Geen afbeelding beschikbaar

Het bloedbad van Nanking

Donderdag 3 september 2015 houdt China zijn grootste militaire parade ooit gehouden. Hiermee viert China de 70-jarige onafhankelijkheid van Japan. Toch liggen de betrekkingen tussen China en Japan nog steeds gevoelig, mede door het beruchte 'Bloedbad van Nanking' in 1937 tijdens de Tweede Chinees-Japanse oorlog (1937-1945).

In de Tweede Chinees-Japanse oorlog viel het sterkere Japan het intern verdeelde, zwakke China binnen. Deze oorlog zou vanaf de aanval van Japan op Pearl Harbor in 1941 onderdeel uitmaken van de Tweede Wereldoorlog. De Japanners trokken in 1937 de havenstad Sjanghai binnen en na een strijd van enkele weken overwonnen ze hier het Chinese leger. Daarna trokken ze verder naar het zuiden, richting Nanking. Dit was in die tijd de hoofdstad van de Chinese Republiek. In Nanking vond in 1937 de meest bloedige episode uit deze oorlog plaats.

De weg naar Nanking

Onderweg naar Nanking lieten de Japanners al een spoor van vernieling achter. De soldaten hadden veel van hun mannen verloren in de strijd om Sjanghai en waren daar gefrustreerd over. De Chinezen wisten dat ze weinig kans maakten bij de verdediging van de hoofdstad, dus een deel van het leger ontvluchtte Nanking al voordat de Japanners er waren. Toen de Japanners aankwamen bij de ommuurde stad weigerden het Chinese leger en de bevolking zich over te geven. Daarom bestormden de Japanners Nanking met geweld. Binnen twee dagen was het verzet van het Chinese leger gebroken en trokken de laatste Chinese soldaten zich terug. Dit was op 12 december 1937.

Het bloedbad

Op 13 december kwamen de eerste Japanse soldaten de stad binnen. In de zes weken die volgden richtten ze een enorm bloedbad aan in de stad. Ze verkrachtten volgens een voorzichtige schatting 20.000 vrouwen en vermoordden de meeste van hen meteen daarna. De Japanners plunderden en sloopten vrijwel de hele stad. Vluchtende soldaten en weerloze burgers werden vermoord, tot kinderen aan toe. Mensen werden levend verbrand of begraven. Er is een verhaal bekend over een wedstrijd tussen twee Japanse militairen die probeerden met één enkel zwaard zoveel mogelijk Chinezen te vermoorden. Het bloedbad duurde in totaal zes weken en de schade was enorm.

Onenigheid over het aantal slachtoffers

Over het aantal doden dat is gevallen tijdens het bloedbad van Nanking lopen de schattingen enorm uiteen. De Japanners houden het erop dat er enkele tientallen duizenden doden zijn gevallen, terwijl de Chinezen menen dat er maar liefst 300.000 slachtoffers gevallen zijn. Mede hierdoor ligt het bloedbad van Nanking nog steeds zeer gevoelig in beide landen. Mao Zedong, de communistische leider van China die het land tussen 1947 en 1976 regeerde, heeft na de oorlog de herinnering aan het bloedbad gebruikt om het saamhorigheidsgevoel onder de Chinese bevolking te versterken.

Veel Japanse ministers hebben hun excuus hebben aangeboden voor het bloedbad in Nanking en andere oorlogsgebeurtenissen. Het is alleen de vraag of dit voor China, ook 70 jaar na het einde van de oorlog, voldoende is.

 

<h3>Bronnen</h3>
 

www.huffingtonpost.com <a href="http://www.huffingtonpost.com/lawrence-j-lau/japan-apologies-wwii_b_8072... target="_blank">'Enough Apologies, We Need More truth From Japan About WWII'</a>

www.nos.nl <a href="http://nos.nl/artikel/2055624-militaire-parade-in-china-was-grootste-ooi... target="_blank">'Militaire parade in China was grootste ooit'</a>

 

Rubrieken: 

Landen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!