IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Het Holland Pop Festival: Nederlands eerste meerdaagse festival

       18 augustus
Holland Pop Festival

Dit weekend is het weer tijd voor Lowlands! Een van de bekendere festivals op Nederlandse bodem dat sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen gehouden wordt. Het eerste meerdaagse popfestival in Nederland was het ‘Holland Pop Festival’ op 26, 27 en 28 juni 1970 in het Kralingse Bos te Rotterdam. Het muzikale evenement is de geschiedenis ingegaan als het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Woodstockfestival in 1969. Lees verder

De lange weg naar de Indië-herdenking

          15 augustus
indië herdenking

Elk jaar op 15 augustus wordt de capitulatie van Japan herdacht, dit jaar zal premier Rutte aanwezig zijn bij de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Door de Japanse capitulatie kwam de Tweede Wereldoorlog voor Nederland tot een definitief einde. Bij de ceremonie worden de slachtoffers van de Japanse onderdrukking in en om Nederlands-Indië herdacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Indië-herdenking is onder steeds meer Nederlanders bekend, maar dit is lang niet zo vanzelfsprekend geweest. Na de oorlog duurde het lang voordat er in Nederland aandacht was voor de gebeurtenissen in voormalig Indië. Pas vanaf 1988 werd de herdenking jaarlijks gehouden.

Lees verder

Victory over Japan Day en de Indië herdenking

       15 augustus
De officiële Japanse overgave op de USS Missouri, 2 september 1945

In Den Haag is vandaag bij het Indië-monument de overgave van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op 15 augustus 1945 braken er wereldwijd feestelijkheden uit op de dag die bekend zou komen te staan als ‘Victory over Japan Day’. Voor de Nederlandse gevangen in de Japanse interneringskampen – die vandaag ook herdacht werden – betekende de Japanse overgave echter nog niet het einde van hun gevangenschap. Lees verder

Opgepakt; twee beruchte Nederlandse seriemoordenaars

       12 augustus
Opgepakt; twee beruchte Nederlandse seriemoordenaars

In Los Angeles is afgelopen week de seriemoordenaar ‘The Grim Sleeper’ ter dood veroordeeld. Lonnie Franklin Junior, zoals de man eigenlijk heet, was actief tussen 1985 en 2007. Tussen 1988 en 2002 hield hij zich gedeisd en maakte hij geen slachtoffers. Dit bezorgde Franklin zijn lugubere bijnaam. Nederland heeft een heel eigen verleden met seriemoordenaars. In sagen en literatuur van de 18de en 19de eeuw vinden we twee opmerkelijke gevallen.

Lees verder

‘Hoogmoed komt voor de val’; het vrouwtje van Stavoren

          10 augustus
‘Hoogmoed komt voor de val’; het vrouwtje van Stavoren

“Nou? Wat heb je voor me meegebracht, schipper?” klonk het weer. De kapitein schraapte zijn keel en schreeuwde het triomfantelijk uit. “Tarwe, Vrouwe! Goudgele tarwe, een heel schip vol.” In 1285 werd de stad Stavoren lid van de Hanze, een samenwerkingsverband tussen handelaren uit diverse steden. Door deze nieuwe samenwerking bloeide de stad op, de haven vol met schepen uit heel Europa. Tegen het einde van de middeleeuwen kwam deze periode van welvaart bruusk ten einde.  Het vrouwtje van Stavoren is een Nederlandse sage die betrekking heeft op dit verval. De moraal van dit verhaal: ‘Hoogmoed komt voor de val’.

Lees verder

De zeemeermin van Westenschouwen

          9 augustus
De zeemeermin van Westenschouwen

geschiedenis sprookjes‘’Westen Schouwen, het zal je berouwen, dat je genomen hebt mijn vrouwe. Westen Schouwen zal vergaan, en de plompe toren zal blijven bestaan.’’ Deze vloek werd uitgesproken door een woeste zeemeerman over het Zeeuwse vissersdorpje Westenschouwen. Sindsdien verzandde de haven van Westenschouwen, werd het dorp verlaten en staat de Plompe Toren anno 2016 nog steeds eenzaam op de dijk. Volksverhalen over zeemeermannen die vloeken uitspraken over vissersdorpjes zijn in Nederland alom vertegenwoordigd, waar komen deze verhalen vandaan en wat is er met de verdronken dorpen gebeurd?

Lees verder

Keizer Hirohito’s controversiële staatsbezoek aan Nederland

          8 augustus
Keizer Hirohito’s controversiële staatsbezoek aan Nederland

Op 8 oktober 1971 landde de Japanse keizer Hirohito op Schiphol. Bij aankomst stond het zwart van de mensen, maar niet om hem juichend te verwelkomen. Hirohito’s delegatie moest beschermd worden tegen protesterende mensenmassa’s.  In het naoorlogse Nederland heerste nog veel wrok jegens de Japanse keizer, die verantwoordelijk gehouden werd voor misdaden begaan in de jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hirohito zat tot aan zijn dood in 1989 op de Japanse troon, zijn opvolger Akihito hintte op 8 augustus 2016 op een mogelijk vroegtijdig aftreden. Met een vroegtijdig aftreden zal Akihito een traditie breken, maar zijn besluit zal bij lange na niet zo controversieel zijn als de besluiten van zijn voorganger Hirohito.

Lees verder

Geschiedenis van de Efteling

          4 augustus
Geschiedenis van de Efteling

geschiedenis sprookjesVoor bijna ieder kind wat opgegroeid is in Nederland kwamen sprookjes voor het eerst tot leven in de Efteling. Dit iconische attractiepark, inclusief sprookjesbos, is het grootste pretpark van de Benelux. De Efteling begon echter klein. Voor het begin van het park gaan we terug naar 1933, toen twee kapelaans een idee kregen voor een sportpark.

Lees verder