De Vandalen nemen Carthago in

Op 19 oktober 439 neemt koning Geiserik van de Vandalen Carthago in. Carthago was op dat moment een van de belangrijkste Romeinse steden. Hiermee brak Geiserik met het verdrag dat de Vandalen met de Romeinen hadden afgesloten. Hij stichtte het Vandaalse Rijk met Carthago als hoofdstad. Dit rijk strekte zich uit over een groot deel van de kust van Noord-Afrika.

Koning Geiserik

De Vandalen kwamen uit Midden-Europa. Ze trokken steeds verder naar het zuiden tot ze in Zuid-Spanje waren aangekomen. In Spanje hadden de Vandalen veel last gehad van de aanvallen van de Visigoten. Nadat Geiserik na de dood van zijn broer Gunderik in 428 koning was geworden stak hij met zijn hele volk, 80.000 man, de zee over naar Noord-Afrika. Dit gebied maakte deel uit van het Romeinse Rijk.

Plunder in Noord-Afrika

De Vandalen trokken plunderend richting de Romeinse provincie Africa, het huidige Tunesië. Onderweg namen zij grote delen van de Noord-Afrikaanse kust in. De Romeinse keizer wilde de Vandalen stoppen. Hij en Geiserik tekenden in 435 een vredesverdrag. Rome erkende de Vandalen en hun overwonnen gebieden als het Vandaalse Rijk. In ruil hiervoor moest Geiserik Carthago, de hoofdstad van Africa, met rust laten.

Vandalen nemen Carthago in

Ondanks het verdrag met Rome besloot Geiserik op 19 oktober 439 toch Carthago in te nemen. Dit deed hij door een list. Geiserik had de poortwachters omgekocht om de deuren open te doen voor een aantal van zijn mannen. Op dat moment, laat in de avond, was het merendeel van de inwoners van Carthago in het Hippodrome naar de paardenrennen aan het kijken. De volgende ochtend openden de Vandalen binnen de stad de deuren voor de rest van het Vandaalse leger. Geiserik hoefde geen geweld te gebruiken, omdat de Romeinen werden verrast en zich overgaven. Naast de stad nam Geiserik ook een groot deel van de Romeinse vloot in.

Het Vandaalse Rijk

Geiserik had veel macht verworven met het bezet van Carthago. Hij stichtte het Vandaalse Rijk met Carthago als hoofdstad. Door de inname van een groot deel van de Romeinse vloot had Geiserik de macht over de Middellandse Zee. Hij nam ook de eilanden Sicilië, Sardinië, Corsica, Malta en de Balearen in. In 455 namen de Vandalen tijdelijk Rome in. Nadat ze de stad hadden leeggeroofd trokken zij zich weer terug. Het Vandaalse Rijk was bijna 100 jaar een van de machtigste rijken van Europa en Noord-Afrika.

<h3>Bronnen</h3>
princeton.edu, <a title="Geiseric" href="http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Geiseric.html" target="_blank">Geiseric
</a>en.wikipedia.org, <a title="Genseric" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Genseric" target="_blank">Genseric
</a>en.wikipedia.org, <a title="Vandal Kingdom" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Vandal_kingdom" target="_blank">Vandal Kingdom
</a>geni.com, <a title="Genseric King of Vandals" href="http://www.geni.com/people/Genseric-King-of-the-Vandals/6000000010556294... target="_blank">Genseric King of Vandals</a>
<h3>Afbeelding</h3>
<a title="Genseric Sack of Rome 455" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Genseric_sacking_Rome_455.jpg?use... target="_blank">wikimedia commons</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.