Amerikaanse presidenten 1789-1825

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elk weekend aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers?

1. George Washington (1789-1797)1 washington

George Washington werd geboren op 22 februari 1732 in Westmoreland County in Virginia. Hij was afkomstig uit een vooraanstaande plantersfamilie en genoot een opleiding tot landmeter en militair. In 1743, toen George 11 jaar oud was, overleed zijn vader en korte tijd later verhuisde hij naar het familielandgoed in Virginia, Mount Vernon. Negen jaar later overleed ook zijn halfbroer Lawrence, waardoor George op 20-jarige leeftijd eigenaar werd van het landgoed.

 

2 adams2. John Adams (1797-1801)

John Adams werd geboren op 30 oktober 1735 in Baintree in Massachusetts als zoon van een boerenfamilie. Na zijn rechtenstudie aan Harvard begon de boerenzoon zijn carrière als onderwijzer en advocaat in Boston. Toen Adams 29 jaar was, stapte hij in het huwelijksbootje met de 20-jarige Abigail Smith en het echtpaar kreeg zes kinderen. Eén van hen, John Quincy, werd in navolging van zijn vader, de zesde president van de Verenigde Staten.

 

3. jefferson3. Thomas Jefferson (1801-1809)

Thomas Jefferson werd geboren op 13 april 1743 op de Stockwell Plantage in Virginia. Toen hij zeventien jaar was ging hij studeren aan het William-and-Mary College, waarna hij in 1767 toetrad tot de rechtbank van Virginia. Vijf jaar later trouwde hij met Martha Wayles Skelton (1748-1782) en ze kregen zes kinderen, waarvan er vier stierven voordat ze de leeftijd van drie jaar bereikten.

 

 

4. James_Madison4. James Madison (1809-1817)

James Madison werd geboren op 16 maart 1751 als oudste van 12 kinderen in Virginia. Zijn ouders, kolonel James Madison sr. en Eleanor Nellie Conway, hadden een tabaksplantage in Orange Country. Toen hij achttien jaar oud was, ging hij geschiedenis en rechten studeren aan de Princeton-universiteit. Tijdens zijn studententijd kwam hij in contact met studenten met revolutionaire ideeën en werd hij lid van de American Whig Society. Zijn studie ging voortvarend en na twee jaar behaalde hij zijn academische graad.

 

5. James_Monroe_025. James Monroe (1817-1825)

James Monroe werd geboren op 28 april 1758 in Westmoreland in Virginia. Hij had een Schotse vader Spence Monroe en een Welsh moeder Elizabeth Jones Monroe. Hij groeide op ten tijde van de Onafhankelijkheidsoorlog in Amerika. Toen Monroe zestien jaar oud was besloot hij, nadat zijn vader plotseling overleed, te stoppen met zijn studie aan het William-and-Mary College, en zich aan te melden bij het leger.

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!