IsGeschiedenis http://www.isgeschiedenis.nl De geschiedenis ontdekken? Mon, 29 May 2017 17:00:20 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.2 Nazi-kopstuk Alfred Rosenberg http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/nazi-kopstuk-alfred-rosenberg/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/nazi-kopstuk-alfred-rosenberg/#respond Mon, 29 May 2017 17:00:20 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=53329 Er zijn dagboekfragmenten van nazi-kopstuk Alfred Rosenberg gevonden bij een academicus genaamd Herbert Richardson in de staat New York. De stukken dateren uit de periode 1936-1944. Rosenberg staat te boek als een van de eerste nazi’s die zich opwierp als de partijfilosoof van het nationaalsocialisme. Alfred Rosenberg werd geboren op 12 januari 1883 in Reval... Lees verder

Het bericht Nazi-kopstuk Alfred Rosenberg verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Er zijn dagboekfragmenten van nazi-kopstuk Alfred Rosenberg gevonden bij een academicus genaamd Herbert Richardson in de staat New York. De stukken dateren uit de periode 1936-1944. Rosenberg staat te boek als een van de eerste nazi’s die zich opwierp als de partijfilosoof van het nationaalsocialisme.

Alfred Rosenberg werd geboren op 12 januari 1883 in Reval in Estland, het tegenwoordige Tallin. Tijdens zijn architectuurstudie in Moskou was Rosenberg getuige van de Russische revoluties in 1917, waardoor hij een afkeer ontwikkelde van de bolsjewistische idealen.

Afkeer van Bolsjewieken

Na het uitbreken van de Russische Burgeroorlog in oktober 1917 vertrok Rosenberg naar Reval om anticommunistische propaganda-acties op te zetten. Met het oprukken van de Bolsjewieken naar Reval vluchtte Rosenberg in 1919 naar München, waar hij in contact kwam met het ‘Thule Gesellschaft’, een antisemitische en extreem rechtse organisatie die later de inspiratiebron zou vormen voor het nationaalsocialisme in nazi-Duitsland. Zijn afkeer van de Bolsjewieken ging gepaard met een sterke haat tegen joden, die hij met het Rode Leger in verband bracht.

Rosenberg en Hitler

In 1923 werd Rosenberg hoofdredacteur van de Volkische Beobachter, de partijkrant van de NSDAP. Een jaar later nam Rosenberg deel aan Hitlers ‘putsch’. De staatsgreep mislukte, waardoor Hitler werd gearresteerd en Rosenberg als zijn opvolger aanwees. Tijdens Hitlers gevangenschap in 1924 bezocht Rosenberg hem regelmatig en hielp hij Hitler bij het schrijven van Mein Kampf. In 1930 publiceerde Rosenberg zijn eigen werk Der Mythus des 20. Jahrhunderts, waarin hij de rassentheorie en het idee van ‘Lebensraum’ vastlegde. Zijn werk maakte diepe indruk op Hitler en zou als belangrijke inspiratiebron gelden voor het nationaalsocialisme in Nazi-Duitsland.

Rijksminister Rosenberg

Naarmate Hitler in populariteit steeg en de NSDAP groter werd moest Rosenberg aan macht en invloed inboeten. Rosenberg bleef echter prominent lid van kunst- en cultuurorganisaties die de Duitse kunstwereld voor staatsdoeleinden inzetten en deze streng controleerden op elementen van ‘Entartete’ (niet-Arische) kunst. In 1941 werd Rosenberg benoemd tot ‘rijksminister voor de bezette Oost-Europese gebieden’. In deze periode kreeg Rosenberg tevens de leiding over de ‘Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg’, een organisatie die zich bezig hield met de georganiseerde roof van joodse bezittingen in de bezette gebieden in het oosten. Omdat Rosenberg als rijksminister weinig serieus werd genomen door de partijleden onder hem, nam Rosenberg in 1944 ontslag.

Proces van Neurenberg

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werden de Processen van Neurenberg gehouden. Aangeklaagd door Robert Kempner werd Rosenberg in 1946 ter dood veroordeeld. De dagboeken van Rosenberg die hij tijdens de oorlog had bijgehouden, werden tijdens het proces als bewijsmateriaal gebruikt. Kempner werd er na het proces van verdacht de dagboeken te hebben verduisterd. Een medewerker van Kempner heeft de dagboekfragmenten mogelijk doorgegeven aan de academicus Herbert Richardson. Richardson laat hierover echter geen woord los. Meer details over de teruggevonden dagboekpagina’s worden volgens de Amerikaanse overheid deze week bekend gemaakt. Volgens het Holocaust-museum geven de fragmenten uit het dagboek van Rosenberg in elk geval nieuw inzicht in de geschiedenis van Nazi-Duitsland.

Het bericht Nazi-kopstuk Alfred Rosenberg verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/nazi-kopstuk-alfred-rosenberg/feed/ 0
Paus benoemt Friese kerk tot basiliek http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/paus-benoemd-friese-kerk-tot-basiliek/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/paus-benoemd-friese-kerk-tot-basiliek/#respond Mon, 29 May 2017 15:05:24 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=79641 Trending – De Sint-Franciscuskerk gelegen in de Friese plaats Bolsward heet vanaf 28 mei 2017 de Sint-Franciscusbasiliek. Op 23 november 2016 werd de kerk al door de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst uitgeroepen tot basilica minor, maar op 28 mei 2017 werd de kerk in een proclamatie officieel tot basiliek verheven. Pauselijke bul Tijdens... Lees verder

Het bericht Paus benoemt Friese kerk tot basiliek verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Trending – De Sint-Franciscuskerk gelegen in de Friese plaats Bolsward heet vanaf 28 mei 2017 de Sint-Franciscusbasiliek. Op 23 november 2016 werd de kerk al door de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst uitgeroepen tot basilica minor, maar op 28 mei 2017 werd de kerk in een proclamatie officieel tot basiliek verheven.

Pauselijke bul

Tijdens de proclamatieviering van 28 mei heeft de paus de Sint-Franciscuskerk verheven tot basiliek. Dit deed hij onder andere door de bijzondere architectuur van het gebouw. In de bul spreekt de paus ook zijn waardering uit voor het kerkgenootschap van de Sint-Franciscusbasiliek in Bolsward. In 2015 werd door een bisschop van de kerk een aanvraag voor deze eretitel gedaan bij het Vaticaan. Vervolgens is er vanuit het Vaticaan een onderzoek gestart naar zowel de bouw van de kerk, als naar het kerkgenootschap dat hier haar geloof praktiseert. De kerk mag nu gebruik maken van het pauselijk insigne (de twee sleutels). De kerk krijgt van het Vaticaan een draagbare baldakijn om de goede band tussen de paus en de kerk te benadrukken.

