IsGeschiedenis http://www.isgeschiedenis.nl De geschiedenis ontdekken? Mon, 06 Jul 2015 10:09:19 +0000 nl-NL hourly 1 Geboortedag van de (tweede) keizer van Mexicohttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/geboortedag_van_de_tweede_keizer_van_mexico/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/geboortedag_van_de_tweede_keizer_van_mexico/#comments Mon, 06 Jul 2015 00:10:01 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=312 Mexico 1832- Op 6 juli 1832 kwam in Wenen Ferdinand Maximiliaan Jozef ter wereld. Zoon van aartshertog Frans Karel van Oostenrijk en aartshertogin Sophie van Beieren. Ferdinand werd als Maximiliaan I in 1864 keizer van het Tweede Mexicaanse Keizerrijk.

Het bericht Geboortedag van de (tweede) keizer van Mexico verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Op 6 juli 1832 kwam in Wenen Ferdinand Maximiliaan Jozef ter wereld. Zoon van aartshertog Frans Karel van Oostenrijk en aartshertogin Sophie van Beieren. Ferdinand werd als Maximiliaan I in 1864 keizer van het Tweede Mexicaanse Keizerrijk.

De meeste mensen weten niet dat Mexico ooit een keizerrijk was. Dat is zelfs twee keer zo geweest. Op 21 juli 1822 werd in Mexico Stad de militair Agustín de Iturbide tot keizer van Mexico gekroond. Hij regeerde onder de naam Augustín I. Mexico was op dat moment nauwelijks een jaar onafhankelijk en economisch vrijwel bankroet. Iturbe kon hierin geen verandering brengen. Het keizerrijk was dan ook geen lang leven beschoren. Op 19 maart 1823 brak een opstand uit en en jaar later werd Mexico een republiek.

Opnieuw een keizerrijk

Met name de conservatieven in de regering waren niet blij met de republiek. In 1859 benaderden zij daarom Maximiliaan en boden hem de keizerlijke waardigheid aan. Maximiliaan had op dat moment een goede reputatie als militair en en was getrouwd met prinses Charlotte van België. Hij weigerde in eerste instantie de Mexicaanse kroon. In 1863 viel de Franse keizer Napoleon III Mexico binnen en veroverde Mexico-Stad. De Fransen wilden van Mexico een vazalstaat maken en boden, met de hulp van de Mexicaanse conservatieven, opnieuw het keizerschap aan Maximiliaan aan. Deze keer accepteerde hij wel, al verloor hij daarmee wel zijn rechten op de Oostenrijkse troon. Mexico werd opnieuw een keizerrijk, maar opnieuw zou dat van korte duur zijn.

Verdeeld land

De nieuwe keizer arriveerde op 28 mei 1864 in een verdeeld land, want zijn keizerschap werd niet erkend door de Mexicaanse liberalen van president Benito Juárez. De republikeinen voerden oorlog tegen Maximiliaan, die de steun van de Franse troepen hard nodig had om zijn positie te behouden.

Einde Maximiliaan

Toen in 1866 Napoleon III zijn leger terugtrok uit Mexico, werd de situatie van Maximiliaan penibel. Hij stuurde zijn vrouw Charlotte naar Europa om steun te zoeken en trok zichzelf terug naar de stad Santiago de Querétaro in centraal Mexico. Daar werd hij door de troepen van Juárez twee maanden lang belegerd en uiteindelijk gevangen genomen. Ondanks verzoeken van Europese vorsten om Maximiliaans leven te sparen, werd de keizer van Mexico op 19 juni 1867 door een vuurpeloton gefusilleerd. Een jaar later werd hij begraven in Wenen. In Mexico werd de republiek hersteld. Keizerin Charlotte stierf in 1927 in België.

Het bericht Geboortedag van de (tweede) keizer van Mexico verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/geboortedag_van_de_tweede_keizer_van_mexico/feed/ 0
Algerije bezethttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/algerije_bezet/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/algerije_bezet/#comments Sat, 04 Jul 2015 22:00:15 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=309 Algerije 1830- De dei ontbood de Franse consul in 1827 in Algiers. Het gesprek liep zo hoog op dat de dei de consul met een vliegenmepper op de neus sloeg. Het was een grote belediging voor de consul en de Franse reactie volgde drie jaar later. (Lees verder)

Het bericht Algerije bezet verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Algerije 1830- De dei ontbood de Franse consul in 1827 in Algiers. Het gesprek liep zo hoog op dat de dei de consul met een vliegenmepper op de neus sloeg. Het was een grote belediging voor de consul en de Franse reactie volgde drie jaar later.

Algerije werd in 1687 een Turks regentschap. Tunis, Tripoli en Algiers werden Osmaanse provinciale hoofdsteden. Door de grootte van het rijk was er sprake van sterke decentralisatie en trokken lokale vorsten steeds meer macht naar zich toe. Maar in feite was dit gezag al in de achttiende eeuw zwak. Op economisch gebied begonnen de Europese machten steeds meer in de pap te brokkelen.

De dei

Voor Algerije bestond in Frankrijk niet veel interesse. Het land telde aan het begin van de 19e eeuw zo’n drie miljoen inwoners verdeeld in berbers en Arabieren. Officieel was Algerije in het begin van de negentiende eeuw nog onderdeel van het Turkse rijk. De dei, de leider van Algiers en omstreken, was feitelijk ondergeschikt aan de sultan, maar kon in de praktijk zelfstandig regeren. De dei werd gekozen door de Turkse bovenlaag van janitsaren. De dei regeerde slechts over Algiers de omgeving van de stad.

Franse consul

In de tijd van de Franse Revolutie had Algerije graan geleverd aan de Franse legers. De Fransen waren nalatig met het betalen van het geld aan de dei. Doordat Frankrijk op een omslachtige en trage manier omging met de betaling, begon de dei ongeduldig te worden. In 1827 ontbood hij de Franse consul in Algiers. Het gesprek liep zo hoog op dat de dei de consul met een vliegenmepper op de neus sloeg. Het was een grote belediging voor de consul en de gevolgen voor het land bleven niet uit.

Bourbons

In 1830 werd besloten tot een interventie. In Frankrijk waren de Bourbons, na de val van Napoleon, weer aan de macht gekomen. Ze hadden een duwtje in de rug nodig om het prestige van het regime te herstellen. Het remedie werd gevonden in een militaire actie, naar voorbeeld van de triomfen van Napoleon, in het Noord-Afrikaanse Algerije.

