IsGeschiedenis http://www.isgeschiedenis.nl De geschiedenis ontdekken? Fri, 24 Mar 2017 08:49:49 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.2 WERELDWONDER: Beeld van Zeus in Olympia http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/wereldwonder-beeld-zeus-olympia/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/wereldwonder-beeld-zeus-olympia/#respond Fri, 24 Mar 2017 08:49:49 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=78500 Het beeld van Zeus in Olympia is net als de Kolossus in Rhodos en de Pharos van Alexandrië een van de klassieke wereldwonderen die niet meer bestaat. Het beeld zou hebben gestaan in de Griekse stad Olympia en was maar liefst twaalf meter hoog. Wat is er uiteindelijk mee gebeurd? Beeldhouwer Phidias In de vijfde... Lees verder

Het bericht WERELDWONDER: Beeld van Zeus in Olympia verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Het beeld van Zeus in Olympia is net als de Kolossus in Rhodos en de Pharos van Alexandrië een van de klassieke wereldwonderen die niet meer bestaat. Het beeld zou hebben gestaan in de Griekse stad Olympia en was maar liefst twaalf meter hoog. Wat is er uiteindelijk mee gebeurd?

Beeldhouwer Phidias

In de vijfde eeuw voor Christus werd het twaalf meter hoge beeld van Zeus gemaakt door Phidias in zijn werkplaats. Hij werkte ruim acht jaar aan het meesterstuk. Het beeld was bedoeld voor de Dorische Zeustempel in Olympia (Peloponnesos) en was vermoedelijk bedekt met allerlei soorten metaal en edelstenen. In de linkerhand zou het beeld van Zeus een speer vasthebben met een adelaar erop en in de rechterhand de overwinningsgod Nikè. Ook zou het gewaad wat Zeus aanhad van goud zijn gemaakt. De Griek Pausanias schreef dit op in een van zijn werken toen hij het beeld in de tweede eeuw na Christus zag. Het beeld kwam met het hoofd bijna aan het plafond waardoor het beeld nog groter leek. Ook de troon van Zeus was versierd met onder andere sfinxen en meerdere gevleugelde afbeeldingen van de godin Nikè. Al deze details droegen bij aan de imposante indruk die het beeld en de tempel op de bezoeker moesten achterlaten. Uit bronnen kunnen we opmaken dat dit zeker is gelukt.

OlympiaStad Olympia

De tempel, ontworpen door de architect Libo rond 44 v.Chr, is onderdeel van het grotere complex Olympia. Hier werden de eerste olympische/Panhelleense spelen gehouden voor allerlei landen rondom Griekenland, zoals Syrië, Egypte en Sicilië. Allemaal aanbaden zij de Griekse god Zeus, voor wie de Olympische Spelen waren georganiseerd. De tempel van Zeus speelden daarin dus een belangrijke rol. In Olympia woonden voornamelijk priesters en tempelpersoneel. Er staan meerdere tempels op het terrein en er is ook een tempel gewijd aan Hera, de vrouw van Zeus. Hier wordt elke vier jaar de Olympische fakkel ontstoken.

Restauratie beeld

In 220 v.Chr. was de tempel en het beeld al behoorlijk verweerd en beschadigd door het gebruik, blijkt uit bronnen. Daarom werd besloten tot een restauratie van het beeld. Keizer Caligula (12-41 n.Chr.) uit Rome wilde later het beeld mee te nemen naar Rome maar dit mislukte toen de stellages het grote gewicht van het beeld niet konden dragen. Hij overleed voordat hij een nieuwe poging kon ondernemen.

Verwoesting beeld Zeus

In de vierde en vijfde eeuw na Christus was het christendom in Griekenland al wijd verspreid. De Griekse goden werden steeds minder vereerd. Bovendien werden de Olympische Spelen in 391 verboden door keizer Theodosius I. De tempel van Zeus werd daarom gesloten en daarna werd Griekenland vaak geplaagd door overstromingen en aardbevingen. Die brachten veel schade toe aan de tempel en het beeld.
Wat er uiteindelijk met het beeld is gebeurd, is onduidelijk. Het Zeusbeeld zou bij een brand in de tempel verloren zijn gegaan. Een andere theorie is dat het beeld eventueel in 426 naar de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel gebracht zou zijn, waar het terechtkwam in een paleis. Daar zou het in 476 n.Chr. alsnog verloren zijn gegaan bij een brand. Alleen enkele rotsblokken en de fundering zijn vandaag de dag over van de tempel in Olympia. Deze werd in 1876 gevonden in een Pruisische expeditie onder leiding van E. Curtius. Zij hadden de plaats ontdekt aan de had van de lectuur van Pausanias.

