Britse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden bij Texel

De 70-jarige Nederlandse visser Hans Eelman heeft nabij Texel de resten gevonden van een mogelijke Britse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Met behulp van sonarbeelden is een groot metalen object te zien op ongeveer acht meter diepte. Volgens Eelman gaat het vermoedelijk om de Britse E36 duikboot die na een botsing met een andere Britse duikboot op 19 januari 1917 naar de bodem zonk.

De Britse marine

Begin 1917 was de Eerste Wereldoorlog nog vol aan de gang. De oorlog speelde zich niet louter af op land, maar ook op zee. Groot-Brittannië speelde gedurende de oorlog op zee een grote rol, aangezien het van oudsher een sterke vloot wist op te bouwen.

Groot-Brittannië, het Duitse Keizerrijk en de zeeblokkade

Gedurende de Eerste Wereldoorlog stonden Groot-Brittannië en het Duitse Keizerrijk tegenover elkaar. Eén van de redenen voor het vijandschap was de groeiende Duitse vloot die de Britse vloot zou kunnen bedreigen. De Britten wilden de Duitsers uitschakelen door middel van een zeeblokkade op de Noordzee. Hierdoor zou de aanvoer van goederen bijna geheel tot stilstand komen, waardoor de Duitsers grote tekorten aan grondstoffen zouden krijgen. Als reactie op de Britse zeeblokkade kondigden de Duitsers verschillende keren een onbeperkte duikbootoorlog af, waarbij de Duitse U-boten dreigden alle schepen te torpederen die zij tegenkwam. Mede hierdoor produceerden de Britten ook duikboten, ter verdediging van de zeeblokkade en ter bescherming van de schepen.

Botsing van de Britse duikboten

Op 19 januari 1917 voeren er twee duikboten van Groot-Brittannië in de buurt van de Waddeneilanden van Nederland. Door een botsing tussen de duikboten, de E36 en de E43, zonk de eerstgenoemde duikboot naar de zeebodem. Deze duikboot lijkt nu te zijn ontdekt dankzij Hans Eelman. De Nederlander waarschuwt voor het gevaar dat er mogelijk nog torpedo’s aanwezig kunnen zijn in het wrak. Onderzoek naar het wrak wordt volgens de marine gestart zodra het weer het toestaat. Dit onderzoek moet dan uitsluitsel geven of na bijna 100 jaar de Britse E36 eindelijk gevonden is.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-          Nos.nl, <a href="http://nos.nl/artikel/551394-duikboot-wo-i-gevonden-bij-texel.html" target="_blank">Duikboot WOI gevonden bij (...)</a>  15-09-2013</p>
<p>-          Nu.nl, <a href="http://www.nu.nl/binnenland/3575888/duikboot-eerste-wereldoorlog-gevonde... target="_blank">Duikboot Eerste Wereldoorlog gevonden (...)</a>  15-09-2013</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Afbeelding</p>
<p>-          Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HMS_E42_IWM_SP_23.jpg" target="_blank">HMS E42</a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!