Franse inval

Zodoende vielen de Fransen Algerije op 14 juni 1830 binnen. Een troepenmacht van 34.000 man werd aan land gezet bij Sidi Ferruch, 27 kilometer van Algiers. Op 4 juli bombardeerden ze het fort L’Empereur. De volgende dag gaf de dei zich over en werd een witte Bourbon vlag gehesen op het paleis van de dei. Daarmee was het een Franse kolonie geworden. Tijdens de rest van de 19e eeuw breidde Frankrijk zijn invloed gestaag uit, ondanks tegenstand van de Berbers die in het land woonden.

Opstand

In Algiers was er weinig verzet, maar buiten de stad was het onrustiger. De leider van de opstandelingen buiten de stad was Abd el-Kader. Nadat de Fransen de dei hadden verdreven, werd Abd el-Kader door een aantal Arabische stammen gekozen tot Emir. Na lange tijd van oorlog tussen de Algerijnen en de Franse bezetter, gaf Abd el-kader zich uiteindelijk over op 23 december 1847.

 

Bron: H.L. Wesseling, Europa’s koloniale eeuw (Amsterdam 2003)

Het bericht Algerije bezet verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/algerije_bezet/feed/ 0
De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/de-reizen-naar-het-oosten-en-verder-de-ontdekking-van-siberie/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/de-reizen-naar-het-oosten-en-verder-de-ontdekking-van-siberie/#comments Sat, 04 Jul 2015 07:00:54 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67926 Rusland is het grootste land ter wereld. Ze voelt zich gesteund door een gigantische Aziatische landmassa die het land al eeuwenlang verrijkt met de grenzeloze ruimte en vele grondstoffen. Al honderden jaren maakt Rusland aanspraak op het Siberische grondgebied. Een claim is echter geen gezag, dus door de jaren heeft het Russische hof talloze expedities... Lees verder

Het bericht De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië. verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
stempels-themamaanden-ig-zomer-opreisRusland is het grootste land ter wereld. Ze voelt zich gesteund door een gigantische Aziatische landmassa die het land al eeuwenlang verrijkt met de grenzeloze ruimte en vele grondstoffen. Al honderden jaren maakt Rusland aanspraak op het Siberische grondgebied. Een claim is echter geen gezag, dus door de jaren heeft het Russische hof talloze expedities en ontdekkers oostwaarts gestuurd om het wilde land te temmen.

Groot-Rusland

De Russische claim op Siberië is dus ouder dan de werkelijke invloed. Handelsbelangen en imperiaal prestige lagen ten grondslag aan deze claims. De invloed van Moskou en Sint-Petersburg bleef echter beperkt tot enkele forten en steden, veelal bij knooppunten en rivieren.

Alle begin is moeilijk

De uitbreiding richting Siberië begon in de nadagen van de middeleeuwse voorloper van het huidige Rusland. Het stadstaatje Moskou vocht zich in een serie oorlogen vrij van haar concurrenten en begon zich te richten op imperiale uitbreiding. Halverwege de zestiende eeuw kreeg deze uitbreiding een impuls nadat vorst Ivan IV (de verschrikkelijke) de titel aannam van Tsaar der Russen. Ivan richtte zijn pijlen op het oosten en veroverde de – eens zo machtige – Tartaarse vorstendomen. Dit gebeurde onder leiding van de kozak Yermak, hij staat sindsdien bekend als ‘veroveraar van Siberië’.

Race naar de zee

0107OntdekkingSiberie(3)

De Siberische bonthandel was een voorname drijfveer voor de Russische veroveringen

De inname van het Khazak- Khanaat in 1552 was belangrijk, deze overwinning baande voor de Moskovieten de weg naar het oosten en gaf de aanzet tot kolonisatie. In de volgende honderd jaar breidde het Russische tsaardom zich uit in een zeer hoog tempo. Aangejaagd door de winstgevende bonthandel waren het vooral de Kozakken die het continent doorkruisten. De Grote Oceaan werd bereikt in 1639.

Sleutelpunt tot succes

Op de weg naar het oosten stichtten (en veroverden) de Moskovieten en Kozakken talloze steden en forten. Deze steden vormden administratieve centra en voorzagen in handel en bevoorrading. Voorbeelden zijn Astrakhan (1556), Samara (1586), Tomsk (1604), Okhotsk (aan de Stille Oceaan, in 1647) Irkoetsk (1652) en 1654). Veel van deze steden doen nog steeds dienst als provinciale- of staatshoofdstad binnen de Russische Federatie.

Want Rusland is nog niet groot genoeg

Met de ‘verovering’ op het schiereiland Kamchatka in 1697 was de Russische claim op Siberië compleet. Moskovieten wilden echter verder. Met het aantreden van Peter de Groten als keizer van Rusland kregen de ontdekking en ontginning van het oostland een nieuwe impuls. Zijn interesse in wetenschap en scheepvaart, evenals zijn wens om verre landen (met name Amerika) te koloniseren, gaven de aanzet tot grootse expedities. In deze tijd wist men nog maar weinig van de afstand tussen Siberië en Amerika. Er werd gespeculeerd over een landbrug naar Amerika. Mogelijk maakten Siberië en Amerika deel uit van één groot continent!

Een bescheiden onderzoekje

De Noordelijke Expeditie van 1724 diende dan ook het doel om dit uit te zoeken. De expeditie stond onder leiding van de Deen Vitus Bering en voer tot aan de – naar hem genoemde – Beringstraat. De Russen voeren door Siberië, op weg naar de oostkust. Hier bemanden ze drie schepen en toonden aan dat Amerika en Siberië niet verbonden waren en keerden terug.

De Grote Noordelijke Expeditie

0107OntdekkingSiberie(1)

Herdenkingszegel Vitus Bering uit het Sovjet-tijdperk

Peter wilde verder dan Siberië. In navolging van de West-Europese naties probeerde Peter voet aan de grond te krijgen in de Nieuwe Wereld. Hij had voor zijn dood in 1725 al een tweede expeditie voorbereid. Zijn opvolger, tsarina Anna, liet de expeditie doorgaan. Ondanks de inspanningen van de eerste expeditie was de precieze afstand tussen Siberië en Amerika een raadsel. De tweede (Grote) Noordelijk Expeditie had het doel om de definitieve weg naar Amerika te vinden als voorbereiding voor kolonisatie. Er werd daarnaast ook onderzoek gedaan naar Siberische kustlijn. Er ging ook een aanzienlijke groep wetenschappers, botanici en geografen mee. De expeditie vertrok in 1732 richting Kamtjatska.