Het bericht WERELDWONDER: Beeld van Zeus in Olympia verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/wereldwonder-beeld-zeus-olympia/feed/ 0
Vijf lang zittende parlementariërs van de twintigste eeuw http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/vijf-lang-zittende-parlementariers-twintigste-eeuw/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/vijf-lang-zittende-parlementariers-twintigste-eeuw/#respond Thu, 23 Mar 2017 18:00:04 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=78492 Deze week nam een van de langstzittende Tweede Kamerleden afscheid van het parlement: Harry van Bommel. Na 18 jaar voor de SP in de Tweede Kamer te hebben gezeten, stopt hij als kamerlid. Bij zijn afscheidswoord wees hij op het gebrek aan ervaring in de Kamer omdat veel Kamerleden minder dan zes jaar blijven. Wie... Lees verder

Het bericht Vijf lang zittende parlementariërs van de twintigste eeuw verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Deze week nam een van de langstzittende Tweede Kamerleden afscheid van het parlement: Harry van Bommel. Na 18 jaar voor de SP in de Tweede Kamer te hebben gezeten, stopt hij als kamerlid. Bij zijn afscheidswoord wees hij op het gebrek aan ervaring in de Kamer omdat veel Kamerleden minder dan zes jaar blijven. Wie hebben er eigenlijk nog meer lang in de Kamers gezeten?

44 jaar – Lodewijk Duymaer van Twist

De langstzittende Nederlandse parlementariër was de ARP-politicus Lodewijk Duymaer van Twist (1865-1961). Hij zat van 1901 tot 1946 in de Tweede Kamer voor de Anti-Revolutionaire Partij. Hij was een oud-infanterist en dat was soms te zien in zijn uitstraling. Hij vond zowel het geloof (de hervormde Kerk) als het Koningshuis erg belangrijk. Samen met Abraham Kuyper werd hij belangrijk in de Nederlandse politiek.

41 jaar- Hendrik Tilanus

Als voorman van de Christelijk-Historische Unie (CHU), werd Hendrik Tilanus (1884-1966) bekend in Nederland. In 1922 kwam hij als lid van de CHU in de Tweede kamer en vanaf  1939 was hij partij- en fractievoorzitter van de CHU. Tijdens de oorlog werd hij als gijzelaar geïnterneerd in meerdere gijzelaarskampen. Na de oorlog richtte hij de CHU opnieuw op.

29 jaar – Bas van der Vlies

Bas van der Vlies (1942) werd in 1981 lid van de Tweede Kamer en was in 1986 de eerste fractievoorzitter van de SGP. Met de partij haalde hij bij de verkiezingen van 1986 direct drie zetels. In totaal heeft hij zeven keer het fractievoorzitterschap vervuld, totdat hij in 2010 op de SGP-partijdag het voorzitterschap overdroeg aan Kees van der Staaij.

23 jaar –  Gerrit Holdijk

Gerrit Holdijk (1944-1915) heeft ook meer dan twintig jaar in de Eerste Kamer gezeten voor de SGP. Daar had hij tijdens het minderheidskabinet Rutte I soms een sleutelpositie als het ging om de meerderheid van de stemmen te halen. Daarnaast was hij ook nog medewerker van de SGP-fractie en heeft in totaal 45 jaar op het Binnenhof gezeten.

18 jaar –Kees van der Staaij

Net als Harry van Bommel, zit Kees van der Staaij (1968) ook al achttien jaar in de Tweede Kamer. Sinds 1998 vertegenwoordigde hij de SGP. Door het vertrek van Van Bommel is Van der Staaij nu het langstzittende actieve Tweede Kamerlid.  Hij wordt op de voet gevolgd door Khadija Arib en Geert Wilders. Beide zitten ook bijna 6800 dagen in de Kamer.

Het bericht Vijf lang zittende parlementariërs van de twintigste eeuw verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/vijf-lang-zittende-parlementariers-twintigste-eeuw/feed/ 0
Martin McGuinness van vrijheidsstrijder tot vredestichter http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/martin-mcguinness-vrijheidsstrijder-tot-vredestichter/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/martin-mcguinness-vrijheidsstrijder-tot-vredestichter/#respond Thu, 23 Mar 2017 16:00:08 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=78481 Martin McGuinness, voormalig militant van the Irish Republican Army (IRA) en politicus voor Sinn Féin, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hoewel McGuinness actief heeft meegevochten met de IRA, staat hij vooral bekend om de inspanningen die hij heeft verricht om het Goede Vrijdagakkoord te bereiken. Sinn Féin Sinn Féin, wat zoveel betekend als ‘wij zelf’... Lees verder

Het bericht Martin McGuinness van vrijheidsstrijder tot vredestichter verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Martin McGuinness, voormalig militant van the Irish Republican Army (IRA) en politicus voor Sinn Féin, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hoewel McGuinness actief heeft meegevochten met de IRA, staat hij vooral bekend om de inspanningen die hij heeft verricht om het Goede Vrijdagakkoord te bereiken.

Sinn Féin

Sinn Féin, wat zoveel betekend als ‘wij zelf’ werd in 1905 opgericht door Arthur Griffith. Het voornaamste streven van de partij was het afschaffen van de unie die in 1800 was gesloten met Groot-Brittannië. Ook wilde de partij dat Noord-Ierland zich weer bij de rest van Ierland zou voegen. Introduceer hier de IRA nog even in 2 zinnen, dan is je volgende alinea wat logischer.

McGuinness en de IRA

Toen hij 19 was besloot McGuinness om zich aan te sluiten bij de IRA. Binnen twee jaar tijd wist hij zich op te werken van rekruut tot onderbevelhebber van de provisional Irish Republican Army in Derry. Zo was McGuinness ten tijde van de gebeurtenissen op bloody Sunday onderbevelhebber van de Ierse militanten. McGuinness zelf zei hierover dat hij niets heeft gedaan waardoor de Britse soldaten een reden hadden om het vuur te openen.

Arrestatie en omslag

In 1973 werd McGuinness gearresteerd toen agenten hem in zijn auto betrapten met zo’n 120 kg aan explosieven en een lading munitie. Tijdens de rechtszaak weigerde hij de rechter te erkennen en werd uiteindelijk veroordeeld tot zes maanden cel. Na zijn celstraf besloot hij zich te mengen in de vredesonderhandelingen tussen de Ieren en de Britten. Ondertussen maakte hij carrière als lid van Sinn Féin en speelde hij een grote rol in de beslissing van de partij om daadwerkelijk zitting te nemen in het Ierse parlement.

Symbool van vrede

McGuinness besloot in de jaren negentig namens Sinn Féin de leiding te nemen in de vredesbesprekingen waardoor in 1998 het Goede Vrijdagakkoord kon worden ondertekend. Hierdoor wordt McGuinnes vaak gezien als ambassadeur van de vrede tussen de Ieren en de Britten. Tijdens een bezoek van koningin Elizabeth II in 2012 werd een foto van McGuinness en de koningin die elkaar de hand schudden het symbool voor de verzoening.

Het bericht Martin McGuinness van vrijheidsstrijder tot vredestichter verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/martin-mcguinness-vrijheidsstrijder-tot-vredestichter/feed/ 0
Biografie: Emmy Noether http://www.isgeschiedenis.nl/jarig/maart-jarig/23-maart-jarig-emmy-noether/ http://www.isgeschiedenis.nl/jarig/maart-jarig/23-maart-jarig-emmy-noether/#respond Thu, 23 Mar 2017 11:00:56 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=49735 Emmy Noether is bekend vanwege haar grote bijdrage aan de abstracte algebra en de theoretische natuurkunde. Wiskundige David Hilbert zag haar als ‘de belangrijkste vrouw in de geschiedenis van de wiskunde’ en Albert Einstein noemde haar ‘het belangrijkste wiskundige genie sinds het hoger onderwijs vrouwen toelaat’. Emmy Noether werd geboren op 23 maart 1882 in... Lees verder

Het bericht Biografie: Emmy Noether verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Emmy Noether is bekend vanwege haar grote bijdrage aan de abstracte algebra en de theoretische natuurkunde. Wiskundige David Hilbert zag haar als ‘de belangrijkste vrouw in de geschiedenis van de wiskunde’ en Albert Einstein noemde haar ‘het belangrijkste wiskundige genie sinds het hoger onderwijs vrouwen toelaat’. Emmy Noether werd geboren op 23 maart 1882 in het Duitse Erlangen.

De ambitie van Emmy Noether

Emmy Noether was de oudste dochter in een Joods gezin. Haar vader, Max Noether, was professor in de wiskunde aan de universiteit van Erlangen. Als kind viel ze op school niet op qua leerprestaties. Na haar middelbare schooltijd deed ze een staatsexamen, waarna ze les mocht geven op meisjesscholen. Noether was echter meer geïnteresseerd in wiskunde en besloot te gaan studeren aan de universiteit waar haar vader werkte. Vanaf 1904 begon ze, als een van de weinige vrouwen, aan een onderzoek om te kunnen promoveren. Ze behaalde haar doctoraat in 1908 en bleef werkzaam aan de universiteit.

Weerstand vanuit de universiteit

Op de universiteit hielp ze haar vader bij zijn werkzaamheden. Toen zijn gezondheid achteruit ging, nam ze zelfs colleges van hem over. Verder deed Noether zelfstandig onderzoek en begeleidde ze promovendi bij het schrijven van hun proefschrift. In 1915 werd ze door de vooraanstaande wiskundige David Hilbert gevraagd om te komen werken op de universiteit van Göttingen. Toen de universiteit, op basis van een wet uit 1908, haar aanstelling als vrouw tegenhield zei Hilbert dat hij ‘niet snapt waarom het geslacht van iemand een argument is tegen haar aanstelling. We zijn hier tenslotte een universiteit en geen badhuis’.

Berekeningen in opdracht van Albert  Einstein

Omdat de universiteit zich bleef verzetten tegen haar aanstelling, ging ze les geven onder de naam van Hilbert. Ze werkte ook veel samen met Hilbert, en maakte met hem onder andere complexe berekeningen in opdracht van Albert Einstein. Ze werkte gedurende de jaren ’20 als ‘niet-aangestelde hoofddocent’ tot Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam. Vanwege haar Joodse afkomst werd haar aanstelling beëindigd. Ze kreeg aanbiedingen uit onder andere Oxford en Moskou, maar ze besloot te gaan werken bij het Amerikaanse Bryn Mawr College in Pennsylvania. Daar bleef ze werkzaam tot ze op 14 april 1935 stierf na een operatie aan haar bekken.

