Geen afbeelding beschikbaar

Beruchte gangster Al ‘Scarface’ Capone

Al 'Scarface' Capone is een van de meest beroemde en beruchte misdadigers uit de geschiedenis. Wie was deze Al Capone ook alweer?

Al Capone was de vierde in de rij van de negen kinderen van Gabriele en Teresa Capone, twee Italiaanse emigranten die vanuit Napels naar de Verenigde Staten waren verhuisd. Capone werd geboren op 17 januari 1899 en groeide op in de New Yorkse wijk Brooklyn. Tot zijn veertiende ging hij naar school. Daarna hield hij zich bezig met allerlei klusjes om geld voor zijn familie te verdienen. Hij raakte betrokken bij jeugdbendes. Eerst was hij lid van de South Brooklyn Rippers en later van de Five Points Juniors. Via deze laatste bende kwam hij in contact met Frankie Yale, een brutale en beruchte maffioso.

Scarface

In 1917 werkte Capone als barman voor Yale bij zijn café de Harvard Inn. Op een gewone werkdag zag Capone een uitzonderlijk mooie vrouw aan tafel zitten. Hij maakte een compliment over haar achterwerk. De man die naast haar zat, kon dit niet waarderen. Het was haar broer Frank Gallucio, die de eer van zijn zus wilde redden en Capone aanviel door hem met een mes in zijn gezicht te steken. De verwondingen die Capone overhield aan deze aanval zijn nooit meer verdwenen en bezorgden hem de bijnaam ‘Scarface’. Capone had een opvliegend karakter, waardoor Yale hem in 1919 naar Chicago stuurde om een beetje ‘af te koelen’. Daar ging Capone echter meteen weer aan het werk, ditmaal voor maffiabaas Johnny Torrio.

Drooglegging

Al snel ontdekte Torrio de talenten van Capone en stelde hij hem aan als zijn rechterhand. Samen waren ze onder andere verantwoordelijk voor afpersing, het uitbaten van enkele bordelen en de opzet van een illegale handel in drank tijdens de ‘drooglegging’. Capone had de gewoonte nieuwe prostituees eerst zelf te ‘testen’. Hierdoor liep hij de geslachtsziekte syfilis op. Na een aanslag op Torrio kreeg Capone de touwtjes zelf in handen. Hij groeide uit tot een van de machtigste en meest invloedrijke maffiabazen. Met zijn enorme fortuin wist hij vervolging en berechting te voorkomen, door middel van omkoping en intimidatie van openbare bestuurders. Hij maakte zich bij de bevolking populair door tijdens de crisis van eind jaren ‘20 gaarkeukens voor de armen te financieren. 

Alcatraz

Vanaf 1929 kwam hij onder de aandacht te staan van politie en lokale overheden. Ze kregen lucht van zijn zaakjes en er werd een team agenten speciaal aangesteld om Capone te dwarsbomen. Uiteindelijk werd de ‘public enemy number one’ in 1931 voor de rechter gedaagd en veroordeeld voor meerdere belastingdelicten. Capone was geschokt, voor het eerst was hij er niet in geslaagd de jury om te kopen. Hij werd naar de Alcatraz gevangenis gestuurd, waar zijn gezondheid snel achteruitging. De onbehandelde geslachtsziekte waaraan Capone leed, tastte vermoedelijk zelfs zijn hersenen aan. In 1939 werd Capone vanwege zijn slechte gezondheid vrijgelaten. Zijn laatste jaren bracht hij door in zijn huis in Miami. Zijn gezondheid verslechterde snel. Op 19 januari 1947 kreeg hij een beroerte en nog geen week later overleed hij op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Of El Chapo net als Al Capone vele gevangenisjaren in het vooruitzicht heeft, of toch weer op slinkse wijze weet te ontsnappen, zal de toekomst uitwijzen.

Bronnen

- NOS.nl, VS: El Chapo opvolger Al Capone (…), 14-02-2013

- Luciano Iorizzio, Al Capone: A Biography (…), 2003

- Al Capone Bio, Outline Bio (…) 

- Encyclopedia Britannica, Al Capone (…)

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Al Capone (…), 17-06-1931

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt