Wanneer werd de matras uitgevonden en sinds wanneer bestaat de auto rem? Lees het hier.

 

De geschiedenis van de garage

    20 april
Plaats waar men de koets parkeerde

Om te kunnen achterhalen wat de geschiedenis van de garage is, moet eerst worden uitgezocht hoe men vroeger leefde, en hoe deze manier van leven zich heeft ontwikkeld. Zo hangt het hebben van een garage natuurlijk samen met de hoeveelheid luxe men zich kan veroorloven. Dat wij die luxe nu hebben, is nog niet zo lang het geval.

Lees verder

Vibrators in de 20ste eeuw

    20 april
Vibrators in de 20ste eeuw

Vandaag de dag ligt er nog een redelijk taboe op het gebruik van vibrators. Alhoewel duizenden mensen het seksspeeltje gebruiken, wordt er in de media niet veel over gesproken. Vóór de jaren ’20 was een vibrator in huis echter heel gewoon. Daarna werd het bestempeld als seksspeeltje en ‘verdween’ het onder de toonbank. Met de seksuele revolutie in de jaren ’70 werd de vibrator echter weer geaccepteerd.

Lees verder

De geschiedenis van het spelen

    18 april
Speelgoed uit de oudheid

Vandaag de dag spenderen kinderen meer tijd binnen achter de iPad dan dat ze buitenspelen. Dit kan nadelige effecten hebben op de gezondheid. Nog niet zo veel jaar geleden werd er nog veel meer buiten gespeeld met bijvoorbeeld speelgoed, maar hoelang is dat eigenlijk al zo?

Lees verder

De geschiedenis van de ooglens

    13 april
geschiedenis contactlens

Volgens een onderzoek van het CBS maakte in 2012 6 op de 10 Nederlanders gebruik van een bril of lenzen. Tegenwoordig dus de normaalste zaak van de wereld, maar dat is niet altijd zo geweest. Hoe is deze bijzondere uitvinding tot stand gekomen?

Lees verder

De geschiedenis van Troje

    13 april
De muren van Troje

Tot op de dag van vandaag kennen we het verhaal van de Ilias van Homerus waarin de Griekse dichter de oorlog tussen de Griekse coalitie en de Trojanen beschrijft. Er is jarenlang getwijfeld aan de echtheid van deze mystieke stad, maar nu is het algemeen geaccepteerd dat de locatie van het oude Troje is gevonden.

Lees verder

De geschiedenis van Lego

    6 april
De geschiedenis van Lego

Elk kind heeft weleens met Lego blokjes gespeeld. Waar het klein begon in 1947 met kleine blokjes, is het vandaag de dag uitgegroeid tot een wereldbedrijf met allerlei uitbreidingen die aansluiten op de actualiteit. Zo zijn er Harry Potter legoblokjes en kunnen zelfs hele steden worden nagebouwd.  Toch was het oorspronkelijke idee van de bouwsteentjes niet van de oprichter van Lego maar van een Brit.

Lees verder

Opkomst crematie en waarom steeds meer mensen hiervoor kiezen

    29 maart
Opkomst crematie en waarom steeds meer mensen hiervoor kiezen

Het wordt steeds duurder om begraven te worden. Dat blijkt uit een rondgang langs begraafplaatsen in Nederland. De prijs voor een graf op een begraafplaats is afhankelijk van de grondprijs in de desbetreffende regio. In de oudheid werden de doden niet vaak begraven. Het cremeren van overledenen was niet alleen veel praktischer, het was ook nodig om de reis naar het volgende leven te kunnen maken.

Lees verder

Geschiedenis van de krantverkoop

    23 maart
Telegraaf

Van opgehangen pamfletten tot de jongen die op straat de krant verkocht en van een proefabonnement tot blendle. Kranten worden vandaag de dag overal uitgedeeld of verkocht. De meeste mensen hebben een abonnement op een krant en krijgen deze in de brievenbus. Ook online zoeken mensen tegenwoordig naar nieuwsberichten. Vroeger werden de kranten en het nieuws alleen in het centrum van de stad verkocht.

Lees verder