Geen afbeelding beschikbaar

21 december jarig: Thomas Sankara

“Hoewel revolutionairen als individuen vermoord kunnen worden, kunnen ideeën nooit gedood worden” zijn Thomas Sankara’s woorden een week voordat hij wordt afgezet als president van Burkina Faso en om het leven komt. Zijn activiteiten als revolutionair en als communistisch leider van het West-Afrikaanse land leveren hem zelfs de bijnaam ‘Afrikaanse Che Guevara’ op. Thomas Sankara werd geboren op 21 december 1949 in Yako in het voormalige Franse Opper-Volta.

Thomas Sankara was de zoon van de gendarme Sambo Sankara en zijn vrouw Marguerite Sankara. Hij kreeg op de middelbare school al een korte militaire training, waarna hij op 19-jarige leeftijd het leger in ging. In een trainingskamp op Madagascar kwam hij voor het eerst in aanraking met de werken van Karl Marx en Vladimir Lenin die een grote invloed uitoefenden op de jonge Sankara.

Na zijn terugkeer in Opper-Volta vocht Sankara in een grensconflict met Mali, waarna hij een bekend figuur en lid van een groep communistische officieren werd. Begin jaren ’80 werd hij aangesteld als staatssecretaris voor Informatie en op 4 augustus 1983 werd Sankara tijdens een coup d’état, die georganiseerd werd door Blaise Compaoré, op 33-jarige leeftijd president van Opper-Volta.

Sankara voerde als president meteen een groot aantal hervormingen door. Zo verkleinde hij de macht van de stamhoofden en gaf hij het land terug aan de boeren, verlaagde hij de salarissen van ambtenaren en kwam hij op voor de rechten van vrouwen. Een jaar na het aanvaarden van het presidentschap veranderde Sankara de naam van het land van Opper-Volta naar Burkina Faso, wat ‘het land van eerlijke mensen’ betekent.

Sankara keerde zich tijdens zijn presidentschap ook tegen het, in zijn ogen, neokolonialisme van Frankrijk en andere Europese landen. Met de woorden ‘diegene die je voedt, controleert je’ weigerde hij om ontwikkelingshulp aan te nemen en zorgde hij ervoor dat Burkina Faso zelfvoorzienend werd. Zijn politieke veranderingen zorgden er echter voor dat Sankara veel vijanden maakte. Hij werd op 15 oktober 1987 bij een nieuwe staatsgreep die georganiseerd werd door de, door de Fransen gesteunde, voormalige collega van Sankara, Blaise Compaoré, vermoord.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!