Angkor in Cambodja

Werelderfgoed - De UNESCO Werelderfgoedlijst telt 1052 werelderfgoederen verspreid over 165 landen. Hiervan zijn 814 cultuurerfgoederen, 203 natuurerfgoederen en 35 gemengde erfgoederen. In Nederland staan onder andere de Waddenzee en molens bij Kinderdijk op de lijst. In deze rubriek behandelen we de enkele werelderfgoederen van over de hele wereld. Deze week; Angkor in Cambodja.

Erfgoed in Cambodja

Samen met de tempel Preah Vihear is Angkor een van de Cambodjaanse nummers op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebied behoort tot de Cambodjaanse provincie Siem Reap en bevat veel ruïnes en oude tempels uit de periode van het Khmerrijk (802-1431). Ankor werd in 1992 opgenomen in de lijst en is vooral bekend vanwege de grote tempel Angkor Wat. De reden om het Angkor complex op te nemen door de Unesco was vooral de Khmer kunst die vertegenwoordigd wordt in het complex. Deze heeft een grote invloed gehad op Zuidoost-Azië, zowel politiek als cultureel. Een van de weinige dingen die nog over is van de Khmertijd is dit tempelcomplex.

Gebied Angkor

Angkor betekend in het Khmer ‘Heilige stad’. De eerste stad in dit gebied werd in 889 onder koning Yasodharapura gesticht. In de 500 jaar daarna werden steeds nieuwe tempels en steden gebouwd, die ook vaak hoofdstad van het Khmer-rijk werden. Dit Khmerrijk strekte zich uit over Cambodja, Vietnam, Laos en Thailand. Het gebied dat als werelderfgoed wordt gekenmerkt is 400 km2 groot en bevat de tempel Angkor Wat en de Bayon Tempel.

Angkor Wat

De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145 in de regeerperiode van Suryavarman II. De tempel is de grootste etagepiramide op het Zuidoost-Aziatische vasteland. Met een oppervlakte van 162 hectares is de tempel ook het grootste religieuze monument ter wereld. Oorspronkelijk was het een hindoetempel maar aan het einde van de twaalfde eeuw transformeerde het langzaam tot een boeddhistische tempel. Het uiterlijk is wel hindoeïstisch gebleven en de tempel geld nu als hoogtepunt van de hoog klassieke stijl van de Khmer architectuur. De tempel symboliseert de hindoeïstische kosmos, bestaande uit vijf pieken op de Berg Meru. De grote toren in het midden van het complex vertegenwoordigd het huis van de goden en de vier kleinere torens de continenten en de oceanen.

Angkor Thom en Bayon tempel

Naast Angkor Wat is Angkor Thom het tweede grote complex. Deze ommuurde stad met slotgracht werd in 1177 gesticht door Jayavarman VII. De belangrijkste tempel in dit gedeelte is de Bayon. Deze is, in tegenstelling tot Angkor Wat, aan Boeddha gewijd. Wel heeft de tempel hindoeïstische invloeden zoals de heuvelbouw. De tempel heeft 54 torens waar elk vier gezichten op afgebeeld staan. Onderzoekers denken dat dit gezichten zijn van Boeddha, Jayavarman of Brahma, de hindoeïstische hoofdgoed die vier gezichten heeft. Dit is echter niet met zekerheid te zeggen. Door de grote en bekendheid van het hele complex, wordt het veel door toeristen bezocht en is de tempel Angkor Wat het nationale symbool van Cambodja geworden.

<h3>Bronnen:</h3>
Kunst-en-cultuur.infonu.nl:<a href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/2027-angkor-wat-in-cambod... target="_blank"> Angkor Wat </a>
Unesco.nl: <a href="https://www.unesco.nl/erfgoed/angkor#zoom=3&amp;lat=48.12274&amp;lon=103... target="_blank">Angkor </a>
Kunst-en-cultuur.infonu.nl: <a href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/volkeren/69813-angkor-het-verdwenen-ri... target="_blank">Khmer-rijk </a>
<h3>
Afbeelding</h3>
Pixabay.com:<a href="https://pixabay.com/nl/angkor-thom-angkor-wat-cambodja-1205079/" target="_blank"> Angkor Thom </a>
Wikipedia.org:<a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Khmer-rijk#/media/File:Karta_AngkorWat.PNG" target="_blank"> Khmer rijk </a>
Pixabay.com: <a href="https://pixabay.com/nl/cambodja-ru%C3%AFne-tempel-asia-2139827/" target="_blank">Angkor </a>

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.