Home » Inhoudelijke tags

Wetenschap

Het tot op heden meest complete gevonden skelet van een Triceratops
Reportage - 8 nov 2023

Paleontologie is de wetenschap waarbij fossielen resten en sporen van organismen worden bestudeerd. Deze wetenschap bestaat al eeuwen en begon bij de Oude Grieken. Sinds de oudheid heeft de paleontologie zich steeds verder ontwikkeld.

Wat vonden mensen lang geleden van fossielen?
Reportage - 25 okt 2023

Lang voordat wetenschappers aan het begin van de negentiende eeuw de dinosauria classificeerden, werden er fossielen verzameld. Naar we nu weten waren dat dus fossielen van dino’s, maar dat wist men toen nog niet… Hoe keken de vinders en verzamelaars naar de reusachtige skeletten die ze vonden?

fossiel vechtende dinosauriers
Reportage - 5 okt 2023

In de jaren 60 van de vorige eeuw leidden een aantal expedities onder leiding van de Poolse Zofia Kielan Jaworowska tot een aantal vondsten die een aantal paleontologische raadsels oplosten. Ze vonden zelfs een 'smoking gun' fossiel.

Wereldkaart uit de Atlas Maior.
Reportage - 8 apr 2022

In de zeventiende eeuw drukte het Amsterdamse bedrijf van de familie Blaeu kaarten en atlassen die wereldberoemd werden. Hun bekendste werk is de Atlas Maior uit 1662: een prachtig geïllustreerde atlas van de toen bekende wereld, vervaardigd door Willem Blaeu en samengesteld door zijn zoon Joan Blaeu.

Einstein szilard brief roosevelt atoombom
Reportage - 22 dec 2021

In 1939 waarschuwde Einstein de Amerikaanse president Roosevelt dat Nazi-Duitsland bezig was met de ontwikkeling van een atoomwapen. Hierdoor begonnen de Amerikanen met het Manhattan Project.

geschiedenis vogeltrek
Nieuws - 30 jun 2021

De vogeltrek houdt mensen al eeuwenlang bezig. Eeuwenlang hadden wetenschappers geen idee waar trekvogels een deel van het jaar verbleven.

Perkament
Nieuws - 30 mrt 2021

Onderzoekers zijn er eindelijk achter gekomen op wat voor materiaal veel middeleeuwse en vroegmoderne advocaten hun documenten schreven: schapenhuid.

verzegelde brief 17de eeuw
Nieuws - 4 mrt 2021

Een groep internationale onderzoekers is er met behulp van nieuwe technologie in geslaagd ongeopende 17de eeuwse brieven te lezen zonder deze te openen.

Great Moon Hoax
Nieuws - 25 feb 2021

Tegenwoordig worden we via het internet gebombardeerd met nepnieuws, maar ook vóór de digitalisering werden mensen al voor de gek gehouden. Zo ook in 1835.

saturnus en jupiter
Nieuws - 21 dec 2020

Veel mensen kijken de komende nachten omhoog. Vanaf aarde lijkt het alsof de planeten Saturnus en Jupiter elkaar te raken. De vorige keer was in 1623.

RUmphius Rijksmuseum Boerhaave
Reportage - 10 dec 2020

De natuurhistorische voorwerpen uit de zeventiende eeuw in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave zijn bijzonder. Ze lijken haast mythologisch al zijn ze dat in werkelijkheid natuurlijk niet. Maar een boek van Rumphius dat tussen de werken lag, is net zo bijzonder en omgeven met verhalen.

wiskunde model Museum Boerhaave
Reportage - 25 nov 2020

In Rijksmuseum Boerhaave ligt een bijzonder wiskundemodel. Met papier en touw wordt een ontwikkelbaar schroefoppervlak weergegeven. Wat maakt dit model zo bijzonder?

Pagina's

Abonneren op Wetenschap