België annexeert de Kongo-Vrijstaat

België annexeert de Kongo-Vrijstaat

Op 18 oktober 1908 annexeert België de Kongo-Vrijstaat onder internationale druk. De Belgische koning Leopold II had het gebied in 1885 verkregen. Sindsdien leefde de inheemse bevolking in angst door het schrikbewind dat het koloniale leger voerde. In 1908 ging het gebied verder als Belgisch Kongo en verbeterde de situatie.

Conferentie van Berlijn

Op 11 november 1884 ging de Conferentie van Berlijn van start waarbij vijftien Europese landen en de Verenigde Staten aanwezig waren. De bedoeling van de conferentie was om Afrika eerlijk te verdelen over de verschillende landen. De Belgische koning Leopold II wilde ook graag een gebied in bezit krijgen om zo de status en macht van zijn land te vergroten en er economisch voordeel uit te halen. Aan het einde van de conferentie op 26 februari 1885 kreeg Leopold zijn kolonie, namelijk de Kongo-Vrijstaat.

Schrikbewind

Het koloniale leger, Force Publique, dat bestond uit blanke officieren en Afrikaanse soldaten voerde een waar schrikbewind tegen de inheemse bevolking van het land. Er was sprake van marteling, verkrachting, slavernij, het afhakken van handen en onthoofding. De bevolking van de Kongo-Vrijstaat nam tijdens deze periode fors af door uitbuiting en ziekten. Ook vluchtte een groot deel naar het oerwoud of naar omliggende landen. Leopold gebruikte de kolonie vooral om zijn persoonlijke rijdom te vergroten door bijvoorbeeld het winnen van rubber. De bevolking moest de prijs betalen door middel van het terreurbewind van de Belgische koning.

Annexatie Kong-Vrijstaat

Naarmate er meer bekend werd binnen de internationale gemeenschap over de situatie in Kongo kwam er vanuit alle kanten veel kritiek. Leopold voelde steeds meer druk om de situatie te verbeteren en op 18 oktober 1908 annexeerde de regering van België de Kongo-Vrijstaat. De Belgische staat zou er nu voortaan toezien op de situatie in de kolonie, die nu de naam Belgisch Kongo kreeg.  

Bronnen

-       Kunst-en-cultuur.infonu.nl, Congo-Vrijstaat (1885-1908)  (25-10-2012)

-       Nieuwsbronnen.com, Congo Vrijstaat (1885-1908)

 

Afbeelding

-       Wikimedia Commons, Nsala of Wala in Congo (...)  (mei 1904)

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.