IsGeschiedenis http://www.isgeschiedenis.nl over Geschiedenis van Nederland en Geschiedenis wereldwijd Fri, 27 Mar 2015 11:09:21 +0000 nl-NL hourly 1 Japan Airlines Flight 350: vliegtuigcrash van 1982http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/japan-airlines-flight-350-vliegtuigcrash-van-1982/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/japan-airlines-flight-350-vliegtuigcrash-van-1982/#comments Fri, 27 Mar 2015 11:09:21 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=66261 Op 25 maart 2015 stortte een vliegtuig van de Duitse maatschappij German Wings neer in de Franse Alpen. Geen van de inzittenden overleefde de ramp. Uit de informatie uit één van de zwarte dozen blijkt dat de copiloot het vliegtuig waarschijnlijk met opzet heeft laten crashen. In 1982 gebeurde een vergelijkbare ramp, toen een Japanse... Lees verder

Het bericht Japan Airlines Flight 350: vliegtuigcrash van 1982 verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Op 25 maart 2015 stortte een vliegtuig van de Duitse maatschappij German Wings neer in de Franse Alpen. Geen van de inzittenden overleefde de ramp. Uit de informatie uit één van de zwarte dozen blijkt dat de copiloot het vliegtuig waarschijnlijk met opzet heeft laten crashen. In 1982 gebeurde een vergelijkbare ramp, toen een Japanse piloot vierentwintig inzittenden de dood in jaagde door zijn vliegtuig te laten neerstorten.

Japan Airlines Flight 350

Op 9 februari 1982 begint het Japanse vliegtuig met vluchtnummer 350 aan zijn vlucht van Fukuoka, Japan, naar Tokyo. Aan boord bevinden zich 166 passagiers en acht crewleden. Het opstijgen verloopt zonder problemen en tijdens de reis lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Er beginnen zich pas problemen voor te doen wanneer de vijfendertigjarige Japanse piloot Katagiri tijdens de landing de motoren van het vliegtuig in reverse (achteruit) zet.

Gezagvoerder Katagari

De gezagvoerder had voorafgaand aan de vlucht een periode niet gewerkt, omdat hij kampte met psychische problemen. Hij zou lijden aan hallucinaties en depressie. Zijn waanvoorstellingen baarden zijn vrouw zorgen. Terechte zorgen, zo bleek op 9 februari 1982. De piloot verklaarde na afloop van de crash dat hij zich tijdens de landing niet goed voelde en buiten bewustzijn geraakt was.

De crash

Katagiri zet twee van de vier motoren in reverse. Zijn copiloten proberen de fout nog te herstellen, maar deze pogingen kunnen de gecreëerde problemen niet oplossen. Het vliegtuig stort neer in de baai van Tokyo, niet ver van de landingsbaan. De crash kost vierentwintig inzittenden het leven, alle bemanningsleden overleven de ramp.

Katagiri vlucht weg van de ramp

Katagiri overleeft de crash ook. De gezagvoerder probeert de rampplek zo snel mogelijk te verlaten met behulp van een reddingsboot. Hij weet de reddingswerkers wijs te maken dat hij een kantoormedewerker is en niet de gezagvoerder, waardoor hij aan de plek kan ontsnappen.

Vervolging van de piloot: moord en plichtsverzuim

Katagiri kan niet aan vervolging ontsnappen; hij wordt beschuldigd van de moord op de vierentwintig omgekomen passagiers. Daarnaast heeft de gezagvoerder verzuimd de overlevenden na de crash te helpen, door zelf zo snel mogelijk de rampplek te ontvluchten. Katagiri wordt vrijgesproken, omdat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest vóór en tijdens de crash.

Germanwings: vermoedelijk zelfmoord

De copiloot die de crash van het vliegtuig van Germanwings vermoedelijk heeft veroorzaakt is een zevenentwintigjarige Duitse man. Mogelijk zou hij aan een depressie geleden hebben.

Autoriteiten achten de kans dat de crash een terroristische daad was klein. Het bergen van de lichamen kan nog weken duren, omdat de rampplek moeilijk te bereiken is en het vliegtuig in vele stukken is gebroken.

 

Het bericht Japan Airlines Flight 350: vliegtuigcrash van 1982 verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/japan-airlines-flight-350-vliegtuigcrash-van-1982/feed/ 0
Foto van de Dag: Feyenoord tegen Ajax in de Kuiphttp://www.isgeschiedenis.nl/foto-van-de-dag/foto-van-de-dag-feyenoord-tegen-ajax-in-de-kuip/ http://www.isgeschiedenis.nl/foto-van-de-dag/foto-van-de-dag-feyenoord-tegen-ajax-in-de-kuip/#comments Fri, 27 Mar 2015 09:52:16 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=66257 Rotterdam, 1982 – Ajacied Valkenburg scoort tegen Feyenoord in de Kuip. De wedstrijd eindigt in een gelijkspel (2-2). Vandaag is het precies 78 jaar geleden dat voetbalstadion de Kuip officieel in gebruik werd genomen. 

