IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Een oer-Hollandse geschiedenis van jenever

       13 juli
Een oer-Hollandse geschiedenis van jenever

De Britten drinken gin, de Russen drinken wodka en de Fransen drinken cognac. Nederlanders daarentegen drinken jenever. Al meer dan 500 jaar lang is jenever de traditionele Nederlandse sterkedrank. Echter de laatste decennia boet jenever in aan populariteit onder de Nederlanders. Ondanks een trouwe basis van jeneverliefhebbers moeten veel oude stokerijen noodgedwongen de deuren sluiten.
Lees verder

Huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit

       1 juli
Huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit

In 1634 schilderde Rembrandt van Rijn de huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Marten en Oopjen werden ‘ ten voeten uit’  geschilderd, wat inhoudt dat hun volledige lijf op de portretten zichtbaar was. Dit was ongebruikelijk in die tijd, meestal werden alleen koningen of keizers op deze manier afgebeeld. De portretten hangen vanaf donderdag 30 juni in het Rijksmuseum in Amsterdam, nadat ze jaren in het buitenland bewaard zijn. Hoe kwamen deze portretten tot stand?

Lees verder

De historische ineffectiviteit van de VN Veiligheidsraad

       28 juni
De historische ineffectiviteit van de VN Veiligheidsraad

Dinsdag 28 juni 2016 zal Nederland te horen krijgen of het een tijdelijke zetel in de VN Veiligheidsraad krijgt. De raad bestaat uit 5 vaste leden en 10 tijdelijke leden, die proberen de internationale vrede en veiligheid te bewaren. De Veiligheidsraad krijgt vaak kritiek omdat zij te weinig ingrijpen. Het grootste probleem is dat als één van de vaste landen (China, VS, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië) het niet eens is met een plan om een crisissituatie aan te pakken, zij hun vetorecht kunnen gebruiken. Hoe is het gebleken dat de Veiligheidsraad sinds zijn ontstaan ineffectief is geweest? Lees verder

Geschiedenis van de NS

       23 juni
- Beeldbank Nationaal Archief, Eerste "Sprinter" van NS in Den Haag gestart; de eerste "Sprinter" vlak voor vertrek, links een namaaktreinstel

De NS heeft sinds 16 juni 2016 leescoupés geplaatst in één dubbeldekker intercity die kriskras door Nederland reist. ,,Het zou dus maar zo kunnen dat je ‘m binnenwandelt”, aldus Erik Kroeze van NS. Hoe zit het eigenlijk met het verleden van de Nederlandse Spoorwegen?
Lees verder

Piratenzenders in Nederland

          22 juni
Piratenzenders in Nederland

In de jaren dertig van de 20ste eeuw werd de wereld voor het eethemamaand piratenzendersrst geconfronteerd met piratenzenders die de legale omroeporganisaties probeerden te ondermijnen. Hoe hebben piratenzenders zich in Nederland door de jaren heen ontwikkeld?

Lees verder

Geschiedenis van Dierenpark Emmen

          21 juni
Geschiedenis van Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen – tot 2004 het Noorder Dierenpark – was een dierentuin gelegen in het centrum van de stad Emmen. Het park werd op 31 december 2015 gesloten, maar is sinds zaterdag 18 juni 2016 heropend als een vrij toegankelijk stadspark. Het oude dierenpark Emmen mag weliswaar zijn omgetoverd, haar verleden is nog niet vergeten.

Lees verder

Duinkerke: het Britse wonder van de Tweede Wereldoorlog

       16 juni
Duinkerke: het Britse wonder van de Tweede Wereldoorlog

Het bescheiden vissersdorp Urk wordt in juni 2016 overspoeld door een grote filmcrew uit Hollywood, voor de opnames van het epos Dunkirk. Regisseur Cristopher Nolan wil geen scenes in het dorp, maar gaat met zijn Hollywoodsterren het IJsselmeer op. Hij heeft waarschijnlijk een groot binnenmeer nodig om bepaalde taferelen bij Duinkerke te imiteren, waar een uiterst belangrijke slag uit de Tweede Wereldoorlog plaatsvond: de Slag om Duinkerke. Lees verder

De geschiedenis van de ‘Showbizzmoord’

       15 juni
De geschiedenis van de ‘Showbizzmoord’

Martien Hunnik werd in 1984 in hoger beroep veroordeeld voor de moord op Bart van der Laar, een platenproducent uit Hilversum. Op 14 juni 2016 werd hij vrijgesproken, nadat de zaak een jaar eerder was heropend door de Hoge Raad. Hoe kan het dat een onschuldig man 33 jaar als moordenaar door het leven moest gaan?

Lees verder