Pinkpop logo

Geschiedenis van Pinkpop

In 1970 werd op een sportpark in Geleen de eerste editie van Pinkpop gehouden. Van een eendaags festival in 1970 is het inmiddels uitgegroeid tot een meerdaags evenement van internationale allure.


De oprichting van Pinkpop


De naam Pinkpop betekent ‘pop met Pinksteren’. Het festival werd opgericht door Jan Smeets. Smeets werd in 1945 geboren in Einighausen en was van kinds af aan geïnteresseerd in muziek. Nadat hij het nummer Kom van dat dak af van Peter Koelewijn hoorde, organiseerde hij een fanclubdag voor de artiest. Dat beviel Smeets zo goed dat hij verder wilde met het organiseren van muziekevenementen. Samen met Hans van Beers, de latere baas van de NOS, bedacht hij Pinkpop. Het eerste festival werd gehouden op 18 mei 1970 in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Er kwamen tienduizend bezoekers op af.


De eerste jaren


Pinkpop begon als een eendagsfestival, maar groeide uit tot een evenement van drie dagen. In eerste instantie werden er sleep ins georganiseerd voor de bezoekers en vanaf 1976 was er de eerste festivalcamping. In dat jaar was het festival voor het eerst uitverkocht. Er waren toen al veertigduizend bezoekers.


Eind jaren zeventig bleven de bezoekersaantallen stijgen. Het jaar 1979 wordt als het absolute hoogtepunt van Pinkpop gezien. In dat jaar traden grote bands op zoals de The Police, Elvis Costello en de Dire Straits. In dat jaar waren er voor het eerst vijftigduizend bezoekers.


Programmering


In de jaren tachtig begonnen de bezoekersaantallen echter terug te lopen door de onduidelijke programmering. Het jaar 1985 was een dieptepunt met slechts vijftienduizend bezoekers. Het jaar daarop ging het een stuk beter met het festival, toen platenbedrijf Mojo de programmering overnam. Mojo zette populaire bands als Claw Boys Claw en The Cure op het podium en de bezoekersaantal begonnen weer te stijgen.  


Vanaf 1987 moest het festival op een andere locatie worden georganiseerd vanwege een verbouwing van het sportpark. Het festival werd eenmalig in Baarlo gehouden en vanaf 1988 in Landgraaf. Tot 2008 werd het elk jaar op Pinksteren gehouden, maar vanaf dat jaar zijn er uitzonderingen als Pinksteren vroeg in het jaar valt. Vanaf 2020 valt Pinkpop standaard in het tweede weekend van Juni.


Door de jaren heen heeft Pinkpop een zeer gevarieerd programma gehad. De programmering was vaak een mix van onbekende Nederlandse bands en grote internationale publiekstrekkers. Grote namen zijn bijvoorbeeld Alanis Morissette, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac, The Rolling Stones en Metallica. Het festival is de laatste jaren dan ook niet voor niets uitverkocht. Het is het langstlopende jaarlijkse popevenement ter wereld.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.