Wil je jouw boek, DVD, tentoonstelling of lezingencyclus laten opvallen in de eindeloze stroom geschiedenispublicaties? Plaats dan een advertorial op IsGeschiedenis.nl. Kijk onder het kopje ‘adverteren’ en laat ook jouw boek, tentoonstelling of evenement op IsGeschiedenis verschijnen.

Aan de slag met een metaaldetector?

    28 februari
Aan de slag met een metaaldetector?

Met de metaaldetector kun je zelf je eerste stappen als amateurarcheoloog zetten. Maar als je aan de slag gaat met een metaaldetector, stuit je niet zomaar op allerlei schatten. Er komt nog een heleboel bij kijken! Want metaaldetectoren zijn er in alle soorten en maten, en daarnaast moet je ook een hoop weten over wat je in de grond tegen kan komen. Lees verder

Week van de Klassieken

    14 februari
Week van de Klassieken

Van Apollo tot Zeus, alle goden van de Klassieke Wereld komen van 9 t/m 19 maart 2017 aan bod tijdens de Week van de Klassieken. Rond het thema Alle goden! Religie in de Oudheid zijn er tal van activiteiten voor jong en oud, voor de kenner en de liefhebber. Er zijn lezingen, rondleidingen, debatten, theater, boekpresentaties en de jaarlijkse quizzen en wedstrijden door het hele land. Lees verder

IsGeschiedenis voor de Geschiedenis Online Prijs

    11 januari
IsGeschiedenis voor de Geschiedenis Online Prijs

IsGeschiedenis doet mee met de Geschiedenis Online Prijs! De Geschiedenis Online Prijs bekroont de beste historische website en app. Stemmen op IsGeschiedenis kan t/m 9 februari. Meedoen en zorgen dat iedereen kennis maakt met IsGeschiedenis? Dat kan hier

De Geschiedenis Online Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt en bekroont de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app. De prijs is in het leven geroepen om geschiedbeoefening online te bevorderen en te belonen.

Voor wie is de Geschiedenis Online Prijs?

Alle Nederlandse websites en apps die geschiedenis als onderwerp hebben, kunnen meedingen naar de Geschiedenis Online Prijs. De jury kijkt niet alleen naar de kwaliteit van de uitvoering, maar ook naar verrassende en creatieve onderliggende ideeën. Zo maken zowel professionele organisaties als enthousiaste vrijwilligers kans op het winnen van de Geschiedenis Online Prijs.

Stemmen op IsGeschiedenis kan hier! 

Een uitgebrachte stem moet bevestigd worden!

Elke stemmer ontvangt op het opgegeven emailadres een bevestigings-email. Deze e-mail moet geopend worden en de bevestigingslink dient te worden aangeklikt. Vervolgens leest u op de website dat uw stem is geactiveerd.

Let op: Mogelijk belandt deze bevestigingsmail vanwege spam-beveiligingsinstellingen niet in je postvak-In, maar in je spambox.
Check daarom je spambox indien de bevestigings-email niet in je e-mailbox hebt ontvangen, zodat je je stem kunt bevestigen.

Uniek Dikke Van Dale aanbod!

    27 december
Uniek Dikke Van Dale aanbod!

De Dikke Van Dale kost tijdelijk geen € 179,-, maar € 149,- + gratis bezorging!*

De nieuwe Dikke Van Dale

De vijftiende editie, gemaakt door de schatbewaarders van de Nederlandse taal. Dit prachtig vormgegeven vlaggenschip biedt u toegang tot de rijkdom van de Nederlandse taal. Toegang op verschillende manieren, namelijk via drie boekdelen die dikker zijn dan ooit én toegang tot de Dikke Van Dale Online.