Maria van Sevenwouden en de zalige Titus Brandsma

In een van de kapellen van de kerk staat een houten beeld van Maria van Sevenwouden. Het beeld laat Maria en Jezus gekroond op een troon zien. Het beeld stamt uit de 13e eeuw en is sinds 1515 een mirakelbeeld waar volgens de katholieke gemeenschap veel wonderen aan te danken zijn. Titus Brandsma (23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een katholieke pater, hoogleraar, journalist en mysticus. Hij verzette zich tijdens de tweede wereldoorlog tegen de Duitse bezetters en werd hiervoor opgepakt. In concentratiekamp Dachau vond hij op 26 juli 1942 de dood. Voor zijn heldendaden werd Brandsma in 1985 zalig verklaard.

Eerste Noord-Nederlandse basiliek

Hoewel Nederland anno 2017 26 basilieken kent, is de Sint-Franciscusbasiliek de eerste die Noord-Nederland rijk is. Aangezien de kerk in 1932 gebouwd is, is dit tevens de jongste Nederlandse kerk die door de paus is verheven. De kerk werd ontworpen door de Nijmeegse architect Van de Leur die gebruikmaakte van de expressionistische art-decostijl van zijn leermeester Dom Paul Bellot. De Sint-Franciscuskerk werd gebouwd ter vervanging van twee andere Rooms-Katholieke kerken in Bolsward.

Het bericht Paus benoemt Friese kerk tot basiliek verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/paus-benoemd-friese-kerk-tot-basiliek/feed/ 0
Mysterie – Het Voynich manuscript http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/mysterie-voynich-manuscript/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/mysterie-voynich-manuscript/#respond Mon, 29 May 2017 11:01:53 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=79613 In 1912 kocht de Poolse boekenverkoper Wilfrid Voynich een aantal boeken die eigenlijk bestemd waren voor de bibliotheek van het Vaticaan. Een van deze boeken bleek bij nader inzien echter zeer bijzonder te zijn. Het boek was gebonden in een leren kaft en bestond uit 240 pagina’s tekst afgewisseld met ingekleurde afbeeldingen. Het Voynich manuscript... Lees verder

Het bericht Mysterie – Het Voynich manuscript verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
In 1912 kocht de Poolse boekenverkoper Wilfrid Voynich een aantal boeken die eigenlijk bestemd waren voor de bibliotheek van het Vaticaan. Een van deze boeken bleek bij nader inzien echter zeer bijzonder te zijn. Het boek was gebonden in een leren kaft en bestond uit 240 pagina’s tekst afgewisseld met ingekleurde afbeeldingen.

Het Voynich manuscript

Het boek dat Voynich per ongeluk had aangeschaft, bleek een manuscript te zijn dat was geschreven in een tot op heden onbekende taal. De taal lijkt op het eerste gezicht op middeleeuwse kalligrafie in het Latijn, maar is dat allerminst. Het manuscript is geschreven in krullende letters en bestaat uit pagina’s met enorm veel tekst en grote afbeeldingen. Sommige afbeeldingen meanderen langs de tekst over de pagina’s heen. Het boek zelf is gemaakt van dierenvel dat kon na onderzoek worden gedateerd tussen 1404 en 1438.

Mogelijke vervalsing

Er zijn vandaag de dag enorm veel theorieën over de betekenis van het manuscript. Onder andere door een aantal rare kenmerken zoals dubbele en driedubbele woorden en de obscure tekeningen die erin staan, wordt door sommigen gedacht dat het hier gaat om een hoax. Zo werd er in 2007 een onderzoek gedaan door de Oostenrijkse onderzoeker Andreas Schinner, waarin werd gesuggereerd dat de woorden op geen enkele manier iets zouden kunnen betekenen. Deze theorie wordt door andere onderzoeken zoals dat van Marcelo Montemurro van de Universiteit van Manchester echter weer ontkracht.

Glossolalia

Volgens een in 2004 gepubliceerd onderzoek zou de schrijver van het manuscript last hebben gehad van glossolalia. Daarom zou hij als het ware in een trance niet bestaande woorden zou hebben geschreven. Dit zou kunnen komen door bijvoorbeeld door een sterke geloofsovertuiging of een psychische aandoening. Zo komen er het hele boek lang afbeeldingen van sterrenregens en nimfen voor, die door de onderzoekers werden gezien als een aanwijzing voor mogelijke glossolalia.

Manuscript mogelijk afkomstig uit de nieuwe wereld

Een van de meest recente bevindingen over het manuscript is dat er een grote kans is dat deze afkomstig is uit Amerika. Deze nieuwe ontdekking werd gedaan door de botanist Arthur Tucker en de informatietechnoloog Rexford Talbert. Zij richtten zich op de afbeeldingen van planten in het manuscript. Ze vergeleken de tekeningen met andere tekeningen die afkomstig waren uit dezelfde tijd. Al snel zagen ze gelijkenissen tussen de afbeeldingen in de ‘Codex Cruz-Badanius’ en het Voynich manuscript. Deze codex bevatte medische informatie over inheemse planten uit het huidige Mexico. Toen Tucker en Talbert eenmaal op het Mexicaanse spoor zaten ontcijferde ze naar eigen zeggen 37 planten, 6 dieren en een mineraal in het Voynich manuscript.

Een klein stuk van het manuscript vertaald

Terwijl Tucker en Talbert verder onderzoek deden naar de biologische afbeeldingen in het manuscript stuitten ze op nog iets bijzonders. Ze kwamen erachter dat sommige dieren en planten werden aangeduid in het klassiek Nahuatl, een oude Mexicaanse taal, met invloeden uit andere inheemse Mexicaanse dialecten. Tucker en Talbert wisten hierdoor een aantal woorden uit het manuscript te ontcijferen, maar de betekenis van het Voynich manuscript blijft nog steeds een groot raadsel.

Het bericht Mysterie – Het Voynich manuscript verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/mysterie-voynich-manuscript/feed/ 0
Eerste succesvolle beklimming Mount Everest http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/eerste-succesvolle-beklimming-mount-everest/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/eerste-succesvolle-beklimming-mount-everest/#respond Mon, 29 May 2017 06:00:26 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=23185 De Mount Everest is met 8848 meter de hoogste berg van de wereld. Op 29 mei 1953 waren Edmund Percival Hillary en Tensing Norgay de eerste mensen die de berg succesvol beklommen. Lange tijd dacht men dat het onmogelijk was om de Mount Everest te beklimmen. Bovenaan de bergtop, op 8848 meter hoogte bevat de... Lees verder

Het bericht Eerste succesvolle beklimming Mount Everest verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
De Mount Everest is met 8848 meter de hoogste berg van de wereld. Op 29 mei 1953 waren Edmund Percival Hillary en Tensing Norgay de eerste mensen die de berg succesvol beklommen.

Lange tijd dacht men dat het onmogelijk was om de Mount Everest te beklimmen. Bovenaan de bergtop, op 8848 meter hoogte bevat de lucht nog maar een derde zoveel zuurstof als op zeeniveau. Aan het begin van de 20e eeuw werkte men nog niet met zuurstofflessen en het was onmogelijk om zonder aanvullend zuurstof de bergtop te bereiken. In 1924 probeerden George Leigh Mallory en Andrew “Sandy” Irvine met het destijds nieuwe en controversiële zuurstof onder druk de berg te beklimmen. Ze keerden nooit terug. Het is nog steeds onbekend of de twee klimmers de top ooit hebben bereikt.

De klim

Op 9 maart 1953 vertrok een expeditie van bergbeklimmers uit Kathmandu in Nepal om de Mount Everest te beklimmen. Ze hadden een grotere hoeveelheid zuurstof bij zich dan een klimexpeditie tot dan toe ooit had meegedragen. De expeditie zette een aantal kampen op langs de bergflank. Vanuit kamp VII, het hoogste basiskamp, vertrok op 26 mei het eerste team van twee man op weg naar de bergtop. Dit eerste koppel zag zich echter gedwongen om terug te keren wegens slecht weer. Op 28 mei vertrokken de Nieuw-Zeelander Edmund Percival Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De volgende ochtend bereikten ze de top. De twee keerden als eerste mensen levend terug van de klim. Toen Edmund Hillary na de klim in Londen aankwam zei hij triomfantelijk: “We knocked the bastard off.”

De eerste die de top bereikte

Hun prestatie werd wereldnieuws. De succesvolle klim van Hillary en Norgay kwam wereldwijd in de kranten en verdrong zelfs de kroning van Koninging Elizabeth II van de voorpagina. Vanuit de internationale pers kwam de vraag wie van de twee klimmers nou werkelijk als eerste de top van de Mount Everest bereikte. De media wilden weten welk land met de eer kon strijken, Nieuw-Zeeland of Nepal. De leider van de British Everest Party verklaarde tegenover de pers dat het koppel “vrijwel tegelijkertijd” aankwam. De klimmers zelf gingen nog verder en verklaarden dat geen van beiden de top als eerste bereikte.

Meer lezen over historische bergexpedities? Dat kan op Bergwijzer.nl!

Het bericht Eerste succesvolle beklimming Mount Everest verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/eerste-succesvolle-beklimming-mount-everest/feed/ 0
De Turken veroveren Constantinopel http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_turken_veroveren_constantinopel/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_turken_veroveren_constantinopel/#respond Mon, 29 May 2017 05:00:32 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=125 Constantinopel 1453 – “De Turken kwamen met duizenden tegelijk op de muren af. We sloegen de eerste troepen met stenen dood, maar ze bleven komen” schreef chirurg en ooggetuige Nicolo Barbaro in zijn dagboek. “De derde troep kwam zelfs op de muren af als leeuwen! ‘Genade, genade!’ riepen de mensen. ‘God stuurt hulp vanuit de Hemel naar het Rijk van Constantijn, zodat geen heidens volk over ons zal regeren!”’

Het bericht De Turken veroveren Constantinopel verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Constantinopel 1453 – “De Turken kwamen met duizenden tegelijk op de muren af. We sloegen de eerste troepen met stenen dood, maar ze bleven komen” schreef chirurg en ooggetuige Nicolo Barbaro in zijn dagboek. “De derde troep kwam zelfs op de muren af als leeuwen!  ‘Genade, genade!’ riepen de mensen. ‘God stuurt hulp vanuit de Hemel naar het Rijk van Constantijn, zodat geen heidens volk over ons zal regeren!”’ De Turken veroveren Constantinopel op 29 mei 1453.

Einde Oost-Romeinse Rijk

De val van Constantinopel onder leiding van de Ottomaanse Sultan Mehmet II betekende het einde van het Byzantijnse of Oost-Romeinse Rijk. En daarmee voor veel historici ook het einde van de middeleeuwen. Constantijn XI Palaiologos Dragases was de laatste keizer in navolging van Julius Caesar. Hij sneuvelde op de vestingwerken midden tussen zijn vechtende troepen. Na 21 eeuwen was het Romeinse Rijk voorgoed verslagen.

Belegeringen Constantinopel

Het was niet de eerste keer dat de strategisch gelegen stad tussen Oost en West werd belegerd. Contantinopel is in haar 1100 jaar lange geschiedenis twaalf keer belegerd en twee keer ingenomen. De eerste keer door de Frankische kruisvaarders tijdens de Vierde Kruistocht in 1204. De belegering door de Ottomanen werd ondernomen met ongeveer 150.000 troepen en duurde 57 dagen. De verovering was voor hen van grote strategische waarde voor de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk richting Middellandse Zee.

Nieuwe Turkse artillerie

Constantijn dacht in eerste instantie weerstand te kunnen bieden tegen de oprukkende Ottomanen. Eerdere belegeringen waren immers mislukt. Maar de Turken vochten met de nieuwste artillerie en hun leger was enorm groot. De plunderingen na de val waren zo beestachtig dat veel mensen zichzelf verdronken in de Bosporus om niet in de handen van de Turken te vallen. Op 29 mei 1453 hielden de christenen hun laatste dienst in de oude Sint Sophia kerk. Sultan Mehmet II reed op een wit paard naar de imposantste kerk ter wereld en noemde haar Aya Sofia, de moskee van de nieuwe hoofdstad van zijn Turkse rijk.

Ottomaanse Rijk

Het Ottomaans Rijk regeerde over grote delen van Europa, maar kwam na de Eerste Wereldoorlog ten val. Het verzwakte rijk werd ook wel de ‘zieke man van Europa’ genoemd. De naam Constantinopel veranderde in 1930 in Istanboel. De blik op het Westen bleef gehandhaafd en Turkije zoekt al sinds de jaren zestig toenadering tot de Europese Unie. In 1999 gaf Griekenland zijn veto op en werd Turkije kandidaat-lidstaat van de EU. Over toetreding van de Turken is sindsdien veel onenigheid binnen de Europese gemeenschap. Duitsland en Frankrijk behoren tot de grootste tegenstanders van Turkse toetreding.

Het bericht De Turken veroveren Constantinopel verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_turken_veroveren_constantinopel/feed/ 0
De ontdekkingsreizen van Zheng He: de Chinese ontdekker van Afrika http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-ontdekkingsreizen-van-zheng-he-de-chinese-ontdekker-van-afrika/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-ontdekkingsreizen-van-zheng-he-de-chinese-ontdekker-van-afrika/#respond Sun, 28 May 2017 13:00:15 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=67905 Ontdekkingsreizen – In de Europese geschiedenisboeken staat veel geschreven over ontdekkingsreizigers als Marco Polo, Christopher Columbus en Vasco da Gama. Bij sommige mensen heerst de gedachte dat alleen de Europeanen op ontdekkingsreis gingen, maar niets is minder waar. Ooit gehoord van Zheng He? Geboren als Ma Sanbao Zeng He is waarschijnlijk in het jaar 1371... Lees verder

Het bericht De ontdekkingsreizen van Zheng He: de Chinese ontdekker van Afrika verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Ontdekkingsreizen – In de Europese geschiedenisboeken staat veel geschreven over ontdekkingsreizigers als Marco Polo, Christopher Columbus en Vasco da Gama. Bij sommige mensen heerst de gedachte dat alleen de Europeanen op ontdekkingsreis gingen, maar niets is minder waar. Ooit gehoord van Zheng He?

Geboren als Ma Sanbao

Zeng He is waarschijnlijk in het jaar 1371 geboren in Kunyang als zoon van een hadj (een Mekkabedevaarder). Hij werd als moslim opgevoed en heette Ma Sanbao. Op tienjarige leeftijd werd zijn geboorte dorp door het leger van de Ming dynastie aangevallen en werd de kleine Zheng He meegenomen. Samen met de andere jongens werd hij gecastreerd en een dienstknecht in het leger.

Naamsverandering & vertrouwelijke eunuch van de keizer

Tijdens zijn dienstjaren in het leger kreeg Ma Sanboa een andere naam en werd Ma He genoemd. Hij ontwikkelde zich aan het einde van de 14e eeuw tot een vaardige officier en kreeg invloedrijke vrienden aan het hof. Ma He werd een vertrouwelijke eunuch van de keizer en kreeg de bijnaam Zheng, waardoor hij later de geschiedenisboeken is ingegaan als Zheng He.

De eerste expeditie van Zheng He

Aan het begin van de 15e eeuw ontwikkelde de economie van de Ming dynastie zich snel en de keizer wilde de maritieme macht van zijn gebied uitbreiden. Er werd een grote vloot gebouwd om de westelijke zeeën te verkennen en nieuwe handelsrelaties aan te gaan. Zheng He werd aangesteld als admiraal van deze vloot en ging in 1405 voor het eerst op expeditie. De vloot verkende gebieden in Vietnam, Thailand, Indonesië en Sri Lanka en keerde in 1405 terug. De expeditie bleek een groot succes, want Zheng He zou tot 1433 nog zes keer op expeditie gaan.

Uitzonderlijk grote schepen

De technologische ontwikkelingen van de Chinese scheepsvaart waren aan het begin van de 15e eeuw van een bijzonder hoog niveau. Zheng He voer tijdens de eerste expeditie met een vloot van 62 grote schepen en 200 kleine schepen. De grotere schepen waren gemiddeld 400 voet lang, hadden negen masten, vier deklagen en hadden honderden bemanningsleden. Deze schepen waren vijf keer zo groot als het schip waar Columbus Amerika mee ontdekte en waren speciaal ontworpen om de macht van de keizer te laten zien. De vloot van Zheng He was de grootste armada ter wereld.

A giraffe from east Africa sent as a gift to China in 1414 and painted by a Chinese artist at the Ming zoo. Jerry H. Bentley & Herbert E. Ziegler. Traditiona and Encounters: A Global Perspective on the Past, McGraw-Hill Higher Education, p. 500.

Giraffen, zebra’s en struisvogels

Op de verschillende expedities die Zheng He naar het westen ondernam voer hij met zijn bemanning naar Zuidoost-Azië, India, Arabië en uiteindelijk zelfs Afrika. Er werd handelgedreven in ivoor, specerijen, exotische houtsoorten, zalven en zelfs giraffen, zebra’s en struisvogels.

Einde ontdekkingsreizen

Hoewel het keizerlijk hof blij was met de producten die de expedities met zich meebrachten, waren ze niet winstgevend. De reizen drukten zwaar op de schatkist en in 1433 kwamen ze abrupt tot een einde. Sinds die tijd ondernam de Ming dynastie geen enkele ontdekkingsreis meer en werd Afrika uiteindelijk in de 16e eeuw door Europa ‘ontdekt’.

Verdere levensloop Zheng He

Hoe en wanneer Zhenge He om het leven kwam is niet bekend. Waarschijnlijk stierf hij tijdens zijn laatste expeditie in het voorjaar van 1433 in Calicut (India). De vloot keerde in de zomer terug naar China en zou nooit meer op ontdekkingsreis gaan. De grootste admiraal die China ooit gekend heeft werd begraven op een heuvel in Nanjing (nabij Sjanghai). In 1983 werd zijn tombe gerestaureerd en aangepast naar de islamitische gebruiken. Boven op de tombe staan de woorden Allahu Akbar (God is groot).

 

 

Het bericht De ontdekkingsreizen van Zheng He: de Chinese ontdekker van Afrika verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-ontdekkingsreizen-van-zheng-he-de-chinese-ontdekker-van-afrika/feed/ 0
De aanleg van de Afsluitdijk http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_aanleg_van_de_afsluitdijk/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_aanleg_van_de_afsluitdijk/#respond Sun, 28 May 2017 09:00:23 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=126 Afsluitdijk 1932- “De zee pruttelt tegen. De laatste aanval op de bedwinger. De kranen zijn onverslaanbaar. Voortvarende bewoners van Wieringen staan gereed om even naar Friesland over te wippen”, zo klonk het polygoonjournaal op 28 mei 1932.

Het bericht De aanleg van de Afsluitdijk verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Afsluitdijk 1932- “De zee pruttelt tegen. De laatste aanval op de bedwinger. De kranen zijn onverslaanbaar. Voortvarende bewoners van Wieringen staan gereed om even naar Friesland over te wippen”, zo klonk het polygoonjournaal op 28 mei 1932. De Zuiderzee was IJsselmeer geworden.

Begin Afsluitdijk

Het was één van de belangrijkste gebeurtenissen van de jaren ‘30 in Nederland. De afsluiting en de gedeeltelijke drooglegging zou het einde betekenen van vaak rampzalige overstromingen. Bovendien kon er op deze manier veel land gewonnen worden. In 1932 werd het laatste gat gedicht in de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland.

Tegenwoordig herinnert slechts het koffiehuis op de Afsluitdijk nog aan de woeste zee in het hart van Nederland. Minister Reimer van waterstaat opende de dijk: “de voltooiing van de afsluitdijk zal naar ik wens en verwacht voor een verre toekomst een zee gerijkte onderneming blijken.”