Het bericht Foto van de Dag: Feyenoord tegen Ajax in de Kuip verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Rotterdam, 1982 – Ajacied Valkenburg scoort tegen Feyenoord in de Kuip. De wedstrijd eindigt in een gelijkspel (2-2). Vandaag is het precies 78 jaar geleden dat voetbalstadion de Kuip officieel in gebruik werd genomen. 

Feyenoord Ajax de Kuip

Het bericht Foto van de Dag: Feyenoord tegen Ajax in de Kuip verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/foto-van-de-dag/foto-van-de-dag-feyenoord-tegen-ajax-in-de-kuip/feed/ 0
Epicurus: geluk is het ultieme strevenhttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/epicurus-geluk-is-het-ultieme-streven/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/epicurus-geluk-is-het-ultieme-streven/#comments Thu, 26 Mar 2015 23:01:12 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=65803 De Griekse filosoof Epicurus staat bekend om het ultieme streven naar geluk als belangrijkste doel in het leven. Het epicurisme was met Plato’s Akademie, Aristoteles’ Lyceum en de latere Stoa de belangrijkste filosofische school die de Oude Grieken gekend hebben. Epicurus van Samos Epicurus (341-270 BC) werd geboren op Samos, het Griekse eiland waar een... Lees verder

Het bericht Epicurus: geluk is het ultieme streven verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
De Griekse filosoof Epicurus staat bekend om het ultieme streven naar geluk als belangrijkste doel in het leven. Het epicurisme was met Plato’s Akademie, Aristoteles’ Lyceum en de latere Stoa de belangrijkste filosofische school die de Oude Grieken gekend hebben.

Epicurus van Samos

Epicurus (341-270 BC) werd geboren op Samos, het Griekse eiland waar een paar eeuwen eerder ook Pythagoras zijn jeugd had doorgebracht. Hij kwam niet uit een rijke familie en scheen een groot deel van zijn leven een slechte gezondheid te hebben gehad. Toch wist hij zichzelf zeer belangrijk te maken binnen de Griekse filosofie. Epicurus combineerde ideeën van pre-socraten als Xenophanes en Heraclitus met de ethiek van Socrates. Daarnaast bouwde hij voort op het atomisme van Democritus. Epicurus lijkt tot slot tevens beïnvloed door het hedonisme van de filoof Aristippus, wiens doel het verkrijgen van geluk was door middel van het verkrijgen van zoveel mogelijk kennis en het uitbannen van pijn.

Het atomisme van Democritus

Democritus (460-370) was in de veronderstelling dat het universum uit ondeelbare atomen bestaat, die in constante beweging zijn. Materie is daardoor slechts een tijdelijke samenstelling van atomen, die – in tegenstelling tot het object – eeuwig en onvernietigbaar zijn. Daarnaast geloofde Democritus dat iedere gebeurtenis causaal bepaald is door een voorafgaande betekenis. Deze overtuiging vormt de basis voor het later geformuleerde determinisme.

Epicurus over theoretische filosofie

Epicurus maakte handig gebruik van de atoomtheorie van zijn voorganger. Hij paste de theorie wel aan naar zijn eigen overtuiging. Epicurus gebruikte de atomentheorie om te onderbouwen dat de waarneembare wereld het gevolg is van ontmoetingen tussen atomen met een vrije wil, die ontsnappen aan de vaste parallelle banen die zij normaal gesproken afleggen. Er bestaan atomen die zich vrij door een leegte kunnen bewegen, wat voor Epicurus het bestaan van de vrije wil onderbouwt. Epicurus gebruikte het atomisme als theoretische basis voor zijn praktische filosofie.  Hij wijst het determinisme van Democritus af; de afwijking van atomen uit hun baan is niet te verklaren en daarom is er geen sprake van een causaal verband.

Epicurus over praktische filosofie

Epicurus hield zich voornamelijk bezig met praktische filosofie. Voor de Griek was het streven naar geluk het ultieme streven. Om dit te bereiken was het nodig om alle fysieke en geestelijke pijn te elimineren. Zo kon een mens volledig in deugd en geluk leven. Epicurus was van mening dat angst voor een straf van de goden en angst voor de dood onnodig waren, een leven na de dood bestond niet volgens de Griek. Hij gaf goden een minder belangrijke plaats in het leven dan sommige van zijn Griekse collega’s; er bestonden wel goden, maar die hielden zich niet bezig met menselijke zaken en hadden dus geen belangstelling voor het leven op aarde.

Het Epicurisme

Na zijn dood op 72-jarige leeftijd leefde Epicurus’ gedachtegoed voort onder zijn leerlingen en volgelingen, de epicuristen. Als één van de vier hoofdstromingen binnen de Griekse filosofie genoot de stroming enkele eeuwen grote populariteit. De grote populariteit van de Stoa en de opkomst van het christendom vanaf de eerste eeuw leidden echter tot een grote afname van het aantal epicuristen.

