Saksen is een deelstaat in het oosten van Duitsland.  In de vroege middeleeuwen was het een hertogdom en ondervond daarna vele perikelen wat gepaard ging met vele regeringsvormen.Wat bewaard bleef waren de 800px-Dresden._Zwinger_&_Sophienkirche._-_Detroit_Publishing_Cokastelen in Saksen, die bezoekers herinneren aan de rijke geschiedenis. Denk hierbij aan de Zwinger, een paleizencomplex in Dresden. August de Sterke gaf aan het begin van de 18e eeuw opdracht tot het bouwen van het imposante complex. Een beeld van Hercules, een Nymphenbad en een indrukwekkende galerie konden daarbij niet ontbreken. Lees hier meer over de Zwinger en de andere prachtige kastelen die Saksen te bieden heeft.

Fort Dresden

    22 juni
Fort Dresden

Naast de Residenzschloss Dresden heeft de stad nog een kasteel, namelijk de Festung Dresden. Dit fort werd in de middeleeuwen gebouwd om de stad te beschermen en artillerievuur te weerstaan. Het fort is geïnspireerd op een Italiaanse fortificatie stijl van een bastion. Tegenwoordig zit in het fort een museum voor de stadsgeschiedenis van Dresden en haar fortificaties.

Lees verder

Residenzschloss Dresden

    8 juni
Residenzschloss Dresden

Dit koninklijke paleis in de hoofdstad van Saksen, Dresden, heeft een meer dan 800 jaar oude geschiedenis. Het paleis werd in de middeleeuwen gebouwd en was in bezit van de adellijke familie Wettin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis zwaar beschadigd door bombardementen, net als de rest van de stad. Nu huisvest het paleis meerdere musea, waaronder de Grünes Gewölbe en een grote collectie kunststukken.

Lees verder

Schloss Freudenstein

    25 mei
Schloss Freudenstein

Schloss Freudenstein in de stad Freiberg (Saksen) bewaard niet alleen nationale schatten maar ook een grote collectie mineralen. Daarnaast is de Technische Universiteit Freiberg gevestigd in de middeleeuwse burcht. Schloss Freudenstein werd in 1168 gebouwd om de zilvermijnen van Freiberg te beschermen. Naderhand kreeg het kasteel allerlei andere functies, zoals een opvanghuis en museum.

Lees verder

Schloss Hartenfels

    11 mei
Schloss Hartenfels

Schloss Hartenfels is een prachtig renaissancekasteel in stad Torgau in Saksen Duitsland. Het kasteel was onderdeel van de familie Wettin en werd bewoond door keurvorst Frederick II van Saksen. Het kasteel kenmerkt zich door zijn rijke protestantse geschiedenis. De kasteelkerk was namelijk de eerste protestantse kerk van Europa.

Lees verder

Burcht Hohnstein

    27 april
Burcht Hohnstein

De middeleeuwse Burcht Hohnstein ligt in het oosten van Duitsland in de deelstaat Saksen, midden in het Nationale park Saksisch Zwitserland. Burcht Hohnstein was jarenlang in het bezit van de Bohemers maar werd later een jeugdgevangenis. In de Tweede Wereldoorlog bood het plaats aan duizenden krijgsgevangenen. Lees hieronder een korte geschiedenis van Burcht Hohnstein.

Lees verder

Albrechtsburg Meissen

    13 april
Albrechtsburcht Meissen

De Albrechtsburg Meissen wordt ook wel de ‘Acropolis van Meissen’ genoemd. De in 1471 gebouwde Albrechtsburg in de stad Meissen is een waar spektakel voor het oog. De burcht is het eerste kasteel in Duitsland dat is gebouwd als residentie en niet als militaire vesting. Daarmee werd het de ‘trendsetter’ voor kastelen in heel Europa.

Lees verder

Burcht Stolpen

    25 maart
Burg Stolpen

Burcht Stolpen in Saksen heeft in het verleden vele gedaanteverwisselingen ondergaan. Zo was de burcht eerst in de middeleeuwen een bisschoppelijke residentie, vervolgens een paleis en daarna een fort in de renaissance. Toch heeft de burcht een echt middeleeuws uiterlijk door de gotische elementen. Een van de opmerkelijkste zaken aan de burcht, is dat het op vulkanisch gesteente is gebouwd.

Lees verder

Schlosserlandkaart geeft 10 dagen onbeperkt entree

    18 maart
Burg Stolpen

‘Reis als een prins door Saksen en betaal als bedelknaap’

Ruim 800 jaar regeerde het vorstenhuis van Wettin over Saksen. De vrouw van Willem van Oranje, Anna van Saksen, was een prinses uit dit geslacht. Veel van hun imposante bouwwerken bestaan nog altijd. Ze worden in topconditie gehouden door Schlosserland Sachsen. Deze overheidsorganisatie beheert ruim 40 toplocaties. Het mooie is dat je ze allemaal heel voordelig, 10 dagen lang, onbeperkt kunt bezoeken met de ‘Schlosserlandkaart’.

Lees verder