IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Hoe Nederlands bier de wereld veroverde

             31 juli
Hoe Nederlands bier de wereld veroverde

Nederlanders drinken graag bier. Gemiddeld drinken ze 79 liter bier per jaar, een groot deel hiervan is Nederlands bier. Dit is niet vreemd: ‘ons’ bier heeft een goede naam en is internationaal bekend. Wereldwijd wordt Nederlands bier veelvuldig gedronken. Recent onderzoek wijst uit dat Nederland de tweede bierexporteur van de wereld is. Waarom doet het Nederlandse bier het zo goed doet in het buitenland?

Lees verder

Vijf zware zomerstormen in Nederland

       28 juli
Vijf zware zomerstormen in Nederland

De zomerstorm van zaterdag 25 juli was de zwaarste zomerstorm die Nederland sinds het begin van de weermetingen van de KNMI (1901), gekend heeft. Toch was het niet de zwaarste zomerstorm die ooit in Nederland plaatsvond. De redactie heeft voor u 5 zware zomerstormen uit de Nederlandse geschiedenis verzameld.

Lees verder

Geschiedenis Zwarte Cross: van kleine crosswedstrijd tot populair festival

          27 juli
Geschiedenis Zwarte Cross: van kleine crosswedstrijd tot populair festival

Van 24 tot 26 juni 2015 vond het muziek- en motorfestival Zwarte Cross plaats. Het driedaags festival trok meer bezoekers dan ooit en lijkt steeds populairder te worden. Er kwamen meer dan 197.000 bezoekers en het was volgens de organisatie een ‘meer dan fantastisch weekend’. Hoe is het festival zo groot geworden en wanneer is het eigenlijk ontstaan?

Lees verder

Méér dan vier dagen wandelen: waarom de vierdaagse een Nederlandse traditie is

          21 juli
Méér dan vier dagen wandelen: waarom de vierdaagse een Nederlandse traditie is

Tienduizenden mensen hebben zich verzameld in Nijmegen. Het is weer tijd voor de vierdaagse, een van de grootste wandeltochten op de wereld. Voor kinderen bestaat er een avondvierdaagse; voor iedere Nederlander is er de mogelijkheid te wandelen in groepsverband. Dit is leuk én bovenal gezond. Maar hoe is deze traditie geworden voor wat het nu is?

Lees verder

Mayonaise, vette saus voor veroveraars

             15 juli
Mayonaise, vette saus voor veroveraars

Bestaan er Nederlanders die nog nooit mayonaise hebben gegeten? Waarschijnlijk niet, de saus is in Nederland én het buitenland ongekend populair. De saus is zelfs het middelpunt van politiek debat. De Vlaamse minister Chris Peeters opende een debat door de strenge wetgeving omtrent de saus te willen aanpassen. De regels voor het gehalte van vetten en eigeel, zo vindt hij, moeten veranderen. Een oude discussie laait op. De receptuur van de favoriete Vlaamse saus verander je niet zomaar. Het is immers traditie.

Lees verder

Mesdag & Van Houten – schilders en geliefden

             9 juli
Mesdag & Van Houten - schilders en geliefden

Donderdag 9 juli deed het Nationaal Archief in Den Haag verslag van een bijzondere vondst. In het archief werd een klein schilderijtje gevonden, het was ondertekend door de Haagse Hendrik- Willem Mesdag. Hij geldt als een van de meest invloedrijke Nederlandse schilders van de negentiende eeuw. Mesdag valt op door zijn realistische stijl, dit maakte hem een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Haagse School van de schilderkunst. Mesdag was een succesvol schilder én handelaar in kunst.

Lees verder

Alles voor geel & geld: de geschiedenis van de Tour de France

             3 juli
Alles voor geel & geld: de geschiedenis van de Tour de France

Zaterdag 4 juli 2015 gaat de nieuwste editie van de Tour de France van start. Utrecht is het toneel van een tijdrit die veel zal vergen van de internationale wielrenners. Hitte en droogte zal ze dwingen tot het uiterste te gaan. Ook Utrecht zal alles op alles zetten om de Tour tot een succes te maken. Utrecht is de zesde Nederlandse stad die de Grand Depart organiseert.

Lees verder

Keti-Koti en de afschaffing van de slavernij

       1 juli
Keti-Koti en de afschaffing van de slavernij

Op 1 juli vind het jaarlijks Keti-Koti feest plaats. Bij dit feest vieren de Surinamers dat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij afschafte. De naam komt uit het Surinaams en betekent ‘ketenen gebroken’. In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’, maar wordt informeel ‘kettingsnijden’ genoemd. Veel Surinamers lopen die dag in feestelijke, kleurrijke en traditionele kledij. Sinds 2002 wordt Keti-Koti ook in Nederland gevierd.

Lees verder