Dikker dan ooit

• De Dikke Van Dale is dikker dan ooit met maar liefst 18.000 nieuwe trefwoorden uit het Nederlandse en Vlaamse taalgebied, zoals dataslurper, naamglossy, zelfscankassa, boerenjaar, oplijsten en trado.
• Er zijn duizenden nieuwe betekenissen toegevoegd die worden verduidelijkt door nieuwe voorbeeldzinnen, zoals creatief omgaan met de feiten en een aangepaste auto.
• Nieuwe uitdrukkingen zijn opgenomen, bijvoorbeeld buiten de doos denken en een stip op de horizon zetten.
• En de citaten die u de afgelopen jaren hoorde, staan er nu ook in, zoals Een mens leert alles als het moet, behalve zijn angst overwinnen (Boeli van Leeuwen).

Met illustraties

Bij circa 500 trefwoorden die lastig uit te leggen zijn, staan nu illustraties: kleine lijntekeningen die de betekenisomschrijving verhelderen. Zo is de bouwterm potdekselen best lastig voor te stellen op basis van de beschrijving, maar met een illustratie is in één oogopslag duidelijk wat er bedoeld wordt.

Kleur en symbolen in het ontwerp

In de boeken worden verschillende onderdelen door kleurgebruik van elkaar onderscheiden, en verduidelijken kleine symbolen de woordkenmerken of lexicografische elementen.

Kaderteksten met weetjes

Verspreid door de Dikke Van Dale staan kaderteksten met taalweetjes. Onderwerpen als nadruktekens, alliteratie en variatie komen hierin aan bod.

Inclusief een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online

Met de aanschaf van de Dikke Van Dale krijgt u ook een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online. Behalve de rijke inhoud van de drie kloeke boekdelen biedt de Dikke Van Dale Online toegang tot veel meer:
• werkwoordsrijtjes bij alle werkwoorden, bijvoorbeeld stofzuigen, deleten, e-mailen;
• heel veel extra woordsamenstellingen, zoals bramenjam, kiwi-jam, kruisbessenjam, rabarberjam, vijgenjam;
• handige zoekmogelijkheden, zoals zoeken met jokers, bij benadering, op voorbeeldzinnen en binnen artikelen;
• Van Dale Wiki, waaraan u zelf woorden, betekenissen en zelfs afbeeldingen en filmpjes kunt toevoegen.

U kunt de Dikke Van Dale Online ook op uw smartphone of tablet raadplegen.

Tijdelijk in prijs verlaagd!

Bestel nu de Dikke Van Dale via de Van Dale-webwinkel en betaal € 149,- plus gratis bezorging.* Achteraf betalen is mogelijk.

*Geldig tot en met 16 januari 2017

Linking Pieces in Museum Bredius

    19 december
Linking Pieces in Museum Bredius

Aan de hand van een aantal heldere voorbeelden geeft de tentoonstelling Linking Pieces een beeld van de diverse aspecten en afwegingen van het weer samenbrengen van stukken die fysiek gescheiden zijn geweest. Lees verder

Archeon Wintertentoonstelling: ‘Van Caesar tot Constantinopel, from the Poor, the Rich and Famous’

    19 december
Archeon Wintertentoonstelling:  ‘Van Caesar tot Constantinopel, from the Poor, the Rich and Famous’

Archeon portret: een vrouw in Bijzantijnse kleding, een gladiator en een Romein.

Arm of rijk – je ziet het verschil aan de inrichting van onze huizen en de kleding die we dragen. Dat was bij de Romeinen niet anders. Tweeduizend jaar geleden bepaalde je afkomst welke kleding je je kon veroorloven maar ook welke uitrusting je in het leger droeg. Lees verder

Mantegna in de Galerij

    5 december
Mantegna in de Galerij

In Galerij Prins Willem V is het meesterwerk Ecce homo te zien van Andrea Mantegna (c. 1431-1506), een van de belangrijkste Italiaanse Renaissancekunstenaars. In de Galerij wordt het schilderij omringd door oude meesters als Rembrandt, Steen, Rubens en Potter. Het bijzondere bruikleen uit Musée Jacquemart-André (Parijs) is het vierde internationale topstuk dat gepresenteerd wordt in de Galerij. In voorgaande jaren waren er schilderijen te zien van Caravaggio, Titiaan en Velázquez.

