Twin towers world trade center 9/1

Dossier: 20 jaar na 9/11, wat heeft het de wereld gebracht?

Op 11 september 2021 is het 20 jaar geleden sinds de aanslagen op het World Trade Center in New York. De aanslagen behoren tot de meest beruchte ooit en hebben tot veel nieuwe ellende geleid. Wat hebben de aanslagen betekend voor de wereld? In dit artikel blikt IsGeschiedenis terug op de aanslagen en hun gevolgen.

De opkomst van Al Qaida

De organisatie die achter de aanslagen zat, was Al Qaida, een terreurgroep die strijdt voor de islam en moslimfundamentalisme en tegen de invloed van het westen. Eén van de methodes die de groepering toepast om hun doelen te bereiken is het plegen van terroristische aanslagen. Door de aanslagen van 11 september werd Al Qaida wereldwijd bekend. Deze aanslagen vormden de aanleiding voor de Verenigde Staten om de oorlog te verklaren aan de terroristen – ook wel de War on Terror genoemd – en een klopjacht te beginnen op Osama Bin Laden, de leider van de terreurgroep.

Lees meer over Al Qaida 

Osama Bin Laden

11 september 2001

Op 11 september 2001 om 8:46u lokale tijd vloog het eerste gekaapte vliegtuig de North Tower van het World Trade Center binnen. Ongeveer 20 minuten later, om 9:03u, volgde een tweede vliegtuig, die de South Tower binnenvloog. Rond half 11 waren beide torens volledig ingestort, waarbij vrijwel iedereen die op dat moment nog in de torens was omkwam. Naast de Twin Towers vloog er ook een vliegtuig het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, binnen. Een vierde vliegtuig crashte dichtbij Pittsburgh. Niemand weet zeker wat het doelwit was van dit vierde vliegtuig, maar vermoed wordt dat het richting het Capitool of het Witte Huis vloog. 2977 personen, inclusief de kapers, kwamen om het leven.  

Lees meer over 9/11 

Afghanistan en de Taliban

Na de aanslagen van 11 september begon de jacht op Osama Bin Laden. Bin Laden bevond zich sinds 1996 in Afghanistan, waar de Taliban aan de macht was. De Taliban is een islamitische beweging en bondgenoot van Al Qaida. De VS klopte dan ook bij de Taliban aan voor de uitlevering van Bin Laden. De voorwaarden die de Taliban stelde aan de uitlevering wilde de VS echter niet accepteren, waarna de Amerikaanse overheid de oorlog verklaarde aan de Taliban. In november 2001 verloor de Taliban de hoofdstad Kabul en vestigde een prowesterse regering zich in het land. De Taliban gaf echter niet op en startte een guerrillaoorlog waarbij veel westerse landen betrokken raakten. In de loop der jaren nam de populariteit van de Taliban toe. In 2020 stemden de VS en zijn NAVO-bondgenoten in met een overeenkomst met de Taliban waarin stond dat alle Amerikaanse troepen Afghanistan op korte termijn zouden verlaten. Nu, 20 jaar na 9/11, heeft de Taliban het land heroverd en is er een einde gekomen aan de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan.   

Lees meer over de Taliban in Afghanistan 


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De Irakoorlog

Onderdeel van de eerdergenoemde War on Terror was de Irakoorlog. Deze oorlog moest een einde maken aan het schrikbewind van Saddam Hoessein en leiden tot een vredig en democratisch bewind in Irak. De aanleiding voor de oorlog was dat Irak ervan werd verdacht massavernietigingswapens te produceren, waar overigens nooit bewijs voor is gevonden. Ook werd in Amerikaanse propaganda onterecht gesuggereerd dat Hoessein sterke banden onderhield met Al Qaida en met de aanslagen van 11 september. De oorlog die in 2003 begon eindigde in 2011 in een mislukking. In plaats van vrede en democratie, had de oorlog vooral geleid tot een toename van geweld en terreur.

Lees meer over de Irakoorlog 

Lees meer over de Amerikaanse invasie in Irak (2003) 

ISIS

Na de Amerikaanse invasie van Irak nam de chaos in Irak toe. Verschillende bevolkingsgroepen streden tegen elkaar en er werden radicale groeperingen kregen steeds meer steun van de bevolking, waaronder ISIS of IS, voluit Islamitische Staat in Irak en de Levant. De terreurgroep nam in 2006 deze naam aan, maar bestond al langer. Het doel van de groep is het creëren van een radicale islamitische staat. De groep is vergelijkbaar met Al Qaida in hun doelstelling, maar in 2014 nam Al Qaida formeel afstand van IS omdat ze de daden van IS tegen onschuldige moslims afkeurden. De populariteit van IS ten opzichte van Al Qaida is in de laatste jaren echter sterk toegenomen. IS maakt grootschalig gebruik van propaganda om internationale steun te verkrijgen, onder andere door het uploaden van video’s van onthoofdingen op YouTube.

Lees meer over terreurgroep ISIS 

luchtaanval IS

Een terroristische golf

De aanslagen van 11 september horen bij de vierde terroristische golf. De verschillende golven kenmerkten zich door een eigen ideologie. De vierde karakteriseren wij als een golf die gemotiveerd werd vanuit religieuze beweegredenen. Wat deze golf uniek maakt is dat er voor het eerst zelfmoordaanslagen voorkwamen, waaronder ook bij 9/11. Ook zorgde het internet ervoor dat fundamentalistische en terroristische boodschappen zich razendsnel mondiaal konden en kunnen verspreiden, waarvan bij eerdere golven nog geen sprake was.

Lees meer over de vierde terroristische golf 

Bronnen:

Ook interessant: 

Landen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.