Genotszuchtige filosoof?

Epicurus werd door zowel tijdgenoten als de latere kerkvaders afgezet als genotszuchtige filosoof, omdat hij enkel bezig zou zijn geweest met het verkrijgen van eigen geluk. Dit streven naar geluk werd door de aanhangers van de Franse Revolutie juist gebruikt om hun theorieën van gelijkheid te ondersteunen. Ook Thomas Jefferson - één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten van Amerika – zag zichzelf als epicurist.

Het is zeker dat Epicurus zich niet liet leiden door angst voor de dood; een gelukkig leven is waar de mens zich mee bezig moet houden.

“Zolang wij er zijn, is de dood er niet. Wanneer de dood is gekomen, zijn wij niet meer”.

 

Het bericht Epicurus: geluk is het ultieme streven verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/epicurus-geluk-is-het-ultieme-streven/feed/ 0
Slavernij bij de Oude Grieken: Sparta en Athenehttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/slavernij-bij-de-oude-grieken-sparta-en-athene/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/slavernij-bij-de-oude-grieken-sparta-en-athene/#comments Thu, 26 Mar 2015 23:01:06 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=66079 De oude Grieken beschouwden slavernij als de normaalste zaak van de wereld. Het maakte deel uit van het dagelijks leven: zij waren niet anders gewend. De slaven werden ingezet voor het zwaarder werk, in het huishouden en soms zelfs als ambtenaar. Duidelijk wordt dat slavernij in het Oude Griekenland op een andere manier werd ingevuld... Lees verder

Het bericht Slavernij bij de Oude Grieken: Sparta en Athene verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
stempels-themamaand-oudegrieken-igDe oude Grieken beschouwden slavernij als de normaalste zaak van de wereld. Het maakte deel uit van het dagelijks leven: zij waren niet anders gewend. De slaven werden ingezet voor het zwaarder werk, in het huishouden en soms zelfs als ambtenaar. Duidelijk wordt dat slavernij in het Oude Griekenland op een andere manier werd ingevuld dan in recentere tijden.

Hoe werd iemand slaaf?

Mensen werden op verschillende manieren slaaf. Soms werd een deel van een volk tot slaaf gemaakt nadat het was overwonnen door een ander volk. Ook door schulden konden families in slavernij vervallen, zogenaamde schuldslavernij. Hierbij werden de wanbetaler en/of zijn kinderen als slaaf verkocht, zodat er geld vrij kwam om de schuldeiser terug te betalen. In sommige gevallen werden zij slaaf van de schuldeiser zelf, zodat zij konden betalen met hun eigen lichaam. De kinderen van slaven werden ook automatisch als slaaf geboren.

Omdat ouders liever een zoon dan een dochter hadden, werden meisjes meer dan eens te vondeling gelegd. Zij werden meegenomen door een ander gezin, om opgenomen te worden in de familie of later als slavin verkocht te worden. Slavinnen werkten meestal in het huishouden en hadden in vergelijking met veel andere slaven een beter leven.

Sparta –Heloten & Perioiken

Slavernij bestond in zowel Sparta als Athene, maar het ging er in beide poleis heel anders aan toe. In de eerste plaats: slavernij in Sparta. Voordat zij in de twaalfde eeuw voor Christus het Griekse schiereiland de Peloponnesos binnentrokken en daar de stad Sparta stichtten, leefden in dat gebied al Griekse bewoners. Deze volken werden in een aantal oorlogen door de Spartanen onderworpen en tot heloten of perioiken gemaakt.

Heloten
Heloten zijn te vergelijken met lijfeigenen. Zij waren onvrij en bewerkten het land van hun Spartaanse meesters. Mede doordat de vele heloten het zware werk opknapten, konden de Spartanen zich richten op een zware militaire opleiding en werd de Spartaanse militaristische samenleving succesvol. De keerzijde hiervan was dat heloten vaak werden mishandeld of vermoord als vorm van militaire training voor jonge Spartanen. Het was voor heloten echter ook mogelijk om in status te stijgen. Goede prestaties in het Spartaanse leger, waar zij als hulptroepen konden worden ingezet, konden hiervoor zorgen. Wat bijzonder was aan deze vorm van slavernij, was dat sommige heloten zich na verloop van tijd konden vrijkopen.

Perioiken
Niet alle volken werden tot heloten gemaakt. Sommigen behoorden tot de groep perioiken. De naam perioiken is afgeleid van het Griekse woord voor ‘omwonenden’. Ook deze groep was niet vrij, maar had wel een hogere status dan de heloten. Deze perioiken moesten in oorlogstijd troepen leveren aan Sparta en kwamen onder een zeker toezicht te staan. De gebieden waar perioiken leefden werden door Sparta als een soort buffer gebruikt bij een eventuele aanval. De perioiken zelf konden ingezet worden in de handel, nijverheid en scheepvaart, zodat de Spartanen zich konden richten op hun militaire training.