Hoorn en Amsterdam

Voor die tijd voeren VOC-schepen over de Zuiderzee naar Hoorn en Amsterdam. Maar in de loop der eeuwen had de Zuiderzee voor de internationale handelsvaart in belang afgenomen. Een andere aanleiding tot het sluiten van de Zuiderzee, waren de overstromingen die vaak voor veel doden zorgden. Eind negentiende eeuw was de tijd van de Industriële revolutie en van de ‘maakbare wereld’. Inpoldering paste in dit straatje. Er werd dan ook serieus nagedacht over drooglegging van de gehele Zuiderzee. Landbouwgrond was immers belangrijk en de drooglegging zou hier een goede aanvulling bij vormen.

Afsluiting Zuiderzee

Dus het gevaar van de overstromingen, het afnemende strategische belang van de zee en bovendien het oog op meer agrarische grond, zorgde voor de oprichting van de Zuiderzeevereniging in 1886. Cornelis Lely, ingenieur en latere minister van Waterstaat, ontwierp het eerste plan voor de afsluiting van de Zuiderzee. Na een watersnoodramp in 1916 werd besloten om tot actie over te gaan en de kustlijn in te korten. In 1927 werd begonnen met de bouw van de dijk. De open doorgang naar de zee werd op 28 mei 1932 afgesloten en een binnenmeer gecreëerd: het IJsselmeer was een feit geworden.

 

Het bericht De aanleg van de Afsluitdijk verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/mei/de_aanleg_van_de_afsluitdijk/feed/ 0
De ontembare Anna Paulowna (1795-1865) http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-ontembare-anna-paulowna-1795-1865/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-ontembare-anna-paulowna-1795-1865/#respond Sat, 27 May 2017 15:00:23 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=79590 Pleinen en straten zijn naar haar genoemd, maar was ze echt geliefd, Anna Paulowna? Ze was het jongste zusje van de regerende tsaar Alexander I. In 1816 trouwde ze met de Nederlandse kroonprins Willem. Het was een verstandshuwelijk dat niettemin goed uitpakte. Aan het hof gedroeg ze zich hooghartig én liefdadig, zoals het een Romanov... Lees verder

Het bericht De ontembare Anna Paulowna (1795-1865) verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Pleinen en straten zijn naar haar genoemd, maar was ze echt geliefd, Anna Paulowna? Ze was het jongste zusje van de regerende tsaar Alexander I. In 1816 trouwde ze met de Nederlandse kroonprins Willem. Het was een verstandshuwelijk dat niettemin goed uitpakte. Aan het hof gedroeg ze zich hooghartig én liefdadig, zoals het een Romanov betaamde. Ze maakte zich de omgangsvormen van haar nieuwe vaderland nooit helemaal eigen.

Door Henk Slechte

Het was een ongemakkelijke kennismaking voor de Oranjefamilie en het hof toen kroonprins Willem met zijn jonge bruid Anna Romanov in augustus 1816 naar Nederland kwam. (Schoon)vader Willem I was kwaad dat ze nog maanden van bals en diners hadden vastgeplakt aan hun bruiloft, op 21 februari in het Winterpaleis in Sint-Petersburg. Willems familie in Den Haag vond Anna een ‘gewichtigheidje’, en ook aan het hof vond men haar al snel een jongedame met poeha die erg nadrukkelijk etaleerde dat ze de kleindochter was van een tsarina, en zowel de dochter als de zuster van een tsaar. Anna’s status van Romanov-prinses was in 1809 ook de reden geweest dat haar broer, regerend tsaar Alexander I, een andere man die om haar hand vroeg, had afgewezen. Dat was nota bene een keizer: Napoleon. Anna’s moeder voerde als argument aan dat haar toen veertienjarige dochter te jong was voor het huwelijk. Ze formuleerde het in intieme kring anders: ‘Wat een ramp zou het voor het kind betekenen, als ze zou trouwen met zo’n monster voor wie niets heilig is (…) Toestemmen met dit huwelijk betekent mijn dochter te gronde richten.’

Napoleon was dan wel keizer maar het Russische hof vond hem te min. Dit gold niet voor de Nederlandse prins Willem (1792-1849), met wie de tsaar bevriend was. Anna’s broer beschouwde Willem vanwege zijn rol in de Slag bij Waterloo als een held en vond hem de ideale echtgenoot voor zijn jongste zuster. Willems vader had om dynastieke en politieke redenen liever de Engelse prinses Charlotte als schoondochter en toekomstige koningin van Nederland. Toen die in 1815 de verloving verbrak, zogenaamd omdat ze niet naar Nederland wilde komen, maar in werkelijkheid omdat ze niets zag in de prins die ze omschreef als dat ‘stomme, lelijke Hollandertje dat ik niet wil, met zijn spinnenpoten’, kon de koning het verzoek van de tsaar om een huwelijk tussen kroonprins Willem en Anna niet weigeren. Hij zag bovendien wel de politieke voordelen van een huwelijksdeal tussen de Oranjes en de Romanovs.

Kneuterig landje

Niet alleen de familie moest aan Anna wennen, Anna moest zelf ook wennen. Zeker het noordelijke deel van Nederland (dat tot 1830 ook het huidige België omvatte) was calvinistisch en burgerlijk van sfeer en het dagelijks leven was er sober. Dat was voor de Russisch-orthodoxe Anna, die een kerk vol rituelen gewend was en als grootvorstin in weelde baadde, een cultuurschok. Ze was gewaarschuwd door haar zus Catharina die na een bezoek hier Nederland omschreef als een kneuterig landje met een republikeinse traditie en een burgerlijk vorstenhuis, terwijl Rusland een absolute monarchie was met het bijbehorende weelderige vertoon.

In 1816 was Nederland sinds een jaar een constitutioneel koninkrijk. Haar schoonvader was koning, maar de omgangsvormen tussen de vorst en zijn volk waren zeer on-Russisch. Willem I praatte met zijn personeel en onderhield contacten met de lage adel en zelfs met burgers. Zoiets was in Rusland uitgesloten, Anna gedroeg zich dan ook zeer ‘als thuis’ wanneer ze zich slechts via opdrachten tot haar bedienden richtte en alleen omging met mensen van gelijke – vorstelijke – geboorte. Zij kwam in een voor haar politiek, cultureel en godsdienstig onbegrijpelijk land, waar zij zich niet op haar gemak voelde, waar haar persoon en haar gedrag als hooghartig werden ervaren en waar haar opvattingen over lichamelijke hygiëne, zoals haar gewoonte dagelijks afwisselend hete en ijskoude baden te nemen, volgens het volksgeloof ongezond waren. Ze deed het evengoed. Haar man respecteerde haar gevoelens, haar schoonvader echter niet. Toen de kroonprins in 1817 een feest gaf ter gelegenheid van de geboorte van het eerste kind van hem en Anna, liet hij het keizerlijk ballet uit Sint-Petersburg overkomen. Dit vond de sobere koning geldverspilling. Hij zei bij zulke gelegenheden nare dingen over de tsaar en Rusland, zoals: ‘Laat [mijn zoon] niet denken dat hij ooit de moed zal hebben een Russisch uniform voor mijn ogen te dragen.’ Toen Willem op de naamdag van tsaar Alexander een bal gaf en daar in een Russisch uniform verscheen, draaide zijn vader hem publiekelijk de rug toe.

