Recepten zijn van alle eeuwen. Maar wat maakten mensen in de geschiedenis voor eten? In de rubriek historische recepten een greep uit de gerechten die mensen in het verleden bereidden. 

Historisch recept: Pynite

       24 augustus
pynite, een middeleeuws dessert

Het recept van dit middeleeuwse dessert staat naamloos in een verzamelbundel van middeleeuwse recepten, Diversa Cibaria, die gebruikt werd aan het hof van koning Richard II (1377–1399). Lees verder

Recept voor Oud-Hollandse pepernoten

Pepernoten (Foto: Plazilla)

Met het Sinterklaasfeest voor de deur liggen de peper- en kruidnoten alweer maanden in de schappen. Dit populaire snoepgoed is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest, al is het de laatste jaren op steeds meer plaatsen het hele jaar door te krijgen. Pepernoten kennen al een lange geschiedenis en werden vroeger gemaakt met exotische kruiden uit Afrika en Oost-Indië. Lees verder

Historisch Recept: Dondeijne op een gebraden entvoghel

       2 december
Historisch Recept: Dondeijne op een gebraden entvoghel

Dit is een recept uit mijn eigen kookboek, althans, een kookboek uit de zestiende eeuw, dat ik samen met de neerlandica Ria Jansen-Sieben uit Brussel heb uitgegeven en van commentaar voorzien. Lees verder

Historisch recept: Mosselsoep

       20 maart
Historisch recept: Mosselsoep

In een verzameling Engelse culinaire teksten uit de veertiende eeuw, uitgegeven door Constance B.Hieatt & Sharon Butler onder de titel Curye on Inglysch (Oxford University Press 1985) staat in de afdeling `Diversa Cibaria’ als laatste (nr.63) op pp. 57-58 een recept voor een mosselsoep met kastanjes. Zolang de -r- in de maand is, kunnen we dit gerecht veilig opdienen en eten, en daarom: niet te lang gewacht. Lees verder

Recept voor 13e-eeuwse Sikbaj, stoofpot van rundvlees met groenten

       19 december
Recept voor 13e-eeuwse Sikbaj, stoofpot van rundvlees met groenten

In het kalifaat van de Abbassiden in Bagdad bestond al zeker sinds de tiende eeuw een verfijnde eetcultuur, waarvan teksten in het Arabisch zijn overgeleverd. Het heeft alleen tot de twintigste eeuw moeten duren voordat er tekstedities van deze culinaire teksten werden gemaakt, die vervolgens in een Europese taal konden worden vertaald.  Lees verder

Hutspot met wild uit de 18e eeuw

Hutspot

Hutspot, hutsepot, stamppot of stoemp eten wij tegenwoordig in de wintermaanden, omdat het warm is en goed vult. Vroeger werd het bereid tijdens de oogstmaanden, wanneer men lange dagen maakte op het land en veel energie nodig had om het zware werk te verrichten. Daarnaast was het een goedkoop gerecht dat gemakkelijk in grote hoeveelheden gemaakt kon worden en waar de kok weinig omkijken naar had. Hutspot werd gegeten met worst of andersoortig vlees dat voorhanden was. In het onderstaand recept van de Nieuwe Welvarende Utrechtsche Keuken-meid (1771) wordt een recept gegeven voor het bereiden van wild en de jus bij hutspot. Lees verder

Metworst uit de 18e eeuw

Metworst uit de 18e eeuw

Vroeger kon men vlees niet al te lang bewaren. Een oplossing hiervoor was het pekelen, roken of drogen van vlees. Worsten van gedroogd vlees waren lang te bewaren en makkelijk op te bergen door ze aan de zolderbalken te hangen. Gedroogde worsten zijn per streek verschillend, door het gebruik van verschillende kruiden. Onderstaand recept afkomstig uit de Nieuwe Welvarende Utrechtsche Keuken-meid (1771) vormt een basisrecept waarbij men naar smaak andere kruiden en specerijen toe kan voegen. Lees verder

Gestoofde champignons uit de 18e eeuw

ingemaakte champignons

In 1668 verscheen in Antwerpen het Tractaet van de campernoillien, ghenaemt duyvelsbroot, geschreven door paddestoelenliefhebber en -kenner Franciscus van Sterbeeck (herschreven door M. Willebrands). In zijn traktaat identificeert hij eetbare en niet-eetbare soorten en beschrijft hij hun uiterlijk, vindplaats en effecten op de gezondheid. Daarnaast behandelt hij manieren om zwammen te bereiden of te bewaren, en geeft remedies tegen giftige soorten. In onderstaand recept uit de Nieuwe Welvarende Utrechtsche Keuken-meid (1771) staat een recept voor gestoofde, ingemaakte champignons. Lees verder