Hitler wilde geen handen schudden met Jesse Owens
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest0Email this to someone

Deze week werd bekend dat meerdere medailles van de beroemde Amerikaanse atleet Jesse Owens onder de hamer gaan. Dit zijn medailles van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Owens behaalde uiteindelijk vier medailles in Berlijn in de tijd van nazi-Duitsland. Owens is vooral beroemd geworden doordat hij geen handen mocht schudden met Hitler tijdens de huldigingsceremonie.

Beroemde foto Owens

In veel geschiedenisboekjes staat de beroemde foto van de zwarte atleet Jesse Owens. Hij salueert voor de Amerikaanse vlag, omdat hij zojuist het verspringen heeft gewonnen op de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Voor hem staat de Japanner Naoto Tajima, die derde was geworden. Achter hem staat de Duitser Lutz Long die een nazi-groet geeft. Hij was als tweede geëindigd.

Jesse Owens won uiteindelijk vier gouden medailles op de Olympische spelen in 1936: de honderd en tweehonderd meter sprint, het verspringen en de vier keer honderd meter estafette. De suggestie wordt vaak gedaan dat Hitler Jesse Owens niet gefeliciteerd zou hebben, omdat hij het niet kon verkroppen dat een zwarte atleet, een niet-Ariër, er met de belangrijkste prijzen vandoor ging. Dit blijkt een mythe te zijn.

Het Olympisch protocol

Het was niet Hitler, maar het Internationaal Olympisch Committee (IOC) dat verantwoordelijk was voor uitblijven van een ontmoeting tussen Jesse Owens en Hitler. Hitler had namelijk aan het begin van het toernooi enkele Duitse en Finse gouden medaille winnaars uitgenodigd in zijn loge om ze te feliciteren. Hierop had het IOC de Führer laten weten dat het Olympisch protocol niet toeliet medaillewinnaars te ontvangen in de persoonlijke loge van de gastheer.

Racistische motieven?

Toen Jesse Owens de volgende dag een gouden medaille ontving, werd hij niet uitgenodigd in de loge. Dit gebeurde dus niet vanwege politieke of racistische motieven, maar vanwege het protocol van het IOC. Van tijd tot tijd zijn er claims van mensen die menen dat Hitler en Owens elkaar wel de hand hebben geschud, maar dat blijkt moeilijk te bewijzen.

Jesse Owens

Jesse Owens is voor velen de personificatie geworden van iemand die in zijn eentje Hitlers rassentheorie weerlegde door vier medailles te winnen. Zelf zag hij dat niet zo. Owens had goede herinneringen aan Berlijn 1936. Hier logeerde hij in dezelfde hotels als blanken. In Amerika was dat niet altijd het geval. Hij onderhield een warme vriendschap met Duitse atleet Lutz Long. Hij merkte tevens op dat hij tijdens zijn verblijf in Duitsland minder last had gehad van racisme dan toen hij weer terugkeerde in zijn eigen land, in de Verenigde Staten. Een veel geciteerde uitspraak van hem is:

‘Although I wasn’t invited to shake hands with Hitler, I wasn’t invited to the White House to shake hands with the President either.’

Verkoop medailles

Zijn medailles zou Jesse Owens in de jaren vijftig gebruikt hebben hij om een overnachting in een hotel in de Amerikaanse stad Pittsburgh te betalen. Daardoor zijn de medailles in handen gekomen van ondernemers. Volgens critici is het lastig na te gaan of de aangeboden medailles daadwerkelijk van Owens zijn, omdat alle medailles van die spelen er hetzelfde uit zagen.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest0Email this to someone
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest0Email this to someone

Bronnen:

Nos.nl: Medailles Jesse Owens

Nos.nl: Vreemde medailles

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest0Email this to someone