Athene – Democratie

Solon

Solon

Solon: ingrijpende veranderingen
In de zevende eeuw voor Christus stelde de politieke hervormer Solon (638-558 v. Chr.) in Athene een aantal maatregelen in die van grote betekenis waren voor de slavernij aldaar. Atheners konden voortaan geen slaaf meer worden van andere Atheners. Daarnaast beschermde hij de arme boeren, die door hun schulden vaak in slavernij vervielen, door hen de schulden kwijt te schelden.

Solon deelde de Atheense bevolking in vier klassen in, op basis van bezit in plaats van afkomst. Deze hervormingen hadden echter tot gevolg dat grootgrondbezitters hun heil nu zochten in buitenlandse slaven, vaak afkomstig uit klein-Azië. Hoewel deze hervormingen in 561 v. Chr. teniet werden gedaan door de machtige aristocraat Peisistratos, had de macht van het volk wortel geschoten.

Cleisthenes: democratie stimuleert slavenhandel
De democratie van Cleisthenes (ca. 570-507) zorgde er echter juist voor dat er steeds meer slaven kwamen. Veel mensen waren actief in de democratie en zagen loonarbeid als een vorm van slavernij. Dit probeerden zij dan ook te vermijden door slaven in dienst te nemen. In Athene was de slavernij vrij groot in vergelijking met andere stadstaten. Er waren zo’n honderdduizend slaven in Athene, één derde van de Atheense bevolking(!).

Betere behandeling
In tegenstelling tot Sparta, waar de slaven aan de stad toebehoorden, waren slaven in Athene verbonden aan een familie. Zij waren in feite werknemers die hielpen met inkopen, opvoeden en het huishouden. Ook voor de mijnbouw in de Laurionmijnen waren zij erg belangrijk. Dit was erg zwaar werk en deze slaven waren dan ook minder goed af dan zij die in de stad werkten. Slaven werden in Athene überhaupt beter behandeld dan in Sparta. Hoewel ze geen vrijheid bezaten, hadden zij ook niet veel specifieke verboden. Sommigen hadden zelfs een vrij zelfstandig bestaan en moesten in ruil een vast bedrag betalen. Bovendien werd een onmenselijke behandeling van de slaven niet getolereerd.

Kritiek op slavernij – Aristoteles

Slavernij werd niet altijd goedgekeurd in het Oude Griekenland. De beroemdste Griek die een standpunt innam tegen de slavernij was Aristoteles, die stelde dat de mensheid uit één soort bestond. Deze soort onderscheidde zich van de andere soorten door het bezit van de rede, waardoor er een verbondenheid tussen alle mensen bestond. Hij pleitte dan ook voor een vrijlating van alle slaven. Slavernij zou echter pas veel en veel later definitief afgeschaft worden.

Het bericht Slavernij bij de Oude Grieken: Sparta en Athene verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/slavernij-bij-de-oude-grieken-sparta-en-athene/feed/ 0
Steen van Rosetta wordt uitgevaardigdhttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/maart/de-steen-van-rosetta/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/maart/de-steen-van-rosetta/#comments Thu, 26 Mar 2015 23:00:49 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=8121 Egypte 196 v. Chr. – Tijdens Napoleon’s campagne in Egypte in 1799 stuiten de Franse soldaten op een bijzonder stuk steen vol inscripties. Het wordt gevonden nabij de havenstad Rashid. Direct wordt de generaal Jacques-François Menou geïnformeerd, want het zou wel eens iets van grote waarde kunnen zijn. Ook Napoleon krijgt het nieuws te horen. Ze... Lees verder

Het bericht Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Egypte 196 v. Chr. – Tijdens Napoleon’s campagne in Egypte in 1799 stuiten de Franse soldaten op een bijzonder stuk steen vol inscripties. Het wordt gevonden nabij de havenstad Rashid. Direct wordt de generaal Jacques-François Menou geïnformeerd, want het zou wel eens iets van grote waarde kunnen zijn. Ook Napoleon krijgt het nieuws te horen. Ze vonden de steen van Rosetta, die werd gedateerd op 27 maart 196 voor Christus.

De Steen van Rosetta

De Rosetta steen is een oud-Egyptische inscriptiesteen van granodioriet. Er staat een decreet op van de koning Ptolemaeus V. Na de kroning van Ptolemaeus V werd de steen ingegraveerd en opgesteld. De Rosetta steen is eigenlijk een fragment van een grotere steen, waarop het besluit van Ptolemaeus V stond. Er stond geschreven dat er een nieuwe goddelijke cultus was ingevoerd rondom de nieuwe heerser. Het had als doel de heerschappij van Ptolemaeus V te legitimeren. Egypte bevond zich in een turbulente periode, waarbij moordcomplotten Egyptische heersers telkens uit de weg ruimden. De werkelijke macht lag zelfs in handen van de figuren achter de complotten.

Opstand in Egypte

In het zuiden van Egypte woedde ten tijde van het aantreden van Ptolomeus V een opstand. Vanuit het buitenland was er ook nog eens sterke druk vanuit Macedonië en verloor Egypte belangrijke territoria. Ptolemaeus V trad hard op tegen de opstandelingen en contemporaine bronnen omschrijven hem als zeer wreed en tiranniek. Vanuit de priesterskaste genoot hij steun, vandaar dat we de namen van priesters terug vinden onder aan de Rosetta inscripties.

Drietalig schrift

Bijzonder aan de steen is dat de tekst geschreven staat in drie talen: oude Egyptische hiëroglyfen, Demotisch schrift en oud Grieks. Hierdoor verschafte de steen inzichten in de taal en schrift van de oude Egyptenaren. Het wordt wel beschouwd als de sleutel tot het moderne begrip van de hiëroglyfen. Tegenwoordig staat de uitdrukking “een steen van Rosetta” voor het vinden van de sleutel tot een nieuw kennisgebied.

Het bericht Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/maart/de-steen-van-rosetta/feed/ 0
Krakers verdreven met tanks: de Piersonrellen in Nijmegenhttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/krakers-verdreven-met-tanks-de-piersonrellen-in-nijmegen/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/krakers-verdreven-met-tanks-de-piersonrellen-in-nijmegen/#comments Thu, 26 Mar 2015 15:20:49 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=66208 Gisteren werden de gekraakte Tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam ontruimd. Politie en ME werden ingezet om de klus te klaren. Zij werden belaagd met vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal. Zelf gebruikten zij een waterkanon om de krakers tot overgave te dwingen. Uiteindelijk werden 19 personen aangehouden. In 1981 vond in Nijmegen ook zo’n incident... Lees verder

Het bericht Krakers verdreven met tanks: de Piersonrellen in Nijmegen verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Gisteren werden de gekraakte Tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam ontruimd. Politie en ME werden ingezet om de klus te klaren. Zij werden belaagd met vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal. Zelf gebruikten zij een waterkanon om de krakers tot overgave te dwingen. Uiteindelijk werden 19 personen aangehouden. In 1981 vond in Nijmegen ook zo’n incident plaats, maar dan op grotere schaal.

Tweehonderd ME-busjes & vijf tanksKrakersrellen 2

De inwoners van Nijmegen moeten raar hebben opgekeken. Op 23 februari 1981 zien zij zo’n tweehonderd ME-busjes, drie Leopardtanks, twee bergingstanks, een pantserwagen en een legertje van ongeveer 1950 man richting de Piersonstraat trekken. Boven hun hoofd vliegt een helikopter. Het centrum van Nijmegen bevindt zich voor even weer in staat van oorlog; de Piersonrellen zijn een feit.

Nieuwe parkeerplaats in Nijmegen

Al in de jaren zeventig werd er navraag gedaan naar de mogelijkheden voor de bouw van een parkeergarage in het centrum van de Gelderse stad. Winkeliers klaagden over de slechte bereikbaarheid van hun winkels en deden verwoede pogingen het onderwerp op de politieke agenda te zetten. De beste oplossing leek een ondergrondse parkeerplaats onder Plein 44, maar ook de Piersonstraat een stukje verderop was een goede optie. De discussie sleepte zich jarenlang voort.

Zeigelhof in de Piersonstraat

Uiteindelijk bleek dat een parkeergarage in de Piersonstraat zo’n anderhalf miljoen gulden goedkoper was, waarna werd besloten om de autogarage – die de naam ‘Zeigelhof’ zou krijgen – daar te plaatsen. De gemeente kocht de panden op, met het plan deze binnen afzienbare tijd tegen de vlakte te werken. Zover kwam het echter niet, want al snel vonden krakers hun weg naar de leegstaande woningen.

Weerstand tegen project

Nijmegen verkeerde in deze periode in een economische crisis en de woningnood was hoog. Het project kon dan ook op veel weerstand rekenen. Tal van beroepsprocedures die tegen de gemeentelijke plannen werden aangespannen, liepen op niks uit. Op 20 februari 1981 gaf de Raad van State de gemeente gelijk, waarna de spanningen hoog opliepen. Zowel de krakers en hun sympathisanten als de autoriteiten bleven bij hun standpunt en waren niet van plan ook maar een centimeter te wijken.

Krakersrellen 3

Piersonrellen – Hard optreden ME en politie

Op maandagochtend 23 februari 1981 barstte de bom en kwam het in de Piersonstraat tot een directe confrontatie tussen de demonstranten en de autoriteiten (onder leiding van burgemeester Frans Hermsen). De sfeer was grimmig en de ME en politie traden ongenadig hard op. De inzet van traan- en braakgas leidde tot verharding van de rellen en de komst van tanks zorgde voor veel verontwaardiging bij de krakers.

