Festung Koeningstein

Festung Königstein

Hoog boven het stadje Königstein, dat hoog boven de rivier de Elbe uittorent, ligt de vesting Königstein. De dikke muren zie je al van ver liggen, en vanaf het hoge plateau kijk je ver uit over de omgeving.

Oudste schriftelijke vermelding

Koiningsstein is een oud kasteel. De oudste oudste schriftelijke vermelding van de plek waar nu het kasteel staat, komt uit het jaar 1233. Van een document uit 1241 weten we, dat het toen al een kasteel was.

Sterkste vesting in Saksen

Maar het kasteel zag er toen nog niet uit als nu. De huidige vesting is vooral gebouwd dankzij keurvorst Christian I van Saksen en zijn opvolgers. Onder hun leiding werden er dikke muren aan de rand van het rotsplateau gebouwd en werden er gebouwen aan het kasteel toegevoegd. Zo groeide de vesting uit tot de sterkste vesting van heel het koninkrijk Saksen, met de reputatie dat het nog nooit veroverd is.  

 Festung Köningstein

Dat het fort het sterkste fort van Saksen is, is nog altijd te zien. Als je in het dorpje Köningsstein staat, aan de voet van de rotswand is het niet moeilijk om in te denken dat de vesting vroeger écht onneembaar was. Vanuit het dal moet je 247 meter bijna recht omhoog om bij de muren te komen. Naar verluidt was er lange tijd maar één man die dat ooit voor elkaar heeft gekregen: een schoorsteenveger die het fort wilde bezichtigen, maar de entreeprijs niet kon betalen. In 1859 klom Sebastian Abratzky in anderhalf uur van de voet van de rotswand naar de top van de muur en deed volgens de politie van Köningsstein daarmee iets wat ‘talloze legers eeuwenlang niet gelukt is’. Inmiddels is de route die Abratzky klom een officiele route voor bergbeklimmers, al moeten zij vanaf de rotswand weer abseilend naar beneden. Op de kasteelmuur mag niet geklommen worden. Die hoge muren en steile rotswanden hadden overigens ook nut voor minder mooie doeleinden. Het fort is ook vaak gebruikt als gevangenis. Onder andere tijdens de Tweede Wereldoorlog en de tijd van de DDR.

Grootste wijnvat

Maar het meest beroemd is het kasteel misschien wel om iets heel merkwaardigs: het grootste wijnvat van Saksen. Koning August de Sterke was met andere vorsten in een weddenschap verzeild geraakt om wie het grootste wijnvat kon laten maken en de keurvorst trok alles uit de kast om die weddenschap te winnen. Met succes, want het legendarische ‘Köningstein-wijnvat’ had een inhoud van Met een inhoud van wel 238.600 liter en was zodoende bijna honderd jaar lang het grootste wijnvat ter wereld. Maar wie een slokje wijn uit dit vat wil drinken, heeft pech. In de negentiende eeuw is het vat afgebroken omdat het gevaarte inmiddels in zo’n slechte staat was, dat het niet meer gerepareerd kon worden.

Gelukkig is er ook veel bewaard gebleven. Daardoor is het nu mogelijk om alle verschillende delen van de vesting, en alle verschillende bouwstijlen waarin die zijn gebouwd, goed te bekijken. Van de oude wachttorens uit de zestiende eeuw die vooral stevig gebouwd zijn, tot de rijkversierde barokke interieurs die later zijn toegevoegd en juist de rijkdom en pracht en praal van de Saksische vorsten moesten laten zien. Daarvan kun je nu nog altijd genieten, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding over het kasteel waarbij je met het hele gezin in het leven van alle ridders en soldaten die hier in de loop der eeuwen hebben gewoond kan duiken. Vaak is er ook muziek en er zijn evenementen waarbij soldaten uit de tijd van Augustus hun kanonnen laten bulderen. Maar je kan ook genieten van muziek. In de oude garnizoenskerk, maar ook op andere plekken in het kasteel zijn vaak concerten. Je kan zelfs een muzikale wandeling door de vesting maken. Tijdens je tocht door de gangen en over de muren van Festung Köningstein kom je dan figuren uit de geschiedenis van de vesting tegen, die je op bijzondere plekken muziek uit verschillende tijden laten horen. Maar natuurlijk un je ook gewoon zelf over het fort wandelen en op ontdekkingstocht gaan, of gewoon genieten van het weidse uitzicht over het dal van de Elbe en Saksisch Zwitserland.

Festung Köningsstein is tegenwoordig goed te bereiken. Een uitje naar de vesting is bijvoorbeeld goed te combineren met een stedentrip naar Dresden, een wandelvakantie in Saksisch Zwitserland of een vaartocht met een oude stoomboot over de Elbe. Met de Schlosserlandkaart krijg je tien dagen lang onbeperkt toegang tot Festung Köningsstein en alle andere kastelen in Saksen. De kaart kost maar 42 euro voor een gezin met twee volwassenen en kinderen tot 13 jaar. Kijk hier voor meer informatie.

Bronnen:

schloesserland-sachsen.de, KOENIGSTEIN FORTRESS

en.wikipedia.org, Königstein Fortress

Afbeeldingen:

en.wikipedia.org, Königstein Fortress, painting by Canaletto (created 1756-1758)

en.wikipedia.org, Plan of Königstein Fortress around 1690

en.wikipedia.org, The Giant Königstein wine barrel

en.wikipedia.org, Plan of Königstein Fortress today

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!