luther2kopieIn 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Luther de 95 stellingen (al dan niet) vastspijkerde op de deuren van de kerk in Wittenberg. Het vormde het begin van een revolutie in het religieus denken in Duitsland, Rome en de rest van Europa. In de aanloop naar 2017 publiceert de redactie verscheidene artikelen over de Reformatie en haar hoofdpersoon.

 

Zo onderzoeken we onder ander of Maarten Luther nu een rebel was of niet, bezoeken verschillende ‘Luthersteden’, vatten de 95 stellingen voor je samen en publiceren allerlei boeiende biografieën van vijanden en vrienden van de reformator. Natuurlijk houden we je ook op de hoogte van mooie tentoonstellingen, evenementen en bezienswaardigheden rondom dit bijzondere jubileum.

Johannes Hus: voorbeeld voor Luther

Johannes Hus: voorbeeld voor Luther

Themamaand Helden – Vroeg in zijn loopbaan kwam Maarten Luther in aanraking met het werk van Johannes Hus (1369-1415). De ideeën van Hus kwamen voor een groot deel overeen met die van Luther, hoewel deze 100 jaar eerder waren opgetekend. Luther kon het onrecht dat Hus was aangedaan niet accepteren: “Ik kan niet begrijpen om welke reden ze deze grote man hebben verbrand, hij die de geschriften met zoveel gewicht en vaardigheid uitlegde”.

Lees verder

De jonge jaren van Maarten Luther

De jonge jaren van Maarten Luther

Maarten Luther staat, natuurlijk, bekend om zijn rol in de Reformatie. Zijn meest bekende wapenfeit is ongetwijfeld het spijkeren van zijn 95 stellingen op de slotkapel te Wittenberg in 1517. Over zijn jeugd is minder informatie bekend. Wat voor leven leidde Luther eigenlijk voor hij monnik werd? Lees verder

Maarten Luther: het leven voor de reformatie

Maarten Luther

Maarten LutherVoordat Maarten Luther 95 stellingen op de slotkapel nagelde en door paus Leo X geëxcommuniceerd werd, was hij een doodgewone monnik. Hoe was zijn leven als monnik voordat hij de kerk veranderde?
Lees verder

Oudste Lutherse gemeente: Zo kwam het lutheranisme naar Nederland

Oudste Lutherse gemeente: Zo kwam het lutheranisme naar Nederland

Maarten LutherIn 1517 nagelde Maarten Luther 95 stellingen op de poort van de slotkapel in Wittenberg. Drie jaar later, in 1520, ontstond in Nederland de eerste Lutherse gemeente. Hoe ging dit zo snel?

Lees verder

Luther als jonker Jörg op de Wartburg

Wartburg

Maarten Luther wordt gezien als de grote hervormer van de katholieke kerk, maar de reformatie ging niet zonder slag of stoot. Met gevaar voor eigen leven hervormde Luther de kerk. Luther dook onder op de Wartburg.
Lees verder

Luther: deze voorstellingen mag je niet missen!

Luther Wittenberg

Dit jaar leven we toe naar vijfhonderd jaar reformatie in 2017. Het jubileum biedt een mooie gelegenheid om een lutherreis te boeken om op onderzoek te gaan naar het leven van Maarten Luther. De volgende tentoonstellingen over Luther mMaarten Lutherag je zeker niet missen!
Lees verder

Matthias Flacius, de sterke aanhanger van Luther

Matthias Flacius, de sterke aanhanger van Luther

Maarten Luther is de bekendste hervormer, maar hij was niet de enige die het oneens was met de katholieke kerk. Luther had veel volgelingen en na zijLuther foton dood bleven andere hervormers zich inzetten om de kerk te hervormen. Een van die andere hervormers is Matthias Flacius Illyricus, geboren in wat vandaag de dag Kroatië is.
Lees verder

3 verschillen tussen Luther en Calvijn

Luther Calvijn

De kerkhervormers Maarten Luther en Johannes Calvijn worden vaak in een adem met elkaar genoemd. Beide heren vonden dat de katholieke kerk op de schop moest, maar ze waren het niet eens over de manier waarop. IsGeschiedenis zet drie verschillen op een rij.
Lees verder