bombardement bezuidenhout

Het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout

Op 3 maart 1945 koersten bommenwerpers van de RAF richting Nederland voor een grote aanval. Het doel van de aanval was het Haagse Bos, van waaruit de Duitsers regelmatig raketten op Engeland afvuurden. Maar het bombardement ging helemaal mis: de bommen troffen de woonwijk Bezuidenhout. 


V2-raketten


De geallieerden vermoedden dat het nabijgelegen Haagse Bos de plek was van waaruit Duitsland verwoestende raketten afvuurde. Deze V2-raketten konden een grote afstand overbruggen, maar waren niet erg nauwkeurig; ze werden met name gebruikt om steden te bombarderen. Vanuit het Haagse Bos werden vooral Antwerpen en Londen getroffen door raketten.


3 maart 1945 – een grote vergissing


De aanval op het Haagse Bos liep uit op één groot fiasco. Reeds in de voorbereiding werden vele fouten gemaakt, waardoor een goede afloop  vrijwel onmogelijk was geworden. De Nederlandse regering was niet op de hoogte van het gebruik van zware bommen en de Nederlandse piloten dachten dat de wijk Bezuidenhout uit voorzorg al geëvacueerd was. Als klap op de vuurpijl werden de coördinaten van het bos niet goed aangegeven op de gebruikte kaarten, waardoor het doel van de aanval in het midden van de Haagse wijk kwam te liggen.











Titel: Heijplaat in verzet- Oorlogsgetuigenissen uit het gebied rond de Rotterdamse Waalhaven
Auteurs: Jean-Philippe van der Zwaluw en Joop van der Hor
ISBN: 9789087041595
Uitgever: Verloren
Prijs: €25,-


   



Een vuurzee in Bezuidenhout


De Haagse bevolking werd op 3 maart volledig verrast door de bommenregen. Vrijwel geheel Bezuidenhout en een deel van de wijk Voorhout werden verwoest en meer dan vijfhonderd mensen kwamen om het leven. Daarnaast raakten duizenden mensen (zwaar)gewond. Huis na huis vloog in brand. De brandweer had te weinig blusmateriaal en te weinig ervaring met dergelijke branden, waardoor het blussen zeer langzaam verliep en er nog veel meer huizen verwoest werden dan er in eerste instantie waren getroffen. Dertigduizend inwoners van Bezuidenhout raakten dakloos als gevolg van de mislukte aanval. In het verwoeste gebied zijn na de Tweede Wereldoorlog zowel de Franse als de Amerikaanse ambassade gebouwd.


Bezuidenhout


Herdenking van een ‘vergeten bombardement’


Het vergeten bombardement op Den Haag wordt jaarlijks rond 3 maart herdacht. Sinds 2018 is de herdenking verkort, omdat het voor enkele nabestaanden een lange zit was. Volgens de Stichting 3 maart ’45 had het bombardement een vergelijkbare grootte als de bombardementen op Rotterdam en Nijmegen en mag het daarom niet in de vergetelheid raken. In 2020 doken meerdere filmbeelden en foto's op waarop het bombardement en de gevolgen ervan te zien zijn. 


Bronnen


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!