Kaaba (Bron: Wiki Commons)
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Ik kwam zaterdag aan in Mekka maar ik ben niet moe. Dit zijn de beste dagen van mijn leven

Aldus de Bosnische moslim Senad Hadzic, één van de vele moslims die naar Mekka is gereisd om de jaarlijkse pelgrimstocht Hadj te kunnen voltooien die vandaag begint. Deze pelgrimstocht moet door elke moslim die daar financieel en fysiek toe in staat is eens in zijn of haar leven worden voltooid. Inmiddels gaan elk jaar gemiddeld 2.5 miljoen moslims op bedevaart naar Mekka.

Al voor het leven van de profeet Mohammed (570-632) was Mekka een belangrijk bedevaartsoord voor aanhangers van verschillende polytheïstische godsdiensten. De Kaäba, de zwarte steen bij de grote moskee van Mekka waar de moslims zeven keer om heen moeten lopen, bestond toen ook al. Voor de komst van de Islam was de steen versierd met verschillende godsbeelden. Hoe lang de steen al bestaat, is niet bekend, omdat opgravingen in het gebied onmogelijk zijn. Toen Mohammed, die geboren werd in Mekka, vanuit die stad de Islam verspreidde, werd Mekka hét bedevaartsoord voor moslims. De bedevaart naar Mekka door moslims bestaat zodoende al veertien eeuwen.

De Hadj is één van de vijf fundamenten van de Islam. De bedevaartgangers moeten tijdens hun verblijf in Mekka verschillende rituelen uitvoeren. Ook moeten ze zich ritueel wassen voordat zij Mekka bereiken, en moeten ze hun eigen kleren inruilen voor eenvoudige witte doeken. Dit wordt gedaan zodat er geen onderscheid meer waar te nemen is tussen arm en rijk. Vervolgens dienen de moslims verschillende heilige plekken te bezoeken, zoals het gebied Arafat dat in de buurt van Mekka ligt.

In vroegere tijden was het voor moslims die ver van Mekka af woonden een stuk moeilijker om de tocht daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Ze spaarden jaren om de reis te kunnen maken en gingen vaak te voet, waarbij ze onder andere door een woestijn moesten reizen, waardoor de tocht niet zonder gevaren was. In 1955 gingen er volgens de autoriteiten van Saoedi-Arabië nog minder dan 100.000 moslims per jaar op bedevaart naar Mekka. In 1983 werd het aantal van 1 miljoen pelgrims per jaar bereikt. Nu wordt geschat dat er elk jaar 2.5 miljoen moslims op bedevaart naar Mekka gaan.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone