Los Angeles Riots

De Rodney King Riots in Los Angeles in 1992

In 1992 vonden er in Los Angeles rellen plaats tussen Afro-Amerikanen en andere bevolkingsgroepen. De aanleiding was de hardhandige arrestatie van Rodney King. Bij de rellen raakten veel gebouwen beschadigd en kwamen 63 mensen om het leven.

De aanhouding van Rodney King

Foto van Rodney KingOp 3 maart 1991 reed de Afro-Amerikaan Rodney King te hard met zijn motor door de gemeente Los Angeles. De man was onder invloed en werd, na een achtervolging van 13 kilometer, aangehouden door de politie van de stad. Bij deze aanhouding werd King zwaar mishandeld, waardoor hij een gebroken schedel en een gebroken kaakbeen opliep.

Een bewoner van een appartement had de arrestatie vanuit zijn huis gezien en filmde het incident. Hij stuurde de video naar de lokale televisie, waarna de beelden werden opgepikt door de grotere media. Hierdoor was er al snel nationale aandacht voor de zaak en het duurde dan ook niet lang voordat de vier agenten die betrokken waren bij het incident werden aangehouden. Ook werd er onderzoek gedaan naar de gang van zaken bij de LAPD (de politie van Los Angeles). Daarbij werd geconstateerd dat vergelijkbare gevallen van racistisch geweld vaker voorkwamen en er meer toezicht moest worden gehouden op de politie van de stad.

Meerdere incidenten

Een ander incident dat rond dezelfde tijd plaats vond, was de dood van Latasha Harlins. Zij werd doodgeschoten door de eigenaresse van een winkel die dacht dat ze iets aan het stelen was. Ook van deze gebeurtenis waren beelden. De eigenaresse van de winkel werd schuldig verklaard van doodslag, en door de rechter veroordleed door een taakstraf. Veel Amerikanen waren woedend dat er geen zwaardere straf werd opgelegd.

De gebeurtenissen stonden niet op zichzelf, in veel Amerikaanse steden was geweld tussen witte politie en de zwarte bevolking aan de orde van de dag. De beelden van de twee incidenten zorgden er echter voor dat er een enorme media-aandacht voor deze specifieke zaken kwam.

Geweldsuitbarsting na rechterlijke uitspraak

Op 29 april 1992 werd er uitspraak gedaan in de zaak rond Rodney King. De agenten werden tot verbazing van van velen allemaal vrijgesproken. Slechts één agent zou verder vervolgd worden vanwege buitensporig geweld. Meteen na de uitspraak ging een woedende menigte betogers de straat op. Tegen de avond brak er geweld uit tussen de betogers, de politie en voorbijgangers. Eén van de bekendste beelden deze avond waren die van een blanke vrachtwagenchauffeur die uit zijn vrachtwagen werd getrokken en bijna werd doodgeslagen.

Niet veel later verspreidde het geweld zich over heel Los Angeles. Ramen werden ingeslagen, winkels geplunderd en in de chaos brak er op meerdere plekken brand uit.. De gouverneur van Californië riep de noodtoestand uit. Het openbare leven werd stilgelegd en extra agenten werden ingezet, maar dat bleek niet effectief genoeg om de situatie weer onder controle te krijgen.

Pas toen president George Bush senior de federale politie naar het gebied stuurde, begon het geweld af te nemen. Duizenden mensen werden gearresteerd, het verkeer kwam weer op gang en gestolen goederen werden weer teruggebracht. Op 4 mei 1992 hief de burgermeester de noodtoestand op, waarna het normale leven weer op gang kwam.

Los Angeles Riots

Los Angeles na de rellen van 1992

Tijdens de rellen in Los Angeles raakten maar liefst tweeduizend mensen gewond en vielen er 63 doden. Er werd 1 miljard dollar aan schade gemeld. Veel bedrijven gingen aan de geleden schade failliet en tienduizenden mensen kwamen zonder werk te zitten.

Naast de heropbouw van de getroffen delen van de stad, werd er in de jaren nadien ook aandacht besteed aan de hervorming van de LAPD, zodat het niet nog eens zo uit de hand zou lopen. Twee van de agenten die King in 1991 hadden aangehouden werden opnieuw aangeklaagd en veroordeeld tot celstraffen. King ontving 3,8 miljoen dollar schadevergoeding na een rechtszaak tegen het stadsbestuur.

De hervormingen bleken te helpen, want resultaten uit een onderzoek van de Harvard universiteit geven aan dat 83% van de inwoners van Los Angeles in 2009 vertrouwen had in de politie. Toch zijn protesten tegen buitensporig geweld met een racistisch motief ook vandaag nog aan de orde van de dag en vinden er nog regelmatig rellen plaats in Amerikaanse steden vanwege de behandeling van Afro-Amerikanen.

Leestip:

rodney king riotsVerhalen van vrijheid – Autobiografieën van slaven in transnationaal perspectief, 1789-2013
Auteur: Marijke Huisman
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087045098
Winkelprijs: €25,-

Bestel Verhalen van vrijheid

Afbeeldingen:

Bronnen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.