Krakersrellen 4Piersonrellen – Bloemerstraat, pamfletten & Radio Rataplan

Ook op andere plekken in de stad ontstonden brandhaarden. In de Bloemerstraat werden tweehonderd vreedzame demonstranten met harde hand weggejaagd. Een agent werd ontslagen omdat hij het optreden van zijn meerderen als ‘fascistisch’ betitelde. Pamfletten dwarrelden vanuit de helikopter naar beneden met de mededeling van minister Hans Wiegel van Binnenlandse Zaken dat er bij tegenstand met scherp mocht worden geschoten. Krakerszender Radio Rataplan deed live-verslag van de gebeurtenissen, wat weer rechtstreeks werd uitgezonden door de VPRO. Uiteindelijk vielen aan beide zijden tientallen gewonden.

Opkomst linkse vleugel

Mede door de rellen kwam in Nijmegen een sterk geradicaliseerde kraakbeweging tot stand en werden tal van links-alternatieve bladen opgericht. De linkse vleugel kreeg een steeds prominentere rol in de gemeenteraad, iets wat vandaag de dag nog steeds terug te vinden is in de Nijmeegse politiek. De parkeergarage werd nooit gebouwd. Sinds kort is er in Nijmegen een nieuwe ondergrondse parkeerplaats onder Plein 44 die het parkeerprobleem in het centrum op moet lossen.

Tabakspanden Amsterdam

De Tabakspanden waar de krakers in Amsterdam deze week introkken barricadeerden de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin. De Tabakspanden waren 32 jaar lang een verzamelplaats voor kunstenaars. Woningbouwvereniging De Key heeft een andere bestemming gevonden voor het complex. Er komen zeventig woningen, bedrijfsruimten en culturele ruimtes.

Het bericht Krakers verdreven met tanks: de Piersonrellen in Nijmegen verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/krakers-verdreven-met-tanks-de-piersonrellen-in-nijmegen/feed/ 0
Foto van de Dag: de krakersrellen van 1980http://www.isgeschiedenis.nl/foto-van-de-dag/foto-van-de-dag-de-krakersrellen-van-1980/ http://www.isgeschiedenis.nl/foto-van-de-dag/foto-van-de-dag-de-krakersrellen-van-1980/#comments Thu, 26 Mar 2015 11:00:08 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=66199 Amsterdam, 1980 – De ontruiming van een kraakpand in de Vondelstraat in Amsterdam markeert het begin van de hevige krakersrellen van 1980. Op 25 maart 2015 zijn de gekraakte Tabakspanden in de Spuistraat in Amsterdam ontruimd. De politie heeft negentien personen opgepakt.    

Het bericht Foto van de Dag: de krakersrellen van 1980 verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Amsterdam, 1980 – De ontruiming van een kraakpand in de Vondelstraat in Amsterdam markeert het begin van de hevige krakersrellen van 1980. Op 25 maart 2015 zijn de gekraakte Tabakspanden in de Spuistraat in Amsterdam ontruimd. De politie heeft negentien personen opgepakt.

 

 

krakersrellen

Het bericht Foto van de Dag: de krakersrellen van 1980 verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/foto-van-de-dag/foto-van-de-dag-de-krakersrellen-van-1980/feed/ 0
Oude Grieken en (overzeese) handelhttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oude-grieken-en-overzeese-handel/ http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oude-grieken-en-overzeese-handel/#comments Wed, 25 Mar 2015 23:01:26 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=66074 Tussen de achtste en zesde eeuw voor Christus stichtten de Grieken vele koloniën in omliggende gebieden. Hoewel de meeste van deze koloniën waarschijnlijk niet gesticht werden uit handelsmotieven, hadden de nieuwe Griekse steden wel degelijk invloed op de Griekse handel met overzeese gebieden. Foeniciërs in Noord-Afrika De Foeniciërs leefden in het huidige Libanon en stichtten... Lees verder

Het bericht Oude Grieken en (overzeese) handel verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Tussen de achtste en zesde eeuw voor Christus stichtten de Grieken vele koloniën in omliggende gebieden. Hoewel de meeste van deze koloniën waarschijnlijk niet gesticht werden uit handelsmotieven, hadden de nieuwe Griekse steden wel degelijk invloed op de Griekse handel met overzeese gebieden.

Foeniciërs in Noord-Afrika

De Foeniciërs leefden in het huidige Libanon en stichtten verschillende koloniën in Noord-Afrika, zoals Carthago. Tijdens de periode 1500-400 voor Christus bekleedden de Foeniciërs een zeer invloedrijke positie in het Middellandse Zeegebied. Zij handelden veel met omliggende landen. Het is zeer waarschijnlijk dat de Foeniciërs hun goederen onder andere naar Griekenland exporteerden.

