IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Dordt in Stoom: Dordrecht en stoommachines

          13 mei
Dordrecht

Dit jaar wordt er in mei voor de 17e keer het evenement ‘AD: Dordt in Stoom’ gehouden. Het is het grootste stoomevenement in Europa, dat in Dordrecht plaatsvindt. Het evenement wordt georganiseerd door de stichting Dordt in Stoom. Gedurende drie dagen zijn er vele stoommachines in actie te zien in de historische binnenstad.

Lees verder

Radio Brandaris: waar ‘moffen’ en ‘landverraders’ het moesten ontgelden

       4 mei
Studio Brandaris / Oranje

Beeld en Geluid heeft de volledige uitzendingen van radiozenders de Brandaris en Herrijzend Nederland online gezet. De Brandaris werd door de Nederlandse regering in ballingschap vanuit Engeland uitgezonden, net als Radio Oranje.  Herrijzend Nederland zond uit vanaf Eindhoven, na de bevrijding van zuidelijk Nederland in 1944. Hoe onderscheidden deze zenders zich van Radio Oranje? Lees verder

Een toevoeging aan de collectieve Dodenherdenking op 4 mei

       29 april
Een toevoeging aan de collectieve Dodenherdenking op 4 mei

Een burgerinitiatief en verschillende telecomproviders willen een onderdeel toevoegen aan de Dodenherdenking op 4 mei. Het is de bedoeling dat iedereen, naast stil zijn, ook twee minuten zijn of haar smartphone uitzet. Dit om niet afgeleid te worden en dus volledig bezig te kunnen zijn met het collectieve herdenken. Maar wat is eigenlijk de traditie van het collectieve herdenken en de één/twee minuten stilte?

Lees verder

4 vliegtuigwrakken uit WOII

       28 april
4 vliegtuigwrakken uit WOII

In januari 1945 stortte de 21-jarige Nieuw-Zeelander luitenant John Davis Lunn neer boven het Gelderse Lingewaal. Na 71 jaar weten nabestaanden waar hij is neergestort. Zijn familie wil hem begraven, maar hun geliefde Uncle Jack mag niet worden opgegraven. Na WOII zijn er vele vliegtuigwrakken gevonden. De redactie besloot om een aantal wrakken onder de loep te nemen.

Lees verder

Nederland als kaasland

       26 april
Nederland als kaasland

Volgens Britse wetenschappers waren mensen die in de Zwitserse alpen woonden, al 3000 jaar geleden in staat om kaas te maken. Hoewel de oudste bewijzen van het produceren van kaas in Nederland ‘pas’ uit 800 v.Chr. stammen, beschouwt men Nederland als een kaasland. Hoe heeft Nederland deze naam gekregen? Een overzicht van de kaasgeschiedenis van Nederland. Lees verder

De geschiedenis van Feyenoord: Geen woorden maar daden

             25 april
De geschiedenis van Feyenoord: Geen woorden maar daden

Zondagavond 24 april 2016 om 18:00 barstte de strijd om de KNVB-beker los. Feyenoord stond tegenover FC Utrecht in De Kuip. Feyenoord won met 2-1. Hiermee wint de club de felbegeerde prijs voor het eerst weer opnieuw, de laatste beker wonnen zijn in 2008.

Lees verder

Sparta: de oudste club in het professionele voetbal

          12 april
Sparta: de oudste club in het professionele voetbal

Sparta zal na zes jaar terugkeren op het hoogste niveau in Nederland. Maandag 11 april 2016 werd de club kampioen van de Jupiler league, het tweede niveau van Nederland. Hoog tijd voor een kijkje in de lange historie van de Rotterdamse club. Lees verder

Slavernij in het Romeinse rijk

Slavernij in het Romeinse rijk

Vandaag de dag is het houden van slaven verboden, maar in het Romeinse rijk was het de normaalste zaak van de wereld. Slaven werden voor allerlei doeleinden ingezet, bijvoorbeeld als schoonmaker, kok, verzorgingsslaaf of seksslaaf. Maar ook als onderwijzer of secretaris. Opvallend was dat zij soms verrassend goed behandeld werden.

Lees verder