De Wereldtentoonstelling: technologische en culturele vooruitgang

Op 1 mei 2015 begint de Wereldtentoonstelling 2015, die plaatsvindt in Milaan, Italië. Zeker honderdvijftig landen nemen deel aan de tentoonstelling en tussen 1 mei en 31 oktober worden meer dan 20 miljoen bezoekers verwacht. De eerste Wereldtentoonstelling vond plaats in 1851.

De eerste Wereldtentoonstelling

Tijdens de Wereldtentoonstelling kunnen de deelnemende landen aan elkaar en aan de bezoekers laten zien hoe zij technologisch, economisch en cultureel ontwikkeld zijn. In 1851 vond in Londen de eerste Wereldtentoonstelling plaats. Het evenement was een groot succes: het werd bezocht door zes miljoen mensen.

Uitvindingen op de Wereldtentoonstelling

In de negentiende eeuw bestond er in de Westerse wereld een optimistische kijk op de toekomst. Het was de bedoeling dat de tentoonstelling een beeld zou geven van de universele mensheid, in plaats van dat landen hun eigen macht zouden benadrukken. Onder andere de uitvinding van de telefoon en de auto werden op een Wereldtentoonstelling gepresenteerd.

Ontwikkeling van het evenement

In de ontwikkeling van de Wereldtentoonstelling kunnen verschillende fasen onderscheiden worden. Tussen 1851 en 1939 lag de focus voornamelijk op industrialisatie en technologische vooruitgang. Dit is de periode waarin voornamelijk nieuwe uitvindingen, zoals de telefoon, gepresenteerd werden.

De tentoonstelling had als doel het bevorderen van de internationale handelsbetrekkingen, maar in de loop der jaren werd het evenement voornamelijk een plaats waar de landen culturele vooruitgang in architectuur en kunst tentoonstelden. Deze verandering werd duidelijk zichtbaar in de tentoonstelling van 1939 in New York.

Frequentie

De Wereldtentoonstelling wordt niet met vaste regelmaat georganiseerd; de afgelopen anderhalve eeuw vonden er soms twee tentoonstellingen in hetzelfde jaar plaats, of soms zelfs tegelijk. De laatste keer dat de tentoonstelling plaatsvond vóór de tentoonstelling in 2015 in Milaan, was in Sjanghai in 2010.

Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs

Met regelmaat blijft een onderdeel van de Wereldtentoonstelling permanent aanwezig op de plaats waar het gepresenteerd is. Zo ook in 1889, toen in Parijs de Eiffeltoren gebouwd werd. De Eiffeltoren functioneerde als de monumentale toegangspoort van de tentoonstelling.

Andere mijlpalen: straatverlichting & het reuzenrad

De geschiedenis van de Wereldtentoonstelling kent, behalve de Eiffeltoren, nog meer mijlpalen. Zo werd in 1878 voor het eerst elektrische straatverlichting gepresenteerd en presenteerde Chicago in 1893 het eerste reuzenrad. De Wereldtentoonstelling van Sjanghai in 2010 was de populairste ooit: het evenement trok meer dan zeventig miljoen bezoekers. De tentoonstelling vond twee maal in Amsterdam plaats, in 1883 en 1887.

Milaan 2015

Het thema van de huidige Wereldtentoonstelling is ‘Voedsel voor de planeet, energie voor het leven’. De deelnemers onderzoeken hoe domeinen als cultuur, traditie en technologie invloed hebben op eten en diëten. De Wereldtentoonstelling is tot 31 oktober 2015 te bezoeken.

 

 

 

<h3>Bronnen</h3>
www.npogeschiedenis.nl, <a href="http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2010/mei/Een-korte-geschiedenis-van... target="_blank">'een korte geschiedenis van (...)'</a>
www.wikipedia.org, <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Expo_2015" target="_blank">'Expo 2015'</a>
www.terugblik.com,<a href="http://www.terugblik.com/voor1900/1800/wereldtentoonstellingen/wereldten... target="_blank"> 'Wereldtentoonstellingen'</a>
kunst-en-cultuur.infonu.nl, <a href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/8127-de-wereldtentoonstelling... target="_blank">'de Wereldtentoonstelling'</a>
<h3>Afbeelding</h3>
By Photographer : Alphonse Liébert (1827–1913) [Public domain], <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tour_Eiffel_3b40739.jpg" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.