Op 21 december 2012 eindigt de Mayakalender. Is het einde van de wereld in zicht? Volgens sommige doemdenkers is dat inderdaad het geval. Maar hebben zich in de loop van de geschiedenis vaker zulke momenten voorgedaan? IsGeschiedenis zocht het uit en ging op zoek naar natuurrampen en toekomstvoorspellingen in de loop van de geschiedenis. 

Mislukte toekomstvoorspellingen door de eeuwen heen

'Een avondje opera in 2000' door Albert Robida (ca. 1882)

Aanstaande vrijdag, op 21 december 2012, zal de wereld vergaan. Tenminste, dat beweren de mensen die geloven in de doemvoorspelling van het aflopen van de Maya-kalender in 2012. Gelukkig zou het niet de eerste keer zijn dat de mensheid er wat betreft toekomstvoorspellingen volledig naast zit. In de loop der tijd hebben veel historische figuren namelijk profetische uitspraken gedaan waar achteraf helemaal niets van bleek te kloppen. Lees verder

Einde van de wereld in het Katholieke geloof

Einde van de wereld in het Katholieke geloof

Jezus beschrijft het einde van de wereld niet

Lees verder

1900: dodelijkste orkaan uit de geschiedenis van de Verenigde Staten

             29 oktober
Jongeren zoeken naar slachtoffers in de St. Patrick's Church te Galveston, 1900

In de Verenigde Staten treft men op dit moment voorbereidingen voor de komst van de orkaan Sandy. Volgens het weerkanaal The Weather Channel gaat het om ‘een van de uitzonderlijkste – en mogelijk allesverwoestende – stormen uit de moderne tijd’. Dat record staat op dit moment nog op naam van de Galveston Orkaan, die in 1900 in Texas een volledige kustplaats wegvaagde en minstens 8.000 slachtoffers eiste. Lees verder

Begin van de beschaving van de Maya’s

Beeldhouwwerk van de Maya's (Foto: Wolfgang Sauber)

Hij was de grote leider. De heerser die het gat tussen de culturen van de Olmeken en de Maya’s overbrugde en de overgang naar de Maya-heerschappij in gang zette.

Lees verder

Verwoestende aardbeving van 526 in Antiochië

          10 oktober
Ets van Antiochië (Bron: Wikipedia)

Montreal, de op één na grootste stad van Canada en hoofdstad van Québec, is vannacht opgeschrikt door een lichte aardbeving. De beving werd rond 00:20 plaatselijke tijd in het centrum van de stad gevoeld. Aardbevingen hebben in de geschiedenis vaak grote schade aangericht. Eén van de dodelijkste aardbevingen ooit vond in 526 plaats in het Turkse Antiochië, dat toen nog onderdeel van het Byzantijnse Rijk was. Lees verder

Uitbarsting van de Krakatau in 1883

Ets van de uitbarsting van de Krakatau (Bron: Wikipedia)

De uitbarsting zal zeker twaalf uur duren

Lees verder

Stormvloed van 1682

Stormvloed van 1682

Het KNMI kondigde gisteren ‘code oranje’ aan, waarmee het Nederland waarschuwde voor gevaarlijke weersomstandigheden. Zware onweersbuien trokken over het land en zorgden plaatselijk voor stroomuitval. In 1682 werd de kuststreek van Nederland eveneens getroffen door stormachtig weer. Het noodweer, gecombineerd met springtij, zorgde voor veel slachtoffers en schade in Zeeland. Lees verder

Nieuwe Maya kalender gevonden: wereld vergaat niet in 2012

Nieuwe Maya kalender gevonden: wereld vergaat niet in 2012

De Maya’s zelf zochten juist naar een bevestiging dat niets zou veranderen. Het is een heel andere instelling

Lees verder

Toekomstvoorspellingen uit 1900

'Een avondje opera in 2000' door Albert Robida (ca. 1882)