Het bericht Biografie: Emmy Noether verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/jarig/maart-jarig/23-maart-jarig-emmy-noether/feed/ 0
Geschiedenis van de krantverkoop http://www.isgeschiedenis.nl/historische-weetjes/geschiedenis-van-de-krantverkoop/ http://www.isgeschiedenis.nl/historische-weetjes/geschiedenis-van-de-krantverkoop/#respond Thu, 23 Mar 2017 10:51:59 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=78472 Van opgehangen pamfletten tot de jongen die op straat de krant verkocht en van een proefabonnement tot blendle. Kranten worden vandaag de dag overal uitgedeeld of verkocht. De meeste mensen hebben een abonnement op een krant en krijgen deze in de brievenbus. Ook online zoeken mensen tegenwoordig naar nieuwsberichten. Vroeger werden de kranten en het... Lees verder

Het bericht Geschiedenis van de krantverkoop verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Van opgehangen pamfletten tot de jongen die op straat de krant verkocht en van een proefabonnement tot blendle. Kranten worden vandaag de dag overal uitgedeeld of verkocht. De meeste mensen hebben een abonnement op een krant en krijgen deze in de brievenbus. Ook online zoeken mensen tegenwoordig naar nieuwsberichten. Vroeger werden de kranten en het nieuws alleen in het centrum van de stad verkocht.

Vliegende bladen

Vanaf de middeleeuwen werden kranten en pamfletten verspreid. De zogeheten ‘vliegende bladen’ werden alleen gedrukt bij belangrijke gebeurtenissen. Deze kranten kostten ongeveer 7 cent per stuk en werden verkocht door rondbrengers. Zij renden door de stad en schreeuwden ondertussen de belangrijkste nieuwskoppen van de krant. De mensen konden de krant vervolgens bij hen kopen.

Dagbladzegel

Begin negentiende eeuw werd door de Franse bezetter een speciale dagbladbelasting in Nederland ingevoerd. Hierdoor werden de kranten veel duurder en konden alleen de rijke burgers de krant kopen. In 1869 werd deze overheidsbelasting op kranten – de dagbladzegel – opgeheven en halveerde de prijs van de dagbladen. Veel meer mensen konden hierdoor de krant betalen en de krant werd de belangrijkste bron van nieuws.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de bezetting van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) waren de meeste kranten verboden of werden opgeheven. Zo werd de directeur van de Volkskrant, Jan Vesters,  ontslagen en werd een NSB-er directeur aangesteld. Als reactie vertrokken veel redacteuren omdat ze niet wilden collaboreren met de Duitsers. Ook andere Nederlandse kranten zoals Het Volk werden opgeheven. De kranten die wel bleven bestaan werden steeds dunner of moesten pro-Duitse teksten plaatsen van de bezetter.

Huidige kranten

Na de Tweede Wereldoorlog werd het beter en konden de kranten weer volop drukken. Met de komst van het internet zijn veel kranten ook digitaal actief. Ze hebben wel concurrentie van andere nieuwswebsites en media. Toch hebben mensen nog behoefte aan een fysieke krant, te zien aan de abonnementen. Een proefabonnement  is een mooie manier om kennis te maken met een krant. Ook het sinds 2014 bestaande ‘blendle’ is een manier om krantenartikelen te lezen. Daar kun je zelf bepalen voor welke artikelen je betaald om te lezen. Daarmee blijft de krantenwereld zich ontwikkelen om nog genoeg kranten en artikelen te kunnen kopen.

Het bericht Geschiedenis van de krantverkoop verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/historische-weetjes/geschiedenis-van-de-krantverkoop/feed/ 0
22 maart 1963: Beatles debuteren met Please Please Me http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/22-maart-1963-beatles-debuteren-met-please-please-me/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/22-maart-1963-beatles-debuteren-met-please-please-me/#respond Thu, 23 Mar 2017 07:00:48 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=49877 “Er zullen nauwelijks 585 productievere minuten in de geschiedenis van de opgenomen muziek zijn geweest.” Aldus auteur Mark Lewishon over de opnamesessie van Please Please Me: het debuutalbum van The Beatles. Vandaag is het 55 jaar geleden dat het debuutalbum uitkwam.  Ruim vijf jaar nadat John Lennon en Paul McCartney elkaar hadden ontmoet op een festival in Liverpool... Lees verder

Het bericht 22 maart 1963: Beatles debuteren met Please Please Me verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
“Er zullen nauwelijks 585 productievere minuten in de geschiedenis van de opgenomen muziek zijn geweest.” Aldus auteur Mark Lewishon over de opnamesessie van Please Please Me: het debuutalbum van The Beatles. Vandaag is het 55 jaar geleden dat het debuutalbum uitkwam. 

Ruim vijf jaar nadat John Lennon en Paul McCartney elkaar hadden ontmoet op een festival in Liverpool brachten The Beatles op 5 oktober 1962 hun eerste single uit: ‘Love me do’. De positieve ontvangst van ‘Love me do’ werd nog eens overtroffen door nummer 1-hit ‘Please Please Me’, waarmee The Beatles vanaf 11 januari 1963 menig meisjeshart lieten smelten. Het succes van de eerste twee singles deed producer George Martin van platenmaatschappij Parlophone inzien dat een langspeelplaat vol zoetsappige hits niets anders dan een kaskraker kon worden.

