Geen afbeelding beschikbaar

Bijdrage Groniek: historische hutspot - oorsprong & recepten

Er staat weer een nieuwe bijdrage van Historisch Tijdschrift Groniek online! Ditmaal geschreven door Merit Hondelink, die zich verdiepte in vijf eeuwen stamppot met wortelen. We krijgen niet alleen een uitgebreide culinaire geschiedenis voorgeschoteld, maar ook een aantal historische recepten om zelf te proberen.

Vijf eeuwen hutspot: een geschiedenis van de Nederlandse stamppot met wortelen

Op koude winterdagen wordt in Nederland stamppot gegeten, een éénpansgerecht van aardappelen, boerenkool, zuurkool, andijvie of wortels en uien dat wordt opgediend met (rook)worst of een lapje vlees en jus. Lange tijd, tot in de twintigste eeuw, werden dergelijke gerechten echter bereid tijdens de oogstmaanden (eind juli tot begin oktober), wanneer arbeiders lange dagen maakten op het land en veel energie nodig hadden om het zware werk te kunnen verrichten. Daarnaast was stamppot een goedkoop éénpans- of éénpotsgerecht dat gemakkelijk in grote hoeveelheden gemaakt kon worden en waar de kok weinig werk aan had. Lees verder

Historische hutspotrecepten

Een overzicht van verschillende hutspotrecepten, stammend uit  onder andere 1601, 1771 en 1850. Laat ons vooral weten hoe de historische hutspotten smaakten! Klik hier voor de recepten.

Deze artikelen werden geschreven door Merit Hondelink als aanvulling op haar artikel De dagelijkse maaltijd van de Middeleeuwen en Vroegmoderne tijd: eetcultuur bekeken vanuit een historisch en archeologisch perspectief dat verscheen in het jongste nummer van Historisch Tijdschrift Groniek: Eetcultuur. In dit nummer verschenen nog vier andere artikelen waarin de relatie en wisselwerking tussen voedsel en identiteit een belangrijke rol spelen.

Historisch Tijdschrift Groniek

logo%20groniek%20jpegHistorisch Tijdschrift Groniek is een uitgave van Stichting Groniek en verschijnt vier maal per jaar. De redactie wordt gevormd door studenten Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Groniek is in de vier decennia van zijn bestaan uitgegroeid van een bescheiden faculteitsblad tot een historisch tijdschrift dat landelijke bekendheid geniet. Bijdragen van prominente historici uit binnen- en buitenland, waaronder Frank Ankersmit en Hayden White, maken Groniek tot een breed gelezen wetenschappelijk kwartaaltijdschrift.

Groniek wijdt zich aan thema’s die in het brandpunt van het historisch debat staan. In de laatste jaren heeft dit geresulteerd in spraakmakende nummers als Gewelddadig Verleden, Hollands Licht en Late Oudheid. Komende tijd zullen nummers verschijnen over toeschouwers van de Franse Revolutie, vrouwen in de geschiedenis, en het naoorlogs economische denken.

Wil je meer longreads lezen? Kijk dan eens onder het kopje Verdieping!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.