Kabinetsformaties door de jaren heen
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Uit de Nederlandse geschiedenis blijkt dat het formeren van een kabinet geen gemakkelijke opgave is. Met de formatieperiode van 2017 in zicht blikken we terug op opmerkelijke formatieperiodes en de invloed van ons staatshoofd.


Kabinetsformatie vóór 1900

Ondanks de grondwetsherziening van 1848 hield koning Willem II nog steeds een groot aandeel in het formeren van een nieuw kabinet, maar in de loop van de 19e eeuw werd het voor koningin Emma duidelijk dat ze steeds afhankelijker werd van de mening van de ministers. Vanaf 1905 liet koningin Wilhelmina zich naast drie adviseurs ook liet voorlichten door enkele fractieleiders.

208 dagen lang formeren

Na de verkiezingen van 1977 kreeg den Uyl de opdracht om de formatieprocedure in gang te zetten, met als doel een coalitie bestaande uit PvdA, CDA en D66. Het CDA en de PvdA komen er uiteindelijk niet uit omdat er telkens eisen werden gesteld waar een andere partij het niet mee eens was. Toen duidelijk werd dat de formatie niet ging lukken besloot informateur Van der Grinten van het CDA met een schone lei te beginnen en te onderzoeken of een coalitie tussen het CDA en de VVD tot de mogelijkheden behoorde. Ondanks dat zeven CDA Kamerleden het niet eens waren met het opgestelde programma besloten zij toch in te stemmen en werd het kabinet na een formatieperiode van 208 dagen beëdigd.


Titel:Een eenzaam staatsman
Dirk de Geer (1870-1960) –
Dirk de Geer (1870-1960)
Auteur:Meindert van der Kaaij
ISBN:9789087042936
Uitgever:Verloren
Prijs:€49,-

 

 


Kabinetsformatie zonder de koning

Waar het staatshoofd in 2012 nog op vaste momenten door de kamer werd geïnformeerd over de gang van zaken tijdens de formatie, zal dat tijdens de formatie van 2017 niet meer het geval zijn. Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib weigert mee te gaan in de wens van Piet Hein Donner en Ankie Broekers-Knol om de koning op drie vaste momenten te informeren. Volgens Arib hoort het staatshoofd zo min mogelijk invloed te hebben op de formatie van een nieuw kabinet. De koning zal wel nog worden geïnformeerd, maar dit in overleg met de Tweede Kamer.

Kabinetsformatie 2017

In 2017 zijn verkenningsgesprekken begonnen onder leiding van demissionair minister Schippers. Opvallend is dat bijna alle formateurs in de Nederlandse geschiedenis mannelijk waren. Schippers is echter niet de eerste vrouw die deze taak op zich nam, minister Els Borst ging haar in 1998 voor bij de formatie van kabinet-Kok-II.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
Tags: