Russische atoombommen onderweg – of toch niet?
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+3Pin on Pinterest0Email this to someone

Tijdens de Koude Oorlog hebben de Amerikanen een noodomroepsysteem ontwikkeld om landgenoten via de televisie in t lichten over een ophanden zijnde Russische nucleaire aanval. Elke zaterdag wordt de werking van het systeem gecontroleerd door naar elk station in het land een testbericht te sturen.

Nooduitzending van de president

Deze tests zijn zo normaal dat niemand er enige aandacht aan besteedt. Maar op 20 februari 1971 neemt de operator van dienst de verkeerde tape. In plaats van het bericht ‘Dit is slechts een test’ krijgt elk station in het land te horen dat er een nooduitzending van de president zal volgen. Voor de doorsnee-Amerikaan tijdens de Koude Oorlog kan het ontzettend populaire programma The Partridge Family op zaterdag maar om één reden worden onderbroken: er zijn atoombommen uit Rusland onderweg!

Zenuwachtig en verward

Radiopresentatoren in het hele land berichten verward en zenuwachtig over het noodgeval. Bij het militaire centrum NORAD heeft men de vergissing meteen door, maar in alle consternatie om de nooduitzending in te trekken vinden ze niet meteen de juiste code om dit te doen. Drie kwartier lang wacht de Amerikaanse bevolking op bevestiging van het naderende einde van de wereld.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+3Pin on Pinterest0Email this to someone