Het Oerol Festival op Terschelling

Het Oerol Festival op Terschelling

Op 13 juni 2014 ging de drieëndertigste editie van Festival Oerol op Terschelling van start. Het festival begon in 1982 naar een idee van organisator Joop Mulder.


Kroeg de Stoep


Mulder woont sinds 1978 op Terschelling en werkte aanvankelijk als barman in Kroeg de Stoep. Na enige tijd kon hij het café overnemen van de toenmalige eigenaar. De Stoep was toen al een broedplaats voor kunst en cultuur. Mulder wilde de kunstzinnige initiatieven ook buiten de muren van de kroeg in Midsland organiseren.


Op Tweede Kerstdag 1981 werd het idee voor een theaterfestival geboren. Een jaar later was de droom werkelijkheid geworden en werd er een kleinschalig festival georganiseerd. Er waren slechts enkele artiesten en ongeveer tweeduizend bezoekers.


Artistiek festival


Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een landelijk bekend fenomeen met vijftigduizend bezoekers. Oerol duurt tien dagen en kent op veertig verschillende locaties op het eiland eenentwintig voorstellingen. Kenmerkend voor Oerol is de combinatie van cultuur, natuur en artisticiteit. De voorstellingen kennen een zekere interactie met de natuur en zijn experimenteel en expressief van aard. In de dorpen van het eiland wordt interactief straattheater opgevoerd, met als doel het publiek bij de voorstellingen te betrekken.


De locaties vinden echter niet allemaal in de buitenlucht plaats. Enkele jaren geleden ontdekte Mulder dat de boerenschuren, bootschuren en jutterschuren uitstekende locaties zijn voor theatervoorstellingen. Sindsdien is ‘schuurtjestheater’ een bekend begrip op het eiland.


De naam ‘Oerol’ is afgeleid van het woord ‘overal’ uit het Fries en het Terschellings dialect. De term duidt de tijd van het jaar aan waarin het vee op het eiland werd losgelaten om te kunnen grazen. Dat gebeurde vroeger in het voorjaar en de herfst. Na de Tweede Wereldoorlog is de ‘Oerol-gewoonte’ afgeschaft.


Subsidies


Festival Oerol heeft door de jaren heen enkele keren aan een zijden draadje gehangen. Het festival werd verschillende keren bedreigd door geldgebrek. In 1993 kondigde Mulder zelfs aan dat het festival dat jaar voor het laatst gehouden zou worden. Toch werd er op tijd subsidie verstrekt en werd het voortbestaan van het festival veiliggesteld. In 2014 kan de organisatie met trots de drieëndertigste editie vieren.


Afbeelding:


  • Setup of the Time Project (Live-Music Installation) in Terschelling, NL 2008 for the Oerolfestival: Ramon Snel [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Bronnen:

 

- www.volkskrant.nl, 33ste editie van Oerol van start, 13 juni 2014.

- www.dbnl.org, Terschellings Oerol, 2008.

- www.isgeschiedenis.nl, Oerol Festival op Terschelling, 22 juni 2011.

- www.wikipedia.org, Oerol Festival, 21 december 2013.

- Afbeelding: Wikimedia.

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.