De kolossale keizerlijke reis

De Grote Noordelijke Expeditie was groots opgezet. Drie expedities, één onder het gezag van Vitus Bering, bestonden samen uit duizenden zeelui, soldaten en wetenschappers. Bij de aankomst bij de oceaan moest er ook een expeditievloot gebouwd worden; talloze timmermensen, smeden, zeilmakers en andere vaklui monsterden aan. Twee expedities voerden richting het oosten, één richting het noorden. Storm, scheurbuik en het barre Siberische klimaat deed de expeditieleden bij bosjes sterven. Bering was één van hen.

Hoogtij van de wetenschap

Om de expeditievloot te bereiken, doorkruisten wetenschappers heel Siberië. Op weg deden de wetenschappers onderzoek naar de Siberische volkeren en dieren. Ook werden er constante verbeteringen aangebracht op kaarten. De tochten naar Amerika stelden de Russen in staat het eigen Siberische land te leren kennen. In de loop van de expeditie zijn er op deze manier veel nieuwe planten, dieren, volkeren en geografische fenomenen ontdekt. Ook de Amerikaanse kust werd ontdekt. Er ging slechts één persoon aan land. Het doel was bereikt.

Ontdekkingsreizen onder dwang

0107OntdekkingSiberie(2)

Het Russische verre oosten

In de volgende eeuw trokken Russische kolonisten naar het oosten. In eerste instantie naar Alaska en Amerika, tot Californië aan toe. Bonthandel was de voornaamste drijfveer. Siberië en het verre oosten waren echter ook een onderwerp van kolonisatie en ook het euraziatische continent werd langzamerhand ontdekt en gekoloniseerd. Dit gebeurde grotendeels onder dwang, veel vroege Siberische kolonisten waren verbannen misdadigers. Dit laatste is een Russische traditie die zich tot op de dag van vandaag voortzet. Lokale dorpelingen en hun gebruiken en tradities werden vooralsnog met rust gelaten. Siberië bleef voorlopig een stille en barre plek.

In twee eeuwen van west naar oost

Met het einde van de expedities was de ontdekking van Siberië grotendeels voltooid. Het land was onder Russische controle en nieuwe expedities zouden verdere ontdekkingen ten doel hebben. Siberië werd langzamerhand bevolkt door meer en meer Russen. Dit kreeg een impuls met de aanleg van de trans-Siberische spoorlijn in 1902-05. Het duurde echter tot het tijdperk van de Sovjet-Unie dat Siberië meer betrokken werd bij het westen van Rusland. Winstgevende mijnbouw en de winning van grondstoffen vormden het nieuwe doel. Langzamerhand mengden de Russen zich meer en meer met hun oostelijke gebieden.

De Russische ontdekkingsgeest bestaat nog steeds

Tegenwoordig is de Russische invloed op Siberië onomstreden. Rusland ontgint het Siberische landschap in een hoog tempo en nog altijd worden er grote ontdekkingen gedaan. Deze ontdekkingen dienen velen takken van wetenschap. De grote ongerepte bossen bieden een leefomgeving voor talloze onontdekte diersoorten en de ondergrond is nog altijd een schat voor geologen. Nog altijd zetten de Russen door en ontdekken ze hun eigen grondgebied… en verder.

Rusland heeft tegenwoordig haar blik gericht op het noorden, waar smeltende poolkappen en een noordelijke zeeroute de aanzet geven tot nieuwe ontdekkingsreizen.

Het bericht De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië. verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/de-reizen-naar-het-oosten-en-verder-de-ontdekking-van-siberie/feed/ 0
Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Statenhttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/independence_day_in_de_verenigde_staten/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/independence_day_in_de_verenigde_staten/#comments Sat, 04 Jul 2015 05:00:26 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=299 Vandaag vieren de Verenigde Staten van Amerika hun onafhankelijkheid. Independence Day,ook wel The fourth of july genoemd, is één van de bekendste nationale feestdagen in de VS. Bezongen, verwerkt in films, en vooral: uitbundig gevierd.(Lees verder)

Het bericht Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Vandaag vieren de Verenigde Staten van Amerika hun onafhankelijkheid. Onafhankelijkheidsdag, ook wel The fourth of july genoemd, is één van de bekendste nationale feestdagen in de VS. Bezongen, verwerkt in films, en vooral: uitbundig gevierd.

Onafhankelijkheidsverklaring

When in the Course of human events, it becomes necessary for one people to dissolve the political bands which have connected them with another…

Zo begint de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten. Met deze verklaring maakten 12 van de 13 Britse kolonies in Noord Amerika zich op 4 juli 1776 los van hun moederland en verklaarden zich onafhankelijk.

Vervreemding van Groot-Brittannië

In de decennia daarvoor was Amerika ideologisch langzaam vervreemd van het moederland Groot-Brittannië. Liberalisme, democratie en republicanisme waren de drijvende krachten daarachter. Steeds meer Amerikanen raakten er van overtuigd dat het Engelse bestuur alleen het voordeel van Engeland op het oog had, en niet dat van de koloniën. Vooral tal van belastingen, zoals de sugar act, de stamp act, en de tea act zetten kwaad bloed, omdat de Amerikanen concludeerden dat de belastingen wel aan hen werden opgelegd, maar niet ten goede aan de kolonies zelf kwamen.

Politiek verzet

In eerste instantie was het verzet vooral politiek, door allerlei commissies, raden, en niet te vergeten, de publieke opinie middels pamfletten en de kranten. Maar uiteindelijk werd de politiek vervangen door wapengeweld. Van 1775 tot 1783 woedde de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

Vanaf 1778 werd deze oorlog zelfs een internationale oorlog omdat de strijd zich verplaatste van het Amerikaanse continent naar Europa, de Europese kolonies in Amerika, en India verplaatste. Frankrijk schaarde zich ideologisch en militair achter de Amerikanen, de Nederlanders stonden sympathiek tegenover de rebellen en leverden hen wapens en voorraden. Uiteraard tegen goede betaling. In 1780 sloot de Republiek zich echter daadwerkelijk aan bij de anti-Britse alliantie waar ook Frankrijk en Spanje deel van uitmaakten. Drijvende kracht achter deze internationale ontwikkelingen was Thomas Jefferson, één van de opstellers van de Onafhankelijkheidsverklaring en daarmee algemeen beschouwd als de geestelijk vader van de VS.