The Beatles

Opnamesessie Please Please Me

In eerste instantie was het plan om een concert in The Tavern Club in Liverpool op te nemen en dat als live-album getiteld Off the Beatle track uit te brengen. Van deze voornemens kwam uiteindelijk niets terecht. Omdat een live-opname toch teveel gedoe zou zijn, dook George Martin op 11 februari om 10:00 uur samen met de vier hemelbestormers (waaronder een snipverkouden John Lennon) de EMI Studios aan de Abbey Road 3 te Londen in. 585 minuten en drie studiosessies later was het debuutalbum van The Beatles een feit: Please Please Me was klaar om de wereld te veroveren. Op 22 maart 1963 lag het debuutalbum van The Beatles in de schappen. De verwachtingen werden bewaarheid. Please Please Me zou zo’n dertig weken hoog in de Engelse hitlijsten staan en vormde de opmaat voor een wereldwijde doorbraak.

Langspeelplaat

De keuze voor een langspeelplaat was overigens helemaal niet logisch. In de tijd dat Please Please Me op de markt verscheen waren muzikanten niet, zoals nu, bezig met het produceren van uitgebalanceerde albums. Ze maakten gewoon singles en brachten die uit op de zogenaamde ‘45prm-singles’ of hooguit op EP’s, waar dan nog drie ‘opvulnummers’ aan toe werden gevoegd. Langspeelplaten, waar maar liefst veertien nummers op pasten, waren een stuk minder gebruikelijk en bovendien behoorlijk prijzig voor de consument.

Uniek debuutalbum

The Beatles, hun manager Brian Epstein en producer George Martin trokken zich hier echter weinig van aan. Terecht, zo bleek uit de ontvangst van de plaat. Het unieke van de elpee was bovendien dat Lennon en McCartney het componeren van maar liefst acht van de veertien nummers voor hun rekening hadden genomen. Dit was zo mogelijk nog ongebruikelijker dan de keuze voor een elpee. In alle haast en enthousiasme werd zelfs nog een vijftiende nummer opgenomen: ‘Hold me tight’. Deze kwam uiteindelijk op de tweede Beatles-plaat terecht, With the Beatles, die al op 22 november van datzelfde jaar verscheen.

 

De tracklist van Please Please Me (32:45):

A-side:
1. I saw her standing there
2. Misery
3. Anna
4. Chains
5. Boys
6. Ask me why
7. Please Please Me

B-side:
1. Love me do
2. P.S. I love you
3. Baby it’s you
4. Do you want to know a secret
5. A taste of honey
6. There’s a place
7. Twist and Shout

Het bericht 22 maart 1963: Beatles debuteren met Please Please Me verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/22-maart-1963-beatles-debuteren-met-please-please-me/feed/ 0
De slag bij Beverwijk http://www.isgeschiedenis.nl/toen/maart/de-slag-bij-beverwijk/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/maart/de-slag-bij-beverwijk/#respond Thu, 23 Mar 2017 07:00:38 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=65999 23 maart 1997 – Twee grote groepen Ajax- en Feyenoordhooligans ontmoeten elkaar langs de A9 bij Beverwijk. De schermutselingen lopen uit op een massale vechtpartij, waarbij één Ajacied om het leven komt. Voorgeschiedenis van het gevecht Het gevecht tussen de hooligans van beide clubs was door de deelnemers van tevoren gepland. Al voor het bewuste... Lees verder

Het bericht De slag bij Beverwijk verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
23 maart 1997 – Twee grote groepen Ajax- en Feyenoordhooligans ontmoeten elkaar langs de A9 bij Beverwijk. De schermutselingen lopen uit op een massale vechtpartij, waarbij één Ajacied om het leven komt.

Voorgeschiedenis van het gevecht

Het gevecht tussen de hooligans van beide clubs was door de deelnemers van tevoren gepland. Al voor het bewuste gevecht op 23 maart hadden de twee groepen elkaar ontmoet. Bij dat geplande gevecht zouden de twee groepen elkaar met ieder vijftig man treffen, maar de Feyenoordgroep was veel groter dan afgesproken. Dit maakte de Ajaxsupporters zo kwaad, dat zij een nieuw gevecht inplanden.

De slag bij Beverwijk

Het gevecht kreeg het formaat van een ware slag. Beide partijen gingen elkaar te lijf met allerhande wapens. De Ajacieden zouden van twee kanten door de Feyenoordhooligans ingesloten zijn en werden in de pan gehakt. De meeste Ajacieden konden aan de Feyenoorders ontsnappen, maar enkelen vochten door tot het ‘bittere eind’. De politie was niet in staat om de relschoppers in te rekenen, omdat het gevecht zo snel verliep dat de politie te laat was om de boosdoeners meteen te arresteren.

