Geen afbeelding beschikbaar

Bier, bradwurst en lederhosen: het Oktoberfest

In Raamsdonksveer is het groot feest in het eerste weekend van oktober. Het zuiden van ons land wordt namelijk langzaam overgenomen door een typische Duitse traditie: het Oktoberfest. Veel bier, bradwurst en natuurlijk Duitse muziek. Het is de derde editie van deze Nederlandse versie. Oorspronkelijk houdt men het feest in München. Het wereldberoemde Oktoberfest gaat vele generaties terug.

De dirndls en de lederhosen - de traditionele kledij - zijn een vast onderdeel tijdens het legendarische Oktoberfest. De officiële startdatum is de eerste zaterdag na 15 september om 12:00 uur. Het einde valt op de eerste zondag van oktober. De lengte van het feest varieert tussen zestien en achttien dagen. Het allereerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 en duurde slechts vijf dagen.

Koninklijke paardenrace

Het eerste Oktoberfest was ter ere van de pasgetrouwde kroonprins Lodewijk I van Beieren en prinses Therese van Saksen-Hildburghausen. Zij huwden op 12 oktober en als eerbetoon werd een paardenrace georganiseerd. Het veld lag op dat moment nog buiten de stad en werd vanaf dat moment de ‘Theresienwiese’ genoemd, naar de prinses.

Volksfeest

Het feest was zo'n succes dat men vond dat het een jaar later nogmaals gehouden moest worden. In 1811 nam een agriculturele club in Beieren de organisatie over. Zij gebruikten het evenement tevens voor promotie van de landbouw. De jaren daarna bleef de organisatie in handen van particulieren. Vanaf 1819 werd de leiding overgenomen door de stad München. Langzaam verschenen er kramen en attracties op de weide, die het evenement een meer ‘volks’ karakter gaven.

Tradities

De paardenrace was al snel na de start van de jaarlijkse Oktoberfesten geen onderdeel meer van de festiviteiten. Toch bleven verschillende gewoontes bestaan. De locatie is na 200 jaar nog niet veranderd. Ook het agrarische karakter is behouden gebleven. Elke drie jaar worden er activiteiten georganiseerd om dat deel te bewaren. Daarnaast is de traditionele kledij een standaard onderdeel geworden van het Oktoberfest. En natuurlijk boven alles: het bier.

‘O’zapft is’

De openingstraditie werd voor het eerst uitgevoerd in 1950. Hierbij sloeg de burgemeester van München het eerste vat bier aan en opende het feest met de volgende woorden: ‘O’zapft is’. Dit is Beiers voor ‘er is getapt’.

Soorten bier

Ook aangaande het bier  zijn er  verschillende tradities. In de vele biertenten op de weide mag er volgens de regels slechts Münchner bier geschonken worden. In overeenstemming met met het ‘reinheidsgebod’ van Beieren uit 1516 mogen slechts zes brouwerijen hun bier schenken op het Oktoberfest. Vaak brouwen zij een speciale biersoort voor het feest: Märzen (of oktoberfestbier).

Groot succes

Hoewel het startte als feest ter ere van een huwelijk, heeft het Oktoberfest zich ontwikkeld tot beroemdste bierfestival ter wereld. Ter ere van de 200e verjaardag in 2010 was er een historische editie, de ‘Oide Wiesn’. Culturele activiteiten, draaimolens en paardenraces moesten het originele gevoel terugbrengen. Het Oktoberfest is uitgegroeid tot een jaarlijks, succesvol feest met miljoenen bezoekers in die zestien tot achttien dagen. Zoals nu duidelijk wordt, blijft het evenement niet langer beperkt tot de stadsgrenzen van München, maar groeit het uit tot een groot internationaal succes.  

Rubrieken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.