Saksen is een deelstaat in het oosten van Duitsland.  In de vroege middeleeuwen was het een hertogdom en ondervond daarna vele perikelen wat gepaard ging met vele regeringsvormen.Wat bewaard bleef waren de 800px-Dresden._Zwinger_&_Sophienkirche._-_Detroit_Publishing_Cokastelen in Saksen, die bezoekers herinneren aan de rijke geschiedenis. Denk hierbij aan de Zwinger, een paleizencomplex in Dresden. August de Sterke gaf aan het begin van de 18e eeuw opdracht tot het bouwen van het imposante complex. Een beeld van Hercules, een Nymphenbad en een indrukwekkende galerie konden daarbij niet ontbreken. Lees hier meer over de Zwinger en de andere prachtige kastelen die Saksen te bieden heeft.

Burcht Stolpen

    25 maart
Burg Stolpen

Burcht Stolpen in Saksen heeft in het verleden vele gedaanteverwisselingen ondergaan. Zo was de burcht eerst in de middeleeuwen een bisschoppelijke residentie, vervolgens een paleis en daarna een fort in de renaissance. Toch heeft de burcht een echt middeleeuws uiterlijk door de gotische elementen. Een van de opmerkelijkste zaken aan de burcht, is dat het op vulkanisch gesteente is gebouwd.

Lees verder

Schlosserlandkaart geeft 10 dagen onbeperkt entree

    18 maart
Burg Stolpen

‘Reis als een prins door Saksen en betaal als bedelknaap’

Ruim 800 jaar regeerde het vorstenhuis van Wettin over Saksen. De vrouw van Willem van Oranje, Anna van Saksen, was een prinses uit dit geslacht. Veel van hun imposante bouwwerken bestaan nog altijd. Ze worden in topconditie gehouden door Schlosserland Sachsen. Deze overheidsorganisatie beheert ruim 40 toplocaties. Het mooie is dat je ze allemaal heel voordelig, 10 dagen lang, onbeperkt kunt bezoeken met de ‘Schlosserlandkaart’.

Lees verder

Slot Colditz

    15 maart
Slot Colditz

Slot Colditz is een kasteel in de buurt van Dresden en Leipzig. Het is beroemd geworden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, toen de vesting gebruikt werd om lastige krijgsgevangenen voor langere tijd op te sluiten. 

Lees verder

Burcht Kriebstein

       6 maart
Burcht Kriebstein

Burcht Kriebstein bij de stad Mittweida is naar zeggen een van de mooiste kastelen in Saksen (Duitsland). Deze echte ridderburcht gelegen bij de steden Dresden en Leipzig, ligt naast de rivier Zschopau en torent boven het landschap uit. Burcht Kriebstein geeft hierdoor een machtige indruk af en benadrukt de rijke historie van de kastelen in Saksen.

Lees verder

Win een vakantie naar Schlösserland Saksen!

       1 maart
Win een vakantie naar Schlösserland Saksen!

IsGeschiedenis geeft samen met Schlösserland Sachsen een kastelenreis weg in Saksen! In deze Duitse deelstaat, hoofdstad Dresden, zijn bijna 50 historische kastelen te bezoeken. Drie nachten verblijf je in een hotel in het hart van het land. Zo kun je diverse mooie kastelen, burchten en paleizen zelf bezoeken. Welkom in de wereld van ridders, koningen en lakeien.
Lees verder

Schloss Pillnitz

    15 september
Schloss Pillnitz

In het oosten van de Saksische stad Dresden, in het voormalig plaatsje Pillnitz, ligt Schloss Pillnitz. Schloss Pillnitz werd veel gebruikt als zomerresidentie. Daarnaast was Schloss Pillnitz het decor voor het Verdrag van Pillnitz in 1791 waar het Heilige Roomse Rijk en Pruissen beloofden Lodewijk XVI te steunen in de strijd tegen de Franse Revolutie.
Lees verder

In de voetsporen van Caspar David Friedrich

    14 september
In de voetsporen van Caspar David Friedrich

Tekst Margriet van der Heijden Foto’s Margriet van der Heijden & David Veldman

Net onder Dresden kronkelt de Elbe door een sprookjesachtig landschap van tafelbergen, zandsteenkliffen en basaltkegels: de Sächsische Schweiz. Sinds de achttiende eeuw is de woeste schoonheid van dit gebied een inspiratiebron voor kunstenaars. Via de Malerweg, die in 2006 is uitgezet en een jaar later werd uitgeroepen tot mooiste wandelroute van Duitsland, volgen wij de kunstenaars in hun voetsporen.

Lees verder

Schloss Rochlitz

    15 augustus
Schloss Rochlitz

In het westen van de Duitse stad Rochlitz ligt het prachtige Schloss Rochlitz. Rochlitz ligt in het district Mittelsachsen dat onderdeel uitmaakt van de Duitse deelstaat Saksen. In de tweede helft van de 10e eeuw werd er op deze plek een burcht opgericht, die in 1143 door de markgraaf van Meißen uit is gebouwd tot een kastelencomplex.
Lees verder