De koning bemoeide zich naar de mening van het jonge paar ook te veel met hun leven. Nadat Anna in februari 1817 was bevallen, wilden de ouders hun zoontje laten vaccineren tegen pokken. Dat vond de koning een te groot risico en hij zei: ‘Uw kind is niet slechts het uwe, maar behoort aan de Staat, en daarom ben ik er de baas over.’ Het gebeurde toch. Anna beklaagde zich bij haar moeder en noemde haar schoonvader in brieven ‘een moderne Filips II, een moderne Judas’ en zelfs een tiran. Haar moeder antwoordde dat ze zich met haar schoonvader moest verzoenen en zich aardiger over de Nederlanders moest uitlaten: ‘Ik smeek je, lieve Annette, erop te letten dat je de Hollanders laat zien dat je graag in hun land vertoeft.’

Anna deed haar best en leerde zo goed Nederlands van de Haagse leraar en rentmeester van de Oranjebezittingen Arie van der Spuij, dat ze de taal snel beter beheerste dan haar man, Anna gedroeg zich dan ook zeer ‘als thuis’ als ze met wie zij meestal Frans sprak. Maar de ongewone cultuur, de afstandelijke en soms onbeschofte bejegening door de koning en de moeilijke verhouding tussen haar man en zijn vader bevorderden Anna’s inburgering niet.

In Brussel is meer respect

Mede vanwege de inburgeringsproblemen woonde het jonge gezin van Anna en Willem het liefst in Brussel. Hier ervoeren ze minder taalproblemen en was het leven minder stijf dan in noordelijk Nederland. Hier was meer respect en begrip voor Anna’s afstandelijkheid en weelderige toiletten; dat een zuster van de tsaar zich zo gedroeg, aanvaardden hofkringen en publiek hier meer als normaal dan in het noorden. In Brussel kweet Anna zich met verve van haar vorstelijke taken. Ze schitterde op de bals die Willem en zij gaven en bezocht in vol ornaat het theater en de opera. De koning wilde echter dat zijn troonopvolger zich ook in het noorden liet zien. Daarom wisselden Willem en Anna Brussel af met paleizen in Nederland: Kneuterdijk in Den Haag en Soestdijk. Anna was graag op Soestdijk. Willem had het gekregen als nationaal cadeau als dank voor zijn militaire optreden tegen Napoleon. Hier hing in de Waterloozaal het schilderij ‘De Prins van Oranje bij Quatre Bras’ van J.W. Pieneman, dat de regering speciaal voor dit paleis had laten schilderen.

Willem deed alles om het zijn Anninka naar de zin te maken en had Soestdijk in 1816 laten verbouwen in de stijl van het paleis Pavlovsk bij Sint-Petersburg waar Anna in haar jeugd de zomers doorbracht. Voor Anna bleef het moeilijk om te wennen aan de burgerlijke Nederlandse cultuur. Haar optreden bleef haar omgeving zozeer verbazen dat ook Willem plagerig de draak stak met haar arrogante gedrag jegens ondergeschikten. Toen Anna een keer in woede was ontstoken omdat kamerheer Aeneas Mackay niet tijdig een paraplu boven haar hoofd had gehouden toen het ging regenen, grapte Willem tegen deze baron: ‘Nu weet u waar de wind vandaan komt…’

Majesteitelijke liefdadigheid

Toch kreeg deze hooghartige Anna Paulowna (= dochter van Paul) hart voor het volk, ook al bleef ze nadat het gezin door de Belgische Opstand van 1830 tot een definitief verblijf in noordelijk Nederland was veroordeeld, de hautaine grootvorstin die op een Romanov-benadering stond. Totdat ze in 1840 koningin werd, werd ze in de kranten en aan het hof altijd Hare Keizerlijke Majesteit Grootvorstin van Rusland  genoemd, en nooit prinses. Tegen een kamerheer zei ze ooit: ‘Het is een eer voor het land om een grootvorstin als koningin te hebben. De koning was dan ook zeer gevleid dat hij mij kon hebben.’

Anna Paulowna had echter een dubbel karakter. Ze was hooghartig als gevolg van de omgeving waarin ze opgroeide, maar ze was ook intelligent en had een groot sociaal gevoel. Zo bleef ze zorgen voor de gouvernante van haar kinderen toen die dement werd. Ze nam haar rol als toekomstige koningin serieus en zette zich van harte in voor de minder fortuinlijken. Ze investeerde veel tijd, aandacht én geld in ‘weldadigheid’. Zo stichtte ze in 1831 tijdens de strijd met de Belgen in Den Haag een ziekenhuis voor gewonde militairen dat ze Willemshospitaal noemde. Ze had de toestemming van haar schoonvader, betaalde het uit haar eigen vermogen en kwam met enige regelmaat de patiënten bezoeken. Ook hielp ze arme vrouwen en meisjes. Toen Willem en Anna in 1830 drie maanden in Scheveningen in het Stedelijk Badhuis logeerden, de voorganger van het Kurhaus, vatte de prinses sympathie op voor de vissersbevolking. Ze vroeg de directrice van het badhuis wat ze voor die mensen kon doen. Die wees haar op het slordige voorkomen van veel meisjes en vrouwen, die hun eigen kleding slecht verzorgden omdat ze niets anders konden verstellen dan visnetten. Daarop stichtte Anna in Scheveningen in het badhuis de Winternaaischool. Op deze werkschool, die in aangepaste vorm bijna een eeuw heeft bestaan, leerden vrouwen en meisjes uit de armste vissersgezinnen naaien en handwerken – in de winter, als er vanwege het seizoen voor hen toch weinig werk was. Anna bleef persoonlijk betrokken, ze kwam decennialang iedere herfst en ieder voorjaar zelf het schoolseizoen openen en afsluiten.

Een museum voor de Held van Waterloo

In 1840 werd Anna koningin, toen haar man zijn afgetreden vader opvolgde als koning Willem II. Over deze gebeurtenis schreef ze haar broer Nicolaas, die hun beider broer Alexander inmiddels was opgevolgd als tsaar, dat ze op de ochtend van de inhuldiging bewonderend had toegekeken hoe haar man in het paleis op de Dam toilet maakte; ze was diep onder de indruk toen ze alleen op hem wachtte tegenover de voor hem gereedgemaakte troon: ‘Als God mij niet had gesteund, was ik op dat moment ineengezegen, zo diep was ik geroerd.’ Anna kreeg nu een status die iets meer overeenstemde met haar zelfbeeld. En dat wilde ze weten ook. Uit haar brieven en de herinneringen van hovelingen blijkt dat het hofleven vanaf 1840 een koninklijker allure kreeg. Anna zag streng toe op de naleving van de hofetiquette. Sterker dan ooit toonde ze zich bewust van het belang van de dynastie en haalde daarom haar oudste zoon Willem over zijn in 1849 tamelijk jong overleden vader op te volgen. Die wilde dat eerst niet vanwege de grondwet van 1848 die de macht van de koning inperkte.