Carlo Picornie

Eén Ajaxhooligan – Carlo Picornie – kwam om het leven als gevolg van een klap op zijn hoofd met een hamer. De 21-jarige Feyenoorder Leonardo P. werd voor Picornies dood veroordeeld en kreeg een celstraf van vijf jaar. De moord op Picornie leidde tot veel onrust binnen de Feyenoordclan. De beschuldigingen vlogen over en weer en de vermeende dader, Leonardo P, zou verraden zijn door zijn clubgenoten.

‘De F-side is niet makkelijk’

In het boek ‘de F-side is niet makkelijk’ (2002) belichten Ajaxhooligans hun visie op de slag bij Beverwijk. De Ajacieden beweren dat zij niet goed op de hoogte waren van de vechtlocatie, waardoor ze snel door de Feyenoorders ingesloten konden worden. In het boek komt onder andere de toenmalige vriendin van Picornie aan het woord. Het is duidelijk dat de ‘slag bij Beverwijk’ een flinke nasleep kende en de verhoudingen binnen en tussen de Feyenoordhooligans en de Ajacieden flink op scherp heeft gezet.

 

Het bericht De slag bij Beverwijk verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/maart/de-slag-bij-beverwijk/feed/ 0
Val van het kabinet Thorbecke I als gevolg van de Aprilbeweging http://www.isgeschiedenis.nl/nederlandse-verkiezingen/val-van-het-kabinet-thorbecke-i-als-gevolg-van-de-aprilbeweging/ http://www.isgeschiedenis.nl/nederlandse-verkiezingen/val-van-het-kabinet-thorbecke-i-als-gevolg-van-de-aprilbeweging/#respond Wed, 22 Mar 2017 18:00:01 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=10144 Den Haag 1851 – Tot groot ongenoegen van koning Willem III is er in 1848 een nieuwe grondwet ingevoerd, waardoor zijn macht aanzienlijk beperkt wordt. Zo mag hij zich niet meer bemoeien met de godsdienst in zijn land en moet hij op politiek gebied een terughoudende rol innemen. In 1851 besluit Willem III echter toch... Lees verder

Het bericht Val van het kabinet Thorbecke I als gevolg van de Aprilbeweging verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Den Haag 1851 – Tot groot ongenoegen van koning Willem III is er in 1848 een nieuwe grondwet ingevoerd, waardoor zijn macht aanzienlijk beperkt wordt. Zo mag hij zich niet meer bemoeien met de godsdienst in zijn land en moet hij op politiek gebied een terughoudende rol innemen. In 1851 besluit Willem III echter toch zijn steun uit te spreken voor de Aprilbeweging, met een politieke crisis tot gevolg.

Bestuurlijke hervormingen binnen de katholieke kerk

Met de grondwetsherziening van 1848 werd het recht op de vrijheid van godsdienst vastgelegd in de Nederlandse grondwet. Dit hield onder andere in dat de Nederlandse koning geen inspraak meer mocht hebben op het bestuur van de katholieke kerk in het land, zoals dat voorheen wel het geval was geweest. Paus Pius IX greep deze mogelijkheid aan om in 1851 bestuurlijke hervormingen in Nederland door te voeren. Zo moest de bisschoppelijke hiërarchie, afgeschaft tijdens de Tachtigjarige Oorlog, weer in ere hersteld worden.

Loyaler aan de paus dan aan de koning

De plannen leidden tot grote onrust onder de protestanten in Nederland, die vreesden dat de katholieken voortaan loyaler zouden zijn aan de paus dan aan de koning. De kritiek van deze zogeheten ‘Aprilbeweging’ richtte zich overigens niet alleen op de paus, maar ook op het kabinet Thorbecke, dat verantwoordelijk was geweest voor de grondwetswijziging. Met een reeks petities verzamelden zij in totaal 51.000 handtekeningen tegen de plannen van het Vaticaan, die zij eind maart aanboden aan koning Willem III. Op 14 april formuleerde het kabinet-Thorbecke een reactie op de petitie, die zij vervolgens doorgaven aan de koning.

De val van kabinet Thorbecke-I

Willem III, begaan met de protestantse zaak en bovendien ontevreden met de beperking van zijn macht door de grondwetsherziening van 1848, besloot het communiqué van het kabinet echter te negeren. Sterker nog, een dag later uitte hij zijn sympathie voor de Aprilbeweging, maar stelde dat hij niets kon doen omdat zijn handen gebonden waren door de nieuwe grondwet. Thorbecke eiste vervolgens dat de koning zijn uitspraken introk en zich alsnog achter de bepalingen van de grondwet schaarde, maar Willem III weigerde dit. Op 17 april 1851 bood Thorbecke daarop zijn ontslag aan en kwam het kabinet Thorbecke-I ten val.

