George Maduro

George Maduro: de jood die zich verzette

George Maduro, bekend van het miniatuurpark Madurodam, was een joods-Nederlandse rechtenstudent die na de Duitse inval in 1940 weigert een Jodenster te dragen. Hij sluit zich zelfs aan bij het Nederlandse verzet. Zijn ongeremde strijdbaarheid zorgt voor meerdere opsluitingen door de Duitse bezetter, waarna hij uiteindelijk wordt gedeporteerd naar concentratiekamp Dachau. George Maduro werd geboren op 16 juli 1916.


Maduro verhuist naar Nederland


Maduro werd geboren als zoon van Joshua Maduro en Rebecca Levy in Willemstad op Curaçao. Hij kwam naar Nederland toen hij tien jaar was. Toen hij achttien jaar was begon hij met zijn studie rechten in Leiden. In 1939 werd Maduro bij Koninklijk besluit benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie. Tijdens de meidagen in 1940 werd Maduro in Den Haag gelegerd als reserveofficier. Onder zijn leiding vond de verovering van Villa Leeuwenberg in Rijswijk plaats, dat aanvankelijk door de Duitsers werd bezet.


Opgesloten als krijgsgevangene


Na de capitulatie op 15 mei 1940 werd Maduro meerdere keren als krijgsgevangene opgesloten. Dit onder andere een half jaar in het ‘Oranjehotel’: de gevangenis van Scheveningen. Ten tijde van zijn vrijlating was door de Duitse bezetter het dragen van een Jodenster verplicht gesteld, maar Maduro weigerde dit. Hij dook vervolgens onder bij een studievriend en besloot verzetsstrijder te worden. In die hoedanigheid hielp hij in 1943 geallieerde piloten via Spanje en Portugal naar het Verenigd Koninkrijk te ontsnappen.


Opgepakt en ontsnapt


Toen hij zelf ook naar Spanje vertrok om zich vervolgens in Londen te kunnen aanmelden bij de Nederlandse strijdkrachten, werd Maduro verraden en door de Duitsers opnieuw opgesloten. Hij praatte vaak met medegevangenen om hen moed in te spreken en was zelfs in gesprek met cipiers om hen te vertellen dat het nazisme verkeerd was. Maduro wist te ontsnappen, maar werd hierna opnieuw opgepakt door de Gestapo. Dit resulteerde in zijn deportatie naar concentratiekamp Dachau. Daar overleed hij op 9 februari 1945 aan vlektyfus, vlak voor de bevrijding. Maduro werd een jaar later postuum onderscheiden met  de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde. Maduro is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft gekregen. Ter nagedachtenis schonken Maduro’s ouders in 1952 een startkapitaal voor de bouw van de miniatuurstad ‘Madurodam’ in Den Haag.


Afbeelding:


  • In vier zogenaamde 'Doodenboeken' zijn de afbeeldingen en levensbeschrijvingen opgenomen van 734 gevangenen van het Scheveningse Oranjehotel die in de oorlog om het leven zijn gekomen. Deze pagina toont reserveofficier (2e luitenant) der Huzaren G.J.L. Maduro. Hij wordt ingezet in de regio Den Haag. Hij onderscheidt zich bij de aanval op Duitse parachutisten in de villa Leeuwenberg te Rijswijk. Door verraad valt hij aan de Belgisch-Franse grens (Charlesville) in handen van de Duitsers en wordt als militair, geïnterneerd in Saarbrücken. Ruim een jaar later, in november 1944, wordt Maduro naar het concentratiekamp Dachau gedeporteerd. Daar overlijdt hij op 9 februari 1945 aan vlektyfus. De miniatuurstad Madurodam in Den Haag draagt zijn naam: Erfgoed in Beeld [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen


Leestip


Na het kamp Na het kamp


€ 22.50



 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.