Ayatollah Khomeini was verantwoordelijk voor de Iraanse revolutie

Ayatollah Khomeini en de Iraanse Revolutie

Op 7 juni 2017 vond een aanval plaats op het Iraanse parlement en het mausoleum van Ayatollah Khomeini.  Khomeini was in 1978 verantwoordelijk voor de Iraanse Revolutie en het afzetten van de Iraanse sjah. Sindsdien is Iran een republiek, waar de geestelijken het voor het zeggen hebben. Khomeini werd in 1964 verdreven uit Iran na kritiek op de sjah.

Geestelijke opleiding

Ruhollah Musavi Khomeini  werd geboren op 24 september 1902 in Teheran. Op tienjarige leeftijd begon hij aan een islamitische opleiding in de sjiitische stad Qom. Na een succesvolle opleiding werd Khomeini een sjiitische geestelijke. In Iran werd op dat moment een seculier beleid gevoerd door de sjah (koning) Reza Pahlavi. Khomeini had kritiek op de sjah waardoor hij zijn baan aan de universiteit van Qom verloor. Desondanks kreeg hij de titel Ayatollah ( teken van god) en werd hij een van de hoogste geestelijke leiders. Hierdoor kon hij nog meer kritiek uiten op het Iraanse regime. Hij werd in 1963 tien maanden gevangen gezet en vluchtte naar het buitenland.


Titel: Het Gelijk van de Gouden Eeuw - Recht, onrecht en reputatie in de vroegmoderne Nederlanden
Auteur: Judith Pollmann , Hans Cools en Michiel van Groesen
ISBN: 9789087044534
Uitgever: Verloren
Prijs: €17,-


Iraanse revolutie van 1978

Khomeini bleef tijdens zijn ballingschap in Turkije, Irak en Frankrijk kritiek houden op de Iraanse sjahs. Ook had Khomeini kritiek op de VS , die zich met de Iraanse politiek bemoeiden. Uiteindelijk kwam Khomeini in 1978 terug in Iran, waarna vrijwel meteen een revolutie uitbrak. Studenten, intellectuelen en aanhangers van het communisme gingen de straat op om te protesteren tegen de sjah. Eerst eisten de demonstranten alleen vrijlating van de politieke gevangenen en vrijheid van spreken, maar algauw werd de dood van de sjah een belangrijk punt

afbeelding:

Wikipedia.org: Mausoleum Khomeini 

Bronnen:

Isgeschiedenis.nl: Khomeini naar Iran
Nos.nl: Aanval op Iran

Bronnen:

Isgeschiedenis.nl: Khomeini naar Iran
Nos.nl: Aanval op Iran

Afbeelding:

Wikipedia.org: Mausoleum Khomeini 

Ook interessant: 

Landen: 

Religie: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.