Prinselijke verzameling

Galerij Prins Willem V is een verborgen juweel in het historische centrum van Den Haag. Stadhouder Willem V, prins van Oranje-Nassau, liet de zaal in 1774 bouwen om er zijn schilderijen tentoon te stellen. De wanden hingen er bomvol, zodat de rijkdom van zijn verzameling, de basis voor de collectie van het Mauritshuis, goed te zien was. De Galerij is 5 jaar geleden in oude luister hersteld en ruim 150 oude meesters (waaronder Rembrandt, Jan Steen, Rubens en Paulus Potter) hangen er zij aan zij. Kristallen kroonluchters, zijden wandbespanning en overdadige gordijnen maken de vorstelijke uitstraling compleet.

mantegna_ecce_homo_mjap-p1840_sebert_small

Andréa Mantegna Ecce homo, rond 1500, 54 x 42 cm Parijs, Musée Jacquemart-André – Institut de France © Studio Sébert Photographes

Ecce homo

Aangrijpend en heel dichtbij, dat is de kracht van Mantegna’s Ecce homo. De schilder heeft ingezoomd op de torso van de gegeselde Christus, kort voordat hij wordt gekruisigd. Hij heeft een touw om zijn nek, bloederige striemen van de zweepslagen en de scherpe doornenkroon prikt in zijn hoofd. Vier mannen (twee staan wat verstopt naar achteren) dringen zich aan hem op, grijpen hem vast en bespotten hem. Ze dragen hoofddeksels met teksten in een fantasieschrift. Volgens de bijbel schreeuwde het woedende volk om Christus’ terechtstelling: Crucifige eum, tolle eum!, “Kruisig hem, pak hem!” Die spreekkoren schilderde Mantegna op twee briefjes in de hoeken. Het gebrul is haast te horen, maar Christus zwijgt. Ecce homo is Latijn voor “Zie, de mens”. Pilatus zou dat gezegd hebben toen hij Christus aan de woedende menigte liet zien. Het is of Mantegna dat citaat letterlijk heeft uitgebeeld. Door de krappe inkadering zit je er als kijker bovenop, aan Christus’ indringende en lijdzame blik valt niet te ontkomen. Zie hier de mens en lijdt met hem mee.

De kunstenaar

Andrea Mantegna werd in Noord-Italië geboren in de buurt van Padua. Op zijn elfde ging hij in die stad in de leer bij de schilder Francesco Squarcione. Padua, een stad met een Romeinse oorsprong en een stokoude universiteit, was op dat moment een humanistisch centrum van denkers, wetenschappers en kunstenaars. Daar maakte Mantegna kennis met de klassieke oudheid. In 1460 werd Mantegna aangesteld als hofschilder van de hertogen van Mantua, de familie Gonzaga. Hij werkte voor drie opeenvolgende hertogen en bleef de rest van zijn leven in Mantua wonen en werken. Mantegna werd beroemd om zijn indrukwekkende fresco’s zoals die in de echtelijke slaapkamer in het paleis in Mantua, de Camera degli Sposi. Daarnaast schilderde hij religieuze schilderijen, zoals de Bewening van Christus in de Brera in Milaan en Ecce homo die nu in Den Haag te zien is. Mantegna is een van de beroemdste schilders van de Italiaanse Renaissance. Kenmerkend voor deze periode is dat kunstenaars zich lieten inspireren door de kunst en architectuur van de klassieke oudheid. De compositie van dit schilderij herinnert aan reliëfsculpturen van Romeinse sarcofagen. In Nederlandse musea bevinden zich geen schilderijen van Mantegna.

Kijk ook op de site van Galerij Prins Willem V

De koninginnen van de Nijl in het Rijksmuseum van Oudheden

    1 november
Koningin Nijl

Een farao mocht meerdere vrouwen hebben, maar slechts één van hen kon de titel ‘Grote Koningin’ dragen. De tentoonstelling Koninginnen van de Nijl die op 18 november in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opent, vertelt het verhaal van vijf van deze grote koninginnen.
Lees verder