IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Jules Schelvis: een menselijk monument

          20 oktober
Jules Schelvis: een menselijk monument

Holocaustoverlevende en historicus Jules Schelvis,  overleden op 3 april 2016, krijgt een straat naar zich vernoemd in Amstelveen. Het is bijzonder dat iemand zo snel na zijn dood een straat naar zich vernoemd krijgt. Het leven en de verdiensten van Schelvis zijn dan ook uniek. Niet alleen overleefde hij 7 nazivernietigingskampen, maar zorgde hij ervoor dat het verhaal van Sobibór verteld werd. Lees verder

Gedrag: Hoe verlegden de nozems de grenzen?

             17 oktober
Nozem

In het begin van de jaren vijftig is de wil van de ouders de wet. Hier komt verzet themamaandkopietegen door jongeren, die gezellige dingen willen ondernemen zoals naar de bioscoop gaan, rondhangen met vrienden en naar rock-‘n-rollmuziek luisteren. Hoe verlegden nozems de grenzen van de maatschappij?
Lees verder

De geschiedenis van het tankstation en zijn pompbediende

       17 oktober
Tankstation

‘De pompbediende, z’n taak is zwaar. Voor iedereen staat zo’n jongen steeds klaar. Maar langs de wegen, door het gespuis, soms komt zo’n jongen nooit meer naar huis’. Zo gaat het nummer dat Zangeres Zonder Naam zong over de pompbediende, die vandaag de dag steeds minder vaak zichtbaar is bij de in zwaar weer verkerende tankstations.
Lees verder

De geschiedenis van de bliksemafleider

          10 oktober
Bliksem

Wie een lichtflits ziet en een donder hoort, zal even schrikken. Onweer is vandaag de dag nog altijd een angstaanjagend weertype, want onweer slaat 100.000 keer per jaar ergens in. Sinds het ontstaan van hoge gebouwen werd het inslaan van de bliksem een probleem, maar hoe werden hoge gebouwen beschermd tegen bliksem?
Lees verder

De geschiedenis van het Rokin

       6 oktober
De geschiedenis van het Rokin

Op 4 november komen onze collega’s van Ons Amsterdam met een wel heel speciale editie, gewijd aan de geschiedenis van het Rokin. Wij lichten alvast een tipje van de sluier: Lees verder

Ontstaan en traditie van hutspot met haring en wittebrood

Jeugd/schoolmeisjes met gekregen haring en wittebrood bij de 3 oktoberfeesten ter herdenking van Leidens Ontzet

In Leiden wordt vandaag het Leidens Ontzet van 3 oktober 1574 gevierd. Het Leids ontzet vond plaats nadat de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) de stad Leiden gedurende een periode van ruim vier maanden omsingelden. Toen de Watergeuzen uiteindelijk Leiden wisten te bevrijden, bood de haring met wittebrood en de hutspot die zij mee hadden genomen een redding voor de uitgehongerde bevolking. Een traditie was geboren. Lees verder

Het fraaie Westfries Museum in Hoorn

             30 september
Westfries Museum

Het Westfries Museum herbergt niet alleen een bijzondere collectie historische objecten, het museum zelf is ook in een bijzonder historisch gebouw gevestigd. Op Roode Steen 1 in Hoorn, Noord-Holland, staat het statige monument met rijkversierde gevel. Sinds 1878 is het Westfries Museum in dit pand gevestigd, hiervoor functioneerde het als Statencollege. Wat volgt is de geschiedenis van dit monument en de bijzondere gevel.
Lees verder

De gebrandschilderde glazen van de Goudse Sint-Janskerk

          29 september
Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk in Gouda is het bekendste Nederlandse voorbeeld van een kerk met gebrandschilderde glazen ramen. De kerk bezit meer dan de helft van het aantal gebrandschilderd glazen uit Nederland. Bijzonder aan het glaswerk is dat ook de ontwerptekeningen van de ramen nog bestaan.
Lees verder