IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Franse muzieklegende Edith Piaf

          27 november
Franse muzieklegende Edith Piaf

De bijzondere vriendschap tussen de twee beroemde vrouwen Edith Piaf en Marlene Dietrich is het onderwerp van een nieuwe voorstelling, waarin een nachtelijke ontmoeting tussen de twee iconen wordt vertolkt. Het stuk heet ‘In bed met Edith en Marlene’ en zal in mei 2016 in première gaan te Amsterdam. Neem hier alvast een kijkje in het roerige leven van één van beiden, de iconische zangeres Edith Piaf.

Lees verder

6 onvergetelijke protestsongs uit de jaren ‘60

       23 november
6 onvergetelijke protestsongs uit de jaren ‘60

De bekende Nederlandse protestzanger Armand is overleden. Armand is 69 jaar geworden. Recentelijk werkte hij nog samen met de band The Kik, maar hij is vooral bekend van het nummer ‘Ben ik te min’. Armand was niet de enige bekende protestzanger die predikte voor vrede en gelijkheid.

Lees verder

Compensatie aan de Joodse Amsterdammers

       20 november
Compensatie aan de Joodse Amsterdammers

In 2013 besloot de gemeente van Amsterdam erfgenamen van Joodse huizenbezitters te compenseren. Dit werd besloten na de bekendmaking van een onterechte aanslag voor erfpacht die de gemeente kort na de Tweede Wereldoorlog oplegde aan deze huizenbezitters. Na 2 jaar onderzoek heeft ook het NIOD een oordeel geveld over deze kwestie.

Lees verder

Ontstaansgeschiedenis van de plastische chirurgie

             17 november
Ontstaansgeschiedenis van de plastische chirurgie

Een brandweerman in New York heeft met behulp van een gezichtstransplantatie een andere gezichtshuid, oren en oogleden gekregen. De operatie wordt de meest uitgebreide gezichtstransplantatie ooit genoemd. Tegenwoordig associëren veel mensen plastische chirurgie met operaties zonder medische noodzaak. Toch ligt de oorsprong van de plastische chirurgie in het functioneel reconstrueren van verminkingen, meer dan 2500 jaar geleden.  Lees verder

Oorsprong van het Carnaval

          11 november
Oorsprong van het Carnaval

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa.

Lees verder

Geschiedenis van feestdag Sint Maarten

       11 november
Kinderen vieren Sint-Maarten in 1960

Op 11 november wordt er op verschillende plekken in het land Sint-Maarten gevierd. Kinderen gaan met lampionnen langs de deuren, zingen over koeien die staarten hebben en krijgen snoepgoed. Sint Maarten is een feestdag ter ere van de heilige Maarten van Tours, maar over de oorsprong van het feest zijn verschillende theorieën. Lees verder

10 x speelgoed waar (bijna) iedereen mee is opgegroeid

          6 november
10 x speelgoed waar (bijna) iedereen mee is opgegroeid

De winnaars van Speelgoed van het jaar 2015 zijn de robot en de drone. Deze technische hoogstandjes zijn van een hele andere categorie dan het speelgoed van ‘vroeger’. De redactie besloot interessante feitjes te verzamelen rond 10 speelobjecten die door de geschiedenis heen immens populair zijn gebleken. Wist je bijvoorbeeld dat ‘teddybeer’ verwijst naar de Amerikaanse president Theodore Roosevelt?

Lees verder

Geschiedenis van de Efteling

       30 oktober
Roodkapje

De Efteling gaat weer groeien. Eind oktober bracht het pretpark naar buiten dat ze het aantal overnachtingplaatsen flink willen uitbreiden. De Efteling speelt hiermee in op het opkomende verschijnsel van de ‘pretparkvakantie’. In totaal moeten er zo’n 1000 slaapplekken bij komen. Voor het begin van het park gaan we terug naar 1933, toen twee kapelaans een idee kregen voor een sportpark.

Lees verder