunnen bezoekers zien hoe het ondergoed veranderd is. De tentoongestelde stukken zijn grotendeels afkomstig uit het Museum van de Vrouw in Echt; kasteel Hoensbroek heeft hier eigen inbreng aan toegevoegd en deze zijn nu in één tentoonstelling te zien, op de prachtige zolder van het kasteel. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 3 mei 2015. Lees verder

Het Jongetje van Uitgeest

    7 oktober
Het Jongetje van Uitgeest

In augustus 1981 werd er een nederzetting van boerderijen gevonden in de buurt van Uitgeest. Uit onder andere aardewerk dat gevonden werd op de archeologische vindplaats blijkt het om restanten van een nederzetting van rond 200 voor Christus te gaan.

Lees verder

‘Stille Getuigen’ Sporen van de Eerste Wereldoorlog

    7 oktober
'Stille Getuigen' Sporen van de Eerste Wereldoorlog

De klaproos is het internationale symbool van de Eerste Wereldoorlog geworden. Deze bloem was het enige dat nog op de verwoeste slagvelden in België en Frankrijk wilde groeien. Door kolonel John McCrae (1872-1918) is het bekende gedicht ‘ In Flanders fields‘ over deze klaprozen geschreven. Nog steeds staan in Noord-Frankrijk de velden vol met klaprozen, die met deze kennis, aan de Eerste Wereldoorlog doen herinneren. Fotografen Egbert Sepp en Siska Alkema hebben deze sporen van de Eerste Wereldoorlog vastgelegd in het fotoboek ‘Stille Getuigen’. 
Lees verder

Tentoonstelling ‘Het Groningen van Cornelis Jetses’ in Noordelijk Scheepvaartmuseum

    29 september
Tentoonstelling Het Groningen van Cornelis Jetses

Op vrijdag 3 oktober 2014 opent de nieuwe expositie Het Groningen van Cornelis Jetses in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De werken van Cornelis Jetses zijn over het algemeen beter bekend dan de illustrator zelf. Beroemd en geliefd zijn Jetses illustraties bij de kinderboeken Ot en Sien en Afkes tiental, het welbekende leesplankje met Aap, Noot, Mies en de iconische schoolplaten. Lees verder

WW1: Het hart van de strijd

    29 september
Apocalypse: World War I

In de vierde aflevering van de vijfdelige serie Apocalypse WW1, getiteld Rage, zien we opvallende beelden van de drie maanden durende slachting die bekend staat als de “Slag van Passendale”. Meer dan een half miljoen soldaten liggen aan alle kanten dood tegen de tijd dat het Canadese Korps eindelijk de Belgische stad veroverd in een laatste wanhopige inspanning.

Lees verder

Docentenseminar in Yad Vashem, Jeruzalem

    22 september
Docentenseminar in Yad Vashem, Jeruzalem

Chris van Dijke, kerndocent Maatschappijleer, volgde in Jeruzalem het seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’ aan de internationale school van Yad Vashem. Dit jaar vindt de studiereis plaats van 26 december tot 4 januari 2015. Voor meer informatie en aanmelden zie onderaan dit artikel.

Lees verder

Columbus op ontdekkingsreis tijdens orkaanseizoen

    18 september
Columbus op ontdekkingsreis tijdens orkaanseizoen

Het weer had maar even tegen kunnen zitten of de naam Columbus was nooit opgedoken in de geschiedenisboeken. De Italiaanse ontdekkingsreiziger koos voor zijn tocht richting de west in de nazomer van 1492 immers precies het orkaanseizoen uit. Hoe groot was de kans dat zijn lichte schepen het pad van een hurricane hadden gekruist? Je leest het in de komende editie van Het Weer Magazine. Lees verder

Oude molens strijden voor hun toekomst

    17 september
Stem op uw favoriete molen en win

Verspreid door heel Nederland staan meer dan 1.200 molens. Stuk voor stuk historische gebouwen die de inventiviteit van de Nederlanders uit vroeger tijden laten zien. Van korenmolens tot papiermolens, door wind en water aangedreven machines die tot op de dag van vandaag nog steeds hun werk verrichten. Een toonbeeld van de Nederlandse industrialisatie. En dit jaar strijden vijf van deze bijzondere objecten om een restauratiebudget van 50.000 euro in de BankGiro Loterij Molenprijs. En jij mag bepalen welke molen het verdient om deze hoofdprijs te winnen.

Lees verder

Erfgoed en commercie: vloeken in de herbestemde kerk?

    15 september
Erfgoed en commercie: vloeken in de herbestemde kerk?

Op donderdag 13 november vindt in De Philharmonie in Haarlem het derde Nationaal Monumentencongres plaats. Jaarlijks komen er honderden erfgoedprofessionals op af. Daarmee is het congres hét moment om te netwerken en actuele kennis op te doen. Met het thema ‘Ziel en Zakelijkheid’ worden deelnemers dit jaar uitgedaagd mee te denken over de actuele vraag hoe je passie voor monumenten combineert met goed ondernemerschap. Het congres is voor iedereen die te maken heeft met herbestemming, beheer en exploitatie van monumenten. Kaarten zijn te koop via www.nationaalmonumentencongres.nl.
Lees verder

Apocalypse: World War I – 100 jaar later

    15 september
Apocalypse

Exact 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog verschijnt met Apocalypse: World War I de duurste en meest complete documentaire ooit gemaakt over deze oorlog.

Lees verder

1825 - ‘Wetterfloed’ zet deel Friesland onder water

       15 september
Overstroming Workumer Nieuwland

Ernstige dijkdoorbraken en overstromingen op 3 en 5 februari 1825 treffen Nederland. 379 mensen overlijden. Eén van de ooggetuigen, Jakob Annes Kooiker, beschrijft het verwoestende effect van de ‘wetterfloed’ (watersnoodramp) op de polders rondom het Friese Workum. Zijn bewaarde brieven maken deel uit van de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Lees verder

Vrije jongens

    10 september
Vrije jongens

Honger naar handel maakte van Nederland een wereldmacht. Maar wie zaten er achter die glorieuze geschiedenis van Hanzehandel, Bergenvaarders en Oost- en West-Indische Compagnie? Waren het stoere helden met een `voc-mentaliteit ? Of waren het vrijbuiters die alle regels aan hun laars lapten? Lees verder

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog nu volledig in kleur te zien

    1 september
Apocalypse: World War I documentaire nu beschikbaar.

2014 is ontegensprekelijk verbonden met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Tussen 1914 en 1918 verdeelde en verscheurde de ‘Grote Oorlog’ de wereld, waarbij miljoenen mensen omkwamen. Exact 100 jaar later verschijnt met Apocalypse: World War I de duurste en meest complete documentaire ooit gemaakt over deze oorlog.

Lees verder