Saksen is een deelstaat in het oosten van Duitsland.  In de vroege middeleeuwen was het een hertogdom en ondervond daarna vele perikelen wat gepaard ging met vele regeringsvormen.Wat bewaard bleef waren de 800px-Dresden._Zwinger_&_Sophienkirche._-_Detroit_Publishing_Cokastelen in Saksen, die bezoekers herinneren aan de rijke geschiedenis. Denk hierbij aan de Zwinger, een paleizencomplex in Dresden. August de Sterke gaf aan het begin van de 18e eeuw opdracht tot het bouwen van het imposante complex. Een beeld van Hercules, een Nymphenbad en een indrukwekkende galerie konden daarbij niet ontbreken. Lees hier meer over de Zwinger en de andere prachtige kastelen die Saksen te bieden heeft.

Schloss Freudenstein

    25 mei
Schloss Freudenstein

Schloss Freudenstein in de stad Freiberg (Saksen) bewaard niet alleen nationale schatten maar ook een grote collectie mineralen. Daarnaast is de Technische Universiteit Freiberg gevestigd in de middeleeuwse burcht. Schloss Freudenstein werd in 1168 gebouwd om de zilvermijnen van Freiberg te beschermen. Naderhand kreeg het kasteel allerlei andere functies, zoals een opvanghuis en museum.

Lees verder

Schloss Hartenfels

    11 mei
Schloss Hartenfels

Schloss Hartenfels is een prachtig renaissancekasteel in stad Torgau in Saksen Duitsland. Het kasteel was onderdeel van de familie Wettin en werd bewoond door keurvorst Frederick II van Saksen. Het kasteel kenmerkt zich door zijn rijke protestantse geschiedenis. De kasteelkerk was namelijk de eerste protestantse kerk van Europa.

Lees verder

Burcht Hohnstein

    27 april
Burcht Hohnstein

De middeleeuwse Burcht Hohnstein ligt in het oosten van Duitsland in de deelstaat Saksen, midden in het Nationale park Saksisch Zwitserland. Burcht Hohnstein was jarenlang in het bezit van de Bohemers maar werd later een jeugdgevangenis. In de Tweede Wereldoorlog bood het plaats aan duizenden krijgsgevangenen. Lees hieronder een korte geschiedenis van Burcht Hohnstein.

Lees verder

Albrechtsburg Meissen

    13 april
Albrechtsburcht Meissen

De Albrechtsburg Meissen wordt ook wel de ‘Acropolis van Meissen’ genoemd. De in 1471 gebouwde Albrechtsburg in de stad Meissen is een waar spektakel voor het oog. De burcht is het eerste kasteel in Duitsland dat is gebouwd als residentie en niet als militaire vesting. Daarmee werd het de ‘trendsetter’ voor kastelen in heel Europa.

Lees verder

Burcht Stolpen

    25 maart
Burg Stolpen

Burcht Stolpen in Saksen heeft in het verleden vele gedaanteverwisselingen ondergaan. Zo was de burcht eerst in de middeleeuwen een bisschoppelijke residentie, vervolgens een paleis en daarna een fort in de renaissance. Toch heeft de burcht een echt middeleeuws uiterlijk door de gotische elementen. Een van de opmerkelijkste zaken aan de burcht, is dat het op vulkanisch gesteente is gebouwd.

Lees verder

Schlosserlandkaart geeft 10 dagen onbeperkt entree

    18 maart
Burg Stolpen

‘Reis als een prins door Saksen en betaal als bedelknaap’

Ruim 800 jaar regeerde het vorstenhuis van Wettin over Saksen. De vrouw van Willem van Oranje, Anna van Saksen, was een prinses uit dit geslacht. Veel van hun imposante bouwwerken bestaan nog altijd. Ze worden in topconditie gehouden door Schlosserland Sachsen. Deze overheidsorganisatie beheert ruim 40 toplocaties. Het mooie is dat je ze allemaal heel voordelig, 10 dagen lang, onbeperkt kunt bezoeken met de ‘Schlosserlandkaart’.

Lees verder

Slot Colditz

    15 maart
Slot Colditz

Slot Colditz is een kasteel in de buurt van Dresden en Leipzig. Het is beroemd geworden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, toen de vesting gebruikt werd om lastige krijgsgevangenen voor langere tijd op te sluiten. 

Lees verder

Burcht Kriebstein

       6 maart
Burcht Kriebstein

Burcht Kriebstein bij de stad Mittweida is naar zeggen een van de mooiste kastelen in Saksen (Duitsland). Deze echte ridderburcht gelegen bij de steden Dresden en Leipzig, ligt naast de rivier Zschopau en torent boven het landschap uit. Burcht Kriebstein geeft hierdoor een machtige indruk af en benadrukt de rijke historie van de kastelen in Saksen.

Lees verder