Griekse expansiedrift

Tussen de achtste en zesde eeuw voor Christus trotseerden ook de Grieken de omliggende zeeën om koloniën te stichten in overzeese gebieden. De oudste van deze koloniën zijn hoogstwaarschijnlijk gesticht uit handelsmotieven, zodat de Grieken konden handelen met hun Foenicische concurrenten. De koloniën hadden slechts morele banden met hun moederstad. Zij bestonden als onafhankelijke poleis, waar de Griekse steden op het vasteland geen invloed op hadden.

Griekse koloniën

De meeste Griekse koloniën werden waarschijnlijk gesticht uit agrarische motieven. De condities van de grond in Griekenland waren niet optimaal, waardoor sommige boeren hun heil zochten in overzeese gebieden. Daarnaast was het tevens mogelijk dat het stichten van koloniën een oplossing was voor de overbevolking in de poleis op het Griekse vasteland. Enkele voorbeelden van de Griekse poleis op het Italische schiereiland zijn Napels, Taréntum en Syracúse. Behalve in het huidige Italië stichtten de Grieken ook koloniën in de kustgebieden van de Zwarte Zee.

Import van graan

De landbouwgrond in Griekenland was niet van een heel goede kwaliteit, waardoor Griekse steden graan moesten importeren uit andere gebieden. Zo importeerden steden in het zuiden van Griekenland uit het nabijgelegen Sicilië. Athene importeerde haar graan voornamelijk uit het Zwarte Zeegebied. De import van graan zorgde ervoor dat de Griekse boeren zich konden richten op het verbouwen van andere gewassen, zoals olijven. Olijfolie was het voornaamste exportproduct van de Griekse poleis. Ook de export van wijn leverde de Grieken veel op. Succes in de overzeese handel kon een Griekse burger zo zeer rijk maken.

Handel in Griekse steden: de agora en het emporium

De agora was een Griekse marktplaats en het hart van de stad. De agora had zowel een commerciële als politieke en sociale functie. Op deze marktplaats werden (geëxporteerde) goederen verkocht en kwamen vrije burgers samen om de laatste nieuwtjes door te nemen of te discussiëren.

De overzeese goederen werden verhandeld in een emporium. Dit was één bepaalde locatie in een handelsstad, waar alle geïmporteerde producten naartoe gebracht werden. Dergelijke handelsplaatsen bestonden ook in Egypte, Spanje en het Arabisch Schiereiland.

 

 

Het bericht Oude Grieken en (overzeese) handel verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oude-grieken-en-overzeese-handel/feed/ 0
Onafhankelijkheid van Bangladeshhttp://www.isgeschiedenis.nl/toen/onafhankelijkheidsstrijd-bangladesh/ http://www.isgeschiedenis.nl/toen/onafhankelijkheidsstrijd-bangladesh/#comments Wed, 25 Mar 2015 23:00:14 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=60487 Het Pakistaanse leger begon in maart 1971 een genocide in Oost-Pakistan (het huidige Bangladesh). Vervolgens verklaarde de Oost-Pakistaanse majoor Mujib ur-Rahman op 26 maart de onafhankelijkheid van Bangladesh. Dit leidde tot de Bevrijdingsoorlog van Bangladesh die veel levens kostte. Verdeeld Pakistan In Brits-Indië ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw steeds meer verzet... Lees verder

Het bericht Onafhankelijkheid van Bangladesh verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
Het Pakistaanse leger begon in maart 1971 een genocide in Oost-Pakistan (het huidige Bangladesh). Vervolgens verklaarde de Oost-Pakistaanse majoor Mujib ur-Rahman op 26 maart de onafhankelijkheid van Bangladesh. Dit leidde tot de Bevrijdingsoorlog van Bangladesh die veel levens kostte.

Verdeeld Pakistan

In Brits-Indië ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw steeds meer verzet tegen de koloniale machthebber. In 1885 werd de Indian Congres Party opgericht die enige macht kreeg. Dit bestuurslichaam bestond voornamelijk uit Hindoestanen, terwijl de Oost-Bengalen (het huidige Bangladesh) voor ruim 60% uit islamieten bestond. De moslims wilden meer macht en voelden zich onderdrukt door de Britten en Hindoestanen.

Op 3 juli 1946 werd de Britse provincie Bengalen opgesplitst in Oost- en West-Bengalen. Op 15 augustus 1947 werden de onafhankelijke staten Pakistan en India gesticht. West-Bengalen hoorde bij India en de provincie Oost-Bengalen bij Pakistan. Deze laatst genoemde provincie werd in 1955 omgedoopt tot Oost-Pakistan.
Hoewel Oost-Pakistan dichter bevolkt was dan West-Pakistan, was de provincie nauwelijks vertegenwoordigd in de regering.

Onafhankelijkheid Bangladesh

Mujib ur-Rahman of Mujibur Rahman (1920-1975) was de leider van de Oost-Pakistaanse Awami Moslim Liga (AL). Deze partij streed voor onafhankelijkheid van Oost-Pakistan. Ur-Rahman zat vanwege zijn separatistische ideeën tweemaal in de gevangenis. In 1970 werden verkiezingen gehouden en werd de AL de grootste partij. De AL had van de 300 zetels in het parlement er maar liefst 288 binnengehaald.

