IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Het fraaie Westfries Museum in Hoorn

             30 september
Westfries Museum

Het Westfries Museum herbergt niet alleen een bijzondere collectie historische objecten, het museum zelf is ook in een bijzonder historisch gebouw gevestigd. Op Roode Steen 1 in Hoorn, Noord-Holland, staat het statige monument met rijkversierde gevel. Sinds 1878 is het Westfries Museum in dit pand gevestigd, hiervoor functioneerde het als Statencollege. Wat volgt is de geschiedenis van dit monument en de bijzondere gevel.
Lees verder

De gebrandschilderde glazen van de Goudse Sint-Janskerk

          29 september
Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk in Gouda is het bekendste Nederlandse voorbeeld van een kerk met gebrandschilderde glazen ramen. De kerk bezit meer dan de helft van het aantal gebrandschilderd glazen uit Nederland. Bijzonder aan het glaswerk is dat ook de ontwerptekeningen van de ramen nog bestaan.
Lees verder

Het stadhuis van Bolsward

          28 september
Het stadhuis van Bolsward

Het stadhuis van Bolsward werd gebouwd tussen 1614 en 1617. Het diende destijds als waag en als ontmoetingsplek voor het gemeentebestuur. Het stadhuis wordt beschouwd als het hoogtepunt van het ‘Friese maniërisme’, een bouwstijl uit de 17de eeuw. Het pand staat sinds 2011 leeg, nadat de gemeente Bolsward opging in de gemeente Súdwest-Fryslân. Daar lijkt nu verandering in te komen: de gemeente wil het stadhuis omtoveren in een historisch cultureel centrum.

Lees verder

De Nederlandse filmgeschiedenis

          26 september
nederlandse filmgeschiedenis

Het Nederlands filmfestival wordt ook dit jaar weer gehouden, meer dan een week lang staat Utrecht in het teken van de Nederlandse cinema. Tijdens premières worden de nieuwste Nederlandse films vertoond, filmliefhebbers kunnen deze week hun hart ophalen. Al in 1896 werd de eerste Nederlandse film geproduceerd. Sindsdien is de Nederlandse filmindustrie klein gebleven, maar heeft het wel vele ontwikkelingen meegemaakt. Lees verder

Het verdwenen beroep van de melkman

       22 september
Het verdwenen beroep van de melkman

Europese melkveehouders produceren teveel  melk, wat weer leidt tot teveel fosfaat in de mest van koeien. De Europese Unie introduceerde daarom een nieuwe maatregel, waarbij boeren geld krijgen voor de melk die zij niet produceren. De melkveehouderij ligt al jaren onder vuur en de melkboeren hebben het niet gemakkelijk, steeds meer melkboeren moeten hun bedrijf opdoeken. De worsteling van de melkboeren doen denken aan een ander verdwenen beroep, het beroep van de melkman. Wie was deze man ook alweer die de melk tot aan de deuren bracht? Lees verder

Vorstelijk vervoer in de Glazen Koets

          20 september
Vorstelijk vervoer in de Glazen Koets

De Gouden Koets, inclusief controversiële afbeeldingen, gaat voor de komende jaren op stal. Het gouden voertuig is hoognodig toe aan een restauratiebeurt en ligt voorlopig in vele losse onderdelen uit elkaar. Dit betekent ook dat er een waardige vervanger nodig is om de koning en koningin op Prinsjesdag te vervoeren naar de Ridderzaal. Deze vervanger heeft de koninklijke stalmeester gevonden in de Glazen Koets, een minstens zo gracieus en koninklijk voertuig.
Lees verder

Kleurgeschiedenis: verf is onbetaalbaar

          19 september
Palet

Wie vandaag de dag in een museum naar een schilderij kijkt, zal er niet bij stil staan dat een schilderij door de jaren heen is veranderd. Het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh is geschilderd met Pruisisch blauwe verf, maar tegenwoordig ziet het schilderij er meer groenachtig uit. Dat komt volgens onderzoekster Monica Rotgans omdat Van Gogh zijn kwasten niet schoonmaakte en daarnaast dikke gele vernis gebruikte.
Lees verder

Gevelstenen: geschiedenis op straat

             14 september
gevelstenen

themamaand monumentenBij een wandeling door een van de vele historische stadscentra die Nederland rijk is, doet men er goed aan om ook eens een blik naar boven te werpen. Hier zijn niet alleen de prachtige gevels van monumenten te bewonderen maar ook de ietwat verborgen gevelstenen. Deze gevelstenen vormden een houvast ter oriëntatie voor de zeventiende-eeuwse bewoners van de Nederlandse steden. De kleine kunstwerkjes gaven aan waar de bakker zijn broden verkocht en waar je terecht kon voor je schoenreparaties. Lees verder