Puerto Rico

Columbus "ontdekt" het eiland Puerto Rico

Op 19 november 1493 zette Christoffel Columbus voet aan land in Puerto Rico. Het eiland in het Caribische gebied werd "ontdekt" op de tweede reis van Columbus naar Amerika. Het Indiaanse land werd gekolonialiseerd en maakte tot het eind van de 19e eeuw een belangrijk deel uit van het Spaanse koninkrijk.


Tweede expeditie van Columbus


Na het succes van zijn eerste "ontdekkingsreis" in 1492 haalde Columbus het koninklijk paar Isabella en Ferdinand van Spanje over om hem gelijk opnieuw op reis te laten gaan, waar zij mee instemden. Waar de eerste reis een kleine "ontdekkingsexpeditie" was met 3 schepen, werd deze reis een kolonisatie-expeditie met 17 schepen en ongeveer 1500 man. Ook bracht Columbus dit keer vee mee, zoals paarden en schapen. Hij vertrok op 25 september 1493 met zijn vloot vanuit Cadiz.


San Juan de Bautista


Op 19 november 1493 kwam deze tweede expeditie aan op het eiland Puerto Rico. Columbus noemde het eiland San Juan Bautista, naar Sint Johannes de Doper. Omdat er al snel duidelijk werd dat er veel goud in de grond van het eiland zat, werd de naam veranderd in Puerto Rico, wat ‘rijke haven’ betekent. De hoofdstad werd vanaf dat moment San Juan genoemd. Het eiland werd tot dan toe bewoond door de Taíno, een indianenvolk dat het eiland Borikén noemde. Dit volk verwelkomde de kolonisten zeer vriendelijk.


Puerto Rico en de indianen


De "ontdekking" van goud in de grond en de hebzucht die dit opriep bij de kolonisten leidden tot slechte relaties met de indianen. Door het klimaat was het eiland ook erg geschikt om tabak en suiker te verbouwen. Al snel werd de indiaanse bevolking onderdrukt en moest zij op de plantages werken. Dit leidde in de daaropvolgende jaren tot enkele heftige opstanden waar op bloedige manier een eind aan werd gemaakt door de kolonisten.


Het huidige Puerto Rico


Door de grote opbrengsten van goud en landbouwproducten en de strategische ligging werd Puerto Rico al snel een van de belangrijkste Spaanse militaire- en handelsposten in het Caribische gebied. Dit maakte het eiland ook interessant voor andere landen, zoals Groot-Brittannië en de Republiek der Nederlanden. Toch wisten de Spanjaarden het land door middel van de bouw van verdedigingsforten te behouden. Pas na de Spaans-Amerikaanse Oorlog in 1898 verloor Spanje het eiland aan de VS, waarvan Puerto Rico tot op de dag van vandaag deel uitmaakt.

Bronnen

topuertorico.org, History
smithsonianmag.com, Puerto Rico History Heritage
yale.edu, Puerto Rico
en.wikipedia.org, Christopher Columbus
en.wikipedia.org, History of Puerto Rico

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.