Willems overlijden was een drama. Dat Anna radeloos was door het verlies van haar ‘levensvriend’, bleek overduidelijk uit haar gedrag. Ze zou zich gillend op Willems levenloze lichaam hebben gestort en ze maakte van haar zomerverblijf Soestdijk een museum voor Willem als Held van Waterloo. Als koningin-weduwe ontving ze op haar winterverblijf Buitenrust bij Den Haag buitenlandse – vooral Russische – diplomaten en gaf ze diners voor de koninklijke familie en het corps diplomatique. Anna Paulowna was geen koningin meer, maar zij bleef een Romanov. Tot haar dood in 1865 bleef ze zich nadrukkelijk majesteitelijk gedragen en moest men haar nog altijd aanspreken met ‘keizerlijke hoogheid’.

Henk Slechte is historicus en auteur van onder meer De geschiedenis van Deventer (2010). In 2014 was hij een van de samenstellers van de tentoonstelling ‘Willem II. Kunstkoning’ in het Dordrechts Museum.

Het bericht De ontembare Anna Paulowna (1795-1865) verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-ontembare-anna-paulowna-1795-1865/feed/ 0
Sir Francis Drake en de Spaanse Armada http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/sir_francis_drake_en_de_spaanse_armada/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/sir_francis_drake_en_de_spaanse_armada/#respond Sat, 27 May 2017 10:00:01 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=999 "We vonden iets wat op de loden kist leek, zelfde breedte, lengte en hoogte", vertelt een van de archeologen, "maar dat bleek een stuk beton te zijn. Om gek van te worden." Amerikaanse archeologen hebben voor de kust van Panama twee scheepswrakken gevonden van de vloot van de legendarische Britse kapitein Sir Francis Drake. Deze kapitein vaarde als één van de eersten de wereld rond en versloeg de Spaanse Armada in 1588.

Het bericht Sir Francis Drake en de Spaanse Armada verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
“We vonden iets wat op de loden kist leek, zelfde breedte, lengte en hoogte”, vertelt een van de archeologen, “maar dat bleek een stuk beton te zijn. Om gek van te worden.” Amerikaanse archeologen vonden in 2011 voor de kust van Panama twee scheepswrakken van de vloot van de legendarische Britse kapitein Sir Francis Drake. Deze kapitein vaarde als één van de eersten de wereld rond en versloeg de Spaanse Armada in 1588. 

Francis Drake werd in 1540 in Tavistock in Engeland geboren. Hij was de oudste van twaalf zonen. Drake trouwde twee keer, met Mary Newman in 1569 en met Elizabeth Sydenham 1585, maar kreeg geen kinderen. Zijn eerste vrouw stierf twaalf jaar na hun huwelijk.

Drakes eerste tocht naar de Nieuwe Wereld

Op 23-jarige leeftijd maakte Drake zijn eerste scheepstocht naar de Nieuwe Wereld op de vloot van zijn neef  John Hawkins. Van deze tocht is weinig bekend. Wat wel bekend is, is dat hij in 1568 opnieuw met zijn neef naar de Nieuwe Wereld vertrok. Ditmaal om Afrikaanse slaven vanuit West-Afrika naar plantages in de Nieuwe Wereld te verschepen. Voor de kust van Mexico werd de vloot aangevallen door een aantal Spaanse schepen. De protestantse Engelsen en de katholieke Spanjaarden bestreden elkaar op dat moment in West-Indië om goede handelsposities te bemachtigen. Slechts twee schepen van de Engelse vloot konden ontsnappen. Dit maakte diepe indruk op Drake, die Spanje vanaf dat moment als aartsvijand ging beschouwen.

Sir Drake in West-Indië

In 1572 was Drake gepromoveerd tot kapitein van twee schepen die een plundertocht hielden langs Spaanse havens in het Caribisch gebied. Met veel buit en een gestegen reputatie als zeevaarder keerde hij terug naar Engeland. Deze reputatie bezorgde hem in 1577 een persoonlijke opdracht van koningin Elizabeth I. Drake kreeg de opdracht om met vijf schepen naar de westkust van de Nieuwe Wereld te varen in een expeditie tegen de Spanjaarden. Hij was in deze hoedanigheid de eerste Engelsman die door de Straat van Magellaan in het zuiden van Chili vaarde. Toen hij in oktober 1578 de plaats van bestemming bereikte, had hij door slechte weersomstandigheden nog maar één schip over: zijn vlaggenschip de Golden Hind.

De Plunderingen van Sir Drake

Drake vaarde met zijn Golden Hind in noordelijke richting langs de westkust van Zuid-Amerika. De Spanjaarden hadden in de loop van de eeuw veel handelsposten gesticht lans de kust.  Drake plunderde vele Spaanse havens en schepen op zijn tocht, waar hij veel buit mee maakte. Drake bereikte de kust van het huidige California en was daarmee indertijd de Europeaan die het verst noordelijk was gekomen aan de Amerikaanse westkust. In juli 1579 vaarde Drake westwaarts en stak de Stille Oceaan over. Zijn tocht bracht hem langs de Molukken, Sulawesi en Java. Hij omzeildde de Kaap de Goede Hoop en in september 1580 keerde hij terug in Engeland met een lading vol specerijen en Spaanse oorlogsbuit. Hiermee werd hij de eerste Engelsman die om de aarde was gevaren. Zeven maanden later werd hij door Elizabeth I tot ridder geslagen.

De vernedering van de Spaanse armada

In 1585 brak er oorlog uit tussen Spanje en Engeland. Drake werd naar West-Indië gestuurd om de Spaanse havens aldaar te plunderen. De Spaanse koning Filips II besloot tot een invasie van Engeland: De Spaanse Armada. Om dit te voorkomen werd Drake met een vloot richting Spanje gestuurd, waar hij de twee belangrijke havens van Cadiz en La Coruña bezette. Hij richtte er veel verwoestingen aan, waardoor de geplande invasie van de Spanjaarden met een jaar werd uitgesteld. In 1588 zette de Spaanse vloot koers richting Engeland. Deze Spaanse oorlogsvloot werd in het Engelse kanaal door de Engelse vloot opgewacht en verslagen. De Engelse vloot blokkeerde de terugweg naar Spanje, waardoor de uiteengeslagen Spaanse vloot om de Britse eilanden heen moest varen. De barre weersomstandigheden zorgden ervoor dat de Spanjaarden veel schepen verloren. Uiteindelijk keerden ongeveer 50 van de 130 schepen terug in Spanje.

Overlijden Drake

De Engelse vloot zette de strijd tegen de Spanjaarden voort. Drake kreeg de opdracht om de Spanjaarden aan te vallen bij Portugal en in de Nieuwe Wereld. In 1595 voerde hij een expeditie uit tegen de Spanjaarden nabij Puerto Rico. Deze mislukte. Een jaar later, in januari 1596, overleed Drake aan boord van zijn schip aan dysenterie. Hij werd in volledige uitrusting in een loden kist gelegd en door zijn bemanning voor de kust van Panama in zee gegooid. De Engelse vloot keerde hierna terug naar Engeland. In Engeland wordt hij als een held vereerd en hij is één van de grondleggers van het Britse koloniale rijk. De Spanjaarden beschouwden hem logischerwijs als piraat.

Scheepswrakken uit Drakes vloot mogelijk gevonden

Amerikaanse archeologen beweren in 2011 dat zij twee scheepswrakken van Drakes vloot hebben teruggevonden. Deze schepen zijn gemaakt in de 16de eeuw. Bovendien lijkt het erop dat de schepen op een zandbank zijn gestrand en in brand zijn gestoken. Drakes mannen zouden dat volgens de archeologen hebben gedaan om te voorkomen dat hun vloot in handen van de Spanjaarden zou vallen. De onderzoekers zijn nog op zoek naar de bijzondere grafkist van de kaperkapitein. “We vonden iets wat op de loden kist leek, zelfde breedte, lengte en hoogte”, vertelt een van de archeologen, “maar dat bleek een stuk beton te zijn. Om gek van te worden.”

(Bron: www.archeologieonline.nl)

Het bericht Sir Francis Drake en de Spaanse Armada verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/sir_francis_drake_en_de_spaanse_armada/feed/ 0
Jodenvervolging in Hongarije http://www.isgeschiedenis.nl/toen/jodenvervolging-hongarije/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/jodenvervolging-hongarije/#respond Sat, 27 May 2017 05:00:09 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=61568 Op 27 mei 1529 werden dertig joden op de brandstapel gezet in de Hongaarse stad Perzinok. Het was niet de eerste keer dat de leden van de Joods-Hongaarse gemeenschap met geweld om het leven werden gebracht door de christelijke Hongaren. De joden in Hongarije waren eeuwen daarvoor in Hongarije terecht gekomen en werden meermaals vervolgd.... Lees verder

Het bericht Jodenvervolging in Hongarije verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Op 27 mei 1529 werden dertig joden op de brandstapel gezet in de Hongaarse stad Perzinok. Het was niet de eerste keer dat de leden van de Joods-Hongaarse gemeenschap met geweld om het leven werden gebracht door de christelijke Hongaren. De joden in Hongarije waren eeuwen daarvoor in Hongarije terecht gekomen en werden meermaals vervolgd.

Joden in Hongarije

Wanneer de joden zich gingen vestigen in Hongarije is niet duidelijk, maar volgens de overlevering liet koning Decebalus van Dacië, nu Roemenië, hen voor het eerst toe in de eerste eeuw na Christus. Er zijn meerdere teksten uit die periode gevonden waaruit de aanwezigheid van joden in de Oost-Europese regio blijkt, maar of ze zich daar permanent hadden gevestigd blijft onduidelijk. Het eerste historische bewijs van joden in Hongarije werd geleverd door een brief over koning Jozef van de Khazars uit 960 n.Chr. De eerste joden in Hongarije stichtten kleine dorpen en hielden zich strikt aan de joodse wetten en gewoonten.

Koning Koloman van Hongarije

In de elfde en twaalfde eeuw vernieuwde koning Koloman van Hongarije het zogenaamde Szabolcs decreet (het Slavische woord voor ‘jood’). Door middel van dit decreet verbood hij het in dienst hebben van christenen voor joden en mochten de joden niet in bisschoppelijke steden wonen. Toen de kruisvaarders in diezelfde eeuwen over het continent trokken, kregen de joden in geheel Europa het flink te verduren. De wreedheden die de joden ondergingen zorgden ervoor dat veel joden uit alle windstreken van Europa met hun bezittingen richting Hongarije trokken. Ze waanden zich veilig in Hongarije omdat koning Koloman zich uitsprak tegen de kruistochten. De grootschalige immigratie van rijke joden zorgde er echter voor dat Koloman de financiële transacties tussen joden en christenen ging reguleren en controleren.

Synode van Ofen

Onder het bewind van koning Ladislaus IV werden de rechten van de joden in Hongarije in de dertiende eeuw verder ingeperkt . Op de synode van Ofen in 1279 werd er afgekondigd dat elke jood in de publieke ruimte een rode doek op het bovenlichaam moest binden. Zo waren zij herkenbaar voor hun christelijke zakenpartners.

Privileges

De omstandigheden van de joodse bevolking in Hongarije verbeterden in de veertiende eeuw, toen de joden meer privileges en vrijheden kregen en er werd geluisterd naar hun klachten. Deze lijn zette zich voort in de veertiende eeuw onder het bewind van opeenvolgend Albert (1427-1439), Ladislaus Posthumus (1453-57) en Matthias Corvinus (1458-90). Maar na de dood van Corvinus werden alle bezittingen van de joden afgepakt en werden zij vervolgd. Na een periode van vervolging zochten de Hongaarse joden toevlucht bij de Habsburgse keizer Maximiliaan en kregen zij aan het begin van de zestiende eeuw kortstondig bescherming.

De brandstapel

In 1526 versloegen de Turken de Hongaren bij de Slag bij Mohacs. De joden smeekten om genade bij de sultan, maar deze riep op tot de arrestatie van alle joden in de regio. Een aantal joden werden gedeporteerd richting Turkije en degene die probeerden te vluchten werden hardhandig vervolgd. In 1529 werden er dertig joden in de Hongaarse stad Pezinok om het leven gebracht. De basis van hun vervolging was het idee dat de joden na al die eeuwen nog steeds verantwoordelijk waren voor de kruisiging van de christelijke Messias, Jezus Christus. Zij zouden christenen hebben vermoord als bloedoffer voor het Joodse paasfeest Pesach. Alle dertig vervolgde joden kwamen die dag op de brandstapel om het leven. Het geweld tegen en de vervolging van de joodse bevolking in Hongarije en de rest van Europa heeft nog eeuwen lang voortgeduurd.

 

 

Het bericht Jodenvervolging in Hongarije verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/jodenvervolging-hongarije/feed/ 0