Komend nummer van Geschiedenis Magazine

Dit nummer verschijnt omstreeks [datum]! Wil je dit nummer niet missen? Neem dan voor donderdag [datum] 16.00 uur een abonnement! Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Geschiedenis Magazine voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én cadeaus t.w.v. € 75,80

1692: heksenjacht in dorpen bij Boston

In 1692 woedde in dorpen rond Boston een heksenjacht. Het begon met een aantal tienjarige meisjes die ineens raadselachtige toevallen kregen. Zelf beweerden ze dat ze behekst waren. Ze waren niet te beroerd de boosdoeners ook aan te wijzen: mannen en vrouwen uit hun eigen dorp, soms hun eigen familieleden. Tijdens de tientallen processen die volgden demonstreerden de meisjes voor de rechtbank dat de duivel en zijn handlangers hen van een afstand bestuurden.

Britse soldaten WOI weigeren te sterven als maagd

De loopgraven en seks… het is niet de eerste associatie die opkomt. Voor veel Britse soldaten aan het westelijk front tijdens de Eerste Wereldoorlog lag dit anders. Wanneer zij niet doodden of gedood werden, gingen veel tommy’s op zoek naar een vrouw. De oorlog betekende een bevrijding uit de strakke seksuele moraal. De vrouwen van Noord-Frankrijk en België hadden zo hun eigen redenen om op hun avances in te gaan, ontdekte Geschiedenis Magazine in nieuw onderzoek naar de ervaringen van de soldaten en hun liefjes.

Keizer Trajanus deed alles goed

Keizer Trajanus ontving een wel heel bijzonder eerbetoon. Na 114 mocht hij zich Optimus noemen, ‘de beste vorst’. Waarom was Trajanus zo’n goede keizer?

Vrijheidsstrijder of onderdrukker?

Paul Kruger (1825-1902) verdedigde als president van Transvaal zijn land tegen de Britse imperialisten. In Nederland maakte dat hem tot een held. Maar hoe kwam hij aan dat land?

1922: Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië, in opvang van het Amerikaanse Rode Kruis.

Bootjes vluchtelingen bij de Griekse eilanden in 1914

Ze staan op ieders netvlies: de vluchtelingen op de Griekse eilanden voor de Turkse westkust. Kleumend in de rij voor een maaltijd, op berichten wachtend in hun besneeuwde provisorische onderkomens. Hier, op Lemnos, Lesbos, Chios, Rhodos en Kos, baande de vluchtelingenstroom uit Syrië zich vorig jaar om deze tijd voor het oog van de camera’s een weg naar Europa. In de berichtgeving over de vluchtelingencrisis kwam nooit naar voren dat gelijksoortige taferelen zich op precies deze plek al vaker hadden afgespeeld.

Het Wilde Westen, hoe was het echt?

We kennen het Wilde Westen vooral uit films en boeken. Maar hoe was het er echt? Geschiedenis Magazine duikt in de wereld van revolverhelden, cowboys en indianen.

‘Echte wilden’!

Met een virtuoos gevoel voor theater bracht Buffalo Bill vanaf 1883 in zijn rondtrekkende show het Wilde Westen tot leven. Hij was de eerste die in opeenvolgende scènes in een grote centrale arena met tribunes eromheen oorlogen met indianenstammen naspeelde. In ‘Buffalo Bill’s Wild West’ verloren ze altijd. Geschiedenis Magazine gaat terug naar die tijd, toen het publiek steevast juichte als er indianen op het toneel gescalpeerd werden en zich nog argeloos vergaapte aan halfnaakte ‘natuurmensen’ in kooien.

Liefdesverdriet –

Kun je onwel worden van liefde? Jazeker, dacht bijvoorbeeld de Franse dokter Jacques Ferrand. Zijn Erotomania uit 1623 was een compendium vol middeltjes tegen overmatige liefde, waaronder aderlaten en een klysma van hennepzaadjes. Geschiedenis Magazine gaat terug naar de tijd dat liefde en lust tot het terrein van de dokters behoorden.

Scheid het uit!

Zweet, urine, braaksel, poep… Geschiedenis Magazine bespreekt de medische opvattingen in de 18de eeuw over de noodzakelijke balans tussen inname en uitscheiding.
Dokters hadden grote aandacht voor alles wat de patiënt eet, drinkt én uitscheidt. Als ze een regimen voorschreven, was dit vaak omvattender dan een dieet. Minstens zo belangrijk voor een gezonde levensstijl was tekorten bijvullen en overvloedigheid ledigen. Regels voor het eten van bepaalde voedingsmiddelen, gedrag en het lozen van lichaamssappen liepen naadloos in elkaar over. Het ging om de balans.

Gezond leven sinds de Middeleeuwen

Wie denkt dat we pas recent geobsedeerd zijn door gezond eten en leven, vergist zich. Al in de Middeleeuwen vonden adviezen over gezondheid én een gelukkig leven gretig aftrek. Een mini-special over matigheid voor monniken en honing als remedie tegen melancholie.

Parijs in opstand, rechtse greep naar de macht, 1934

In de jaren dertig roerden extreem-rechtse groeperingen zich in heel Europa. Ook in Frankrijk. Daar kwam het in 1934 bijna tot een staatsgreep.

En verder…
– De kwestie: in elk nummer vraagt Maurice Blessing twee historici om stelling te nemen in een actuele kwestie
– Verzet tegen een wrede kolonisator in Namibië
– De laatste Quagga sterft in Artis