Benieuwd naar de geschiedenis van alle facetten van oud-en-nieuw? Kijk dan snel ons dossier door waar artikelen staan over de geschiedenis van oliebollen, champagne, vuurwerk en oudejaarsconferences. 

Thema: de geschiedenis van oud-en-nieuw

OUd-en-nieuw_amsterdam_1978_Nationaal_Archief

Oliebollen, vuurwerk, champagne en oud-en-nieuw. Waar komen deze tradities vandaan? IsGeschiedenis heeft deze speelpunten van de jaarwisseling onderzocht en samengebracht tot een dossier voor mensen die alles willen weten over de geschiedenis van het oud-en-nieuw, zoals wij dat tegenwoordig vieren in de nacht van 31 december op 1 januari.

Lees verder

Geschiedenis van de oudejaarsconference

          31 december
Wim Kan bij zijn ouderjaarsconference in 1979 (Bron: Nationaal Archief)

“Om samen het kleinkunstjaar uit te leiden, luisteren we vanavond naar Wim Kan die het uur zal vullen met eigen liedjes en conferences.” Met deze woorden werd op 31 december 1954 de eerste oudejaarsconference op de Nederlandse radio aangekondigd. Sindsdien is het fenomeen oudejaarsconference uitgegroeid tot een enorm succes en hebben tientallen cabaretiers zich er in de afgelopen halve eeuw aan gewaagd. Lees verder

De Nederlandse traditie van de oliebol

‘’Het weer is koud en guur als de dagen korten en de nachten lengen, maar de feesten van december brengen licht en warmte, met oud jaar: oliebollen.’’ Zo klonk het Polygoon journaal in de jaren ’50. Al eeuwen is het eten van oliebollen typisch Nederlands. De eerste oliebol werd gegeten door de Bataven en de Friezen in het begin van onze jaartelling.

Lees verder

Geschiedenis van Champagne

Over twee dagen is het zover. Om 12 uur ’s nachts wordt het nieuwe jaar ingeluid. Vaak gaat dit gepaard met vuurwerk en Champagne. De Engelsen hebben in de zeventiende eeuw de mousserende wijn uitgevonden.

Lees verder

Geschiedenis van oud-en-nieuw

In de nacht van zaterdag op zondag is het zover: oud-en-nieuw. Oliebollen, appelflappen en champagne worden genuttigd terwijl familieleden en vrienden aftellen tot het oude jaar is afgelopen en er een nieuw jaar begint. Het oud-en-nieuw feest vindt zijn oorsprong in tradities van 4000 jaar geleden.

Lees verder

Eerste Nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik Zandvoort 1982 (bron: Nationaal Archief)

Op 1 januari was het weer zo ver: de Nieuwjaarsduik. Het is inmiddels in Nederland een jaarlijkse traditie geworden om op 1 januari het nieuwe jaar in te luiden met een duik in de ijskoude zee. De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik werd gehouden in 1960 in Zandvoort.

Lees verder