In het kort: Themamaand Monumenten

stempels-themamaanden-ig-september-monumentenSeptember stond op IsGeschiedenis in het teken van het monument. We maakten kennis met een aantal lievelingsmonumenten van lezers, maakten interessante monumenten-lijstjes en doken in de wereld van de erfgoedzorg. Heb je een artikel gemist? Hieronder hebben we alle pareltjes nog eens voor je verzameld.

Week 1 – Het monument

Wat verstaan we nu eigenlijk precies onder een 'monument'? Lees het hier! Wist je dat Napoleon Bonaparte een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de monumentenzorg? Ontdek hoe het monument pas in de twintigste eeuw écht belangrijk werd. Natuurlijk mag in zo'n week het boeiende verhaal van UNESCO niet ontbreken, een invloedrijke speler in de erfgoedwereld.

Week 2 – Monumenten-lijstjes

We kennen in Nederland 14 soorten monumenten, waaronder bijvoorbeeld het kasteel, een verdedigingswerk of zelfs straatmeubilair. We maakten daarnaast een lijstje van 5 van de best bezochte monumenten van Europa. Onze oudheidkundige vergeleek 3 van de antieke wereldwonderen met een aantal 'moderne' gebouwen die er verrassend veel op lijken. Tot slot mochten onze 10 Nederlandse werelderfgoederen natuurlijk niet ontbreken in deze themaweek.


Titel: Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw- De rijkdom van het buitenleven in de Republiek
Redactie: Yme Kuiper en Ben Olde Meierink
ISBN: 9789087045388
Uitgever: Verloren
Prijs: €34,-

 

 


Week 3 – Kunst & Ambacht

Deze week stond het thema van de Open Monumentendag centraal. Drie wereldberoemde rijksmusea werden met elkaar vergeleken (Het Rijksmuseum, het Louvre en het British Museum). Daarnaast herontdekten we misschien wel het invloedrijkste monument in Nederland: de molen. We droomden weg bij de prachtigste paleizen van Europa en zochten uit wat ze precies zeggen over de tijd waarin ze gebouwd zijn. Tot slot stelden we 3 kunstige kerken uit de Middeleeuwen voor het voetlicht, allen hebben ze een bijzonder verhaal.

Week 4 – Jouw favoriete monument

Op sociale media stelden we herhaaldelijk de vraag: welk monument is nu écht het beschrijven waard? We kregen prachtige suggesties binnen, waarvan we er drie tot een artikel hebben verwerkt. Hoewel de naam 'Crackstate' niet direct tot de verbeelding spreekt, blijkt het een prachtig voorbeeld van een stinse, gebouwd door de Friese middeleeuwse adel. Daarnaast lichtten we de 10 eeuwen oude overblijfselen van de Stenen Wal in Deventer uit. Wat heeft deze muur precies met de Vikingen te maken? Tot slot vertelden we het hartverscheurende verhaal achter het oorlogsmonument 'Moeder'.

Prijsvraag

Bij deze themamaand hoort ook een prijsvraag. Doe mee en win het boek 100 Fascinerende Wereldwonderen!

Wil je de artikelen liever allemaal onder elkaar zien? Ga dan naar de overzichtspagina. Donderdag 1 oktober start onze nieuwe themamaand 'Tussen Droom & Daad', houd de website in de gaten voor verhalen over ambitieuze dromers en speeches die de wereld veranderden.

Rubrieken: 

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.