Bron: parlement.com

Het bericht Val van het kabinet Thorbecke I als gevolg van de Aprilbeweging verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nederlandse-verkiezingen/val-van-het-kabinet-thorbecke-i-als-gevolg-van-de-aprilbeweging/feed/ 0
TRENDING : Nijmeegse donjon wordt toch herbouwd http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nijmeegse-donjon-wordt-toch-herbouwd/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nijmeegse-donjon-wordt-toch-herbouwd/#respond Wed, 22 Mar 2017 14:15:00 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=78463 Al jaren wordt er gesteggeld en gediscussieerd over de reconstructie van de middeleeuwse donjon in Nijmegen. Voorstanders vinden het een aanwinst op de skyline van Nijmegen. Tegenstanders vinden het commerciële kitsch. De donjon lijkt er nu echt te komen doordat de financiering geregeld is. De originele donjon werd in de twaalfde eeuw gebouwd door keizer... Lees verder

Het bericht TRENDING : Nijmeegse donjon wordt toch herbouwd verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Al jaren wordt er gesteggeld en gediscussieerd over de reconstructie van de middeleeuwse donjon in Nijmegen. Voorstanders vinden het een aanwinst op de skyline van Nijmegen. Tegenstanders vinden het commerciële kitsch. De donjon lijkt er nu echt te komen doordat de financiering geregeld is. De originele donjon werd in de twaalfde eeuw gebouwd door keizer Frederik I Barbarossa, die vaak in Nederland verbleef.

Romeinse oorsprong

Nijmegen, toen nog Ulpia Noviomagus Batavorum genoemd, was vanaf 19 v.Chr. een van de belangrijkste Romeinse nederzetting aan de Waal. Nijmegen was voornamelijk een militair steunpunt (castellum) als onderdeel van de Romeinse Limes ; de grens tussen het Romeinse Rijk en het land van de Germanen. De stad was tevens een handelsnederzetting die beschermd werd door de soldaten die er gelegerd waren. ‘Novio-magus’ betekend dan ook ‘nieuwe markt’. In de 3de eeuw na Christus vertrokken de Romeinen uit Nijmegen omdat de Germanen steeds sterker werden en de grenzen aanvielen.

Frankische Rijk (481-888)

In de Middeleeuwen werd Nijmegen een belangrijke stad voor de Frankische en Duitse koningen. Karel de Grote liet er bijvoorbeeld een groot palts (paleis) bouwen op het valkhof, de Valkhofburcht. Karel reisde namelijk veel door zijn grote rijk om alle contacten te onderhouden waardoor hij verschillende paleizen had om tijdens zijn reis in te verblijven. Ook na de dynastie van de Karolingen, bezochten de Duitse keizers nog vaak de Kaiserpfalz. Daarna werd de burcht verlaten en raakte het in verval.

Frederik I Barbarossa (1152-1190)

Op de plek van het paleis van Karel de Grote, bouwde de Duitse keizer Frederik Barbarossa zijn eigen paleis in 1152. Ook  liet hij een stadsmuur aanleggen. Tijdens zijn regeerperiode werd ook de donjon gebouwd. Deze reuzentoren was 9 bij 18 meter en 48 meter hoog.  Na zijn regeerperiode werd de keizerlijke burcht overgenomen door graaf Otto II van Gelre. Hij en latere graven breidden het burchtcomplex steeds verder uit.

Afbraak eind achttiende eeuw

Door de burgertwisten tussen de Bataafse patriotten en de prinsgezinden in 1786, zag stadhouder Willem V zich genoodzaakt om uit den Haag te vertrekken. Hij koos Nijmegen als verblijfplaats door de gunstige ligging bij de grens en de Valkhofburcht. Tijdens de onrusten van de Franse Revolutie vielen de Fransen in 1794 Nijmegen binnen en namen ze de Valkhofburcht in. Dit werd met grof geweld gedaan en mede door een brand raakte de burcht zwaar beschadigd.
De Nijmegenaren besloten daarna om de burcht niet te herbouwen. De Franse overheerser eiste te veel geld voor de burcht en dat kon Nijmegen niet betalen.  In 1796 werd daarom besloten om de resten van de burcht te slopen. Alleen de Sint Nicolaaskapel (Karolingsche Kapel) en de Sint-Maartenskapel (Barbarossa-ruïne) bleven staan en werden door de stad gekocht. Door de snelheid van de sloop werd er geen grondplan gemaakt van de burcht. Daardoor is weinig bekend over het uiterlijk van de Valkhofburcht. De tufstenen van de burcht werden vervolgens gebruikt voor nieuwe huizen in de benedenstad.

Nieuwe Donjon

In 2005 werd ter eren van het 2000-jarig bestaan van Nijmegen een replica van de donjon opgebouwd uit steigerbuizen en doeken. De bezoekers konden met een lift naar de top van de hoge toren om zo over Nijmegen uit te kijken. De donjon was een waar succes en in 2006 gingen er stemmen op om de donjon in steen te herbouwen. Hier ontstond veel discussie over en er werd een referendum gehouden onder de Nijmegenaren over de herbouwing. Zestig procent van de mensen stemden daarin voor de herbouw van de donjon. Dat de donjon er nog niet staat, is te danken aan de financiering. De Radboud Universiteit Nijmegen trok zich in 2016 terug als mogelijke huurder waardoor er niet genoeg geld was om het project rendabel te maken. Uiteindelijk is er dit jaar toch een andere huurder gevonden, aldus Stichting Donjon waardoor het project in 2017 door zou kunnen gaan.

