IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Van Prinsessedag tot Koninginnedag

          27 april
Van Prinsessedag tot Koninginnedag

Door de grote steden lopen massa’s mensen in oranje gekleed. In de straten liggen tapijtjes waarop kinderen en volwassenen hun tweedehands waar te koop leggen. Op allerlei plekken in het land danst men op gratis openlucht muziek en vloeit het bier rijkelijk. Het is Koningsdag. Aan het eind van de 19e eeuw groeide de verjaardag van prinses Wilhelmina uit tot nationale feestdag. Lees verder

Koning Willem-Alexander

             27 april
Koning Willem-Alexander

Biografie – Sinds 30 april 2013 heeft Nederland na een aantal decennia van koninginnen weer een koning: Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Onder de vleugels van zijn moeder Beatrix leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Hoewel Willem-Alexander tijdens zijn studententijd de bijnaam ‘Prins Pils’ kreeg, leerde Nederland hem de laatste jaren kennen als fanatiek sportliefhebber en betrokken koning.

Lees verder

Willem Barentsz en de reis naar Nova Zembla

       22 april
Willem Barentsz en de reis naar Nova Zembla

ZEEHELDEN: Willem Barentsz (1550-1597) is door zijn reis naar Nova Zembla goed bekend in onze geschiedenisboeken. Deze zeeheld en ontdekkingsreiziger maakte drie reizen naar het noorden om de Noordoostelijke Doorvaart naar Azië te vinden. Op zijn reizen ontdekte hij het Bereneiland en Spitsbergen. Naast ontdekkingsreiziger was hij ook een cartograaf en maakte hij een atlas over de Middellandse Zee.

Lees verder

IJsheiligen bepalen de nachtvorst in mei

       21 april
IJsheiligen bepalen de nachtvorst in mei

Tot verbazing van veel mensen in Nederland was er de afgelopen week nog vorst aan de grond. Voor boeren is dit een verschrikking voor hun gewassen. In april is het niet meer zo gebruikelijk dat er nachtvorst optreedt. Toch ligt de datum van de laatste kans op vorst pas in mei, met de IJsheiligen. Deze dagen zijn vernoemd naar katholieke heiligen waarvan de naamdagen vallen op 11 tot en met 15 mei.

Lees verder

De trekschuitjager uit de zeventiende eeuw

       21 april
De trekschuitjager uit de zeventiende eeuw

Verdwenen Beroepen – Met de opkomst van technologie zijn er een hoop nieuwe beroepen bijgekomen maar ook veel verloren gegaan. Een van die beroepen is de trekschuitjager. De trekschuit werd door personen of paarden door de kanalen van de stad getrokken. Zo kon in de zeventiende eeuw makkelijk en snel personen of goederen worden vervoerd naar een andere plek.  

Lees verder

Thorbecke sticht HBS: het resultaat was 5 Nobelprijzen

       19 april
Thorbecke sticht HBS: het resultaat was 5 Nobelprijzen

TRENDING – De bekende Nederlandse wetenschapper Robbert Dijkgraaf pleit voor één miljard euro voor de wetenschap. Volgens hem is dat broodnodig om Nederland de komende jaren verder te helpen. 150 jaar geleden stimuleerde de overheid de wetenschap al met geld. Zo stichtte Johan Rudolf Thorbecke in 1863 de HBS; de Hogereburgerschool.

Lees verder

Lockheed bekend

Lockheed bekend

HISTORISCHE SCHANDALEN – In 1976 luidde het oordeel van de commissie Bonner: ‘dat Zijne Koninklijke Hoogheid zich aanvankelijk veel te lichtvaardig (had) begeven in transacties, die de indruk moesten wekken dat hij gevoelig was voor gunsten en dat hij zich toegankelijk had getoond voor onoorbare aanbiedingen (…) en niet alleen bij Lockheed, in een bedenkelijk daglicht moesten stellen.’

Lees verder

Geschiedenis Ouwehands Dierenpark

       14 april
Geschiedenis Ouwehands Dierenpark

Deze week kreeg Ouwehands Dierenpark in Rhenen als een van de weinige dierentuinen reuzenpanda’s van China. Naast China zijn er maar weinig landen die reuzenpanda’s in de dierentuin hebben. Ouwehands Dierenpark heeft een rijke historie en werd op 18 juni 1932 geopend. Al eerder was de Rotterdammer Cornelis Ouwehand al een kippenfarm in Rhenen begonnen. Lees verder