Geen afbeelding beschikbaar

Franse Vel d’Hiver Razzia in 1942

De Franse president François Hollande heeft afgelopen zondag tijdens een dodenherdenking in Parijs stilgestaan bij een razzia die 70 jaar geleden plaatsvond. Hollande erkende dat Frankrijk schuldig is aan de deportaties die daarop volgden. Op 16 en 17 juli 1942 werden ongeveer 13.000 Joden opgepakt, tijdens de Vel d’Hiver Razzia. Hiervoor werden geen Duitse soldaten gemobiliseerd, dit gebeurde uitsluitend door Fransen.

Nadat de Duitse troepenmacht in mei 1940 Frankrijk binnenviel en de geallieerde troepen verdreef, kwam Frankrijk onder het bewind van het Vichy-regime. Deze Franse regering collaboreerde met de Duitse bezetter en had haar administratieve hoofdstad in Vichy. Vanaf september 1940 begonnen de Duitsers in samenwerking met het Vichy-regime de Franse Joden te dwingen om zich te registreren. Al in 1941 voerden de Duitsers razzia’s uit, waarbij voornamelijk Joodse mannen werden gearresteerd en afgevoerd naar de concentratiekampen. De Franse nationale politie begon echter op 4 juli 1942 samen met de Gestapo plannen te maken voor een grotere razzia.

De razzia

In de nacht van 16 en 17 juli 1942 werden duizenden Franse Joden van hun bed gelicht door de Franse politie. Onder de gearresteerden waren opvallend weinig mannen, omdat zij eerder al opgepakt waren, maar ook omdat de bevolking dacht dat vrouwen en kinderen gespaard zouden blijven. Dit was echter niet het geval. Omstreeks 13.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen werden met stadsbussen naar het Vel d’Hiver sportstadion vervoerd. De gehele operatie werd verzorgd door Fransen, zonder ondersteuning van Duitse soldaten. Zelfs het busvervoer naar de concentratiekampen, werd door de Fransen geregeld.

Concentratiekampen

De concentratiekampen waar de Joden heen gingen, Drancy, Pithiviers en Beaune-la-Rolande, waren oorspronkelijk Franse militaire kampen die in 1939 waren gebouwd om Duitse krijgsgevangenen in op te sluiten. Het Vichy-regime besloot in 1941 om deze kampen te gebruiken om Joden vast te zetten. De kampen werden voornamelijk gebruikt als doorvoerkampen. Zo werd tweederde van de Joden in Drancy uiteindelijk gedeporteerd naar Auschwitz. Maar 30 van de ongeveer 13.000 Joden die tijdens de Vel d’Hiver Razzia werden opgepakt, overleefden de concentratiekampen.

De razzia in Parijs wordt jaarlijks herdacht. Tijdens de herdenking van dit jaar, afgelopen zondag, erkende de Franse president François Hollande dat Frankrijk grotendeels schuldig was aan de razzia en de daaropvolgende deportaties.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.