Overwinning op de Britten

In 1781 kwam er met het beleg van Georgetown en de overgave van generaal Cornwallis een einde aan de vijandelijkheden, hoewel er daarna nog wel schermutselingen plaatsvonden, vooral op zee, totdat uiteindelijk in 1783 vrede werd gesloten. In de jaren erna kreeg de Amerikaanse onafhankelijkheid uiteindelijk vaste vorm door de aanname van een grondwet en de vorming van een federatie.

Onafhankelijkheidsdag

Independence Day is een belangrijke dag in de VS. De dag wordt gevierd met parades, picknicks, en vooral vuurwerk. De Onafhankelijkheidsdag figureert in verschillende gedichten, liederen en films, zoals ‘Born on the Fourth of july van Oliver Stone en de science fictionfilm Independence Day.

Het bericht Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/juli/independence_day_in_de_verenigde_staten/feed/ 0
Nieuwe bijdrage Hereditas Nexushttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nieuwe-bijdrage-hereditas-nexus-2/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nieuwe-bijdrage-hereditas-nexus-2/#comments Fri, 03 Jul 2015 13:16:13 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67990 Hereditas Nexus publiceert maandelijks een aantal uitgebreide recensies op IsGeschiedenis van historische boeken, tentoonstellingen en interessante ontwikkelingen in de erfgoedwereld. Nu online: een kritische recensie van het Nationaal Militair Museum én een boekbespreking van Amsterdam in Vogelvlucht. Het Nationaal Militair Museum Nu het Nationaal Militair Museum ruim een half jaar open is en de stofwolken omtrent... Lees verder

Het bericht Nieuwe bijdrage Hereditas Nexus verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Hereditas Nexus publiceert maandelijks een aantal uitgebreide recensies op IsGeschiedenis van historische boeken, tentoonstellingen en interessante ontwikkelingen in de erfgoedwereld. Nu online: een kritische recensie van het Nationaal Militair Museum én een boekbespreking van Amsterdam in Vogelvlucht.

afbIIHet Nationaal Militair Museum

Nu het Nationaal Militair Museum ruim een half jaar open is en de stofwolken omtrent de grootse opening ruimschoots zijn neergedaald, werd het eens tijd voor een bezoek. Wat heeft de opvolger van het Legermuseum en het Militaire Luchtvaart Museum de museumbezoeker te bieden? Dat bleek een hele hoop te zijn. Lees hier de recensie!

amsterdam-in-vogelvlucht_php_Amsterdam in Vogelvlucht – Stad op de drempel van de Gouden Eeuw

Het beroemde schilderij Vogelvluchtkaart van Amsterdam van schilder Cornelis Anthonisz uit 1538 en de houtsnede uit 1544 zijn genomen als uitgangspunt voor het boek Amsterdam in Vogelvlucht. Het boek is een bewerking van het boek Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1475-1533). De renaissance in Amsterdam en Alkmaar. Dit boek verscheen bij een dubbeltentoonstelling die het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum Alkmaar van maart tot en met juni 2014 organiseerden rondom de schilder en prentmaker Jacob Cornelisz van Oostsanen. Hij was de eerst Hollandse bij naam bekende meester. Lees hier de recensie!

Over Hereditas Nexus

Hereditas NexusHereditas Nexus is opgericht als opvolger van Acta Historica. Het doel is na het stopzetten van dit platform toch een baken te blijven vormen voor zowel historici, erfgoedprofessionals, als cultuurliefhebbers in bredere zin. Door middel van het publiceren van onder andere besprekingen van historische boeken uit binnen- en buitenland, van historische tentoonstellingen en van blogs uit de erfgoedwereld wil Hereditas Nexus een eigen licht werpen op de nieuwste ontwikkelingen in de historische wereld en erfgoedsector. Ook hopen zij daarbij een aanzet te geven tot nieuw historisch onderzoek en een verbeterde publieksgerichtheid van musea en erfgoedcentra.

 

 

Het bericht Nieuwe bijdrage Hereditas Nexus verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/nieuwe-bijdrage-hereditas-nexus-2/feed/ 0
Alles voor geel & geld: de geschiedenis van de Tour de Francehttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/geel-en-geld-tour-de-france/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/geel-en-geld-tour-de-france/#comments Fri, 03 Jul 2015 12:38:15 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67971 Zaterdag 4 juli 2015 gaat de nieuwste editie van de Tour de France van start. Utrecht is het toneel van een tijdrit die veel zal vergen van de internationale wielrenners. Hitte en droogte zal ze dwingen tot het uiterste te gaan. Ook Utrecht zal alles op alles zetten om de Tour tot een succes te... Lees verder

Het bericht Alles voor geel & geld: de geschiedenis van de Tour de France verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Zaterdag 4 juli 2015 gaat de nieuwste editie van de Tour de France van start. Utrecht is het toneel van een tijdrit die veel zal vergen van de internationale wielrenners. Hitte en droogte zal ze dwingen tot het uiterste te gaan. Ook Utrecht zal alles op alles zetten om de Tour tot een succes te maken. Utrecht is de zesde Nederlandse stad die de Grand Depart organiseert.

De eerste Tour de France was een initiatief van de sportkrant L’auto en haar hoofdredacteur Henri Desgrange. Hij kwam op het idee een verlengde fietsronde te organiseren die meerdere Franse steden zou aandoen. In 1903 vond deze eerste Tour plaats, het was een doorslaand succes. De rest is geschiedenis: tegenwoordig geldt de Tour de France als de meest geliefde en gevreesde wielerronde ter wereld.

Waarom Frankrijk?

Vorige maand reden de atleten nog door Italië tijdens de Giro, over twee maanden gaat de Vuelta in Spanje van start. Deze Grand Tours staan los van de talloze wielerwedstrijden van Europa en de wereld. Frankrijk springt er echter uit. Wat maakt de Tour de France zo bijzonder?

De Franse Wielerrevolutie

De ronde van Frankrijk vormde een breuk met eerdere wielerrondes. De Tour de France was niet alleen de grootste in haar soort, het vertoonde ook volledig nieuwe elementen. Er werd voor de eerste keer gefietst in etappes. Het Franse landschap vormde daarnaast het perfecte strijdveld voor een strijd der titanen. In de loop van de twintigste eeuw werd de Tour uitgebreid om heel Frankrijk te omvatten. De toevoeging van een puntenklassement (vanaf 1953) en bergetappes door de Alpen en de Pyreneeën gaven de Tour een legendarisch karakter.

Van dappere eenling naar teamsport

De Tour spreekt tot de verbeelding, mede omdat ze zo oud is. Toch heeft de Tour ook veel veranderingen ondergaan, zeker in Nederland. In de eerste jaren werden de wielerrondes enkel gereden door individuele personen. Het zou duren tot en met 1925 voordat teams de kans kregen om als eenheid mee te doen. De eerste teams waren gesponsorde groepen of regionale teams, maar in de loop der jaren veranderde dit, steeds vaker vertegenwoordigden de wielrenners hun land. Vanaf 1930 deden alleen nog maar landelijke of regionale teams mee.

Is de Tour geprivatiseerd?

De Tour veranderde voortdurend. Al in 1958 wordt er een etappe rechtstreeks uitgezonden op televisie. Vanaf dit moment werd de Tour jaarlijks verslagen met camera’s en luchtfotografie. Als gevolg kreeg de Tour meer aandacht van de media en namen commerciële belangen toe. In 1968 werden de landenteams definitief vervangen door private teams. De reclamekaravanen werden én worden alleen maar langer.

Een goed begin voor dubbel geld

Het organiseren van de Grand Depart is ook sterk veranderd. Steden, binnen en buiten Frankrijk hebben de mogelijkheid om de openingsronde te kopen. Het gevraagde bedrag neemt sterk toe. De eerste buitenlandse start, in Amsterdam 1958 werd nog geschonken wegens bijzondere prestaties tijdens de vorige Tour. In 1978 betaalde Leiden nog 360.000 gulden, dit bedrag liep hoog op tot drie miljoen bij de start in Den Bosch 1996. In 2010 betaalde Rotterdam een vergelijkbaar bedrag. Utrecht betaalt dit jaar vier miljoen voor de rechten om de start van de Tour te organiseren. De daadwerkelijke organisatie kostte veel meer, ook dit bedrag liep jaarlijks op tot 15 miljoen in Utrecht in 2015.

De commerciële ronde

In Nederland is de Tour populairder dan ooit. Naast voetbal en schaatsen behoort wielrennen tot de favoriete televisiesporten voor vele Nederlanders. De Tour de France grijpt handig in op deze behoefte. Het einde van het schaats- en voetbalseizoen schept dan grote kansen voor het wielrennen. Media, commercie en bedrijven haken hierop in. De komst van de Tour naar Nederland wordt dan ook aangegrepen als onderwerp van marketing. Waarom ook niet?

Meer Tourgeschiedenis

 

 

Lees hier meer over de bergetappes van de Tour!

Het bericht Alles voor geel & geld: de geschiedenis van de Tour de France verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/geel-en-geld-tour-de-france/feed/ 0
Spraakmakende keizerinnen in Byzantiumhttp://www.isgeschiedenis.nl/singel-uitgeverijen-tipt/spraakmakende-keizerinnen-in-byzantium/ http://www.isgeschiedenis.nl/singel-uitgeverijen-tipt/spraakmakende-keizerinnen-in-byzantium/#comments Fri, 03 Jul 2015 12:08:18 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67970 Gedurende ruim elf eeuwen hebben in het Byzantijnse rijk niet minder dan negenennegentig keizerinnen op de troon gezeten. Sommigen van hen drukten hun stempel op de geschiedenis, anderen zijn vergeten. Velen bleven op de achtergrond en blonken slechts uit door vroomheid en goede werken, maar er waren ook vrouwen bij die voor sensatie zorgden. Elk... Lees verder

Het bericht Spraakmakende keizerinnen in Byzantium verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Gedurende ruim elf eeuwen hebben in het Byzantijnse rijk niet minder dan negenennegentig keizerinnen op de troon gezeten. Sommigen van hen drukten hun stempel op de geschiedenis, anderen zijn vergeten. Velen bleven op de achtergrond en blonken slechts uit door vroomheid en goede werken, maar er waren ook vrouwen bij die voor sensatie zorgden.


Elk meisje kon in Constantinopel keizerin worden. Schoonheid telde meer dan afkomst, en zo kon het gebeuren dat minstens twee keizerinnen een leven als prostituee achter de rug hadden. Een tijd lang was het gebruik dat de keizerin-moeder een echtgenote voor haar zoon uitkoos na een schoonheidswedstrijd of bruidsshow. Weer andere vrouwen werden om dynastieke redenen als bruid naar het hof gehaald.

Paleis in Constantinopel

In het immense paleis in Constantinopel was de verste uithoek gereserveerd voor de keizerlijke familie. De privévertrekken waren uiterst kostbaar versierd met exquise soorten marmer en schitterende mozaïeken. Men sprak van ‘een nieuw Hof van Eden’ of ‘een tweede paradijs’. Vooral de keizerlijke slaapkamer met het sterrenplafond was een wonder om te zien, evenals die van de keizerin die de charmante naam Mousikos of Harmonie had gekregen. Dit vertrek maakte deel uit van de Gynaikitis, de verzameling zalen die voor de echtgenote van de keizer en haar personeel waren bestemd. Hierin was haar boudoir met een marmeren vloer die eruitzag ‘als een weide die bezaaid was met bloemen’. Maar ook de zaal van Amor en de Porphyra, de Purperzaal, waarin kinderen mochten worden gebaard die tijdens de regering van hun vader waren verwekt.

VanDolen_253%200739%204_omslagGynaikitis het domein van de keizerin

Dit vormde het domein van de keizerin en hier gaf zij als heerseres en meesteres de leiding aan meer dan duizend vrouwen en eunuchen of ‘baardlozen’ zoals ze door de Byzantijnen werden genoemd. De hofdames en dienstmeisjes waren doorgaans door de keizer persoonlijk uitgekozen. Anders dan men zou verwachten, waren de keizerinnen niet opgesloten in het vrouwenverblijf. Zij traden verhoudingsgewijze vaak in de openbaarheid, bij de hofceremonies, de audiënties, staatsdiners, kerkdiensten en bij de bezoeken aan het circus of de Hippodroom. Dan waren ze zeer rijk gekleed en behangen met sieraden. Ook konden zij hun eigen bezoekers ontvangen, zoals ministers, verwanten, hovelingen en figuren die hen moesten amuseren.

De deugden van een keizerin

De keizerinnen werden geacht over de volgende deugden te beschikken: grootmoedigheid, bescheidenheid, mededogen en voor alles zelfbeheersing. Fysieke schoonheid is onmisbaar. Wereldse ijdelheid moesten zij verwerpen, want ‘die leidde rechtstreeks naar de hel’ en ze veroordeelden ‘de kunst van de cosmetica waarop Cleopatra zo verzot was’. Slechte keizerinnen golden als handlangsters van de duivel, zij werden steeds afgeschilderd als immoreel, overspelig, losbandig en hebzuchtig. In de loop van de twaalf eeuwen Byzantijnse geschiedenis zijn er keizerinnen van zeer diverse pluimage en afkomst geweest. Sommigen kwamen uit de hoofdstad en omstreken, anderen uit Azië, de Kaukasus, Griekenland, Syrië, Hongarije, Frankrijk en Duitsland. Zij konden geselecteerd worden via een zogeheten bruidsshow of schoonheidswedstrijd waardoor zelfs meisjes van geringe komaf een kans kregen om lid van het keizerlijk huis te worden.

De taken van een keizerin

Een van de taken van de keizerin was de stipte handhaving en naleving van alle voorschriften en ceremonies. Door Ceremonies weten we ook hoe de kroning van een keizerin in zijn werk ging. Deze vond altijd vóór het huwelijk plaats en nooit omgekeerd. Eerst moest de bruid door God worden gekozen en pas daarna door haar man. De keizer zette zijn toekomstige vrouw de kroon op het hoofd nadat de patriarch er een gebed over had uitgesproken. Daarna wierp zij zich voor de voeten van haar echtgenoot als teken van onderwerping aan zijn gezag. De nieuwbakken keizerin kreeg de kroon in eigen bezit, droeg keizerlijke, purperen muilen en had een eigen scepter. Hierna vertoonde zij zich aan het volk, dat luidkeels ‘God, behoed onze Augusta’ zong, en nam zij de heilwensen in ontvangst. Haar belangrijkste bezigheid was het beoefenen van de menslievendheid: veel instellingen in de stad om armen van voedsel en kleren te voorzien vielen onder haar verantwoording. Jaarlijks gaf zij geld aan verschillende kloosters, deze giften werden solemnia genoemd. Ook zijn door tal van keizerinnen kerken en kloosters gesticht en grafmonumenten voor gestorven familieleden opgericht.

Keizerin als regentes

Sinds de vroegste eeuwen was het gebruik dat op de avond van het overlijden van de keizer een beroep op de keizerin werd gedaan om een opvolger te huwen of aan te wijzen. Ook kwam het geregeld voor dat na de dood van haar echtgenoot de weduwe regentes werd over de zoon die nog te jong was om te regeren. Doorgaans duurde dit regentschap totdat de prins zestien jaar oud was geworden, maar niet elke regentes wilde plaatsmaken voor de nieuwe keizer. Bij wijze van uitzondering kon een keizerin alleen regeren, hoewel het usance was dat zij dan een man uitkoos aan wie zij de macht overdroeg. Wanneer zij dit niet deed, kon ze de (mannelijke) titels van de keizer, basileus en autokrator (Keizer en Alleenheerser), voeren. Gewoonlijk werd een keizerin aangesproken met Augusta (Verhevene), Basilissa (Keizerin) of Despoina (Meesteres).

Hein van Dolen heeft in zijn boek Passie, intriges en politiek de levens beschreven van een tiental keizerinnen van zeer diverse pluimage. Het zijn spannende, aangrijpende, grappige en opwindende biografieën van vorstinnen wier invloed op tijdgenoten en nageslacht groot is geweest.

 

Het bericht Spraakmakende keizerinnen in Byzantium verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/singel-uitgeverijen-tipt/spraakmakende-keizerinnen-in-byzantium/feed/ 0
De nieuwe politieke realiteit in Europahttp://www.isgeschiedenis.nl/singel-uitgeverijen-tipt/de-nieuwe-politieke-realiteit-in-europa/ http://www.isgeschiedenis.nl/singel-uitgeverijen-tipt/de-nieuwe-politieke-realiteit-in-europa/#comments Fri, 03 Jul 2015 11:49:07 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67965 Wat is er met Europa aan de hand? Waarom stemmen zoveel Europeanen, die leven op het meest welvarende en vreedzame continent ter wereld, op extreemrechtse, extreemlinkse en populistische partijen? Waarom zijn ook veel Nederlanders zo ontevreden dat ze grenzen dicht willen gooien, de euro willen afschaffen en desnoods de hele Europese Unie erbij? Die vraag... Lees verder

Het bericht De nieuwe politieke realiteit in Europa verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Wat is er met Europa aan de hand? Waarom stemmen zoveel Europeanen, die leven op het meest welvarende en vreedzame continent ter wereld, op extreemrechtse, extreemlinkse en populistische partijen? Waarom zijn ook veel Nederlanders zo ontevreden dat ze grenzen dicht willen gooien, de euro willen afschaffen en desnoods de hele Europese Unie erbij? Die vraag is actueler dan ooit.


Zwitserland en extreemrechts

Om het antwoord te vinden, moeten we misschien eens kijken naar een land dat géén lid is van de Europese Unie: Zwitserland, een van de rijkste en veiligste landen van Europa. Zwitserland staat ook bekend als wereldkampioen democratie en transparantie. Het is een land waar velen in de Europese Unie stiekem of openlijk jaloers op zijn. Maar weinigen beseffen dat de populisten in Zwitserland al een heel lange traditie hebben.

Opkomst van de Schweizerische Volkspartei

De extreemrechtse svp (Schweizerische Volkspartei) is al jaren de grootste politieke partij van het land. De opkomst bij verkiezingen is tot onder de 50 procent gedaald. Tegelijkertijd is Zwitserland volgens de oeso en andere organisaties een van de meest geglobaliseerde landen van de wereld.

Gruyter_25307653_omslagDe meeste dorpelingen zaten redelijk tot zeer goed in de slappe was. Door de influx van bankiers en beleggers, Franse belastingvluchtelingen, functionarissen van de Verenigde Naties en diplomaten uit de hele wereld konden de Zwitsers hun land en huizen duur verkopen en verhuren. Zij hoorden tot de winnaars van de globalisering. Ze slaagden erin bedrijven uit de hele wereld naar hun land te halen, en trokken de ideale migranten aan: goed opgeleid, rijk, weldoorvoed. Zwitserland zat vol met buitenlanders die politiek, economisch en sociaal geen problemen veroorzaakten. Menig land in de Europese Unie kon daar een puntje aan zuigen.

Nostalgische bevolking

Maar veel Zwitsers kregen hier spijt van, niet uit racisme maar omdat het dorpsleven erdoor werd ontwricht. Deze immigranten waren veel weg, privé en voor hun werk. Ze hoorden tot een andere wereld. Velen waren verrukt over het traditionele Zwitserse dorpsleven waarin elke auberge in elk gehucht zijn eigen kaasfonduerecept heeft – maar ze namen maar beperkt aan dat leven deel.

Steeds meer wijngaarden, akkers en berghellingen werden omgeploegd om kantoren en huizen te bouwen voor global executives en hun assistenten. En de lokale bevolking werd nostalgisch. Het sociale weefsel verloren en alles draaide alleen nog maar om geld. Maar wie konden zij de schuld geven? Alleen zichzelf. Men zag maar één methode om uitdrukking te geven aan deze verbittering: stemmen op de extreemrechtse svp.

Financiële crisis

De crisis sloeg in Zwitserland toe vóór ze Brussel en de eu bereikte. Een vol jaar eerder zelfs, zomer 2007. Geen wonder: de globalisering was in Zwitserland, een van de meest open economieën ter wereld, verder voortgeschreden dan in veel eu-landen. In de meeste eu-landen waren burgers toen bovendien beter beschermd door de welvaartsstaat. Arbeidswetgeving was er veel socialer dan in Zwitserland, gezondheidszorg was er stukken goedkoper. Werkloosheidsuitkeringen waren in veel eu-landen (relatief) royaler. Natuurlijk zijn open economieën kwetsbaarder voor mondiale schokken dan gesloten economieën. Toen de kredietcrisis naar Europa kwam, raakte ze dus eerst Zwitserland, daarna Noord-Europa en als laatste pas de relatief gesloten economieën van Zuid-Europa. Ook dit toonde dat je alle retoriek over de Zwitserse soevereiniteit met flinke korrels zout moet nemen.
Caroline de Gruyter woonde van 2004 tot 2008 in Cransprès-Céligny, een pittoresk dorpje vlak bij Genève. En was ooggetuige van de ontwikkelingen in Zwitserland. Zij schreef hierover het boek Zwitserlevens.

 

Het bericht De nieuwe politieke realiteit in Europa verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/singel-uitgeverijen-tipt/de-nieuwe-politieke-realiteit-in-europa/feed/ 0
De ruimtewedloop: ontdekkingsreizen door het heelalhttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/de-ruimtewedloop-ontdekkingsreizen-door-het-heelal/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/de-ruimtewedloop-ontdekkingsreizen-door-het-heelal/#comments Fri, 03 Jul 2015 07:00:44 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67914 Wanneer men alle records en prestaties van de jaren rijst de volgende vraag: waarom besloten de wereldgrootmachten naar de ruimte te gaan? Op het eerste gezicht lijken de ondernemingen van de periode 1953-1970 nutteloos en duur. Was het in een tijd van wederopbouw en Koude Oorlog niet belangrijker middelen te besteden aan nuttiger zaken? Misschien,... Lees verder

Het bericht De ruimtewedloop: ontdekkingsreizen door het heelal verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
stempels-themamaanden-ig-zomer-opreisWanneer men alle records en prestaties van de jaren rijst de volgende vraag: waarom besloten de wereldgrootmachten naar de ruimte te gaan? Op het eerste gezicht lijken de ondernemingen van de periode 1953-1970 nutteloos en duur. Was het in een tijd van wederopbouw en Koude Oorlog niet belangrijker middelen te besteden aan nuttiger zaken? Misschien, maar de ontdekkingsreizen naar de ruimte zijn meer dan een onderwerp van prestige.

De oorlog is voorbij, wat nu?

De fundamenten van de ruimtewedloop vindt men niet in Rusland of de Verenigde Staten. Het waren de ambitieuze langeafstandsraketten van nazi-Duitsland die de geallieerden deed realiseren dat de rakettechnologie – tot die tijd een verwaarloosd onderdeel van het militair apparaat – veel meer kansen bood dan altijd was gedacht. De eenmaal in Duitsland probeerden de geallieerden dan ook met alle macht om zich de ingewikkelde technologische kennis toe te eigenen.

Bij ons in de V2

Er is hier een hoofdrol weggelegd voor Werner von Braun. Von Braun was een Duitse raketdeskundige die aan de wieg stond van de Duitse V2 raket. Na de oorlog ging hij werken voor NASA. De maanlandingen zouden zonder Von Braun waarschijnlijk onmogelijk zijn geweest. Ook de Sovjet-Unie probeerde met alle macht om de kostbare Duitse technologieën in handen te krijgen.

Een goed begin is het halve werk

De Sovjet-Unie zat niet stil. Integendeel, in 1957 lanceerde de Sovjets de Spoetnik 1. Deze kleine kunstmaan cirkelde voor enkele dagen om de aarde en verzond korte pieptonen. De prestatie was even groot als de verontwaardiging die het opriep. De zorgen van de Verenigde Staten namen enkel toe nadat de Sovjet-Unie de Spoetnik II lanceerde. Ditmaal met een passagier, het hondje Laika. De Verenigde Staten reageerden met een eigen eerste satelliet, de Explorer. 0107Spacerace(2)_jv

Het tijdperk van vooruitgang

In dit jaar begon de strijd om de ruimterecords. Stap voor stap ging men steeds verder. In 1961 was de Russische Joeri Gagarin de eerste man in de ruimte. Een maand later lanceerde de Verenigde Staten de astronaut Alan Shephard, de eerste Amerikaan in de ruimte. Weer enkele maanden later maakte de Russische Loena 3 foto’s van de achterkant van de maan. In 1965 voerde Aleksej Leonov de eerste ruimtewandeling uit.

Een mannetje op de maan

Voor politici uit de supermachten stond de nationale eer op het spel. Deze eer stond in haar plaats weer symbool voor de effectiviteit van de verschillende economische systemen. Het was immers een strijd tussen kapitalisme en communisme. Niet voor niets was het president Kennedy die in 1961 verklaarde dat hij koste wat het kost de eerste man op de maan zou zetten. Alle middelen moesten worden aangewend om de ideologische tegenpool te verslaan in de technologische en wetenschappelijke wedloop. Het ambitieuze Apollo-programma getuigt hiervan.

 En wat als het oorlog wordt?

De eerste satellieten vormden dan ook een bedreiging. Er heerste de angst dat spionage vanuit de ruimte niet gestopt kon worden vanaf het aardoppervlak. Vanuit militair oogpunt was het dan ook de moeite waard om te proberen de dominantie over de ruimte te krijgen.

Technologische voorsprong

De inspanningen van de ruimterace gaan echter om meer. In de Tweede Wereldoorlog was gebleken dat de moderne oorlog niet meer wordt gewonnen met numerieke overmacht of goede voorbereiding. Technologische voorsprong speelde een rol als nooit tevoren. Er heerste daarnaast de vrees dat een overmacht in de ruimte de koers van een nieuwe oorlog zou kunnen bepalen. Deze redenatie leek niet vergezocht: door dominantie op zee wonnen de Britten de Eerste Wereldoorlog en door dominantie in de lucht wonnen de Verenigde Staten de Tweede Wereldoorlog. Het was een kwestie van tijd voordat een nieuwe oorlog zou worden beslecht in het voordeel van de grootmacht met meeste kennis over de ruimte.

0107Spacerace(3)_jv

Het einde van een tijdperk

In 1969 landde een drietal Amerikanen op de maan. Voor het eerst liepen er mensen op het maanoppervlak en leken de Verenigde Staten hun oorspronkelijke achterstand te hebben ingehaald. Vaak wordt dit punt benoemd als het einde van de ruimtewedloop. Vanaf de jaren zeventig verminderde de internationale spanningen tussen de grootmachten en kregen de ruimteavonturen minder prioriteit.

Hoger! Verder! Langer!

De reizen door de ruimte gingen nog wel door. Nog altijd werden nieuwe records gebroken en dienden de ruimteontdekkingen een politiek doel. Tot 1972 liepen er Amerikanen op de maan. In de jaren ‘70 lanceerde de Sovjet-Unie meerdere ruimtestations. De tijd die ruimtevaarders in de ruimte doorbrachten nam toe. Tijdrecord na tijdrecord werd gebroken. Steeds meer satellieten en ruimtestations werden gelanceerd. De ultieme bekroning van de inspanningen werd gelanceerd in 1998. Dit jaar werd de eerste capsule gelanceerd van de ISS (International Space Station). Dit ruimtestation was (en is) een symbool van internationale verbroedering.

Iets nieuws onder de zon

De Koude Oorlog is dus voorbij, maar de reizen door het heelal gaan door. Sterker nog, wij leven op dit moment in een nieuwe Ruimterace. Het gaat hier om een volledig nieuwe tak van de ruimtevaart. Het is een tak die, wanneer de huidige technische vooruitgang doorzet, belooft zeer winstgevend te zijn. Commerciële ruimtevaart heeft de prestigieuze nationale ruimtevaartmaatschappijen vervangen. De ruimtewedloop bestaat tegenwoordig nog steeds, ditmaal onder de naam ‘concurrentie’.

Het bericht De ruimtewedloop: ontdekkingsreizen door het heelal verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/de-ruimtewedloop-ontdekkingsreizen-door-het-heelal/feed/ 0
Win het boek ‘1940: leven in bezet Nederland’http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/win-het-boek-1940-leven-in-bezet-nederland/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/win-het-boek-1940-leven-in-bezet-nederland/#comments Fri, 03 Jul 2015 07:00:07 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67774 Als je vóór donderdag 13 augustus een jaarabonnement op Geschiedenis Magazine neemt of weggeeft, maak je kans op het rijk geïllustreerde boek 1940: leven in bezet Nederland. Geschiedenis Magazine verloot maar liefst 75 exemplaren, dus de kans dat je wint is groot! 1 jaar voor slechts € 37,50 én cadeaus t.w.v. € 75,- 1 jaar... Lees verder

Het bericht Win het boek ‘1940: leven in bezet Nederland’ verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Als je vóór donderdag 13 augustus een jaarabonnement op Geschiedenis Magazine neemt of weggeeft, maak je kans op het rijk geïllustreerde boek 1940: leven in bezet Nederland. Geschiedenis Magazine verloot maar liefst 75 exemplaren, dus de kans dat je wint is groot!

1 jaar voor slechts € 37,50 én cadeaus t.w.v. € 75,-

1 jaar voor slechts € 37,50 én 2 documentaires van Terry Jones én een entreebewijs voor het Archeon

 

1940

 

Over dit boek

In de nacht van 9 op 10 mei 1940, om 3.55 uur, steekt de Duitse hoofdmacht de Nederlandse grens over. Op hetzelfde moment worden in het westen van het land doelen door de Luftwaffe gebombardeerd. De Duitse inval in Nederland is begonnen. Vijf dagen later, na het bombardement op Rotterdam, geeft het Nederlandse leger zich gewonnen. Nederland is bezet gebied. De regering en de Koninklijke familie zijn naar Engeland gevlucht. Wat nu? Wat betekent de bezetting voor de negen miljoen inwoners van ons land?

1940 gaat over de Duitse bezetting en het dagelijks leven in het eerste oorlogsjaar. De gebeurtenissen worden nauwkeurig beschreven. De mobilisatiemaanden van 1940, de Duitse inval en het verloop van de strijd, de capitulatie en de komst van de Duitse troepen. Hoe werd het nieuwe bestuur ingericht? Wat was het effect op de bevolking van de Duitse aanwezigheid en maatregelen?

1940 is het eerste deel van een zesdelige serie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen voor het dagelijks leven. Deze serie wordt gemaakt in samenwerking met het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Auteur: Wichert ten Have, uitgever: Unieboek BV, 272 bladzijden, rijk geïllustreerd, winkelwaarde € 19,99

Met veel niet eerder gepubliceerd foto’s uit de archieven van het NIOD.

Meer over dit boek

De 75 exemplaren van dit boek worden verloot onder diegenen die voor donderdag 13 augustus een jaar)abonnement nemen of weggeven op Geschiedenis Magazine. Winnaars krijgen het boek thuisgestuurd na betaling van hun abonnementsgeld. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

Het bericht Win het boek ‘1940: leven in bezet Nederland’ verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/win-het-boek-1940-leven-in-bezet-nederland/feed/ 0