Saksen is een deelstaat in het oosten van Duitsland.  In de vroege middeleeuwen was het een hertogdom en ondervond daarna vele perikelen wat gepaard ging met vele regeringsvormen.Wat bewaard bleef waren de 800px-Dresden._Zwinger_&_Sophienkirche._-_Detroit_Publishing_Cokastelen in Saksen, die bezoekers herinneren aan de rijke geschiedenis. Denk hierbij aan de Zwinger, een paleizencomplex in Dresden. August de Sterke gaf aan het begin van de 18e eeuw opdracht tot het bouwen van het imposante complex. Een beeld van Hercules, een Nymphenbad en een indrukwekkende galerie konden daarbij niet ontbreken. Lees hier meer over de Zwinger en de andere prachtige kastelen die Saksen te bieden heeft.

Schloss Pillnitz

    15 september
Schloss Pillnitz

In het oosten van de Saksische stad Dresden, in het voormalig plaatsje Pillnitz, ligt Schloss Pillnitz. Schloss Pillnitz werd veel gebruikt als zomerresidentie. Daarnaast was Schloss Pillnitz het decor voor het Verdrag van Pillnitz in 1791 waar het Heilige Roomse Rijk en Pruissen beloofden Lodewijk XVI te steunen in de strijd tegen de Franse Revolutie.
Lees verder

In de voetsporen van Caspar David Friedrich

    14 september
In de voetsporen van Caspar David Friedrich

Tekst Margriet van der Heijden Foto’s Margriet van der Heijden & David Veldman

Net onder Dresden kronkelt de Elbe door een sprookjesachtig landschap van tafelbergen, zandsteenkliffen en basaltkegels: de Sächsische Schweiz. Sinds de achttiende eeuw is de woeste schoonheid van dit gebied een inspiratiebron voor kunstenaars. Via de Malerweg, die in 2006 is uitgezet en een jaar later werd uitgeroepen tot mooiste wandelroute van Duitsland, volgen wij de kunstenaars in hun voetsporen.

Lees verder

Schloss Rochlitz

    15 augustus
Schloss Rochlitz

In het westen van de Duitse stad Rochlitz ligt het prachtige Schloss Rochlitz. Rochlitz ligt in het district Mittelsachsen dat onderdeel uitmaakt van de Duitse deelstaat Saksen. In de tweede helft van de 10e eeuw werd er op deze plek een burcht opgericht, die in 1143 door de markgraaf van Meißen uit is gebouwd tot een kastelencomplex.
Lees verder

Slot Colditz

    15 juli
Slot Colditz

Slot Colditz is een kasteel in de buurt van Dresden en Leipzig. Het is beroemd geworden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, toen de vesting gebruikt werd om lastige krijgsgevangenen voor langere tijd op te sluiten. 

Lees verder

Festung Königstein

    20 juni
Festung Königstein

Festung Königstein ligt in het Saksen gebied vlakbij Dresden, op een rotsplateau op een bergtop boven het stadje Königstein aan de Elbe. Het is één van de grootste vestingen bovenop een berg in Europa. De vesting heeft meer dan 50 gebouwen, sommige ouder dan 400 jaar. De muur van de vesting is 1800 meter lang en 42 meter hoog.
Lees verder

Win een overnachting in een kasteel

Win een overnachting in een kasteel

Winactie tot 15-7-2016. Wil jij een overnachting in een kasteel winnen? Die onvergetelijke belevenis kun je nu meemaken. Zeer recent gerenoveerd is Schloss Purschenstein in het Ertsgebergte. Dit kasteel biedt modern comfort in een historische setting. Maak nu kans op deze droom overnachting!

Lees verder