IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Op welke dag werd Indonesië onafhankelijk?

             17 augustus
Op welke dag werd Indonesië onafhankelijk?

Vandaag vieren miljoenen Indonesiërs de eenheid van hun vaderland. Er wordt stilgestaan bij 17 augustus 1945, de dag waarop Indonesië zich onafhankelijk verklaarde van de Nederlandse kolonisator. De datum gaf aanleiding tot een aantal jaren van gewelddadige ingrepen. Deze jaren leiden nog altijd tot onbegrip. Nog altijd is dit onbegrip voor velen groot genoeg om de dag van 17 augustus ter discussie te laten staan.

Lees verder

Biografie van Jorge Zorreguieta

          9 augustus
Maxima Zorreguieta (rechtsboven) met haar vader Jorge Zorreguieta en haar broers en zuster, 1986 (bron: gahetna.nl / Nationaal Archief)

Op 8 augustus 2017 overleed Jorge Zorreguieta op 89-jarige leeftijd. De vader van koningin Máxima was van 1976 tot 1981 staatssecretaris en minister van Landbouw onder Jorge Videla, wiens dictatoriale regime aan 30.000 Argentijnen het leven kostte. Als gevolg was hij altijd omstreden in Nederland, waar diverse keren aangifte tegen hem is gedaan. Lees verder

Geschiedenis van zonnen en zonnebrandcrème

          20 juni
Zonnebaden in 1932. Bron: Nationaal Archief

Het KNMI waarschuwde afgelopen week dat ze de zonnestralen deze week zeer fel zijn en zonnebrandcrème smeren dus geen overbodige luxe is. Veel mensen zullen deze waarschuwing echter aan hun laars lappen, want tegenwoordig vinden veel mensen een bruin tintje mooi of ‘gezond’ staan. Deze opvatting raakte in de 20e eeuw pas in zwang, want daarvoor was het schoonheidsideaal juist altijd een zo wit mogelijke huid. Lees verder

Internationaal Zeerechttribunaal in navolging van Hugo de Groot

       15 juni
Internationaal Zeerechttribunaal in navolging van Hugo de Groot

Hoogleraar Liesbeth Lijnzaad van de Universiteit van Maastricht is benoemd tot rechter bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Het Internationaal Zeerechttribunaal is schatplichtig aan het Mare Liberum-concept van de Nederlandse geleerde Hugo de Groot.
Lees verder

Geschiedenis van Vlaggetjesdag

    14 juni
Geschiedenis van Vlaggetjesdag

Dinsdag 13 juni is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild op de visafslag in Scheveningen. Het bracht 65.000 euro op, bestemd voor het goede doel Make-A-Wish. Deze veiling luidt gezamenlijk met de Vlaggetjesdag van 17 juni het nieuwe haringseizoen in. De tradities rond de eerste haringvangst kennen een lange geschiedenis.
Lees verder

23 april jarig: Maarten Harpertszoon Tromp

          10 juni
23 april jarig: Maarten Harpertszoon Tromp

Zeehelden – Maarten Harpertszoon Tromp werd op 23 april 1598 geboren in Den Briel. Op 26-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste eigen schip, een handelsschip. Piet Hein ‘spotte’ de nog jonge Tromp en zag in hem een betrouwbaar kapitein. Sindsdien ging Tromp dienen in de vloot van Hein en werd hij een militaire zeevaarder. Tromp richtte zich gedurende zijn carrière veelvuldig op de bestrijding van de Duinkerker Kapers en won belangrijke zeeslagen. Lees verder

Kenau Simonsdochter Hasselaer: strijdbaar en vastberaden

          9 juni
Kenau Simonsdochter Hasselaer: strijdbaar en vastberaden

Themamaand Helden – Door haar optreden tijdens de Tachtigjarige Oorlog kreeg Kenau Hasselaer de status van nationale heldin. In de 19e eeuw werd haar reputatie echter geschonden doordat de verhalen over haar heldendom niet waar zouden zijn. Dit beeld wordt tegenwoordig weer enigszins hersteld.  Kenau leeft voort in de spreektaal, doordat een vastberaden vrouw nog steeds ‘een kenau’ wordt genoemd. Kenau Simonsdochter Hasselaer werd geboren in 1526. Lees verder

Porder als prehistorische wekker

       9 juni
Porder als prehistorische wekker

Verdwenen beroepen – Tegenwoordig gebruiken veel mensen een wekker om niet te laat op werk of school te komen. Vroeger, toen er nog geen elektriciteit was en de wekker nog niet was uitgevonden, bestonden er porders die je wakker maakten. ‘s Ochtends kwam de porder langs de deur om je wakker te maken. Dit deed hij of zij door met een stok op de deur of raam te tikken. Met de komst van de wekker verdween dit beroep.

Lees verder