In het oktobernummer van Geschiedenis Magazine

Nog verkrijgbaar tot en met aanstaande donderdag: een prachtige editie van van Geschiedenis Magazine, met onder meer de volgende artikelen:

Middeleeuwse vorsten op kennismakingstourneeDe kennismakingstournee zoals koning Willem-Alexander die hield na zijn kroning is een oeroud verschijnsel. In de Middeleeuwen heette zo’n kennismakingsbezoek een ‘Blije intrede’. Net als nu werden er kosten noch moeite gespaard. Wij houden onder meer de geruchtmakende tournee van Wenceslaus I van Brabant (afgebeeld boven dit bericht) tegen het licht.

Nederland versus NapoleonLang is gedacht dat de Nederlanders zich in 1810 zonder morren schikten in de inlijving bij Frankrijk. Recent historisch onderzoek laat zien dat ze juist fel protesteerden.

De Spaanse ReconquistaDe Reconquista is lang gepresenteerd als een heldenepos over katholieke koningen die dapper streden tegen de Moren. Dat diezelfde koningen sinds 1200 systematisch Joden uit Spanje verdreven, is minder bekend. Maar onlangs maakte de Spaanse regering een gebaar: de nakomelingen van deze vluchtelingen kunnen met voorrang een Spaans paspoort krijgen.

Corrupt NederlandGeschiedenis Magazine oktober 2013Wie denkt dat corruptieschandalen als de Bouwfraude een recent verschijnsel zijn, vergist zich. Geschiedenis Magazine duikt in de grootste schandalen van de 19e en 20e eeuw.

Franco in de doofpotSpaanse jongeren weten vrijwel niks van Franco. Zijn wreedheden werden na zijn dood weggepoetst in een grootschalige campagne bedoeld om de lieve vrede te bewaren.

Smeltkroes SiciliëIedereen weet dat het op Sicilië vanaf de Middeleeuwen een komen en gaan was van vreemde overheersers, die allemaal hun stempel drukten op de cultuur van het eiland. De Siciliaanse keuken draagt er nog steeds de sporen van. Minder bekend is dat Sicilië ook in de Oudheid gastheer was voor talloze immigranten.

Dit nummer is tot en met donderdagavond 28 november verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt