Mumbai werd in augustus 2017 getroffen door zware moessonregens. Hoe heeft deze miljoenenstad zich ontwikkeld?

De geschiedenis van miljoenenstad Mumbai

Trending – In augustus 2017 werd de Indiase stad Mumbai getroffen door zeer moessonregens. De stad was volledig overstroomd en het openbare leven lag grotendeels stil. De moesson is Mumbai al eeuwenlang eerder regel dan uitzondering in Mumbai en de rest van India. Hoe heeft deze oude en belangrijke miljoenenstad zich ontwikkeld?


Elk jaar krijgt Mumbai, voorheen Bombay, te maken met de zogenaamde moessonperiode, die in juni aanbreekt. In die periode komt het maandenlang met bakken uit de lucht. Vanaf september breekt een langdurige droge periode aan. Mumbai telt ruim zeventien miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van India en de negende stad van de wereld. Het hoge inwonersaantal komt onder meer door het hoge geboortecijfer en de trek van het platteland naar de stad. Mumbai is het economische hart van India en vormt door haar ligging aan de Arabische zee een belangrijke havenstad. In een groot gedeelte van de stad bepalen de arme sloppenwijken het straatbeeld. Het centrum is echter een chique bolwerk van gebouwen.


Mumbai in de oudheid


Archeologische vondsten laten zien dat Mumbai al in de steentijd (30.000 v.c – 2000 v.c) werd bewoond. De stad werd gebouwd op een archipel van zeven eilanden. De eerste nederzettingen groeiden rond 3300 voor Christus uit tot de Indus Vallei beschaving. Deze stedelijke cultuur rekte zich uit tot het huidige Pakistan. In de Vedische periode, die hierop volgde, werd de basis van het hindoeïsme gelegd: de grootste Indiaase godsdienst. De opeenvolgende inheemse dynastieën regeerden tot de negende eeuw na Christus over de eilanden. Deze werden in 1407 opgenomen in een onafhankelijk sultanaat: Gujarat.


Portugezen en Britten in India


Aan het begin van de zestiende eeuw zetten de Portugezen voet aan de grond in Mumbai. Ze bouwden forten en kerken en lieten meegebrachte slaven werk verrichten. De Portugezen noemden de stad Bom Bahia (in het Nederlands: goede baai). De Engelsen, die zich een eeuw later in India vestigden, noemden de stad Mumbai. In 1661 kregen de Britten India van de Portugezen cadeau. De Britten concentreerden zich op een paar grote Indiase steden, waaronder Mumbai. Ze waren vooral geïnteresseerd in de handel en nauwelijks in de lokale politiek. De Engelse koning Charles II gaf de Indiase eilanden aan de Britse Oost-Indische Compagnie. Deze handelsonderneming was in de zestiende eeuw oppermachtig in grote delen van Azië. Mumbai werd het hoofdkwartier van de onderneming.


Mumbai vanaf de achttiende eeuw


Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) ontwikkelde Mumbai zich tot een economisch welvarende stad. In 1869 werd het Suezkanaal geopend, waardoor de stad zich ontwikkelde tot een grote en belangrijke havenstad.  In 1906 had Mumbai nog slechts één miljoen inwoners, maar dit aantal groeide razendsnel. Ter ere van het bezoek van de Britse Koning George V in Mumbai werd vanaf 1911een triomfboog gebouwd. Deze 'poort van India' geldt als hét symbool van de miljoenenstad. Het is tegenwoordig een toeristische trekpleister.


Migranten


Vanaf de jaren zeventig kwamen grote groepen migranten naar Mumbai, waardoor de stad de grootste van India werd. In 1996 veranderde de naam Bombay in Mumbai.


 


Afbeelding:


Wikimedia Commons: Mumbai


By Yoyosrk (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons


Author: Yoyosrk


Bronnen:


Nos.nl: Mumbai overstroomd, openbare leven stilgevallen


Mens-en-samenleving.infonu.nl: grootste steden ter wereld


Take-a-trip.eu.nl: Geschiedenis van Mumbai


Indiaweb.nl: Klimaat


Himalaya.be: Een korte geschiedenis van India


 

Landen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.