De grote brand van Moskou

Moskou 1812 –Napoleon Bonaparte marcheert op 14 september 1812 met zijn leger Moskou binnen. Het Russische leger trekt zich terug en verlaat de stad samen met de meeste inwoners. Hierop ontstaat een grote brand in de stad, die tot 18 september woedt en driekwart van de stad verwoest.

Napoleon naar Moskou

Op 7 september 1812 vond in de buurt van Moskou, bij het plaatsje Borodino, de eerste slag plaats tussen het Russische leger en het Franse leger van Napoleon. Dit was direct de grootste slag van de Napoleontische Oorlogen. In navolging van de Slag bij Borodino marcheerde Napoleon richting Moskou. Op 14 september drong hij met zijn leger Moskou binnen. De bevolking verliet de stad en het Russische leger trok zich terug.

Oorzaak van de brand

Hierop ontstond een grote brand die driekwart van Moskou met de grond gelijk maakte. Over de oorzaak van de brand bestaat enige discussie. Zo zou de militair gouverneur van Moskou, graaf Rostopchin, bij zijn terugtocht bevolen hebben tot het opblazen en in brand steken van grote publieke gebouwen. Daarnaast zou hij bevolen hebben om alles wat eventueel bruikbaar was voor de Fransen, zoals voedsel-, kledingwinkels en opslagplaatsen, te vernietigen. Het is niet zeker of deze orders allemaal grondig zijn opgevolgd. De Franse generaal Armand de Caulaincourt bevestigde echter dat zij Russische brandstichters oppakten die bevestigden dat zij orders hadden gekregen om alles in brand te zetten.

Franse leger zelf schuldig

Een andere oorzaak voor de brand zou het Franse leger zijn. Zij maakten vuren om op te koken, wat ervoor zorgde dat de al aanwezige branden aangewakkerd werden. Mogelijk waren er ook Russische saboteurs in de stad achtergebleven die het de Fransen moeilijk wilden maken door brand te stichten. Dit, in combinatie met het feit dat Moskou grotendeels bestond uit de traditionele Russische houten architectuur, zorgde ervoor dat in totaal driekwart van de stad afbrandde. Zo gingen 6.496 van de 9.151 huizen, 8.251 warenhuizen en winkels en 122 van de 329 kerken in vlammen op. Zeker 2.000 gewonde Russische soldaten kwamen om in het vuur.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.