IsGeschiedenis http://www.isgeschiedenis.nl De geschiedenis ontdekken? Tue, 26 May 2015 07:54:05 +0000 nl-NL hourly 1 Kaspar Hauser: het mysterieuze weeskindhttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/kaspar-hauser-het-mysterieuze-weeskind/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/kaspar-hauser-het-mysterieuze-weeskind/#comments Tue, 26 May 2015 07:00:13 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67068 26 mei 1828 – In Neurenberg duikt een vreemde jongen op. Hij spreekt slecht, hij loopt vreemd. Een dronkenlap, vermoedt men. De jongen draagt een brief bij zich, die een kleine hoeveelheid informatie geeft over zijn achtergrond. Zo begint het mysterieuze verhaal van Kaspar Hauser, een van de grootste onopgeloste raadsels van de achttiende eeuw.... Lees verder

Het bericht Kaspar Hauser: het mysterieuze weeskind verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
26 mei 1828 – In Neurenberg duikt een vreemde jongen op. Hij spreekt slecht, hij loopt vreemd. Een dronkenlap, vermoedt men. De jongen draagt een brief bij zich, die een kleine hoeveelheid informatie geeft over zijn achtergrond. Zo begint het mysterieuze verhaal van Kaspar Hauser, een van de grootste onopgeloste raadsels van de achttiende eeuw.

 

Kaspar Hauser 2‘Ik wil zijn zoals mijn vader’

De komst van Kaspar Hauser in Neurenberg leidde tot veel verwarring. De brief die de jongen bij zich droeg, verzocht het leger van Neurenberg hem in dienst te nemen. De jongen sprak echter niet of nauwelijks. Een van de weinige zinnen die hij sprak, was: ‘Ik wil een ruiter zijn, zoals mijn vader was’. Kaspar was analfabeet, maar zijn eigen naam opschrijven kon hij wel.

Kaspar at alleen water en brood en liet zich vergezellen door een houten paard. Het leek of hij zijn hele leven lang opgesloten had gezeten en niemand hem iets over het leven had geleerd.

Kaspar leert spreken en schrijven

Kaspar kwam terecht in een huis voor zwervers en landlopers en werd verzorgd in verschillende pleeggezinnen. Zijn mentale toestand wekte de interesse van de hele stad; de jongen was een toeristische attractie. Kaspar leerde spreken en schrijven, waarna hij aan zijn omgeving duidelijk kon maken waar hij vandaan kwam en wat hij had meegemaakt.

Een eenzaam leven

Kaspar vertelde zijn stadsgenoten dat hij zijn leven lang in een cel had gewoond, waar hij gevoed werd met water en roggebrood en slechts gezelschap had van twee speelgoedpaarden en een speelgoedhond.

De man die hem de zin leerde die hij bij zijn aankomst in Neurenberg steeds herhaalde, leerde hem ook zijn naam schrijven. Deze man had zich echter nooit herkenbaar aan Kaspar getoond, waardoor niet bekend was wie deze man was.

Het leven in Neurenberg

Anderhalf jaar na Kaspars aankomst in Neurenberg werd hij slachtoffer van een aanslag. Zijn verwondingen waren echter niet ernstig en na enkele dagen was de jongen weer hersteld. De maanden voorafgaand aan de aanslag gingen reeds de geruchten dat Kaspar van koninklijke afkomst was en de aanslag wakkerde deze geruchten aan.

Moord of zelfmoord?

Enkele maanden later werd Kaspar opnieuw aangevallen, dit maal werden zijn verwondingen hem fataal. Het autopsierapport liet geen twijfel bestaan; Kaspar was vermoord. De Britse edelman Lord Stanhope, Kaspars nieuwe voogd, verklaarde echter dat er sprake was van zelfmoord. Zowel het leven als de dood van Kaspar zijn tot op de dag van vandaag een mysterie en nog altijd onderwerp van discussie.

Het bericht Kaspar Hauser: het mysterieuze weeskind verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/kaspar-hauser-het-mysterieuze-weeskind/feed/ 0
Nancy Wake: de ‘most wanted’ van de Duitse Gestapohttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nancy-wake-de-most-wanted-van-de-duitse-gestapo/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nancy-wake-de-most-wanted-van-de-duitse-gestapo/#comments Mon, 25 May 2015 22:00:48 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67130 “I was never afraid,” zei ze. “I was too busy to be afraid.” Nancy Wake was één van de meest gevreesde spionnen van de geallieerden. Ze stond op nummer één van Gestapo’s ‘most wanted’ lijst. In dienst van het Franse en Engelse verzet redde ze vele Britse soldaten van de dood en bereidde ze mede... Lees verder

Het bericht Nancy Wake: de ‘most wanted’ van de Duitse Gestapo verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
stempels-themamaanden-ig-mei-wo2-1“I was never afraid,” zei ze. “I was too busy to be afraid.”

Nancy Wake was één van de meest gevreesde spionnen van de geallieerden. Ze stond op nummer één van Gestapo’s ‘most wanted’ lijst. In dienst van het Franse en Engelse verzet redde ze vele Britse soldaten van de dood en bereidde ze mede de geallieerde invasie van Noord-Frankrijk voor.

nancy wakeNancy Wake (1912-2011) werd geboren in Wellington, Nieuw-Zeeland. Op haar tweede verhuisden haar familie (ouders en vijf broers en zussen) naar Sydney, waar haar vader zijn gezin na korte tijd voorgoed verliet. In 1935 verruilde Wake Australië voor Engeland, om daar aan de slag te gaan als journaliste. Niet veel later verhuisde ze opnieuw, ditmaal naar Frankrijk, waar ze trouwde met de Franse Henri Fiocca.

Begin van de Tweede Wereldoorlog

Toen de oorlog uitbrak sloot Wake zich al snel aan bij de Résistanse (het Franse verzet), in eerste instantie als koerier en ambulancechauffeuse. Na verloop van tijd ging ze een steeds grotere rol spelen in de Résistance. Ze bood onmisbare hulp aan in Frankrijk gestrande Britse soldaten, die via het verzet terug naar Engeland konden vluchten.

Most wanted

De Duitse inlichtingendienst zat Wake op de hielen; in 1943 stond ze op eerste plaats van de gevreesde lijst van de Gestapo. De Duitsers noemden Wake ‘the White Mouse’, omdat het haar meermaals lukte aan de bezetters te ontsnappen. Op den duur was ze in zo’n groot gevaar dat ze Frankrijk moest ontvluchten. Na meerdere pogingen lukte het haar om via Spanje naar Engeland terug te keren. Haar man bleef in Frankrijk achter en werd een jaar later door de Duitsers opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd.

Special Operations Executive (SOE)

In Engeland sloot Wake zich aan bij de Franse sectie van de Britse Inlichtingendienst, de Special Operations Executive (SOE). In de periode dat zij in Engeland verbleef, volgde ze intensieve training bij de SOE. Hier ontwikkelde zij haar wapen- en spionagetechnieken.

Voorbereiding op D-day

In 1944 werd Nancy door de SOE in Noord-Frankrijk gedropt, om hier te helpen met de nachtelijke landing van Britse parachutisten. Ook moest ze de communicatie met Engeland op orde te houden. Met haar werkzaamheden droeg ze bij aan de voorbereiding op D-day, de geallieerde invasie van Noord-Frankrijk. Ze gaf leiding aan een groep van duizenden militairen die tegen de Duitsers streden en zou een Duitse militair gedood hebben met haar blote handen.

Na de oorlog

Na de oorlog bleef Wake voor de SOE Special Operations Executive werken. Ze ontving vele medailles voor haar werk in het Franse en Engelse verzet. In 1960 keerde ze terug naar Australië, waar ze trouwde met de Engelsman John Forward. Jaren later verhuisde ze voor de laatste keer, terug naar Engeland. Op 98-jarige leeftijd stierf ze in Londen.

 

 

Het bericht Nancy Wake: de ‘most wanted’ van de Duitse Gestapo verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nancy-wake-de-most-wanted-van-de-duitse-gestapo/feed/ 0
Het ontstaan en de geschiedenis van Roland Garroshttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/ontstaan-van-de-open-franse-tenniskampioenschappen-roland-garros/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/ontstaan-van-de-open-franse-tenniskampioenschappen-roland-garros/#comments Mon, 25 May 2015 08:00:26 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=16850 Op 24 mei 2015 is de 114e editie van Roland Garros van start gegaan. De afgelopen vijf jaar won de Spanjaard Rafaël Nadal het toernooi. Als gevolg van blessures en een matig seizoen staat Nadal dit jaar echter als zesde geplaatst. Het Roland Garros toernooi bestaat sinds 1925 en werd voor het eerst georganiseerd in de... Lees verder

Het bericht Het ontstaan en de geschiedenis van Roland Garros verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Op 24 mei 2015 is de 114e editie van Roland Garros van start gegaan. De afgelopen vijf jaar won de Spanjaard Rafaël Nadal het toernooi. Als gevolg van blessures en een matig seizoen staat Nadal dit jaar echter als zesde geplaatst. Het Roland Garros toernooi bestaat sinds 1925 en werd voor het eerst georganiseerd in de tijd dat het Franse tennis hoogtijdagen beleefde.

Het ontstaan van Roland Garros

De eerste Franse tenniskampioenschappen werden gehouden in 1891. Het evenement duurde één dag en was een nationaal toernooi. Toch eindigde de Brit H. Briggs op de eerste plaats; hij mocht meedoen omdat hij in Parijs woonde. Aanvankelijk was de tennissport uitsluitend voor mannen toegankelijk, maar in 1897 werd het eerste Franse tennistoernooi voor vrouwen georganiseerd. De sport was echter nog niet populair bij het Franse publiek. Naarmate de Franse spelers beter werden, nam de populariteit van de sport in Frankrijk ook toe.

Van Open Franse Tenniskampioenschappen naar Roland Garros

In 1925 werden de Open Franse Tenniskampioenschappen toegankelijk voor buitenlandse spelers, en werd het toernooi een internationaal evenement. De Franse tennisster Suzanne Lenglen won van 1920 tot 1926 zes keer op een rij de Open Franse Tenniskampioenschappen voor vrouwen en in 1927 won Frankrijk de internationale Davis cup. Omdat tennis razend populair werd in Frankrijk, bouwde de Franse regering in 1928 het Porte d’Auteuil stadion. Het jaar daarop werd een nog groter stadion, het Roland Garros stadion, ingehuldigd. Dit stadion was vernoemd naar een Franse vliegtuigpiloot en oorlogsheld tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Open Franse Tenniskampioenschappen werden daarna vaak genoemd naar het stadion waar ze in gehouden werden.

Franse dominantie

Vanaf het moment dat het Roland Garros toernooi internationaal werd in tot aan de Tweede Wereldoorlog domineerden de Franse tennissers de sport. Na de oorlog moesten de Fransen de titel echter af staan aan Amerikaanse en Australische sporters. Frankrijk zou pas 37 jaar later weer het Roland Garros toernooi winnen, toen Yannick Noah in 1983 Mats Wilander versloeg.

Favorieten in 2015

Naar alle verwachtingen wint er dit jaar geen Fransman. De Servische nummer 1 van de wereld Novak Djokovic is de grote favoriet, gevolgd door nummer 2, Roger Federer. Ook Andy Murray maakt grote kans op de titel bij de herensingles; sinds zijn huwelijk in april 2015 verloor hij geen partij meer. Bij de vrouwen is het Maria Sharapova die haar titel van vorig jaar zal moeten verdedigen. Haar grootste concurrente is de Amerikaanse nummer 1 van de wereld, Serena Williams.

 

Dit bericht verscheen al eerder op IsGeschiedenis.nl en is aangepast om het beter aan te laten sluiten bij de actualiteit. 

Het bericht Het ontstaan en de geschiedenis van Roland Garros verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/ontstaan-van-de-open-franse-tenniskampioenschappen-roland-garros/feed/ 0
Alan Turing: briljant wiskundige en codekrakerhttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/alan-turing-briljant-wiskundige-en-codekraker/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/alan-turing-briljant-wiskundige-en-codekraker/#comments Sun, 24 May 2015 22:00:55 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=42964 “We schrijven om een postuum pardon voor Alan Turing, één van de meest briljante wiskundigen van de moderne tijd, te steunen.”

Het bericht Alan Turing: briljant wiskundige en codekraker verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>

We schrijven om een postuum pardon voor Alan Turing, één van de meest briljante wiskundigen van de moderne tijd, te steunen.

Aldus een groep wetenschappers in een brief gericht aan de Britse regering. De groep, waaronder de bekende wiskundige Stephen Hawking en de Britse koninklijke astronoom Lord Rees, wil een pardon voor Alan Turing. Deze wiskundige, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelde bij het kraken van de Enigmacode, werd in 1952 veroordeeld voor homoseksualiteit, dat in die tijd nog strafbaar was in Groot-Brittannië.

Jeugd en studie

Alan Turing werd op 23 juni 1912 geboren in Londen. Al op jonge leeftijd toonde hij een grote aanleg voor wiskunde. Hij rondde in 1935 zijn studie kwantummechanica aan de universiteit van Cambridge af, waarna hij verder studeerde aan Princeton en zich bezighield met enkele grote wiskundige problemen.

Enigmacode

Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1939 meldde Turing zich aan bij de Government Code and Cypher School in Bletchley Park. Hier werd hij de leider van een team wiskundigen dat werkte aan het kraken van Duitse encryptiecodes. Voortbordurend op het werk van enkele Poolse wiskundigen kraakte het team de Duitse Enigmacode, waardoor het de geheime correspondentie van de Duitse nazipartij, Wehrmacht en marine kon lezen.

Homoseksualiteit

Turing kreeg na de oorlog de Order of the British Empire-onderscheiding van de Britse koning George VI. In die tijd hield hij zich vooral bezig met artificiële intelligentie en ontwikkelde hij de Turing-test, die tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt. Turing raakte in 1952 echter uit de gratie nadat duidelijk werd dat hij een relatie had onderhouden met een andere man. Homoseksualiteit was tot 1967 strafbaar in Groot-Brittannië en Turing werd veroordeeld voor ‘homoseksuele handelingen’.

Chemische castratie

Turing kon na zijn veroordeling kiezen voor een gevangenisstraf of chemische castratie door hormooninjecties. Hij koos voor de laatste optie en werd over een periode van enkele maanden een aantal keren geïnjecteerd. Twee jaar na zijn veroordeling werd Alan Turing op 7 juni 1954 dood aangetroffen in zijn huis in Wilmslow. Hij bleek te zijn overleden aan de gevolgen van een cyanidevergiftiging. Hoewel sommigen beweerden dat hij uit de weg was geruimd door de Engelse geheime dienst, is het waarschijnlijker dat Turing zelfmoord heeft gepleegd of door een ongeluk om het leven is gekomen.

De Britse premier Gordon Brown bood in 2009 namens de Britse regering postuum excuses aan Turing aan. Een petitie om hem postuum gratie te verlenen werd begin dit jaar afgewezen, waarna een groep wetenschappers onlangs opnieuw om gratie voor Turing heeft gevraagd.

 

Dit bericht verscheen al eerder op IsGeschiedenis.nl

Het bericht Alan Turing: briljant wiskundige en codekraker verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/alan-turing-briljant-wiskundige-en-codekraker/feed/ 0
Onafhankelijkheid Jordaniëhttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/onafhankelijkheid-jordanie/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/onafhankelijkheid-jordanie/#comments Sun, 24 May 2015 22:00:52 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=61418 Na eeuwen lang onder Ottomaanse heerschappij te hebben gestaan en vijftien jaar onder Brits bewind werd Jordanië op 25 mei 1946 een onafhankelijke staat. De Jordanese bevolking heeft door de eeuwen heen veel verschillende machthebbers gekend en het grondgebied is diverse malen geannexeerd door machtige rijken van weleer. Jordanië in de Oudheid Het Jordanese grondgebied... Lees verder

Het bericht Onafhankelijkheid Jordanië verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Na eeuwen lang onder Ottomaanse heerschappij te hebben gestaan en vijftien jaar onder Brits bewind werd Jordanië op 25 mei 1946 een onafhankelijke staat. De Jordanese bevolking heeft door de eeuwen heen veel verschillende machthebbers gekend en het grondgebied is diverse malen geannexeerd door machtige rijken van weleer.

Jordanië in de Oudheid

Het Jordanese grondgebied is onderdeel geweest van vele inmiddels vergane rijken. Al in het stenen tijdperk woonden er mensen in het huidige Jordanië. Onder invloed van het machtige Egyptische rijk heerste farao Toethmosis III (1479-1425 v.Chr) over het rijk Kanäan, waar het tegenwoordige Syrië, Israël en Jordanië onder vielen. Na deze tijd werd Jordanië opgedeeld in verschillende staten Ammon, Edom en Moab en kenden ze verschillende machthebbers. Opeenvolgend heersten de Assyriërs, Babyloniërs en de Perzen over Jordanië. In 64 n. Chr. veroverden de Romeinen Jordanië en werd het gebied onderdeel van de bloeiende Romeinse handel. Ook na de Romeinse periode volgden de verschillende machthebbers zich op tot het gebied in 1516 tot provincie werd gemaakt van het Ottomaanse Rijk.

Onderdeel van het Ottomaanse Rijk

Als onderdeel van het Ottomaanse Rijk was Jordanië een vrij onbeduidend gebied: weinig inwoners en weinig economische activiteit. Aan het einde van de negentiende eeuw trok het Ottomaanse Rijk richting de Drievoudige Alliantie, het militaire verbond tussen Duitsland, Italië en Oostenrijk-Hongarije. Dit mogelijke bondgenootschap verontrustte de Britten, die vreesden voor een handelsblokkade richting het oosten. De Duitsers financierden de aanleg van spoorwegen in het Jordanese grondgebied en er trokken grote aantallen Ottomaanse soldaten richting de grenzen. De lokale Jordanese bevolking zag de Ottomaanse legers met argusogen aan en plannen voor verzet werden gemaakt.

Opstand tegen de Ottomanen

De Britse hoge commissaris in Egypte, Sir Henry McMahon, had als taak van de Britse regering om het verzet van de lokale Jordanese bevolking te voeden. Uit zijn correspondentie met Hussein, de sjerif van Mekka, bleek dat de Britten de Jordaniërs een eigen staat beloofden in ruil voor hun loyaliteit in het gevecht tegen de Ottomanen. Met behulp van Britse wapenleveringen en geldelijke donaties kwamen de Arabische legers onder leiding van de sjerif van Mekka in 1916 in opstand tegen de Ottomanen.

Onder Brits bewind

Wat de sjerif niet verteld was, was dat de Britten ondertussen een overeenkomst hadden gesloten met de Fransen en de Russen over de verdeling van het gehele Midden-Oosten. Deze geheime afspraak heette de Sykes Picot Overeenkomst van 1916. Daarnaast beloofden de Britten in 1917 aan hun joodse inwoners dat zij een Joodse staat in Palestina voor hen zouden oprichten. De gevolgen van dit diplomatieke gekonkel werden de daaropvolgende jaren pas echt duidelijk.

Al vanaf 1920 claimden leiders uit allerlei Arabische regio’s de heerschappij en onafhankelijkheid van diverse staten waardoor de verdeling van het Ottomaanse Rijk een chaotisch getouwtrek werd. De Britten grepen in en onder leiding van Winston Churchill werd tijdens de Caïro Conferentie in 1921 besloten dat het gebied ten oosten van de rivier de Jordaan tot aan de Golf van Akaba een Arabisch bestuur zou krijgen en voortaan de naam Transjordanië zou krijgen. Ondanks hun eigen overheid zou de uiteindelijke macht over Transjordanië in Britse handen blijven. Omdat ze van alle zijden bevochten werden kwam er in 1922 officieel een einde aan het Ottomaanse Rijk.

Gehele onafhankelijkheid Jordanië

Transjordanië was een kleine staat met zo’n 400.000 inwoners en weinig infrastructuur. In 1923 gaven de Britten aan dat Transjordanië in de toekomst een onafhankelijke staat diende te worden en zij begonnen aan de opbouw van een moderne staat. Wegen, onderwijs, politie en andere overheidsinstellingen werden gevormd onder toeziend oog van de Britten. Jordanië was een armoedig land waar de Britten niet veel financieel voordeel uit haalden, maar de strategische ligging zorgde ervoor dat Palestina en Egypte goed bereikbaar bleven voor de Britten. Na de Tweede Wereldoorlog was Groot-Brittannië echter financieel uitgeput en besloot men een einde te maken aan de Britse financiële en politieke invloed in Transjordanië. Uiteindelijk werd het Britse mandaat met Transjordanië op 22 maart 1946 afgeschaft en werd Jordanië een geheel onafhankelijke staat.

 

 

Het bericht Onafhankelijkheid Jordanië verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/onafhankelijkheid-jordanie/feed/ 0
Het verhaal van Pinksterenhttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/het-verhaal-achter-pinksteren/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/het-verhaal-achter-pinksteren/#comments Sun, 24 May 2015 07:30:19 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=52478 Ieder jaar is het 49 dagen na Pasen Pinksteren. Veel Nederlanders verwelkomen de vrije dag, maar vaak weten zij niet waaraan zij dit te danken hebben. Het christelijke feest draait om de komst van de Heilige Geest na de hemelvaart van Jezus. Pinksteren werd in de middeleeuwen acht dagen lang gevierd en was verbonden met... Lees verder

Het bericht Het verhaal van Pinksteren verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Ieder jaar is het 49 dagen na Pasen Pinksteren. Veel Nederlanders verwelkomen de vrije dag, maar vaak weten zij niet waaraan zij dit te danken hebben. Het christelijke feest draait om de komst van de Heilige Geest na de hemelvaart van Jezus. Pinksteren werd in de middeleeuwen acht dagen lang gevierd en was verbonden met de lentefeesten.

Met Pinksteren wordt binnen het Christendom gevierd dat de Heilige Geest neerdaalde op Aarde. Na de kruisiging van Jezus Christus op Goede Vrijdag stond hij volgens de Bijbel na drie dagen op uit de dood. Dat moment wordt herdacht met Pasen. Na de wederopstanding bleef Jezus nog veertig dagen bij zijn twaalf discipelen, die hem een groot gedeelte van zijn leven hadden gevolgd en werden gezien als zijn leerlingen. Jezus vertelde hen dat hij na veertig dagen naar de hemel zou gaan, wat op Hemelvaartsdag  wordt herdacht, maar dat hij de Heilige Geest zou sturen.

Heilige Geest

Tien dagen na de hemelvaart van Jezus Christus daalde de Heilige Geest neer tijdens een gebed in Jeruzalem. Deze Heilige Geest zou de vorm aan hebben genomen van een soort vuur, dat zich verdeelde over de aanwezigen. Na de verschijning spraken de apostelen plotseling in alle vreemde talen. De mensen op straat dachten dat zij dronken waren, totdat zij het evangelie in hun eigen taal hoorden. Dezelfde dag nog werden 3000 mensen gedoopt, waarmee de christelijke kerk zijn begin kent.

Middeleeuwen

Tegenwoordig vieren we Pinksteren met een extra vrije dag op de maandag, maar in de middeleeuwen bestond Pinksteren uit een groot achtdaags feest. De viering van het begin van de lente viel samen met de christelijke feestdag en er waren veel niet religieuze gebruiken verbonden aan de Pinksterfeesten. Een traditie die ook nu nog in sommige delen van Nederland bestaat is het kiezen van de ‘Pinksterbruid’, een soort Miss Lente. Om alle losbandige feesten die rondom Pinksteren waren ontstaan in te dammen werd Pinksteren in 1574 een officiële kerkelijke feestdag.

Pinksteren tegenwoordig

In Nederland staat Pinksteren steeds minder in het teken van de komst van de Heilige Geest. Er worden op Tweede Pinksterdag veel evenementen georganiseerd, zoals kermissen en popfestivals als Pinkpop.

Het bericht Het verhaal van Pinksteren verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/het-verhaal-achter-pinksteren/feed/ 0
Aanschaf F-16http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/aanschaf_f_16/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/aanschaf_f_16/#comments Sat, 23 May 2015 22:00:49 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=93 DEN HAAG 1975- Hoog boven de Middellandse Zee vlogen afgelopen maart de Nederlandse F-16’s naar Libië. De droom van vliegers in 1975. De snelheid, wendbaarheid en charme van de nieuwe jager werd 36 jaar geleden werkelijkheid.

Het bericht Aanschaf F-16 verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>

Den Haag 1975- De Nederlandse regering besluit tot de aanschaf van F-16 gevechtsvliegtuigen. De snelheid, wendbaarheid en charme van de nieuwe jager werd 40 jaar geleden werkelijkheid.

European Participating Governments

België, Denemarken, Nederland en Noorwegen hadden zich verenigd in de European Participating Governments (EPG) om een vervanger van de Starfighter te vinden. Aanvankelijk waren er een aantal modellen in de race om de starfighter op te volgen: de Dassault-Breguet Mirage F1, de SEPECAT Jaguar en de Saab Eurofighter. Uiteindelijk werd besloten dat General Dynamics mocht beginnen met de bouw van de F-16. In Nederland werd de straaljager aanvankelijk gebouwd door Fokker en daarna door Lockheed Martin.

Zeker 80 F-16’s

Op 24 mei 1975 besloot de Nederlandse regering meer dan tachtig straaljagers van het nieuwste soort aan te schaffen. Daarnaast hadden ze een optie op nog eens 18 toestellen. Ze vervingen de Starfighter, waarvan er tientallen waren neergestort. De F-16 Fighting Falcon was ontwikkeld in de VS. Het toestel werd gepromoot als ‘de betaalbare, beste jager voor iedere luchtmacht.’

Beter zicht en verbeterd besturingssysteem

Het vliegtuig was vernieuwend door in de eerste plaats het cockpitdak dat uit één stuk was gemaakt voor beter zicht. Daarnaast maakte de jager gebruik van een besturingssysteem dat ondersteund werd door een computer ‘fly-by-wire’. Dat wil zeggen dat als de vlieger de knuppel beweegt, de actie automatisch wordt overgebracht naar een computer die de beweging kan corrigeren, waardoor een fout kan worden voorkomen. Bovendien bestond het vliegtuig voor tachtig procent uit aluminium, waardoor het toestel lichter was. Door de lage productiekosten en de mogelijkheid tot updaten van het toestel, was de F-16 één van de meest geproduceerde Westerse toestellen van na de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er in de loop der jaren 213 F-16’s in Nederland aangeschaft, het eerste exemplaar werd op 6 juni 1979 afgeleverd de laatste op 27 februari 1992.

 

Dit bericht verscheen eerder op IsGeschiedenis en is aangepast. 

 

Het bericht Aanschaf F-16 verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/aanschaf_f_16/feed/ 0
De slag bij Heiligerlee: begin van 80 jaar opstandhttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_slag_bij_heiligerlee_begin_van_80_jaar_opstand/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_slag_bij_heiligerlee_begin_van_80_jaar_opstand/#comments Fri, 22 May 2015 22:00:03 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=84 HEILIGERLEE 1568 - “…Maakt de Prins toebereidselen ten oorlog, en zijn broer Graaf Lodewijk komt met een leger in de Nederlanden; behaalt eene overwinning op de Spanjaarden, en brengt Alva in verlegenheid.”

Het bericht De slag bij Heiligerlee: begin van 80 jaar opstand verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Heiligerlee 1568 –  “…Maakt de Prins toebereidselen ten oorlog, en zijn broer Graaf Lodewijk komt met een leger in de Nederlanden; behaalt eene overwinning op de Spanjaarden, en brengt Alva in verlegenheid.”

Het was de eerste veldtocht van Willem van Oranje op Nederlands grondgebied. Het doel was om een volksopstand te ontketenen tegen het Spaanse gezag. De graven Lodewijk en Adolf van Nassau deden een inval in het noorden met 3000 infanteristen en 300 ruiters. Bij Heiligerlee kwam het tot een veldslag, die begon op 23 mei en een nasleep had van tachtig jaar.

Sinds het begin van de hervorming in de Nederlanden in de zestiende eeuw waren veel Nederlandse edelen overgegaan van het Katholieke – naar het Protestantse geloof. De streng katholieke koning van Spanje, Fillips II had daar geen oren naar. Hij stuurde de fanatieke Spaanse hertog Alva, bijgenaamd de ‘IJzeren Hertog’, met een leger van 10.000 man naar de Nederlanden om af te rekenen met de opstand.  Aan het begin van dat jaar is de verwachting dat de Protestantse opstand in de Nederlanden bijna de kop in is gedrukt.Alva leek het goed voor elkaar te hebben voor de slag van 1568. Maar toen Willem van Oranje door de rechtbank van Alva was veroordeeld, koos hij de kant van de opstandelingen en vluchtte naar het buitebnland.

Daarvandaan zette hij een aanval op tegen de Spaanse troepen. Vanuit Frankrijk zou een leger de zuidelijke gewesten binnentrekken, terwijl Graaf Lodewijk van Nassau en Graaf Adolf van Nassau de noordelijke provincies zouden bezetten. De eerste veldslag was op 23 mei 1568 bij Heiligerlee. Deze kan als het begin van de Tachtigjarige Oorlog worden beschouwd. Hierbij werd het katholiek-Spaanse leger verslagen door het leger van Willem van Oranje.

Het bericht De slag bij Heiligerlee: begin van 80 jaar opstand verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_slag_bij_heiligerlee_begin_van_80_jaar_opstand/feed/ 0
De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zeehttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-chinese-claim-op-de-zuid-chinese-zee/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-chinese-claim-op-de-zuid-chinese-zee/#comments Fri, 22 May 2015 11:45:11 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67278 Het conflict in de Zuid-Chinese Zee lijkt opnieuw op te laaien nu de Verenigde Staten een spionagemissie boven de zee hebben uitgevoerd. De VS willen meer aandacht genereren voor het aanhoudende conflict tussen China en haar buurlanden. De koeientong Het conflict in de Zuid-Chinese Zee speelt al zeker een halve eeuw. In 1947 presenteerde China... Lees verder

Het bericht De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Het conflict in de Zuid-Chinese Zee lijkt opnieuw op te laaien nu de Verenigde Staten een spionagemissie boven de zee hebben uitgevoerd. De VS willen meer aandacht genereren voor het aanhoudende conflict tussen China en haar buurlanden.

De koeientong

Het conflict in de Zuid-Chinese Zee speelt al zeker een halve eeuw. In 1947 presenteerde China de ‘negen strepen’ lijn, ofwel de ‘koeientong’. Door middel van negen streepjes op een kaart in de vorm van een koeientong maakte China aanspraak op vrijwel de gehele Zuid-Chinese Zee, tot onvrede van buurlanden als Vietnam, de Filippijnen en Indonesië.

Belang van het gebied

De Zuid-Chinese Zee is zowel op militair als op economisch gebied van groot belang. Het gebied heeft een zeer strategische ligging en is goed bruikbaar als militaire basis. China probeert al jaren om de daar aanwezige Amerikaanse marine weg te krijgen. Ook economisch gezien is de zee van groot belang; het water zit barstensvol vis en China vermoedt dat de bodem enorme hoeveelheden gas en olie bevat. Geen wonder dus dat vele landen delen van de Zuid-Chinese Zee proberen te claimen.

Geschiedenis van het conflict: claims & slagen

China baseert haar claim op de Zuid-Chinese Zee op historisch recht; het gebied zou onderdeel zijn van het Chinese keizerrijk. De Chinese claim op het gebied heeft in het verleden al meerdere malen tot confrontaties geleid. In 1974 leidde een dergelijk conflict tussen Vietnam en China tot de ‘slag om de Paraceleilanden’. China wist na deze slag de permanente controle te verkrijgen over de Paraceleilanden. In 1988 leidden spanningen tussen Vietnam en China opnieuw tot een conflict. Bij de slag om Johnson South Reef vielen meer dan vijftig Vietnamese doden.

Poging tot vrede

Al jarenlang doen verschillende landen en organisaties pogingen om middels diplomatie een einde te maken aan het conflict. In 2002 spraken China en haar buurlanden af om de onenigheid vreedzaam op te lossen, maar tot op heden is daar nog weinig van terecht gekomen. In 2014 leidde de bouw van een boorplatform bij de Paraceleilanden nog tot hevige anti-China protesten in Vietnam.

Filippijns gebied?

De Verenigde Staten spioneerden boven de Fiery Cross Rif en de Mischief Rif, die beiden geclaimd worden door de Filippijnen. De Verenigde Staten beschouwen de zee als internationaal gebied, waar het hen vrij is om overheen te vliegen. Een diplomatieke uitkomst waar alle partijen het mee eens zijn, lijkt nog altijd ver weg.

 

 

Het bericht De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-chinese-claim-op-de-zuid-chinese-zee/feed/ 0
De Eerste Slag bij St Albans: het begin van de Rozenoorloghttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/de-eerste-slag-bij-st-albans-het-begin-van-de-rozenoorlog/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/de-eerste-slag-bij-st-albans-het-begin-van-de-rozenoorlog/#comments Thu, 21 May 2015 22:00:12 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67250 22 mei 1455 – De wind wakkerde in het vaandel met de herkenbare rode roos van Huis Lancaster. Edmund Beaufort, de graaf van Somerset, voelde zijn hart bonzen in zijn keel. Enkele uren geleden was hij als eerste aangekomen in St Albans. Hij had zijn mannen de tenten laten opslaan en wachtte op de komst... Lees verder

Het bericht De Eerste Slag bij St Albans: het begin van de Rozenoorlog verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
22 mei 1455 – De wind wakkerde in het vaandel met de herkenbare rode roos van Huis Lancaster. Edmund Beaufort, de graaf van Somerset, voelde zijn hart bonzen in zijn keel. Enkele uren geleden was hij als eerste aangekomen in St Albans. Hij had zijn mannen de tenten laten opslaan en wachtte op de komst van de ridders van Huis York.

Jan van GentHuis Lancaster

De Lancasterianen waren een belangrijk adellijke familie binnen de Britse aristocratie. Van 1399 tot 1471 zaten de telgen van deze familie zelfs op de Britse troon. De stamvader van dit huis was Jan van Gent. Hij was de vierde zoon van de Engelse koning Eduard III. Door een huwelijk met zijn nicht kreeg hij de titel ‘hertog van Lancaster’. De nieuwe koning Richard II kreeg echter een conflict met Jan van Gent en confisqueerde zijn bezittingen. Hierop kwam het Huis Lancaster in opstand en zette de nieuwe koning af. Een nazaat van Jan van Gent, Hendrik IV, kwam op de troon te zitten.

Huis York

De stamvader van het huis York was Edmund van Langley. Hij was de vijfde zoon van koning Eduard III en maakte dus net als Jan van Gent aanspraak op de troon. Dit was de voornaamste reden tot het uitbreken van een conflict met Huis Lancaster. Het symbool van Huis York was een witte roos. Vandaar dat dit conflict tegenwoordig wordt herinnerd als de Rozenoorlog.

Slag bij St Albans

Na de aankomst van beide legers begonnen de onderhandelingen. Deze duurden echter heel lang en er werd niks bereikt. De ridders van Huis York besloten daarom onverwachts een massale aanval op Huis Lancaster te openen. Voor een groot deel van de Lancasterianen kwam de aanval inderdaad onverwacht en ze werden overrompeld. De graaf van Somerset vond de dood en koning Henry VI werd gevangen genomen. Hoewel de slag militair gezien van weinig betekenis was, was het een grote overwinning voor Huis York.

Verdere verloop Rozenoorlog

Na de slag bij St Albans ging het bergafwaarts met de Lancasterianen. Koning Hendrik VI mocht aanblijven, maar was niet in staat het land te regeren vanwege zijn psychische klachten. In 1453 kreeg hij zijn eerste mentale inzinking, wat tot gevolg had dat de macht van het Huis York groeide. Op 23 september 1459 vond de eerste grote confrontatie tussen beide huizen plaats. Deze confrontatie zou herinnerd worden als de slag bij Blore Heath, die door de Lancasterianen verloren werd. Koning Hendrik VI werd afgezet en werd opgevolgd door koning Eduard IV van het huis York. Vele jaren van oorlogvoeren volgden, totdat in 1485 Huis York door Henry Tudor (een nazaat van Huis Lancaster) bij de slag bij Bosworth verslagen werd. De Rozenoorlog is dus gewonnen door Huis Lancaster en is later bekend geworden vanwege de toneelstukken van William Shakespeare.

Het bericht De Eerste Slag bij St Albans: het begin van de Rozenoorlog verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/de-eerste-slag-bij-st-albans-het-begin-van-de-rozenoorlog/feed/ 0