Het bericht TRENDING : Nijmeegse donjon wordt toch herbouwd verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nijmeegse-donjon-wordt-toch-herbouwd/feed/ 0
POLITIEKE AFFAIRE: Restaurantpolitiek van het CDA en de VVD in 1977 http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/restaurantpolitiek-cda-en-vdd-1977/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/restaurantpolitiek-cda-en-vdd-1977/#respond Wed, 22 Mar 2017 11:00:21 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=78455 De PvdA had in 1977 zoals verwacht de Tweede Kamer verkiezingen gewonnen met 53 zetels. PvdA-partijleider Joop den Uyl mocht dan ook direct de formatie leiden. Hij zag de beste optie in een kabinet met de partijen CDA en D66. Na maanden van onderhandelen, mislukte de formatie alsnog. Maar een etentje tussen twee partijleiders zorgde... Lees verder

Het bericht POLITIEKE AFFAIRE: Restaurantpolitiek van het CDA en de VVD in 1977 verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
De PvdA had in 1977 zoals verwacht de Tweede Kamer verkiezingen gewonnen met 53 zetels. PvdA-partijleider Joop den Uyl mocht dan ook direct de formatie leiden. Hij zag de beste optie in een kabinet met de partijen CDA en D66. Na maanden van onderhandelen, mislukte de formatie alsnog. Maar een etentje tussen twee partijleiders zorgde voor een merkwaardige oplossing.

Tweede Kamerverkiezingen 1977

De PvdA had het op 25 mei 1977 bij de verkiezingen erg goed gedaan. De partij was met maar liefst tien zetels gestegen en kwam daarmee uit op 53 Kamerleden. Ook het CDA had het goed gedaan. Dit was de eerste verkiezing waar de nieuwe partij  aan meedeed en ze behaalde direct 49 zetels. De VVD was de derde grote partij met 28 zetels. Het was dus vanzelfsprekend dat de PvdA de formatie ging leiden omdat zij de grootste partij was.

PvdA, CDA en D66

Den Uyl zag de beste kansen op een formatie met CDA en D66. Deze partijen hadden ook al samengewerkt in Den Uyl I. De onderhandelingen begonnen over inhoudelijke zaken en zouden daarna over de zetelverdeling gaan. Vanaf het begin verliepen de onderhandelingen echter slecht. Zowel op de inhoudelijke zaken als de zetelverdeling liep het mis. CDA-leider Dries van Agt had geen goede herinneringen aan de samenwerkingen in Den Uyl I en stelde dan ook strenge eisen aan de formatie. Voornamelijk het verbod op abortus was een discussiepunt. Het CDA wilde hier niet van afwijken. D66 en de PvdA wilden echter de verantwoordelijkheid voor abortus bij de vrouw leggen en het verbod opheffen. Uiteindelijk werd besloten dat abortus legaal zou worden in de komende regeerperiode.

Ruzie over verdeling ministers

Het echte grote probleem in de onderhandelingen bleek echter de verdeling van de ministerposten. De PvdA vond het vanzelfsprekend dat zij de meeste ministerposten kreeg omdat ze ook de verkiezingen had gewonnen. Van de vijftien ministers zou zij er acht leveren. Het CDA zou er zeven krijgen en D66 één kabinetszetel. Het CDA ging hier niet mee akkoord en eiste ook acht ministers. Na wekenlange onderhandelingen, gaf de PvdA toe en werd de verdeling 7-7-2. Dat betekende dat de PvdA en het CDA evenveel ministers leverden. De voorwaarde was wel dat Van Agt geen minister van Justitie mocht zijn.
De oplossing en het einde van de formatie leek nabij maar de partijraad van de PvdA stemde op 25 oktober alsnog tegen de voorgestelde ministerverdeling. Die moest 8-7-1 blijven. De onderhandelingen gingen nog wel door maar door een latere ruzie over de CDA ministerkandidaten was de formatiepoging definitief mislukt.

Le Bistroquet

De opmerkelijkste gebeurtenis in deze formatie moest nog komen. Op 17 november publiceerde de sociaaldemocratische krant Het Vrije Volk een foto van CDA-leider Van Agt en VVD-leider Hans Wiegel. Zij zaten in het Haagse restaurant Le Bistroquet geheimzinnig bijeen. Volgens de krant waren zij in gesprek over een mogelijke formatiesamenwerking. Volgens de verkiezingsuitslag was het mogelijk dat het CDA en de VVD samen zouden regeren. Dan zouden ze 77 zetels van de 150 hebben; de minimale meerderheid. De CDA-fractie stond echter niet te springen om samen te werken met de rechtse VVD. Uiteindelijk stemde ze toch toe omdat een formatie met de PvdA niet meer ging lukken.

Kabinet Van Agt I

De nieuwe onderhandelingen gingen erg snel en op 19 december was er al een nieuw kabinet met de VVD en het CDA. Het CDA mocht de minister-president leveren: Dries van Agt. De grootste partij van het land, de PvdA, werd zo buitenspel gezet en gedwongen in de oppositie plaats te nemen. De langste formatie uit de Nederlandse geschiedenis (208 dagen) kwam daarmee tot een einde.

Het bericht POLITIEKE AFFAIRE: Restaurantpolitiek van het CDA en de VVD in 1977 verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/restaurantpolitiek-cda-en-vdd-1977/feed/ 0