IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

De geschiedenis van de onderzeeër: van roeiboot naar U-boot

          5 februari
Onderzeeër

Tegenwoordig rollen de meest bijzondere dingen uit steeds preciezere 3d-printers. De Nederlandse ondernemer Filip Jonker en de 3d-printexpert Jasper Menger werken samen aan een 3d-geprinte onderzeeër. Een mooie gelegenheid om eens de uitgebreide geschiedenis van de duikboot te beschrijven. Wist je bijvoorbeeld dat de allereerste onderzeeër al in 1620 werd gebouwd?

Lees verder

Sociale functie van Carnaval in de Middeleeuwen

          5 februari
Sociale functie van Carnaval in de Middeleeuwen

Carnaval; voor veel zuiderlingen het mooiste feest van het jaar. Vandaag de dag wordt het volksfeest vooral gezien als een groot dans- en drinkfestijn, maar toch kent het ook een rijke historische traditie. Zo werden tijdens het middeleeuwse Carnaval de sociale rollen omgedraaid en moest onder andere de kerk het flink ontgelden.

Lees verder

Strijd in neutraal Nederland: het Algemeen Kiesrecht

          4 februari
Vrouwenvredescongres

In Europa werd er tussen 1914 en 1918 fel gestreden door de geallieerden en de centralen. Veel landen binnen en buiten Europa voerden oorlog. Nederland nam een neutrale positie in tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar er vond wel een andere strijd plaats: het gevecht voor algemeen kiesrecht voor vrouwen. De redactie onderzocht hoe onder andere de Eerste Wereldoorlog hierin een rol heeft gespeeld.
Lees verder

Geschiedenis van de politie in Nederland

       27 januari
Geschiedenis van de politie in Nederland

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Europa worden er nieuwe schutters opgeleid die naast het dienstwapen een pistoolmitrailleur bij zich dragen. Deze agenten vormen een aparte bewakingseenheid. Napoleon voerde tijdens de Franse Tijd de eerste centraal aangestuurde politie in.

Lees verder

Geschiedenis van fastfoodketen McDonald’s

             26 januari
Hamburger

McDonald’s heeft een goed voornemen voor 2016: ze willen meer dan 60 restaurants openen in Rusland. Fastfoodketen McDonald’s is al jaren een begrip over de hele wereld. Het restaurant werd opgericht in 1940 door de broers Dick en Mac McDonald in San Bernardino, Californië. Nu is de gele M wereldwijd niet weg te denken uit het straatbeeld. Lees verder

De Eerste Kamer: het laatste woord

             20 januari
De Eerste Kamer: het laatste woord

Op dinsdag 19 februari reflecteerde de Eerste Kamer op hun bestaan. Alle leden namen een volle middag en avond de tijd om zich te buigen over de vraag: moeten wij laten onderzoeken waartoe wij op aarde zijn? Want: past de (200 jaar oude) parlementaire democratie nog wel in deze tijd? Lees hier de ontstaansgeschiedenis van onze Eerste Kamer.

Lees verder

Geschiedenis van de Elfstedentocht

          19 januari
Elfstedentocht van 1942 (Bron: Nationaal Archief)

‘Er is maar één ding leuker dan de Elfstedentocht, en dat is erover speculeren’, schreef Bert Wagendorp ooit in een column in de Volkskrant. Elke winter als het begint te vriezen is het land in rep en roer over een mogelijke Elfstedentocht. Jaar in jaar uit blijkt het ijs niet dik genoeg. ‘Dit jaar dan wel?’ vraagt menigeen zich weer af. Sinds 1909 rijden schaatsers langs elf Friese steden, mits het weer mee zit.

Lees verder

Oorsprong van christelijke feestdag Driekoningen

             6 januari
Het Driekoningenfeest van Jan Steen (1662):

Verkleed als Driekoningen, zingend langs de deuren snoepjes ophalen. Voor veel kinderen van onder de rivieren was Driekoningen een dag om naar uit te kijken. Maar wat is nou precies de achtergrond van deze christelijke feestdag die op 6 januari plaatsvindt?

Lees verder