Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Paramount Pictures

De Amerikaanse filmmaatschappij Paramount Pictures viert dit jaar het 100-jarig jubileum. Paramount is tot op de dag van vandaag één van de grootste en succesvolste filmstudio’s, die onder andere films als Roman Holiday, The Godfather, Indiana Jones en Titanic heeft voortgebracht. De geschiedenis van het bedrijf is terug te voeren tot 1912, waardoor het de op één na oudste nog bestaande filmmaatschappij is.

Paramount ontstond uit een afsplitsing van het in 1912 door Adolph Zukor opgerichte bedrijf ‘Famous Players Film Company’. De filmproducer Jesse L. Lasky richtte toen samen met Zukor ‘Paramount Pictures Corporation’ op. Vanaf 1916 werden films vanuit Hollywood in Los Angeles gemaakt (in plaats van New York) en begon Paramount met het distribueren van films door heel Amerika. Dit was een nieuw fenomeen, want voorheen werd de distributie van films per staat geregeld. Ook werd het beroemde logo van een berg met een ring van sterren eromheen geïntroduceerd. De sterren symboliseerden de beroemde acteurs die meespeelden in Paramountfilms, waaronder Douglas Fairbanks, Mary Pickford en Gloria Swanson.

Eerste studio van Paramount, 1923.

Wonderbaarlijk genoeg wist het nog jonge bedrijf Paramount de crisis van de jaren ’30 te overleven. Dit was met name te danken aan de memorabele musicals van Bing Crosby en de komedies van Mae West.  Hierdoor boekte de studio gigantische successen in de jaren ’30 en was er budget om meer films te maken. Dit gebeurde dan ook, ondanks de onrust die in de jaren ’40 ontstond door de Tweede Wereldoorlog. In 1946 werd zelfs een winst van 36 miljoen dollar behaald, een gigantisch bedrag voor die tijd.

Na de Tweede Wereldoorlog zette Paramount de lijn van succes voort met klassiekers als Sunset Boulevard (1950) en Roman Holiday(1953). In deze films speelden sterren als Gregory Peck, Audrey Hepburn en William Holden. Dit deed het aanzien van Paramount ontzettend stijgen en leverde het bedrijf de bijnaam  ‘de uitvinder van Hollywood’ op. Later volgden kaskrakers als The Godfather, Star Trek, Forrest Gump en Braveheart.

Ook tegenwoordig is Paramount nog één van de marktleiders op het gebied van filmproductie en distributie en blijft het bedrijf uiterst succesvol, mede door een samenwerking met animatiefilmproducent DreamWorks. Vanwege het 100-jairg jubileum zal het hele jaar 2012 bij Paramount in het teken staan van de historie van het bedrijf en de viering van behaalde successen.

Rubrieken: 

Landen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt