IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Zetelaantallen van de Tweede Kamer

          24 maart
Algemene Beschouwingen met 150 leden in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, 7 oktober 1980 (bron: Nationaal Archief)

Afgelopen week zijn de nieuwe Tweede Kamerleden geïnstalleerd. Door de verkiezingen hebben zij een plek in de Kamer gekregen, eventueel met voorkeursstemmen. Er was maar plek voor 150 Kamerleden. Het zetelaantal van de Tweede Kamer is in de loop van de geschiedenis regelmatig aan veranderingen onderhevig geweest. Lees verder

Vijf lang zittende parlementariërs van de twintigste eeuw

          23 maart
Tweede Kamer

Deze week nam een van de langstzittende Tweede Kamerleden afscheid van het parlement: Harry van Bommel. Na 18 jaar voor de SP in de Tweede Kamer te hebben gezeten, stopt hij als kamerlid. Bij zijn afscheidswoord wees hij op het gebrek aan ervaring in de Kamer omdat veel Kamerleden minder dan zes jaar blijven. Wie hebben er eigenlijk nog meer lang in de Kamers gezeten?

Lees verder

TRENDING : Nijmeegse donjon wordt toch herbouwd

       22 maart
Valkhofburcht

Al jaren wordt er gesteggeld en gediscussieerd over de reconstructie van de middeleeuwse donjon in Nijmegen. Voorstanders vinden het een aanwinst op de skyline van Nijmegen. Tegenstanders vinden het commerciële kitsch. De donjon lijkt er nu echt te komen doordat de financiering geregeld is. De originele donjon werd in de twaalfde eeuw gebouwd door keizer Frederik I Barbarossa, die vaak in Nederland verbleef.

Lees verder

POLITIEKE AFFAIRE: Restaurantpolitiek van het CDA en de VVD in 1977

       22 maart
Kabinet 1977

De PvdA had in 1977 zoals verwacht de Tweede Kamer verkiezingen gewonnen met 53 zetels. PvdA-partijleider Joop den Uyl mocht dan ook direct de formatie leiden. Hij zag de beste optie in een kabinet met de partijen CDA en D66. Na maanden van onderhandelen, mislukte de formatie alsnog. Maar een etentje tussen twee partijleiders zorgde voor een merkwaardige oplossing.

Lees verder

Nacht van Schmelzer

Nacht van Schmelzer

Den Haag 1966 – Journalisten verzamelen zich om 5 uur ’s nachts bij de uitgang van de Tweede Kamer. Enkele minuten eerder is er een motie van wantrouwen aangenomen en is de regering ten val gekomen. Met de Nacht van Schmelzer kwam er een abrupt einde aan de korte regeerperiode van het kabinet-Cals. Lees verder

Kaartprojecties door de eeuwen heen

             21 maart
Kaartprojecties door de eeuwen heen

Op verschillende scholen in Boston maakt men vanaf 2017 gebruik van een ander soort kaart dan de meeste mensen gewend zijn. De zogenaamde Gall-Petersprojectie vervangt daar de voor ons vertrouwde Mercatorprojectie. Op deze Gall-Petersprojectie is Afrika een stuk groter, en zijn Europa en Noord-Amerika aanzienlijk kleiner afgebeeld. De mensheid is altijd al gefascineerd geweest door het afbeelden van de aarde, en daarom kijken wij terug in de tijd om te zien waar het verschil hem in zit.

Lees verder

Kabinetsformaties door de jaren heen

       20 maart
Kabinetsformaties door de jaren heen

Uit de Nederlandse geschiedenis blijkt dat het formeren van een kabinet geen gemakkelijke opgave is. Met de formatieperiode van 2017 in zicht blikken we terug op opmerkelijke formatieperiodes en de invloed van ons staatshoofd.

Lees verder

Grondwetsherziening van 1848

          17 maart
Inhuldiging koning Willem II

Den Haag 1844 – “Dit voorstel nooit, al ware het schavot ernaast geplaatst”. In 1844 wijst de conservatieve koning Willem II resoluut een Grondwetsherziening af. Vier jaar later, na een reeks liberale revoluties, ziet hij zich echter alsnog genoodzaakt de democratische hervormingen toe te staan. Op 3 november 1848 presenteert Thorbecke de nieuwe Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden.

Lees verder