Al-Nuri-moskee opgeblazen

Volgens het Iraakse leger heeft IS de al-Nuri-moskee in Mosul opgeblazen. IS zelf wijst naar de Amerikanen. Drie jaar geleden, in 2014, riep IS-leider al-Baghdadi er nog het kalifaat uit. Volgens sommigen wilde hij de moskee toen al vernietigen maar stak de lokale bevolking er een stokje voor. De moskee, bekend om zijn schuine minaret (‘de gebochelde’), werd gebouwd in de 12e eeuw door een Turkse krijgsheer.

Nur ad-Din, telg uit de Zengi dynastie (1127-1250), regeerde tussen 1146 en 1174 over grote delen van de Levant, waaronder Syrië. Zijn doel was om heel het gebied tussen de Nijl en de Eufraat te verenigen en de kruisvaarders zoveel mogelijk terug te dringen.

Gebrek aan eenheid

Het was moeilijk om de verschillende volken en staten in de regio te verenigen door beroep te doen op hun afkomst, aangezien Nur ad-Din zelf van Turkse afkomst was en zijn gevolg voornamelijk uit Koerden bestond. In Egypte konden de Sjiitische machthebbers, de grote groep Soennieten en de Armeense bekeerlingen ook niet allemaal door één deur. Religie bood uitkomst; Nur-ad-Din stimuleerde het voeren van een Jihad tegen de christelijke veroveraars.

Kruisvaarders en Egypte

Ondanks de verdeeldheid lukte het Nur ad-Din om de kruisvaarders terug te dringen. De Tweede Kruistocht (1147-1149) mislukte faliekant en de Kruisvaardersstaten slonken in omvang. Nur ad-Din nam Edessa in en halveerde het vorstendom Antiochië. Zijn poging Egypte in te nemen was minder succesvol. De generaal die hij naar het zuiden stuurde om zijn bondgenoten te helpen maakte van de situatie gebruik om zelf de macht te grijpen. Nur ad-Din overleed voordat hij zelf Egypte kon binnenvallen. De opvolger van de opstandige generaal was de befaamde Saladin, die al snel na Nur ad-Din’s dood zijn doel zou verwezenlijken: het verenigen van het gebied van Egypte tot Syrië en het bedwingen van de christelijke staten.

Einde van de Al-Nuri moskee

Volgens een Arabische kroniek liet Nur ad-Din de moskee bouwen in het jaar 1172 vlak voor zijn dood. De moskee is sindsdien verschillende keren gerenoveerd. Volgens ooggetuigen vormden inwoners een menselijke ketting om de moskee om haar verwoesting door IS te voorkomen. De inspanningen van de lokale bevolking ten spijt is de moskee nu toch vernietigd.

<h3>Bronnen:</h3>
Rosenwein, B. (2009) <em>A Short History of the Middle Ages</em> - third edition (University of Toronto Press)

Shatzmiller, M. (ed.) (1993) <em>Crusaders and Muslims in Twelfth-Century Syria</em> (Brill)

http://www.volkskrant.nl/buitenland/iraakse-leger-is-blaast-moskee-op-wa...

Kariml, Ammar; Mojon, Jean-Marc. <a href="http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Jul-31/265532-in-mosul... target="_blank">'In Mosul, resistance against ISIS rises from city’s rubble'</a>. 31 juli 2014. The Daily Star: Lebanon, retrieved 31 July 2014

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.