FAUN-database van Radboud Universiteit Nijmegen online

Duizenden artikelen en afbeeldingen, die beheerd worden door het Centrum Kunsthistorische Documentatie (CKD), zijn gedigitaliseerd. Het CKD valt onder het beheer van de Universiteit van Nijmegen en brengt nu de Faculty of Arts University Nijmegen (FAUN) database, waarin al deze informatie sinds september beschikbaar is voor iedereen.

FAUN-database

Het archief van het CDK bestaat al vijftig jaar, maar al die tijd moesten studenten en onderzoekers werken met papieren afbeeldingen en dia’s om informatie te verkrijgen. Sinds september zijn deze bestanden raadpleegbaar via het internet voor zowel studenten als medewerkers van de Universiteit als voor buitenstaanders. Vanaf begin september zijn de stukken raadpleegbaar in de FAUN-database. Het verkrijgen van informatie van het CDK is zo ook voor historici en archeologen veel makkelijker. Het grootste deel van het archief is gedigitaliseerd en alle stukken zijn voorzien van een beschrijving zodat ze makkelijk terug te vinden zijn.

Eenmalig aanmelden

Bezoekers van de FAUN-database moeten zich eenmalig aanmelden, omdat er zowel personen van binnen de Universiteit als buitenstaanders gebruik maken van de dienst. De database is wel voor iedereen toegankelijk maar de stukken niet. Op stukken die jonger zijn dan 70 jaar rusten nog rechten en voor gebruik van de afbeeldingen moeten buitenstaanders betalen. Personen van binnen de school krijgen toegang tot alle bestanden en krijgen ook de recentere afbeeldingen te zien terwijl buitenstaanders alleen de rechtenvrije afbeelding te zien krijgen. De afbeeldingen met rechten kunnen wel besteld worden via de database. De Radboud Universiteit zorgt er vervolgens voor dat deze stukken geleverd worden. De FAUN-database herbergt veel unieke content en ontleent daar ook haar bestaansrecht aan. Er zijn een groot aantal stukken die alleen via het CDK te raadplegen zijn.

Andere databases

Het CDK heeft ook nog andere databases waar informatie uit gehaald kan worden. De database van de Portrettengalerij, Collectie Sibbelee en de Collectie Stalla waren sinds begin 2013 onbereikbaar door een technische probleem, maar zijn nu ook weer beschikbaar.

Alle databases waaronder de FAUN-database zijn hier te vinden.

 

<h3>Bronnen</h3>
<p>-     Ru.nl, <a href="http://www.ru.nl/onderzoek/onderzoeksnieuws/@914615/kunsthistorisch/">Kunshistorische plaatje nodig?</a></p>
<p> </p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-   Radboud Universiteit van Nijmegen</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!