Amerikaanse presidenten (1825-1845)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elk weekend aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers?


6. John Quincy Adams (1825-1829)

450px-John_Quincy_Adams_by_George_Caleb_Bingham_(detail),_c._1850_after_1844_original_-_DSC03235John Quincy Adams (1825-1829) werd op 11 juli 1767 geboren in Baintree, Massachusetts. Hij was klein, had een doordringende blik, een spitse neus en had de ambitie om een groot dichter te worden. Aan de ontbijttafel las hij geregeld uit de werken van Sallustius of Plutarchus. Zijn ouders, John Adams, de tweede president van de Verenigde Staten, en Abigail Smith, zagen geen heil in deze ambitie. Zij zagen voor hun zoon eerder een carrière in de diplomatie weggelegd. Een pad dat zijn vader vóór hem had bewandeld.

7. Andrew Jackson (1829-1837)

Andrew Jackson (1829-1837) was lang, mager, had een hoekig gezicht, doordringende, staalblauwe ogen, een groot litteken in zijn gezicht en zandkleurig haar dat hij kamde tot een kuif. De zevende president, door zijn opponenten ook wel ‘King Andrew the First’ genoemd, werd geboren op 15 maart 1767 in Waxhaw in South Carolina. Al op jonge leeftijd verloor hij beide ouders. Zijn vader stierf voor zijn geboorte, zijn moeder toen hij veertien jaar oud was.

 

8. Martin van Buren (1837-1841)
Martin_Van_Buren_by_George_Peter_Alexander_Healy_(detail),_1864_-_DSC03203Martin van Buren was een kleine, gedrongen man met diepblauwe ogen. Hij had rood haar wat hem de naam ‘The Red Fox of Kinderhook’ opleverde. De optimistisch ingestelde, vrolijke man werd geboren op sinterklaasavond, 5 december 1782, in Old Kinderhood, een Nederlands talig voorstadje van New York. Hij was de eerste in de lijst presidenten die als Amerikaanse staatsburger ter wereld kwam. De staatshoofden voor hem waren namelijk geboren voordat de onafhankelijkheidsverklaring was getekend en daarmee formeel Britse onderdanen geweest.

9. William Henry Harrison (1841)

James_Reid_Lambdin_-_William_Henry_Harrison_-_Google_Art_ProjectWilliam Henry Harrison was een magere man met dun bruin haar, een lang gezicht, dichtbij elkaar liggende ogen, dunne lippen en van gemiddelde lengte, maakte naam doordat hij tot aan president Ronald Reagan (1981-1989) de oudste man was die als president werd geinaugureerd, de kortst zittende president uit de geschiedenis was en de langste inaugurele rede ooit hield.

 

10. John Tyler (1841-1845)

479px-George_Peter_Alexander_Healy_-_Portrait_of_John_Tyler_(1859)_-_Google_Art_ProjectJohn Tyler werd geboren op 29 maart 1790 in een aristocratische familie uit Virginia van Engelse origine. Zijn vader had een plantage ‘Greenway’ en was een groot bewonderaar van de politiek van Thomas Jefferson, de derde president van het land. Op jonge leeftijd leerde zijn vader hem de viool te bespelen: zijn favoriete nummer was ‘Home sweet home’. Na zijn middelbare schooltijd ging hij studeren aan het William and Mary college in Williamsburg. Tijdens zijn studie gaf hij de voorkeur aan economie en ‘The Wealth of Nations’ van Adam Smith zette hem aan het nadenken.

<h3>Afbeeldingen:</h3>
Pixabay.com <a href="https://pixabay.com/nl/presidenti%C3%ABle-2016-amerikaanse-vlag-1311753/" target="_blank">Amerikaanse vlag</a>

commons.wikimedia.org <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_Quincy_Adams_by_George_Cale...(detail),_c._1850_after_1844_original_-_DSC03235.JPG" target="_blank">John Quincy Adams</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andrew_Jackson.jpg" target="_blank">Andrew Jackson</a>, <a href="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Martin_Van_Buren_by_...(detail),_1864_-_DSC03203.JPG" target="_blank">Martin van Buren</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:James_Reid_Lambdin_-_William_Hen... target="_blank">William Henry Harrison</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:George_Peter_Alexander_Healy_-_P...(1859)_-_Google_Art_Project.jpg" target="_blank">John Tyler</a>

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.