In 1900 -op het moment dat sommigen geloven dat zo ongeveer alles wel uitgevonden is- stelt de Amerikaanse ingenieur John Elfreth Watkins een lijst met toekomstvoorspellingen samen. Hij beschrijft hierin hoe hij denkt dat de wereld er een eeuw later uit zal zien. Nu, meer dan 100 jaar later, blijkt dat hij er helemaal niet zo ver naast zat. Lees verder

Watersnood van 1784

Watersnood van 1784

Gelderland 1784 – “Het water bruischte geweldig aan op de Stad, en brak den Dijk bij de Hunerpoort”. In de Kroniek van Nijmegen staat de Watersnood van 1784, die gedurende februari en maart van dat jaar Gelderland trof, uitgebreid beschreven. Op 19 maart 1784 braken de dijken bij Haalderen, waarna vrijwel het hele dorp door het water werd weggevaagd.

Lees verder

Mayaanse kalender

       29 februari
Mayaanse kalender

Van oudsher heeft de mens de behoefte gehad om een systeem te vinden in de wisseling van de jaargetijden. Met name na de opkomst van de landbouw was het essentieel om te weten in welke periode van het jaar men leefde, zodat men wist wanneer men moest zaaien en oogsten. In de loop der tijd hebben verschillende beschavingen daarom hun eigen kalenders en jaartellingen opgesteld. De Mayaanse kalender is vandaag de dag vooral bekend vanwege de vermeende voorspelling van het einde der tijden in 2012.

Lees verder

Uitbarsting van de Vesuvius in 1631

Uitbarsting van de Vesuvius in 1631

Vesuvius 1631 – Het was al eeuwen lang stil rondom de Vesuvius en de meeste omwonenden wisten niet eens meer dat het een vulkaan was. Opeens explodeerde de top van berg en werden de omliggende dorpen bedolven onder as en lava. De uitbarsting van de Vesuvius op 16 december 1631 eiste minstens 3.000 levens en was de zwaarste sinds 79.

Lees verder

Einde van de wereld in 2012 volgens de Mayakalender

Einde van de wereld in 2012 volgens de Mayakalender

Archeologen hebben in Mexico een nieuwe verwijzing van de Mayacultuur naar het jaar 2012 gevonden. De inscriptie op een steen zou duiden op het aflopen van een tijdcyclus eind 2012. Sommigen grijpen dit aan om te verkondigen dat op dit tijdstip het einde van de wereld zal plaatsvinden.

Lees verder

Allerheiligenvloed van 1570

Allerheiligenvloed van 1570

Bergen op Zoom 1570 – Terwijl de katholieken de voorbereidingen treffen voor de viering van Allerheiligen waarschuwt het stadsbestuur voor een stormvloed. Niet veel later breken de dijken door en stroomt een groot deel van Nederland onder water. De Allerheiligenvloed van 1570 was een van de grootste watersnoodrampen uit de Nederlandse geschiedenis.

Lees verder

Grootste aardbeving uit de geschiedenis van West-Europa

       9 september
Grootste aardbeving uit de geschiedenis van West-Europa

In de buurt van Nijmegen heeft donderdagavond rond 21.00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Aardbevingen zijn in West-Europa en Nederland wel vaker voorgekomen, zoals op 6 april 1580 toen het Verenigd-Koninkrijk, Noord-Frankrijk, België en Nederland getroffen werden.

Lees verder

Klimaat en watersnoodramp in 1906

          1 september
Klimaat en watersnoodramp in 1906
 

Nederlanders zijn in mineur: deze zomer leek meer op een lange, natte herfst. In juni, juli en augustus viel er landelijk gemiddeld 350 millimeter regen, 100 meer dan normaal. Dat meldde het KNMI woensdag. De afgelopen zomer was de natste sinds 1906. In dat jaar werden de Zeeuwse kusten getroffen door kolkende watermassa’s.

Lees verder