Wanneer werd de matras uitgevonden en sinds wanneer bestaat de auto rem? Lees het hier.

 

Geschiedenis van de dildo

    20 juli
Geschiedenis van de dildo

Hoewel de dildo vooral geassocieerd wordt met de geëmancipeerde vrouw van de 20e en 21e eeuw gaat het speeltje al veel langer mee. Al vanaf de oudheid worden allerlei voorwerpen gebruikt voor seksuele doeleinden. Waarschijnlijk bestonden dildo’s zelfs in de prehistorie, hoewel dat lastig hard te maken is door de afwezigheid van geschreven bronnen. Bekende schrijvers als Aristophanes en Shakespeare noemen het penisvormige speeltje in hun toneelstukken.

Lees verder

De geschiedenis van het horloge

    10 juli
Zakhorloge

Tijd is in zekere zin ook een uitvinding. De eerste hulpmiddelen om te bepalen hoe laat het was kwamen waarschijnlijk voort uit de religieuze noodzaak het juiste tijdstip voor het gebed te bepalen en om te navigeren op open water. Vaak waren die instrumenten nog weinig nauwkeurig. Tegenwoordig kunnen horloges veel meer dan alleen nauwkeurig de tijd bepalen en zijn het meer stijlaccessoires dan klokken.
Lees verder

Geschiedenis van de brandkast

    10 juli
Geschiedenis van de brandkast

In het midden van de negentiende eeuw gaf George Price een aantal lezingen waarin hij zijn verontwaardiging ventileerde over het gebrek aan veiligheidsbesef bij de meeste mensen. Veel mensen bewaarden hun waardevolle spullen in ijzeren kluisjes met simpele sloten. Met een beetje handigheid kon zelfs een amateur bij de inhoud komen. De beveiliging nam een vlucht vanaf de negentiende eeuw en culmineerde in hightech kluizen, sloten en alarmsystemen.

Lees verder

De geschiedenis van de badkamer

    4 juli
De geschiedenis van de badkamer

In de Romeinse tijd waren in de grootste badhuizen sportfaciliteiten en bibliotheken te vinden. In hoeverre zo’n bibliotheek meer inhield dan een paar perkamentrollen voor de rijkere bezoekers is onzeker. Ook nu hebben veel mensen nog iets te lezen liggen in de badkamer. Van de eerste badkamer uit de Romeinse tijd tot de moderne badkamer heeft zich een grote verandering voltrokken wat betreft de gezamenlijkheid van het wassen.

Lees verder

De bokshandschoen: van bare-knuckle boxing tot MMA

    29 juni
De bokshandschoen: van bare-knuckle boxing tot MMA

In 1867 werden de ‘Queensberry rules’ gepubliceerd, een verzameling regels waarop het moderne boksen gebaseerd is. De naam is afkomstig van de negende markies van Queensberry, die een groot fan van boksen was. Een van de belangrijke nieuwe regels was dat het gebruik van bokshandschoenen verplicht werd.

Lees verder

Geschiedenis van de energievoorziening

    15 juni
Geschiedenis van de energievoorziening

Reclames, advertentiebanners en van deur tot deur verkopers; de laatste tien jaar strijden energieleveranciers om klanten. Met alle huidige aanbieders van energie vergelijk je je al gauw een ongeluk. De concurrentie is het gevolg van de splitsingswet uit 2006. Voor die tijd werd energie lokaal afgenomen en vaak door nutsbedrijven beheerd.

Lees verder

Paragnosten door de eeuwen heen

    8 juni
Paragnosten door de eeuwen heen

Paragnosten en waarzeggerij bestaan al eeuwen. Het orakel van Delphi is hier in de oudheid het beste voorbeeld van. Vele Grieken kwamen in die tijd naar het orakel om hulp en advies te vragen. Hiervoor moest wel dieren of andere dingen worden geofferd. Tegenwoordig kan een paragnost via de telefoon of online geraadpleegd worden.

Lees verder

Relatiegeschenken door de eeuwen heen

    7 juni
Relatiegeschenken door de eeuwen heen

Tegenwoordig worden door bedrijven veel relatiegeschenken uitgewisseld. Pennen met een logo, kaarten of andere cadeaus worden over en weer gestuurd. Vaak wordt dit gedaan als bedankje voor de samenwerking of vergroting van de naamsbekendheid. Contacten onderhouden is tegenwoordig erg belangrijk maar waar komt deze traditie van relatiegeschenken eigenlijk vandaan?

Lees verder