Sinds dat de eerste speelfilms werden gemaakt zijn er duizenden ‘historische films’ gemaakt. Het doel van deze films is vaak om een historisch accuraat drama te maken van een gebeurtenis uit het verleden. Aan de historische accuraatheid ontbreekt het echter vaak, dit terwijl filmmakers hun werk wél presenteren als hoe het in het verleden werkelijk gebeurd zou zijn. Laat je niet meer inpakken door de kilts in Braveheart, de lama’s in Troy en de verkeerd gepresenteerde Doolittle Raid in Pearl Harbor.

300: 3 historische fouten

300: 3 historische fouten

300 is een film uit 2006 gemaakt door Zack Snyder met in de hoofdrollen onder meer Gerard Butler, David Wenham en Lena Headey. In de film strijdt een leger van slechts 300 Spartanen onder leiding van Koning Leonidas tegen een Perzisch leger dat bestaat uit tienduizenden manschappen. Hoewel de film een hoge amusementswaarde heeft is Snyder in een aantal gevallen sterk afgeweken van de historische werkelijkheid.

Lees verder

Pearl Harbor film: 5 historische fouten

Pearl Harbor

De film Pearl Harbor (2001) is een Amerikaanse romantische oorlogsfilm die geregisseerd is door Michael Bay. In de film spelen bekende acteurs mee zoals Ben Affleck, Cuba Gooding Jr. en Alec Baldwin. Helaas voor historici bevat de film over de Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis vele historische fouten.

Lees verder

Nova Zembla: 4 historische fouten

Nova Zembla: 4 historische fouten

Nova Zembla, de film geregisseerd door Reinout Oerlemans die in 2011 uitkwam, was op zichzelf een historische gebeurtenis omdat het de eerste Nederlandse avondvullende 3D-film was. In de film spelen flinke namen mee, zoals Doutzen Kroes, Derek de Lint, Robert de Hoog, Victor Reinier en Semmy Schilt. Nadelig is echter dat er veel (historische) fouten in de film blijken te zitten.  
Lees verder

Gladiator: 5 historische fouten

Gladiator: 5 historische fouten

Dankzij de Hollywood productie Gladiator (2000) kan men tweeëneenhalf uur genieten van de Romeinse cultuur, de gestoorde keizer Commodus en de vechtscènes binnen en buiten het Colosseum met Russell Crowe. Hij vertolkt de rol van de fictieve generaal Maximus. Hoewel regisseur Ridley Scott een legio historici inhuurde om de beste representatie van de Romeinse cultuur ooit in een film weer te geven, staat Gladiator zeker niet bekend om zijn historische accuraatheid. Lees verder

Braveheart: 5 historische fouten

Braveheart

Mel Gibson schittert in Braveheart als de arme, dappere vrijheidsstrijder William Wallace. De eindeloze martelingen en uitspraken als “They may take our lives, but they’ll never take our freedom!” staan in menig geheugen gegrift. Maar was Wallace werkelijk zo arm? En: werd hij eigenlijk wel ‘brave heart’ genoemd?

Lees verder