Tweet about this on TwitterShare on Facebook10Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Dresden 1945 – Op 14 februari 1945 klinkt het luchtalarm in de Duitse stad Dresden. Drie uur later zijn er 25.000 mensen om het leven gekomen en ligt ruim 70 procent van de stad in puin. Het bombardement op Dresden wordt gezien als een van de grootste oorlogsmisdaden van de Geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tactiek: verwarren en verzwakken

Begin 1945 moest het Duitse leger zich steeds verder terugtrekken en stonden de Geallieerden op het punt om de Duitse grens over te steken. Zowel de Russen op het Oostfront als de Amerikanen en de Britten op het Westfront vreesden echter voor zware weerstand bij een directe invasie van Duitsland. Er werd daarom besloten om eerst luchtbombardementen uit te voeren op een aantal Duitse steden, met als doel het veroorzaken van verwarring en het verzwakken van het moraal van de bevolking.

Operation Thunderclap

Het Oost-Duitse Dresden was één van de belangrijkste doelwitten van ‘Operation Thunderclap’, met name vanwege de spoorwegknooppunten. Daarnaast was de stad tot op dat moment nog relatief schadevrij gebleven, waardoor het door de Geallieerden aangemerkt werd als één van de laatst overgebleven industriële centra van Duitsland. Het doel van de operatie was dan ook om zoveel mogelijk schade aan te richten aan de architectuur van de stad. Dit wilde men bereiken door het creëren van een ‘vuurstorm’, waarbij meerdere kleine brandhaarden zich zouden vermengen tot één groot inferno.

Bombardement op Dresden

Het bombardement, waaraan meer dan 1.300 Britse en Amerikaanse vliegtuigen deelnamen, ging van start op 14 februari om 10 uur ’s avonds. Binnen drie uur werd voor meer dan 3.900 ton aan brisantbommen en brandbommen boven Dresden afgeworpen, wat resulteerde in een grote vuurstorm in het centrum van de stad. Juist daar hadden zich grote groepen Duitse vluchtelingen verzameld, omdat zij dachten dat de Geallieerden de historische wijk zouden sparen. Er vielen naar schatting meer dan 25.000 dodelijke slachtoffers en nog eens 30.000 gewonden. Het bombardement werd later door vele historici bestempeld als een oorlogsmisdaad, maar een rapport van de Amerikaanse luchtmacht concludeerde later dat de operatie ‘gerechtvaardigd’ was.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook10Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone