Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

De redactie van Geschiedenis Magazine is weer bezig met een prachtig nummer, wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder. Het komende nummer van Geschiedenis Magazine ligt vanaf 25 november in de boekhandel en kiosk.

 

GM 8 2016 voorlopig

Prins Maurits: militair genie

Auteur: Mike Harmsen
Op de cover van het komende nummer van Geschiedenis Magazine, dat 4 november verschijnt, prijkt prins Maurits. Anders dan zijn vader Willem van Oranje, die uitblonk als charmante diplomaat, was Maurits een ijzervreter. Tijdens veldtochten was hij soldaat onder de soldaten, maar Maurits was ook een geniaal vernieuwer. Zijn militaire innovaties veranderden de oorlogvoering voorgoed, sommige ervan werden tot in de 19e eeuw op grote schaal toegepast.

Terreurgolf: anarchisten slaan toe rond 1900

Auteur: Ivo van de Wijdeven
Rond 1900 werd de westerse samenleving getroffen door een golf van terreuraanslagen. Niet alleen prominenten zoals keizerin Sissi en de Amerikaanse president McKinley vonden de dood, voor het eerst waren ook burgers het slachtoffers, onder meer bij een bomaanslag op een Parijs’ café. Hoe gingen de westerse overheden om met deze terreurdreiging?

Machtige vrouwen in het Oude Egypte

Auteur: Joost Verrmeulen
‘Meesteresse van het huis’, zo wordt in de Oudegyptische literatuur de vrouw vaak genoemd. Haar plaats in de samenleving lijkt duidelijk: de vrouw bestierde het huishouden, buitenshuis was de man baas. Toch speelden in het oude Egypte vrouwen een verrassend grote rol in het openbare leven.


Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer voor donderdag 10 november van deze aanbieding!

1 jaar Geschiedenis Magazine van € 59,95 voor slechts € 37,50 + cadeaus!

Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50


Doodsvijanden: Lodewijk XIV vs. Willem III

Auteur: Luc Panhysen
Zonnekoning Lodewijk XIV meende dat de Franse veiligheid het best was gediend met pontificale agressie. Het was een misvatting. Hij stuitte op een briljante tegenstander, de Nederlandse prins Willem III van Oranje, die hem meesleurde in een maalstroom van geweld waardoor de Franse veiligheid steeds meer in het gedrang kwam. Alsof je de krant van vandaag openslaat.

In 1875: Hollandse dame vecht tegen de Turken

Auteurs: Wim van den Bosch en René Grémaux
Vrouwen vechten tegenwoordig mee in het leger, maar in de 19e eeuw was een vrouw aan het front hoogst uitzonderlijk, zeker in de voorste gelederen. De Nederlandse Jenny Merkus was zo’n uitzondering: ze streed in de Balkan tegen de Turken. De buitenlandse pers was lyrisch over haar moed maar Nederlandse kranten waren terughoudender.

Wel of geen held? Waarom Van Speijk ‘dan liever de lucht in’ ging

Auteur: Ronald Prudhomme van Reine
Jan van Speijk liet in 1831, tijdens de Belgische Opstand, bij Antwerpen een schip ontploffen. Volgens de overlevering deed hij dat om de eer van de Nederlandse vlag te redden. Hij werd dan ook vereerd als held. Maar was hij dat wel? Waarom nam Van Speijk26 bemanningsleden mee in een zelfgekozen dood?

Begin NSB

Auteur: Robin te Slaa en Edwin Klijn
Handenarbeid op school is meestal een leuk knutseluurtje waar je je eens kunDe partij die Anton Mussert 75 jaar geleden uit de grond stampte, was niet meteen een succes. Pas toen landelijke kranten aandacht aan de NSB besteedden, en andere fascistische partijtjes er een potje van maakten, stroomden de leden toe. t bewegen. Maar de pioniers van de handenarbeidles zagen er eind 19de eeuw heel wat meer in: door zelf dingen te maken groeide het eergevoel van de arbeider.

Idealisten

Auteur: Christianne Smit
Handenarbeid op school is meestal een leuk knutseluurtje waar je je eens kunt bewegen. Maar de pioniers van de handenarbeidles zagen er eind 19de eeuw heel wat meer in: door zelf dingen te maken groeide het eergevoel van de arbeider.

Angst voor aanslagen

Anarchistische terreurgolf 1881-1914
Londen heet bij media en inlichtingendiensten wel eens ‘Londonistan’, omdat er veel radicale islamisten zouden verblijven. Ook omstreeks 1900 genoot de stad een dubieuze reputatie als thuishaven voor terroristen. Ook toen was de westerse samenleving in de greep van vrees voor een internationale samenzwering tegen de gevestigde orde. Ivo van de Wijdeven analyseert de golf van anarchistische terreuraanslagen die door Europa en de VS ging en peilt de reactie van de overheid.

De ‘Nederlandse Jeanne d’Arc’

Jenny Merkus aan het front in Bosnië, 1875-6
Vrouwen vechten tegenwoordig mee in het leger, maar in de 19e eeuw was een vrouw aan het front nog uitzonderlijk, zeker in de voorste gelederen. De Nederlandse Jenny Merkus was zo’n uitzondering: ze streed in de Balkan tegen de Turken. De buitenlandse pers was lyrisch over haar moed maar Nederlandse kranten waren terughoudender. Wim van den Bosch en René Grémaux zochten haar geschiedenis uit.

DIT NUMMER NIET MISSEN? Neem vóór donderdag 10 november 16:00 u. een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar slechts € 37,50 + cadeau

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone