Nieuws

IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Kampioenschap polstokverspringen in Winsum
27 mrt 2024

Het Friese Fierljeppen, of polsstokverspringen, is al eeuwenlang een traditionele sport. Wat is de oorsprong van deze sport?

De beroemdste troubadour, Bernart de Ventadorn
27 mrt 2024

De troubadour Bernart de Ventadorn was de Elvis van de twaalfde eeuw: hij was in heel Europa bekend. Wie was deze superster-troubadour?

Kogels
21 mrt 2024

Een paar jaar na de Koude Oorlog stopte de laatste munitiefabriek in Nederland, maar inmiddels wordt de roep om nieuwe fabrieken luider. Wat is er gebeurd?

Turfsteken
20 mrt 2024

Het beroep ‘turfsteker’ staat bij niemand meer op het CV. Wat deed de turfsteker?

Stonehenge
12 mrt 2024

Er wordt een tunnel gebouwd onder Stonehenge ondanks dat velen bang zijn dat het beschadigd raakt. Hoe is Stonehenge door de jaren heen bewaard gebleven?

Gekapseisde Blücher
12 mrt 2024

Een honderd jaar oud Noors fort bracht op 9 april 1940 een van de modernste Duitse oorlogschepen tot zinken.

De geschiedenis van de heavy metal
12 mrt 2024

Voor de ene muziekfan is het hemels en voor een ander is het pure herrie: heavy metal. Hoe is heavy metal ontstaan, en hoe is het geworden wat het nu is?

Oscar beeldjes
11 mrt 2024

In maart 2024 kwam er voor het eerst in tien jaar weer een Oscar richting Nederland. Welke Oscarsuccessen kende Nederland nog meer?

WASP en Flying Fortress
6 mrt 2024

Vrouwen vervulden tijdens de Tweede Wereldoorlog cruciale rollen in het leger. Hun bijdragen waren essentieel voor de geallieerde inspanningen.

Italiaans als operataal
28 feb 2024

Het Italiaans wordt nog altijd beschouwd als de taal van de opera, maar hoe komt dat eigenlijk?

Turfsteken en turftrekken in laagveen.
13 feb 2024

Nederland bestaat uit meerdere veengebieden. De Nederlandse samenleving maakte daarom eeuwenlang gebruik van turf. Waarom was dit zo belangrijk?

Meerdere stukken van playmobil
5 feb 2024

In februari 2024 bestond Playmobil vijftig jaar. In de jaren na 1974 is Playmobil uitgegroeid tot een van de populairste speelgoedmerken.

Pagina's

Abonneren op IsGeschiedenis nieuws