De militaire regering van Yahya Kahn had echter geen haast om een nieuwe regering te vormen en negeerde de verkiezingsuitslag. Op 25 maart 1971 begon het leger aan de ‘Operatie Bengalen’. Zo werd op onder meer de universiteit van Dhaka een enorm bloedbad aangericht door soldaten.

Het bleef niet bij het bloedbad op de universiteit: wat het Pakistaanse leger de volgende maanden aanrichtte kan alleen omschreven worden als een genocide, waarbij niemand, zelfs kinderen niet, werd gespaard.

Op 26 maart verklaarde Mujib ur-Rahman Bangladesh via de radio onafhankelijk. Dit leidde tot de Bevrijdingsoorlog van Bangladesh. Meer dan een miljoen Bengali’s lieten tijdens deze strijd het leven en circa vijf miljoen mensen vluchtten naar India.

Op 16 december 1971 gaf het Pakistaanse leger zich uiteindelijk over en werd Bangladesh onafhankelijk verklaard. Mujib ur-Rahman die tijdens de oorlog gevangen was genomen mocht terugkeren naar Bangladesh en werd de eerste leider van het land. Op 5 augustus 1975 werd hij samen met zijn vrouw en drie zonen door militairen die een coup pleegden om het leven gebracht.

 

Het bericht Onafhankelijkheid van Bangladesh verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/toen/onafhankelijkheidsstrijd-bangladesh/feed/ 0
24 april: Symposium ‘Bronzen beelden opnieuw ontdekt’http://www.isgeschiedenis.nl/ingezonden/24-april-symposium-bronzen-beelden-opnieuw-ontdekt/ http://www.isgeschiedenis.nl/ingezonden/24-april-symposium-bronzen-beelden-opnieuw-ontdekt/#comments Wed, 25 Mar 2015 16:52:38 +0000 http://www.isgeschiedenis.nl/?p=66183 T/m 21 juni 2015 presenteert Museum Het Valkhof de tentoonstelling ‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’. In deze expositie staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal, gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. De tentoonstelling vloeit voort uit een grootschalig internationaal onderzoek naar deze bronsfragmenten. Op vrijdagmiddag 24 april wordt in... Lees verder

Het bericht 24 april: Symposium ‘Bronzen beelden opnieuw ontdekt’ verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
T/m 21 juni 2015 presenteert Museum Het Valkhof de tentoonstelling ‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’. In deze expositie staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal, gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. De tentoonstelling vloeit voort uit een grootschalig internationaal onderzoek naar deze bronsfragmenten.
Op vrijdagmiddag 24 april wordt in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een symposium georganiseerd. Verschillende wetenschappers vertellen u meer over de bevindingen van het onderzoek en de historische context van de Romeinse bronzen beelden.


Persfoto 12 - RugfraPROGRAMMA

Lezing Römische Großbronzen am UNESCO-Welterbe Limes 2010-2015 – Een interdisciplinair onderzoeksproject met de eindstreep in zicht (Duitstalig)

Spreker: Dr. Martin Kemkes, Archäologisches Landesmuseum Baden-Württemberg. Referat Römerzeit/Zweigmuseen

Lezing  Goden op gewijde plaatsen
Spreker: Drs. Louis Swinkels, conservator archeologie Museum Het Valkhof

Lezing Bronzen beelden in huis: decoratie of devotie?
Spreker: Christel Veen MA, promovenda Radboud Universiteit Nijmegen

Lezing Het ambacht van de beeldengieters gereconstrueerd
Spreker: Ronny Meijers, restaurator archeologie Museum Het Valkhof

Gastconservator dr. Gemma Jansen verzorgt na de lezingen een introductie op de tentoonstelling. Aansluitend kunt u een bezoek brengen aan de expositie.

Dr. Stephan Mols, universitair hoofddocent Klassieke en Provinciaal-Romeinse archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen,  zal als moderator het symposium leiden

 Persfoto 16 - Röntgenonderzoek aan de paardenkop uit Augsburg

Praktische informatie:
Het programma start vrijdag 24 april om 12.00 uur (het museum is geopend vanaf 11 uur) en eindigt om 17.00 uur.

De kosten voor het programma bedragen 30 euro inclusief museumbezoek, lunch en koffie/thee.

U kunt zich aanmelden via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl. De aanmeldingstermijn sluit op maandag 12 april.

Zie de website voor meer toelichting op de inhoud van de diverse lezingen.

Het bericht 24 april: Symposium ‘Bronzen beelden opnieuw ontdekt’ verscheen eerst op IsGeschiedenis.

]]>
http://www.isgeschiedenis.nl/ingezonden/24-april-symposium-bronzen-beelden-opnieuw-ontdekt/feed/ 0